Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Hat eleg kar mert tekercsben nem vagyok tul jo,egyebkent van egy progim androidos telomon amin lehet tekercset tervezni meglehet adni a tekercs magassagat szelesseget es az mh-t vagy uh-t es megadja a menetszamot de nem adja meg a vastagsagot,barmien vastag tekercsbol lehet tekerni vagy szamit a vastagsag is?
Szia! Ugrás a "Tekercs induktivitás kiszámítása" topicra! Ott találsz nagyon jó számolókat.
Sziasztok!
Szeretnék építeni valami primitíven egyszerű hangváltót! 3 sávosat, de valami nagyon egyszerűt, igazából már az is elég lenne ha a magas hangszórókra levágná a mélyet, a mélyre meg a magasat, igazából nyák nélküli is bőven megfelelne! ha tudnátok ilyen kapcsolást mutatni azt nagyon megköszönném! Üdv!
Szia! A téma képeit nézted már? Bővebben: Link
Minnél vastagabb a huzalod annál kisebb lesz a tekercs belső ellenállása. magyarra lefordítva: Minnél kisebb egy soros ágon beépített tekercs ellenállása, annál kevésbé veszi vissza a passzív váltód az érzékenységét a hangfaladnak.
Természetesen számít a huzal átmérő. Minél vastagabb huzallal dolgozol annál több menet kell a kívánt induktivitás eléréséhez.
Peldaul ennel a hangvaltonal hany ohmos a bemenet?Nem szeretnem ha kevesebb lenne 6 nal.http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/18/189f1adb3b9acf96e478479c5771db0c.gif
Pedig a tetszik vagy nem 8Ohm nagyon sok esetben 6Ohm és ezen nem tudsz változtatni....
Remelem 4 ohmig nem megy le mert akkor bucsuzok az erositomtol.
létezik olyan hangváltós kapcsolás, ahol nincs szükség tekercsre? ha van akkor osszátok már meg legyetek kedvesek
Igen egy tekercsmentes hangvalto nekem is jol jonne.
Van és létezik tekercsmentes hangváltó: lásd aktív hangváltóknál!
Sziasztok! Légyszíves segítsetek nekem egy kicsit a méretezésben. Szeretnék készíteni egy pár passzív hangváltót sal dph 1416 tip. tölcséres magas sugárzóhoz.
Adatai: Pm / Pn: 150 / 80 W impedancia: 8 Ohm f: 2.000 - 18.000 Hz SPL(1W/1m): 95 dB leng. tek.: 1,75", kapton membrán: TITÁNIUM mágnes súlya: 15 Oz tölcsér: 140 x 160 mm külső méret: 140 x 160 mm súly: 2,5 kg Rajzot is mellékeljetek ha tudtok. Előre is köszönöm.
A hangválóban legalább két hangszóró van jelen. Kicsit pontosabban is írjad le mit akarsz. Átviteli görbe nincs hozzá?
Hello!
Készítettem egy kis hangfalat, hangváltóra nincs pénzem, de hallottam, hogy ha más nincs, akkor mind a 3 hangszórónak (magas/közép/mely) kell egy-egy kondenzátort (sorosan/párhuzamosan)kötni, hogy ne menjenek tönkre, ezeknek a kondenzátoroknak az értékére vagyok kíváncsi. Köszönöm előre is.
1-1 kondival semmire sem mész, olyan mintha bele sem tennéd!
Értem, amúgy, az autóerősítőkben van 3 utas hangváltó?
Na ez megint egy beugrató kérdés akart lenni?
Szedd össze magadat! Erősítő nem = a hangváltóval!
Szóval akkor tudnátok adni 1 tekercs nélküli hangváltó kapcsolási rajzot? 2 utas is jó lenne.
Állj már le! Ha nincs akkor nincs. Arról nem mi tehetünk , hogy még a 6.osztályos fizikával sem vagy képben. Neked nem hangváltókapcsolás kell, hanem pénz ,hogy készen vegyél hangdobozt. Vagy varázspálca , aranyhal, stb.
Aktív váltó lehet benne , de ez nem úgy van hogy kiveszem belőle.
Sziasztok!
Nemrég írtam már ide egy autós hangszórószettel kapcsolatosan. A story röviden, hogy a hangváltójában van magassugárzó védelem, ami a jobb oldali hangszórószettnél a kelleténél elöbb lekapcsolja a magashangszórót. A tippeket amiket adtatok megpróbáltam: Felcseréltem az erősítőn a hangszóróvezetékeket, a hiba maradt a jobb oldalon. Felcseréltem a magas hangszórókat, a hiba maradt a jobb oldalon. Tehát ezek alapján kiderült, hogy a hangváltó a hibás. Van benne két 12V 20W-os halogén izzó, azokat kicseréltem újra, de nem változott semmi. Újra beteszem a leírását a szettnek, amiben benne van a hangváltó rajza is. Vetnétek rá egy pillantást, egyrészről, hogy melyik alkatrészek felelősek a magassugárzó védelemért, másrészről ezek közül melyik tud ilyen formába meghibásodni, harmadrészt hogy azok kereskedelmi forgalomba kaphatóak-e, mert ha igen, akkor kicseréltetem őket valami műszerészemberrel, sajnos én az ilyesmihez már nem értek. Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Köszi!
Akkoriban azt írtad, hogy a magassugárzó védelmet a PTC látja el anélkül, hogy az izzó világítana. Ma jobban megfigyeltem, ha felhangosítom a zenét tűréshatárra, akkor elkezd finoman parázslani az egyik izzó. De így szól, nincs vele gond, csak parázslik. Aztán tovább növelve a hangerőt erősebben világít, egyszercsak elhallgat a hangszóró. Viszont a másik (jó oldali) hangváltót is megfigyeltem, hasonló hangerőnél az izzó hasonlóan viselkedik, tehát szerintem folyamatosan védi a hangszórót, viszont az nem hallgat el, szól folyamatosan. Ebből esetleg következtetsz valamire? Azt mondod elég lenne csak a PTC-t beszerezni és kicseréltetnem? Ilyesmit kapni gondolom elektronikás boltokban. Ugye? Előre is köszi!
A PTC-nek a melegedés hatására nő az ellenállása. Jelen esetben a magassugárzón keresztül folyó áram melegíti. A helyes működéshez tudni kell az adott PTC hideg ellenállását, és milyen mértékben változik az a melegítés hatására. Jó volna ha valamilyen jelölést - akár színkódot - le tudnál róla olvasni. Esetleg valamely fórumtárs tudja milyen értékű lehet.
A PTC hibájáról, illetve túl korai közbeavatkozásáról meggyőződhetsz, ha a lábait rövidre zárod. Ennél a próbánál körültekintően kell bánni a hangerővel, mert a magassugárzó védelme ilyenkor megszűnik. Sajnálatos, hogy a kísérlet minden mozzanata - ha jól emlékszem - a kárpit megbontásával jár.
ÉÉrtem.
Beteszek egy képet. Látszik rajt a PTC színe, de ezenkívül sajnos más nem. Azzal megyünk valamire? Van rajt valami felirat, de sajnos elolvasni nem lehet a képen. Most mikor utoljára kivettem, sajnos elfelejtettem leolvasni róla az adatokat. Ahogy írod, sajnos mindig bontanom kell hozzá egy keveset.
Látszik, hogy van rajta felirat. Az alapján beazonosítható lesz, vagy valaki az alkalmazásból tudni fogja az értékét
A legközelebbi kárpitbontásnál ellenőrizd, hogy valóban melegszik-e, és a lábait csipesszel összezárva megszűnik-e a halkítás. A többi alkatrészről nem feltételezem az említett jelenség kiváltását. Az izzóra tippeltem, de azt - a tapasztalataid révén - kizárhatjuk.
Köszönön szépen az új tippeket.
Ha legközelebb lesz időm bontani, akkor kipróbálom ezeket is!
Sziasztok!
Van ket hangvaltom 4 ohmosak. Az lenne a kerdesem hogy 8 ohm hangszorokhoz rakhatom-e oket valahogy?Valami megoldas? A bemenetre vagy a kimenetre 4ohm ellenelas-t teszek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |