Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nyomtató probléma
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Ápr 16, 2007
Témakörök:
Mi a helyzet azzal a teszttel amikor nyomtatas közben megállitod a nyomtatót?
Az A3-as teszteknél a vastag csíkot a lézeroptika porosodása, a kazettában lévő dr. blade- re rakódott toner, a pcr roller koszos , transzfer görgő és nem utolsó sorban a fényhenger. De ha van két kazettád és a világos vastag vonalak azonos helyen vannak mind a kettőnél akkor a baj a gépben van ,lézeroptika egy takaritást vagy a transzfer görgő megkívan egy porszívózást. Az apró vékony vonalak okozói lehetnek valami kontakt problémák a forgásban lévő hengereknél a kazattában vagy a transzfernél. Jó volna egy gyári tesztoldalt nyomtatni amelyiken apró finom hálóábra van . Ahogyan rajzolja vagy esetleg torzitja a nyomtató az ábrát lehet következtetni , hogy mivel van gond . Itt három dolog van ,a papírmozgatás , a fényhenger forgatás és a lézeroptika kell ,hogy tökéletes szinkronban legyenek. A kemence szétszedése így műkodik Szétszedés hp 81OO fuser: A zsír ami a fogaskerekeken látható milyen származású? Mi az a szürkés paszta a fogakon. A termisztor pucolása kötelező ( nitró oldószerrel majd utána egy pár csepp szilikon olaj mehet rá) ha már ennyire szét szedted a kemencét. Üdv!
#1185969 HSZ-omban írtam, hogy a megállítós tesztet már régen megcsináltam, és a fixálás előtt is rajta vannak a csíkok/hibák.
A lézeroptikát kevesebb mint egy éve tisztítottam a poligon tükörrel együtt. Viszont most úgy tűnik, hogy az egyes kazettákat megcserélve nem egy helyen vannak a függőleges (álló A3 vagy fekvő A4 / a papír haladási irányával párhuzamos) csíkok, ezek szerint lehet, hogy a kazetták lesznek a hibásak? Az jutott eszembe, hogy holnap csinálok egy olyan tesztet, hogy leszerelem a nyomtató egész tetejét, így elvileg ki tudom zárni a teljes lézer optikát, csak a kazetta vagy a mechanika marad jól gondolom? Fényt fog kapni a fényhenger, így elvileg full egyenletes feketét kellene nyomnia. Köszönöm a videót, így már könnyebb lesz dolgozni vele ![]() A zsírt még én adtam neki régebben, akkor sajnos még nem volt rendes műanyag alkatrészekhez való teflonos zsírom amivel a main gear-t kentem vékonyan meg. Az a szürke valami pedig kosz lehet, amennyire így összerakva tudtam anno kitisztogattam, de az alján csak maradt egy kicsi belőle. A termisztort megpucoltam (nem sok kosz volt rajta), viszont észrevettem, hogy a fóla szerű anyag ami burkolja a közepénél meg van gyűrődve és fel van szakadva, ez szerinted nagy gond, mindenképpen cserélni kell a termisztort vagy elmegy megfelelően így is? Üdv: Laci
A lézeroptika annyira ellenörzött ,hogy ha egy kis hiba is van vele akkor a nyomtató leáll a teszteléshez nem muszáj a gépet szétszedni elég ha azon a résen a kazettán amelyiken bevilágit a lézer oda helyezel egy LED-et betáplálod és meg van a fekete csík én ezt a módszert akkor alkalmazom amikor a lap teljesen fehéren jön ki.Ezáltal gyorsan meg lehet állapitani ,hogy a lézeroptikánál van-e a gond. Jelzem ez csak olyan hibáknál alkalmazom amit nem szakszerű beavatkozás eredményezett . Az optikában van a beam control nevezetű rendszer ami figyeli a poligon tűkör forgását lézerintenzitás stb. Ha van valami gond akkor a gép leáll és hibakódot jelez be. Én leellenőrizném a transzfer roller azon síkcsapágyát amelyiken keresztül kapja a transzfer feszültséget ez egy ilyen elektromosan vezető műanyagból van. Gyárilag oda tesznek valami fekete elektromosan vezető zsírt (conductive grease) ilyen található a kazettában is a PCR végén. Volt eset amikor egy vékony bronzlemezből készitettem csúszóérintkezőt mert a síkcspágy vacakolt . A termisztorral az a helyzet,hogy ha már a fólia kiszkadt akkor a lukon majd kimászik a termisztor gyöngye és egy részen lekaparja a teflont . Ki lehet javítani egy ilyen típusú fóliával Hőálló fólia
Üdv!
Küldök egy pár tesztlapnak való anyagot!
Üdv!
A transfer síkcsapágyát én anno elmostam denaturált szeszben
![]() (bár én csak arra emlékszem, hogy poros volt, zsír nem rémlik, hogy lett volna rajta.) Mérésre vezet valóban a múltkorában kimértem mert erre gyanakodtam először, hogy a TR roller nem kapja meg a feszültségét, de lehet, hogy a végén kiderül, hogy a zsír hiánya lesz a gond? Mivel lehetne ezt helyettesíteni? Ez ha jól gondolom csak a vízszintes apró csíkokért lehet felelős, a függőlegesért inkább ahogy kezd letisztulni úgy néz ki a kazetták. Köszönöm a sok segítséget, holnap beszámolok mire jutottam. Üdv: Laci
Hát előfordul az ilyesmi! Én ezt egy vékony bronzlemezzel oldottam meg amikor nem volt ilyen vezető zsír a kezem űgyében.A pcr-re is tesznek ilyen zsírt csak az egyik végét szokták bekenni . Egyes zsírok kolloid ezüstöt tartalmaznak mások meg grafitot vagy valami szénféleséget ilyen szénkefe anyagot! Még megnézném a developer roller érintkezőjét is. Ha nem érintkezik rendesen akkor bizony fekete csíkokat is nyomtathat. A transzfer síkcsapágyát meg hekkerelném ,hogy egy vékony drótot betennék a tengely alá majd összekötném azzal a rugóval amelyik táplálja a transzfer rollert!
Üdv!
Megpróbálom a vezetékes megoldást a TR rollerhez, meglátjuk eltűnnek-e a kis vízszintes csíkok.
Van itthon egy szétszedett tonerem (abból operáltam ki a törlőpengét a 4V-hez), megnézem nem lehetne-e kinyerni egy kis konduktív zsírt a pcr rollerjétől. A PC-k processzorhűtőjéhez használt szürke hőpaszta esetleg nem lenne jó ide, ha jól tudom az is kolloid ezüstöt (vagy más fémet) tartalmaz, bár az elektromos vezetőképessége nem tudom mennyire jó mert processzorhűtőnél nem ez a cél? A fuser felső görgőjére menő kis szénkefék nyiszorgásának megszüntetésére nincs valami jó ötleted, ami a vezetőképességét sem szüntetné meg? Üdv!
Összekötöttem a TR roller fémtengelyét a műanyag siklócsapágy rugójával, egy kis vezetékdarabbal, de sajnos nem változott semmi, megmaradtak a csíkok...
Kinyomtam a TESZTOLDALAKAT Az a baj, hogy a scanner elég rosszul adja vissza, mert a hibák (apró vízszintes [papír haladási irányára merőleges] csíkok) alig látszanak, ellenben raszteres, és plusz hibákat is rátesz ![]() A két különböző nevű fájlban bekarikáztam két hibát, a szürke/kockás lapon (nem tudom mennyire látszik) de a fekete négyzet nagyon nagyon halványan ismétlődik ott is ahol nem kellene, máshol eddig nem tapasztaltam egyáltalán ilyet csak ennél a tesztlapnál. A másik pedig a saját kofig. oldala a nyomtatónak ott alul bekarikáztam egy csíkot, ahol jól láthatóan halványabban nyomtat, nagyjából mindig itt van ez a halvány csík, de sosem egyezik meg pontosan két egymást követő lapon, néhány cm-t mászik mindig. A full fekete lapoknál megfigyelendő, hogy az első lap alján egy kb 1,5cm-es csíkban halványabban nyomott a lap teljes szélességében, az utána következő ugyan ilyen fekete lapokon viszont már ott is egyenletesen. A scanner sajnos sokat rontott a képminőségen, valójában nem raszteres/kockás egyik lenyomat sem, csak a vízszintes csíkok vannak, a scanner nem tudta normálisan lekezelni még 600dpi-ben sem. A full fekete lapokon pedig a középtájon lévő folt is a scannertől származik, belül az egyik kábele hozzáér az üveglaphoz, és valamiért nyomot hagyot..., A registration assy. kuplung hibáját, hogyan lehetne kiszűrni, ha esetleg az lenne? (már régebben is írtam, hogy ki kellett tisztítani/újra kenni mert nem akart oldani, szóval volt már vele gond) Az apró négyzethálós tesztet amit mondtál nem találtam se a nyomtató szervízmenüjében, se azok között amiket küldtél, a nyomtató önmagától csak az engine test printout-ot tudja de az viszonylag nagy négyzetekből áll ha jól tudom. Üdv: Laci
Ezek most, hogy jöttek, ki?
Lehet, csak bele kéne nézni abba a festékezőbe, vagy behajítani egy másikat és figyelni, ugyanott csíkoz-e. Az is lehet, hogy 2 külömböző apró hibáról van szó. Üdv
A tesztoldalakra gondolsz?
Másik tonerrel már volt próbálva írtam többször is mik voltak az eredmények, nagyjából ugyan így nyomott új tonerrel is, a töltöttel még sokkal gyengébben. Valószínűleg tényleg 2 hibáról lesz szó, eddig úgy tűnik a nagyobb függőleges csíkokat a kazetták okozzák (úgy tűnik mind a 3), a kis vízszintes csíkokra nem sikerült még rájönni mi. A RAR fájlban található saját konfig oldalon bekarikázott nagyobb fehéren hagyott csíknál látszk a legjobban miről van szó. Illetve a 25%-os szürke, és a full fekete se egyenletes egyáltalán a szürke csíkos, a feketén pedig nincs egyemeletes vastagságban toner, meg összességében is vékonynak tűnik a tonerréteg. Üdv!
Kézzel megforgattam a reg. assy-t, és úgy tűnik, mintha egy ponton egy kicsit jobban szorulna mint egyébként, ez mitől lehet?
Szemre nem látok rajta semmi komolyabb sérülést. Nem úgy kell elképzelni persze, hogy ott megakad, csak nehezebben fordul mint a többi kb 330 fokban.
Ezekről a tesztoldalakról föl nem tűnne, hogy hiba van.
A szkennelt képekből nehéz véleményt mondani, nem olyan minthe az ember a kezébe tartja a nyomatot. Próbáltad már kiszerelt ld unittal és bevilágított lámpával? A függőleges csíkok külömböző helyen vannak a 3 festékezőbe? Ha meg van a kellő festékréteg a festékezőbe és a lámpás módszerrel sincs változás, akkor a bias fesz nem elégséges, már ami a vízszintes csíkokat illeti. Üdv
Szereld ki az egységet és apránként kezd leszerelni róla a dolgokat közben forgatod. Majd csak megkerül a ludas.Lehet hogy a gumi görgő(k) deformálódott(tak)!
Üdv!
Tessék, egy milliméter papír, hátha ez segít!
Tegnap kiszedtem az egységet, a felső (fém) görgő bronzcsapágyai kissé koszosak voltak, az szorult egy enyhén, elmostam őket így már könnyebben forog a tengely.
Kenést szabad ennek adni (pl. finom műszerolaj, vagy esetleg gépzsír), vagy fontos a jó érintkezés a testtel, így nem? A kuplungját is ellenőriztem újból (1év után) megint nem old rendesen, előfordul ,hogy meghúzva marad, és csak akkor old, ha picit megmozdítom a tengelyt. Csúszni viszont nem csúszott, izomból kellett megforgatnom a tengelyt (a kuplung fogaskerekét lefogva), hogy egy picit is megcsússzon. Szétszedtem, és kipróbáltam, hogy csak a kuplungtárcsát odahúzza-e magához majd elengedi-e ha nincs rajta az első fogaskerék, tehát a kis fémtárcsa csak a levegőben lógott kb. fél centire a mágnestekercstől és a tengelyes tárcsától, szépen magához rántotta, de el nem engedte még így sem. A kis tárcsának az egyik oldala szürkés (ha jól láttam valami mágneses réteg van rajta), ez az oldal néz a mágnestekercs felé, a másik oldala pedig sima fém ami a műanyag fogaskerék fele néz. Próbára megfordítottam, így prímán meghúzott és azonnal engedett is amikor kellett, viszont jóval gyengébb lett, megcsúszik... Mi okozhatja, hogy nem old rendesen, mit lehetne vele csinálni, hogy oldjon is rendesen, de ne csússzon? A csíkozást sajnos ugyan úgy megmaradt, úgyhogy valószínűleg nem ez a hiba oka... ![]() Üdv: Laci
Hát igen, sajnos ahogy írtam a scannelt képen a valós hiba alig látszik, viszont generál rá nem létezőket
![]() A LD unitot nem szedtem ki, csak így próbáltam bevilágítani neki LED-el/lámpával, de sajnos nem járt sikerrel a dolog, szerintem vagy gyenge volt neki ez a fény, vagy nem tudtam jó szögben bevilágítani a tonerben a fényhengerre, mert full fehér oldalakat/1-2 szélén leheletnyi szürke oldalakat kaptam. A függőleges csíkok eltérnek az egyes kazettáknál, nagy mértékben, viszont egy kazettával nyomott 2 lapon megegyeznek, ebből gondolom ,hogy azokat a kazetta okozza. Ezek egyébként csak full fekete képnél vehetők észre, eredeti tonerrel, szinte még úgy sem, engem a kis vízszintes csíkok amik zavarnak. A bias feszt szerinted a két képen látható trimmer közül melyikkel lehetne emelni? Üdv!
Köszönöm!
Kinyomtattam a mm papírt, úgy néz ki egyenlőek a kis négyzetek, tehát nem torzít semmilyen irányban (szemre).
Ha jól bevilágítasz, akkor pedig abba a sávba szénfeketének kéne lennie.
Gőzöm nincs, melyik poti állítja, menet közbe meg gondolom nem lehet hozzáférni. Máskor úgy próbáltam nagyfeszpanelt, hogy kerestem rajta egy elkot (35v x uF) az a táp bemenet DC 24V Egy 330 ohmos ellenállással meg elkezdtem testre húzni a csatlakozón a bemeneteket és figyeltem, hogy mi jelenik meg. De szerintem itt szoftveresen állítódik a bias fesz, szóval nem biztos, hogy mérvadó amit így mérsz. Vagy jelöld be a potik helyzetét és próbálgasd álligatni. Üdv
A 2 trimmer közül az egyik (a felső, a nyák szélén) úgy van elhelyezve, hogy menet közben is hozzá lehessen férni, még a műanyag burkolaton is direkt ki van vágva egy U alakú nyílás, hogy lehessen beszerelt HVPS-nél is állítani.
Az a baj, hogy nem tudtam rendesen bevilágítani, mert olyan szögben áll a toner nyílása, hogy egyszerűen lámpát nem tudtam úgy fordítani, csak LED-el tudtam hozzáférni az meg úgy néz ki gyenge neki. Üdv: Laci
Nah, úgy néz ki jó lett, megszűntek a vízszintes csíkok
![]() Köszönöm mindkettőtöknek a sok segítséget! ![]() A reg. assy. kuplungja volt a ludas, csak csúszott, annak ellenére, hogy kézzel nagyon nehéz volt megcsúsztatni. Ma megint szétszedtem, visszafordítottam a tárcsát, megtisztítottam den.szesszel magát a mozgó tárcsát is meg a tengelyen lévő tárcsát is. Nem régen (1 éve) tisztítottam pedig a kuplungot, mint írtam is fentebb, lehet, hogy a tisztítás után a kenés egy kicsit sok volt és elárasztotta a tárcsákat. A felső trimmer a HVPS panelen úgy tűnik nem a developer bias-t állította, mert hiába változtattam rajta akármelyik irányba semmit sem változott a telítettség, nem lett világosabb/sötétebb a lenyomat. Pedig nem ártana, ha 3-as tonersűrűségnél is kicsit sötétebbet nyomna, nincs ötletetek hol lehetne ezt állítani? Software-esen kellene esetleg? A fuser fűtőbetétjeit mivel lehetne megtisztítani, mert elég koszos/homályos az üvegburájuk. A szervizkönyv izopropil alkoholt javasol, de az nincs nekem most itthon. Sima gyógyszertári etil-alkohollal is meg lehet törölni, vagy az feloldhat rajta valami védőréteget vagy valamit, és ezért javasolják pont az izopropilt? Van a DC kontroller panelen egy sárga SMD led, az 4-5 mp-enként villan egyet, ez normális, vagy hibát akarna jelezni? Még egyszer köszönök minden segítő ötletet! Üdv: Laci
Ez érdekes, nem nagyon tudom elképzelni milyen összefüggés tud lenni a nyomtatási minőség és reg. kuplung között.
De ha megoldódott az jó. Milyen kuplung az? (tárcsás? rugós?) Ált a reg kulungra nincs túl nagy nyomaték bízva, ha megcsúszik az szoktt lenni pl reg . tengely szorulás miatt is, vagy valamiért szenved, nehezen tud forogni. Örülök, hogy sikerült ![]() Üdv
Tárcsás kuplung, az az összegfüggés szerintem, hogy csúszott, így a papír nem haladt egyenletesen, rángatta, miközben a lap eleje már a fényhengernél járt.
Üdv!
A fuser fűtőbetétjeit mivel lehetne megtisztítani szerintetek?
Csak izopropillal vagy sima den. szesszel is? A sárga villanó LED-ről nem tudjátok, hogy hibát jelezhet, az, hogy 4-5mp-enként villan egyet vagy csak azt jelzi, hogy minden rendben? Üdv: Laci
Acetont bírnia kell.
Sziasztok!
Van egy Epson Stylus TX117 nyomtatóm. Ugye ez egy 3in1 kütyü scanner nyomtató fénymásoló. A scennelés, fénymásolás megy minden gond nélkül de mikor gépről küldök rá nyomtatnivalót egyszerűen belassul az egész folyamat vagy hibaüzenetet kapok hogy nem áll készen a nyomtató vagy nincs csatlakoztatva, néha viszont nyomtat csak 1-2 percet kell rá várni! Gondoltam USB kábellel van gond, kicseréltem, változatlan az eredmény. Aztán driverre gyanakodtam váltottam Win7 64bit re ahhoz való driverrel és láss csodát még mindig szar... az előző gépen win XP volt! Tehát elég sokféle variációt kipróbáltam más USB portok más kábel más op. rendszer két különböző gép, a probléma fenn áll! Ez nyomtatási hiba kb 2 hete lépett fel éppen mielőtt elfogyott a fekete szín de nem írt ki semmit sem a tinta led sem gyulladt ki miután elvégeztem egy két tesztoldal nyomtatást (ami persze simán ment) aztán gyulladt ki. Azelőtt csak üres lapokat nyomtatott... Vettem bele utántölthető auto-resetes festékpatronokat azóta fénymásol scannel nagyon szépen nyomtat kivéve ha gépről adok rá nyomtatást! (Tesztelve 2003-as és 2010-es Office-al egyaránt!!!). Tehát valami ötlet jótanács.... esetleg megoldás???
Üvegcső? Akkor etil-acetát + rongy. Előbbit lehet kapni patikákban, utóbbit meg találsz
![]()
Időközben találtam valamit...
![]() Törölni kell egy bizonyos EPAUDS01.AUD fájlt ami minél nagyobb annál lassúbb az egész folyamat... (eredeti angol leírás: http://www.teamdigital.com.au/blog/2010/12/13/epson-drivers-respond...w7-os/ ) Tényleg jobb lett a válaszidő de néha még kiírja hogy "a nyomtató még nem válaszolt", régebben ilyen nem volt ha emlékeim nem csalnak, secc-perc alatt működött mint a svájci óra, klikkeltem ment a nyomtatás....
Sziasztok!
LaserJet 4V-vel van hasonló problémám mint ami a 8100-assal volt, csak itt sokkal erőteljesebben jelentkezik, tehát sok apró vízszintes csíkokkal nyomtat egy full fekete kép esetén illetve nem elég sötét a lenyomat. 2 tonerrel próbáltam mind kettő eredeti HP viszont régiek, az egyik '98-as a másik 2002-es, a DrBlade okozhat ilyet ha elöregszik álltában? A developer hengerre szemmel ránézve egyenletesnek tűnik a toner rajta bár mondjuk nem tudom ezt mennyire lehet így megállapítani. Ellenőriztem a tranfer roller érintkezését, nem érintkezett tökéletesen, 150 kOhmot mértem, így megpróbáltam vezetékdarabbal közvetlenül bekötni a HVPS kimenetére, de sajnos ez nem változtatott semmin, úgy néz ki ez a "kis" ellenállás nem okoz neki gondot. A developing BIAS-t is mértem, MIN. tonersűrűségnél -343V, MAX. sűrűségnél -525V (ennél még potival lehet állítani a tonersűrűséget, nem menüből). A drum testelését is ellenőrizem, tökéletesen érintkezik. Ezeket kizárva szerintetek is már szinte csak a DrBlade marad lehetőségként, esetleg a drum tud így elöregedni? Egyedül az furcsa nekem ezzel kapcsolatban, hogyha a DrBlade el lenne öregedve/kipuhulva pont inkább öntené a tonert ész nélkül, mint, hogy vékonyan/csíkosan vinné fel, vagy tévedek? Üdv: Laci
Egy fotó, az segítene! A teszt menűből megnézném a demo page-et!
Üdv!
Mellékeltem a fotókat, az első kettő a PCL Demo page, (a 2. képen a fekete kerek részen látni főleg a hibát, bár szemmel a 4V melletti szürke területen is látszik elég erőteljesen).
A másik 2 az full fekete oldal lenne, teljes feketét küldtem rá, ez lett belőle, jól látszanak még a fotón is a csíkok, illetve, hogy inkább csak szürkés mint fekete. |
Bejelentkezés
Hirdetés |