Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rózsaszin képű a TV

Témaindító: zoly15, idő: Aug 29, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) zoly15 hozzászólása Aug 29, 2007 /

Stziasztok az lenne gond 1 régi videoton tv-vel hogy a kép rózsaszín :buck: egyedül a képcsö egyik szélénél jó a kép 1 vékony csíkban és 1 sarokban mi lehet a hiba oka?

üdv!
(#) Georgee hozzászólása Aug 29, 2007 /

Lehet hogy mágneses zavar miatt csinálja. ekem is voltilyen én mágnessel kihúztam a képcsőből.
(#) zoly15 válasza Georgee hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

Idézet:
„én mágnessel kihúztam a képcsőből.”

ezt hogy érted?
(#) ht1080z válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

jo a permanens mágnes is , de jobb "bohockarikával" végezni.
a képcsőhöz közel mozgatod a mágnest mig jo nem lesz.
(#) MaSTeRFoXX válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

Ha nincs lemágnesező tekercs a közelben (bohóckarika) akkor a leges-legegyszerűbben pillanatpákával is megoldható. Benyomod a gombot, és húzgálod a képernyő előtt. Egyszer volt már ilyen TV-vel dolgom, ez megoldotta....
(#) Fery válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 29, 2007 / 4

Sajna ha nincs egy kis gyakorlatod akkor több kárt is csinálhatsz mint hasznot. Van egy célravezetőbb módszer. Keresd meg a tápban a demagnetizáló tekercs előtti PTK-t és cseréld ki. A következő hideg indulás után el fog tünni a foltosodás.
Ha a pisztolypákával rosszul demagnetizálod a csővet akkor kockáztatod,hogy végleg felmágnesezed a maszkot és akkor teheted a kukába a TV-t.
Azonkivül ha rossz a PTK akkor rövidesen újra foltos lesz hiába szórakozol a pákával.
(#) Sanyi87 hozzászólása Aug 29, 2007 /

hali
..nem azért rózsaszín mert túl erős a bemenő jel...mert olyankor a megjelenítendő kép színei az inverzébe fordulnak át..és akor rózsaszin..lilás..zöld lesz az ember feje.. meg mittomén milyen lesz.. szerintem
(#) Fery válasza Sanyi87 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

Nem. hiszem .Ez a hibajelenség egyértelmüen a demagnetizáló PTK hibájára utal. Ha egyéb video jelcsatorna probléma lenne akkor nem foltokban jelentkezne.
Azért még kérdezném : Csak rózsaszin vagy esetleg foltokban változik a szine ?
Mert esetleg szinvégfok probléma is lehet de mivel nem látom a képet nagyon PTK-nak tünik.Jó lenne egy kép a gépről,hogy lássak valami jelenséget.
(#) Sanyi87 válasza Fery hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

ok..értem
(#) Fery válasza Sanyi87 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

He-he még irtam mikor már válaszoltál.
(#) zoly15 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Szia!
a délután vagy az este folyamán lesznek képek vagy még most

üdv!
(#) zoly15 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Szia!
Idézet:
„bohóckarika”
alatt azt érted ami a képcső végén van az a tekercs ami a lágyvasra vaan tekerve?
ha igen abból van vagy 5

üdv!
(#) Parázs Gábor válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Szia
Ami a képcső nyakán van, az eltérítő tekercs.
(#) zoly15 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

és arra értik h bohóckarika?
(#) Parázs Gábor válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Nem tudom arra értik e, nem hiszem.Minden esetre hallgas Fery-re cseréld ki a demagnetizálot, nekem is volt ilyen gondom bár csak a jobb also sarokban jöt elö néhány színnél rózsaszin folt, de a demagnetizálo volt a bűnös.Nekem is Fery segítet(segít).
(#) Fery válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Nem. A bohockarika az egy demagnetizáló tekercs amivel a képcső szintisztaságát lehet javitani,nem a TV tartozéka hanem egy különálló tekercs.Régebben árulták is manapság nemigen láttam.
Egyszerüen meg lehet csinálni.
Ha lesznek képek biztosabbat tudok mondani.
Amiről te beszélsz az az eltéritőtekercs,annak semmi köze a szinekhez.
(#) Sebi válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Így igaz. A színtisztaság hibát az árnyékmaszk felmágneseződése okozza, ami "normális" jelenség, de nem kívánatos. Ezért a képcső szemlélendő részéhez legközelebb elhelyeznek egy tekercset (kb 10mm átmérőjű bandázsolt önhordó kivitel, képcső alakjára formálva és egyszerűen odakötve), ami a bekapcsolás pillanatában a PTK segítségével előbb erős, majd egyre gyengülő teret hoz létre, így mágnesesen homogenizálja az árnyékmaszkot. Ha a TV új helyre kerül vagy elfordul, a színtisztaság - a földmágnesség változása miatt - elromlik, tehát a műveletet egy újabb bekapcsolással meg kell ismételni.

A távszabályzós TV-knél általában a készenlétből történő bekapcsolás nem működteti a demag-áramkört (a Vidi is ilyen).

Fentiekből következően első lépésként kapcsold ki a TV-t a főkapcsolóval (vagy húzd ki a konnektorból), várj vele 20percet (ennyi kell kb hogy a PTK kihűljön), majd helyezd ismét üzembe. Ép demag áramkör esetén ez segíteni fog (durva hibánál megismétlendő).

Sikertelenség esetén lehet hibát keresni, amit egy szétrobbant PTK (150HUF) formájában egyszerű megtalálni.
(#) Fery válasza Sebi hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Vagy amikor hiv az ügyfél, "hogy mióta mellé raktam a hangfalat azóta rossz a kép ". Azaz nem szabad nagyobb mágneses terű készülékeket tenni a képcső közelébe mert ezek is felmágnesezhetik a maszkot. Találkoztam olyan TV-vel is ahol tizenévig volt mellette a hangfal, úgy felmágnesezte a maszkot,hogy már nem lehetett demgnetizálni. Ráadásul mikor mondtam az ügyfélnek hogy a hangfalaitól ilyen, akkor kikérte magának,hogy nehogy ő legyen már a hibás mert elromlott a TV-je.
Filléres tétela PTK nem érdemes spórolni rajta. Tizenév alatt már bőven el tud égni,érdemes kicserélni.
(#) zoly15 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Szia!
itt vannak a képek de azóta már szinte az egész kép rózsaszín ezelőtt az 1-ik sarka még normál volt

üdv!
(#) Sebi válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Monitorjavítós időszakomban volt, hogy tréfából - a helyszínen, amíg kimentek a szobából - a monitort kikapcsolt állapotban fejre állítottam és bekapcsoltam. Ekkor a demag megtette kötelességét, ezután a monitort talpra állítottam: festő nem tudna olyan színeket keverni, mint amit produkált, borzasztó nagy hibának látszott, az ügyfél igencsak kétségbeesett...
(#) zoly15 válasza Sebi hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Szia!
a képekről te mit tudsz megálapítani?
(#) patexati válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Szerintem ez nem ptk hiba inkább nem megy a zöld és a kék elektronágyú csak a piros!Én úgy szoktam ezeken a régi videotonokon megnézni nem e képcsőhibás,hogy mint pl. ennél megy a piros akkor lehúzok mindent a színdekóderről rádugom a piros helyére a kéket utánna ha jó a zölde ha mind a három szín megvan akkor szindekódernél van a bibi!
(#) zoly15 válasza patexati hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

és hogy dugfod rá a másik kettőre?
(#) titi válasza patexati hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

De állítólag korábban az egyik sarok még jó volt.
Ha hiányzik valamelyik szín, akkor azt egyszerűbb úgy megnézni, hogy közelhajolsz annyira, hogy lásd a kis pontokat, és megnézni, hogy világít e mindhárom szín.
Ha a képcső, vagy a meghajtótranyó hibás (videotonoknál gyakori hiba volt), akkor nincs meg mindhárom színöszetevő. Bármilyen kép van a Tv-n, ha a képcső, ill tranyók jók, akkor mindhárom szín látszik közelről.

Remélem érthető, mire akartam kilyukadni...
(#) titi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Kipróbáltad azt, amit Sebi tanácsolt?
Bővebben: Link
Nem segít?
(#) Fery válasza titi hozzászólására (») Aug 30, 2007 / 4

Szia. Ez nem PTK hiba bár a leirás alapján annak tünt.
A szin vég panelen találsz 6 db PE 7059-es tranzisztort azt cseréd ki MPSA 42-re. Azért arra mert azt lehet kapni.
Rendbe fog jönni valószinüleg. Ha nem akkor szinte biztos hogy a képcső haldoklik. Ne mérd hanem cseréld.
ja és azért a PTK - t is cseréld ki.
(#) titi válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 / 4

Gondolom ez zoly15-nek szól.
Idézet:
„A szin vég panelen”
- a képcső nyakán lévő panelen (csak mert a színvégpanelt nem biztos, hogy érti)

Zoli! előtte azért nézd meg, amit írtam:Bővebben: Link
(#) Fery válasza titi hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Nem. Ezeknél Videotonoknál nem a képcső nyakán van az RGB végfok. Meg lehet könnyen találni mert három szines madzag megy róla a képcső nyakán levő kerek panelhoz.
(#) zoly15 válasza titi hozzászólására (») Aug 31, 2007 /

igen érthető hogy hogy nézzem meg az ágyúkat :yes:
(#) Fery válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /

Szia.Érdemes megnézni az ágyukat de vigyázz mert 200 volt körül van a videótáp.Óvatosan mert pofon ver.És még az az elégtételed sem lesz meg,hogy visszadd neki.
Azért irtam hogy cseréld a tranyókat egyből mivel ezek 30.-Ft-os tranyók nem érdemes vele kinlódni. Ha nem javul akkor érdemes tovább keresgélni. Azzal hogy az ágyúkat leellenőrződ úgy hogy leteszed testre avval nagyon vigyázz,nagyon rövid ideig tartsd testen mert beledöglik a cső.
De ezzel várj addig mig a tranyókat kicserélted ha nem javul utána segitek és végignézzük a szinágyúkat.
Ma csak este leszek már.Lesz most egy pár napom amikor nem nagyon lehet elérni de idenézek majd.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem