Fórum témák
» Több friss téma |
Stziasztok az lenne gond 1 régi videoton tv-vel hogy a kép rózsaszín :buck: egyedül a képcsö egyik szélénél jó a kép 1 vékony csíkban és 1 sarokban mi lehet a hiba oka?
üdv!
Lehet hogy mágneses zavar miatt csinálja. ekem is voltilyen én mágnessel kihúztam a képcsőből.
Idézet: „én mágnessel kihúztam a képcsőből.” ezt hogy érted?
jo a permanens mágnes is , de jobb "bohockarikával" végezni.
a képcsőhöz közel mozgatod a mágnest mig jo nem lesz.
Ha nincs lemágnesező tekercs a közelben (bohóckarika) akkor a leges-legegyszerűbben pillanatpákával is megoldható. Benyomod a gombot, és húzgálod a képernyő előtt. Egyszer volt már ilyen TV-vel dolgom, ez megoldotta....
Sajna ha nincs egy kis gyakorlatod akkor több kárt is csinálhatsz mint hasznot. Van egy célravezetőbb módszer. Keresd meg a tápban a demagnetizáló tekercs előtti PTK-t és cseréld ki. A következő hideg indulás után el fog tünni a foltosodás.
Ha a pisztolypákával rosszul demagnetizálod a csővet akkor kockáztatod,hogy végleg felmágnesezed a maszkot és akkor teheted a kukába a TV-t. Azonkivül ha rossz a PTK akkor rövidesen újra foltos lesz hiába szórakozol a pákával.
hali
..nem azért rózsaszín mert túl erős a bemenő jel...mert olyankor a megjelenítendő kép színei az inverzébe fordulnak át..és akor rózsaszin..lilás..zöld lesz az ember feje.. meg mittomén milyen lesz.. szerintem
Nem. hiszem .Ez a hibajelenség egyértelmüen a demagnetizáló PTK hibájára utal. Ha egyéb video jelcsatorna probléma lenne akkor nem foltokban jelentkezne.
Azért még kérdezném : Csak rózsaszin vagy esetleg foltokban változik a szine ? Mert esetleg szinvégfok probléma is lehet de mivel nem látom a képet nagyon PTK-nak tünik.Jó lenne egy kép a gépről,hogy lássak valami jelenséget.
Szia!
a délután vagy az este folyamán lesznek képek vagy még most üdv!
Szia!
Idézet: alatt azt érted ami a képcső végén van az a tekercs ami a lágyvasra vaan tekerve?„bohóckarika” ha igen abból van vagy 5 üdv!
Szia
Ami a képcső nyakán van, az eltérítő tekercs.
és arra értik h bohóckarika?
Nem tudom arra értik e, nem hiszem.Minden esetre hallgas Fery-re cseréld ki a demagnetizálot, nekem is volt ilyen gondom bár csak a jobb also sarokban jöt elö néhány színnél rózsaszin folt, de a demagnetizálo volt a bűnös.Nekem is Fery segítet(segít).
Nem. A bohockarika az egy demagnetizáló tekercs amivel a képcső szintisztaságát lehet javitani,nem a TV tartozéka hanem egy különálló tekercs.Régebben árulták is manapság nemigen láttam.
Egyszerüen meg lehet csinálni. Ha lesznek képek biztosabbat tudok mondani. Amiről te beszélsz az az eltéritőtekercs,annak semmi köze a szinekhez.
Így igaz. A színtisztaság hibát az árnyékmaszk felmágneseződése okozza, ami "normális" jelenség, de nem kívánatos. Ezért a képcső szemlélendő részéhez legközelebb elhelyeznek egy tekercset (kb 10mm átmérőjű bandázsolt önhordó kivitel, képcső alakjára formálva és egyszerűen odakötve), ami a bekapcsolás pillanatában a PTK segítségével előbb erős, majd egyre gyengülő teret hoz létre, így mágnesesen homogenizálja az árnyékmaszkot. Ha a TV új helyre kerül vagy elfordul, a színtisztaság - a földmágnesség változása miatt - elromlik, tehát a műveletet egy újabb bekapcsolással meg kell ismételni.
A távszabályzós TV-knél általában a készenlétből történő bekapcsolás nem működteti a demag-áramkört (a Vidi is ilyen). Fentiekből következően első lépésként kapcsold ki a TV-t a főkapcsolóval (vagy húzd ki a konnektorból), várj vele 20percet (ennyi kell kb hogy a PTK kihűljön), majd helyezd ismét üzembe. Ép demag áramkör esetén ez segíteni fog (durva hibánál megismétlendő). Sikertelenség esetén lehet hibát keresni, amit egy szétrobbant PTK (150HUF) formájában egyszerű megtalálni.
Vagy amikor hiv az ügyfél, "hogy mióta mellé raktam a hangfalat azóta rossz a kép ". Azaz nem szabad nagyobb mágneses terű készülékeket tenni a képcső közelébe mert ezek is felmágnesezhetik a maszkot. Találkoztam olyan TV-vel is ahol tizenévig volt mellette a hangfal, úgy felmágnesezte a maszkot,hogy már nem lehetett demgnetizálni. Ráadásul mikor mondtam az ügyfélnek hogy a hangfalaitól ilyen, akkor kikérte magának,hogy nehogy ő legyen már a hibás mert elromlott a TV-je.
Filléres tétela PTK nem érdemes spórolni rajta. Tizenév alatt már bőven el tud égni,érdemes kicserélni.
Szia!
itt vannak a képek de azóta már szinte az egész kép rózsaszín ezelőtt az 1-ik sarka még normál volt üdv!
Monitorjavítós időszakomban volt, hogy tréfából - a helyszínen, amíg kimentek a szobából - a monitort kikapcsolt állapotban fejre állítottam és bekapcsoltam. Ekkor a demag megtette kötelességét, ezután a monitort talpra állítottam: festő nem tudna olyan színeket keverni, mint amit produkált, borzasztó nagy hibának látszott, az ügyfél igencsak kétségbeesett...
Szia!
a képekről te mit tudsz megálapítani?
Szerintem ez nem ptk hiba inkább nem megy a zöld és a kék elektronágyú csak a piros!Én úgy szoktam ezeken a régi videotonokon megnézni nem e képcsőhibás,hogy mint pl. ennél megy a piros akkor lehúzok mindent a színdekóderről rádugom a piros helyére a kéket utánna ha jó a zölde ha mind a három szín megvan akkor szindekódernél van a bibi!
De állítólag korábban az egyik sarok még jó volt.
Ha hiányzik valamelyik szín, akkor azt egyszerűbb úgy megnézni, hogy közelhajolsz annyira, hogy lásd a kis pontokat, és megnézni, hogy világít e mindhárom szín. Ha a képcső, vagy a meghajtótranyó hibás (videotonoknál gyakori hiba volt), akkor nincs meg mindhárom színöszetevő. Bármilyen kép van a Tv-n, ha a képcső, ill tranyók jók, akkor mindhárom szín látszik közelről. Remélem érthető, mire akartam kilyukadni...
Szia. Ez nem PTK hiba bár a leirás alapján annak tünt.
A szin vég panelen találsz 6 db PE 7059-es tranzisztort azt cseréd ki MPSA 42-re. Azért arra mert azt lehet kapni. Rendbe fog jönni valószinüleg. Ha nem akkor szinte biztos hogy a képcső haldoklik. Ne mérd hanem cseréld. ja és azért a PTK - t is cseréld ki.
Gondolom ez zoly15-nek szól.
Idézet: - a képcső nyakán lévő panelen (csak mert a színvégpanelt nem biztos, hogy érti) „A szin vég panelen” Zoli! előtte azért nézd meg, amit írtam:Bővebben: Link
Nem. Ezeknél Videotonoknál nem a képcső nyakán van az RGB végfok. Meg lehet könnyen találni mert három szines madzag megy róla a képcső nyakán levő kerek panelhoz.
igen érthető hogy hogy nézzem meg az ágyúkat :yes:
Szia.Érdemes megnézni az ágyukat de vigyázz mert 200 volt körül van a videótáp.Óvatosan mert pofon ver.És még az az elégtételed sem lesz meg,hogy visszadd neki.
Azért irtam hogy cseréld a tranyókat egyből mivel ezek 30.-Ft-os tranyók nem érdemes vele kinlódni. Ha nem javul akkor érdemes tovább keresgélni. Azzal hogy az ágyúkat leellenőrződ úgy hogy leteszed testre avval nagyon vigyázz,nagyon rövid ideig tartsd testen mert beledöglik a cső. De ezzel várj addig mig a tranyókat kicserélted ha nem javul utána segitek és végignézzük a szinágyúkat. Ma csak este leszek már.Lesz most egy pár napom amikor nem nagyon lehet elérni de idenézek majd. |
Bejelentkezés
Hirdetés |