Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Egy kollégám régebben szakmányba csinálta az etetőhajókat. Új, 3 csatornás rádiókat vett, kb. 17 ezer/db volt, ha jól emlékszem. Egyik szervokimeneten volt a PWM szabályzó a motornak. 4 csatornással már keresőfényt, reflektort is csinált az elejébe.
A hajó teteje háztető alakú volt, 2 félkeret zárta körbe, a szervo egyiket emelte, akkor egyik fél adag csúszott a vízbe, aztán a másik adagot máshova, tetszés szerint. Roppant egyszerű és szellemes volt az anyag ilyetén kettéoszthatósága. Úgy el lehet bonyolítani, hogy már a horgászat nem is lesz érdekes...
Üdv mindenkinek!
Szeretném kérni tőletek hogy rakjatok fel adó+ vevő (rc távírányó+vevőt) kapcs.rajzot mert elég kezdő vagyok még ebben a dologban.
Szia!
Ha jót akarsz (magadnak és a környező szerves életnek) akkor veszel egyet használtan, újan. Ha fejbevág, vagy lábát töri a modell valakinek, legalább az építés miatt nem sóznak rád várfogságot. Mindenféle buta engedélyek kellenek ugyanis a modelltávirányítók előállításához, üzemeléséhez.
Idézet: „Mindenféle buta engedélyek kellenek ugyanis” Azt nem mondanám, mert a frekvencia használat az ahhoz hasonlít, amikor a világon csak egyetlen nem túl széles út van, és ezen kell közlekednie mindenkinek. Ezt bizony, csak ésszerű szabályok felállításával, és betartásával lehet.
A "buta" szót nem szó szerint értettem, nyilván...
Hátha könnyebb így elviselni, hogy nem csak gondolunk és építünk egy párszáz wattos adót - ha már csináljuk - alapon. hobbi1995! Bővebben: Link <- itt van mindenféle például készen egyébként.
Ok köszönöm a választ de csak olcsóban akartam kijönni a dologból.=/
Én vettem már FC16 kompjuteres adót néhány Boci csokiért is itt... El is ajándékoztam, mert csak a szemem kívánta.
Aki keres, az...
Régebben lehetett kapni olcsó tecsós RC autókat, azokban a csatolékban szereplő áramkörök voltak 27 MHz re. Ezekkel, vagy után építésükkel próbálkozhatsz.
Rc repülőgéphez Távirányítót szeretnék építeni kb 200-300 méter hatókörű és nem engedi szabadon a gépet ehhez kérném segítségeteket.Kapcsolási rajzra lenne szükségem, jelzem nincs meg a vevő része sem mivel a gép, repülés kísérleti modell. Előre is kösz aki segít
Mielőtt belemélyedsz az építésbe, fusd át a jelzett doksit:
Bővebben: Link Különösen ajánlom a biztonsági intézkedésekkel foglalkozó részt. Ugyanis, elképzelhető, hogy egy kis játékrepcsivel kezdesz - jobb esetben - azonban annak is vannak veszélyei. Autóforgalomban megjelenik egy repülő tárgy és halomra gázolják egymást emberek például... Szép munka egy iyen adó-vevőt megépíteni, de messze lesz minden (üzem) biztonságtól. Ha azidő alatt szórólapot terjesztesz, nagyságrenddel különbet tudsz használtan venni. Elég veszélyes tud lenni a modellezés, nincs egyáltalán elterjedve a házilagos távirányító építés, pedig bőven van képzett ember rá mindenütt a világon. Ezért nem készül túl sok sajátkészítésű színestévé, mobiltelefon, stb. Amennyiben már letudtad az utolsó szakmérnöki szemesztereidet is, akkor nem szóltam, te tudod. Például vannak ezek a szervók, nagyon érdekes az is, bodzafából is faragható... 1 szónak is 100 a vége, lebeszélnélek a saját építésú RC táv használatáról, építeni jó időtöltés. Idézet: „és nem engedi szabadon a gépet” Hanem mit csinál vele? Visszahozza hozzád, és leszállítja a lábad elé? Ez elég drága dolog lenne, mert a levegőben nem lehet megállítani, és ha netán megállt felmászol érte? Meglehet viccsesen hangzik, de ha az ember valamit szerezne készíteni, illenék végig gondolni, hogy amit szeretne hogyan is lehetne megvalósítani, és képes-e rá.
Sziasztok !
Az RT magazin 94/1-5 számaiban Csuka Antal akkori főiskolai hallgató egy komplett 27 MHz-en üzemelő proporcionális /üzemarány rendszerű/ repülőmodell távirányító berendezés elkészítését írja le. A készülék AM és FM modulációra is alkalmas, hozzáértő más frekvenciákra is adaptálhatja. Az adó kimenő teljesítménye meghaladja az 1 W-ot ami bőven elég 1-1,5 km táv áthidalására a TCA440 köré épített 1 mikrovolt körüli érzékenységű vevővel. Természetesen aki ezen készülék építésére vállalkozik mind a modellezés mind a rádióépítés, rf. technika területén komoly felkészültséggel és ismeretekkel kell rendelkezzen, és azonkívül a szükséges engedélyekkel a HIF részéről.
Nem ismerem az idézett cikket. De ma még minden táv, és modell irányításra használható sávban a kisugárzott teljesítmény erősen limitálva van, de nem is a teljesítmény a legfontosabb, hanem a megfelelő zavarvédelem. Ezért van az, hogy egy adott sávrészben csak hasonló tulajdonságokkal rendelkező eszközök engedélyezettek.
A másik módszer, megfelelő zavarvédettséget biztosító moduláció, ill adásrendszer használata. Ez az irány látható a 2,4 GHz -es tartományban használható rádiós eszközöknél. Elvileg lehet más frekvenciákon is komoly modellirányítást is végezni (UAV) de ez engedélyköteles dolog, és frekvenciahasználati díjjal jár. Csak hogy lásd, ez a probléma a WRC-12 világértekezleten is napirendi pont volt, ahol határozatot hoztak, a nemzetközi rádiószabályzat módosítása érdekében. Ez előbb utóbb bekerül a hazai szabályozásba is. Ez a pillanatnyi helyzet a rádió csatornák használatában.
Mar szo volt rola, hogy a 27 MHz nem engedelyezett RC repulogepek szamara! Egy kisautoval vagy hajoval lehet ilyenekkel probalkozni, foleg ha a vevo reszeben, tehat magaban a modellben van failsafe ami megallitja esetleg az autot...
Tudom, az általam említett cikk erről a frekvenciáról ír, de ha figyelmesen olvastad a hozzászólásom abban azt is
írtam " hozzáértő más frekvenciákra is adaptálhatja" A cikkben az elv a lényeg a digitális rész közvetlenül használható a vevő és adó akár 35 MHz-re is átalakítható.
Köszönetem
Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni. Van egy helikopterem,(érdekes mert amikor leraktam még működőkepés volt). Most olyat csinál hogy bekapcsolom felpörög épp ott lenne az ideje hogy felszálljon és leállnak a motorok.Ha megint gázt adok neki(vagyis a távirányítóján a kart húzóm hogy gyorsabban pörögjenek a lapátok akkor nagyon lassan próbálnának megmoccanni a motorok kerregve de ennyi.Aztán észrevettem hogy ha kikapcsolom a helit egy 2-percre és újból vissza akkor ugyan azt csinálja mint amit fentebb leírtam (felpörög stb. és leáll.) A motorokat kipróbáltam meghajtottam külső tápról és tökéletesek.Valami az elektronikájával lehet. Teszek fel róla képet. A smd ellenállásokat lemértem meg a kondikat is ezek mind jók. Az IC-t hogyan lehet lemérni? vagy ilyet kapok bele valahol? Az első képen az IC től balra van két db 3 lábú valami: Y2 az mi? A panel túloldalán ugyan csak egy IC meg még 4 olyan 3 lábú na ezeken már nincs felirat. Ha valaki ez ügyben tudna segíteni megköszönném. Mik azok és egyáltalán kapható itt ilyesmi? A válaszokat előre is köszönöm.
Esetleg az akku haldoklik. Bekapcsolod, felpörög, akku lemerül, kikapcsolás után kicsit pihen, majd megint bír egy kevés áramot leadni, majd ismét kimerül. Az akkura mérj rá multiméterrel és egyből látható is, hogyha leesik a feszültség.
Szia. Köszi a választ. Így csináltam ahogy a képen. Az Akku 3,7V 150mAh.Ha lemérem nyugalmi állapotba akkor 3,78V ot mérek. Ha bekapcsolom a helit akkor leesett 3,5V-ra. Ez lehet hogy már elég is ahhoz hogy ne pörögjön? Szerintem ennyitől még kéne neki menni nem?
Megcsináltam még egyszer a mérést figyelmesen és 2,7V-ra esett le. Hm akkor aksi? Hol lehet ilyen pici aksit venni olcsón? Most odaraktam feltölteni teljesen aztán csinálok még egy mérést,majd helyettesítem egy 3V adapterrel.
Kipróbálom az adapterrel és ha valóban aksi hiba akkor nem érdemes egy nagyobb mAh-osat venni? Gondolom azt tovább bírná a működést is.
Ez egyértelmű akku hiba. Nagyobbat nem igazán érdemes venni, mert nem fog felszállni a gép.
Szerintem ilyen akku kellene a gépedhez. Bővebben: Link
Köszi a sok gyors választ. Közbe megtaláltam hogy milyen van az enyémbe Bővebben: Link ilyen csak 150mAh-os .(én úgy értettem a nagyobbat hogy mAh- legyen nagyobb.) én is úgy gondoltam hogy tömegre persze ne legyen nagyobb.
Azt írják hogy " Nem nagy áramú, Modellek meghajtására nem alkalmas" Ha már 150 mAh-s akkor már jó nem? Ha méretre nem nagyobb de mAh-re igen az csak jobb ugye?
Ha találsz olyat, ami súlyra ugyanekkora, de kapacitásra nagyobb, akkor mehet bele. De a kapacitás növekedésével az akku súlya is növekedik...
Amit pedig linkeltél, az épp nem lenne jó, mert nem tud nagyobb áramot leadni, ami meg nálad fontos lenne.
Ez van nekem. Bővebben: Link. Leszedtem a két oldalán található villogókat legalább a következő aksit nem fogja olyan hamar lemeríteni. Találtam egy ilyet Bővebben: Link csak ahhoz menni kéne S.-Fokra
A 3V adapterem nem hajtja meg egyáltalán és a következő amire kapcsolhatom az meg a 4,5V azt meg már félek nehogy dobjon tőle egy hátast.
A Li-ion / Li-Po akksik teljesen feltoltott allapotban 4.2V korul adnak le, a 3.7V csupan a nevleges feszultsege. Egyszoval siman lehet kibirja a 4.5V, de megis azt javasolnam egy PC/ATX tapbol nyerj inkabb 3.3V-ot, ha nincs mashonnan. Vagy akar egy egyszeru feszultseg osztoval vagy zenerrel vezerelt emitter kovetot csinalsz. Vagy egy regi mobil akksijat hasznalod fel -- lehetosegek korlatlanok...
Na mindegy, ha egy litium akksi feszultsege 3V ala megy akkor mar regen rossz! Kuka mielott tuzet okozol vele...
Találtam egy telefon aksit ami pont 3.7V és 780mAh es kipróbáltam ezzel úgy csinált mint egy rakéta úgy kellett visszafognom nehogy elhúzzon úgyhogy valóban ez volt a baja. Közben találtam egy ilyet Bővebben: Link szerintem árban is nagyon jó csak kérdés a mérete. Majd telon megkérdezem.Nos még egyszer köszöntem a segítséget. Üdv.
Szia. Neked is köszöntem a segítséget ,közben sikerült megoldani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |