Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Fogad gratulacionkat.
De mi is az amit talaltal? Amirol kerdesed lenne Egy öreg baratom mondta anno: "Csak okos kerdesre lehet, okos valaszt adni!"
Szia!
Mindkettőt Vzoole fórumtársunk készítette el. Így nagy különbség nincs közöttük. Az egyik smd, a másik furatszerelt változat. Jól látod a potis helyzetet, az smd-s változatban nincs "finomhangoló" poti. Az első opamphoz egyébként sem kellett, a másodiknak meg fix ellenállásokkal van beállítva a min-max hőfok. A kettő között meg lehet állítani az egyetlen "állva maradt" potival páka hőmérsékletét.
Köszi! Akkor az egyszerűbbet tervezem meg
Sziasztok!
Megcsináltam én is az állomást. Csak lenne egy-két kérdésem. Mikor eléri a beállított hőfokot akkor kb. 1 másodpercenként villog a piros led. Ha pedig letekerem a potit teljesen, vissza hűl a páka, akkor nem villog, hanem vibrál a led. Nem lesz kisebb az élettartama a pákának a sűrű kapcsolgatás miatt? Bent a melóhelyemen van egy gyári állomás és az nem kapcsolgat olyan sűrűn. Lehet ezen az állomáson ilyet állítani vagy ne foglalkozzak vele mert ez ilyen? Válaszotokat előre is köszönöm!
Szia!
Az állomás normál működése az, amikor másodpercenként villan egyet, vagy akár 2 másodpercenként is teheti ezt, akkor is jó a működése. A teljesen letekert pákánál (hűlési periódus alatt) egyáltalán nem szabad "vibrálnia". Letekered, fokozatosan hűl, led sötét. Elvileg a poti min állásánál is kb. 120 fok a hőmérséklet. Ha ezt eléri, akkor szintén fog kapcsolgatni az állomás, de itt is a másodpercenkénti 1 "villanással" szabad tennie. LM324, vagy LM358 az ic?
Szia!
Köszönöm az információt. Nem, (hűlési periódus alatt) nem vibrál, hanem mikor újra bekapcsol vissza hűlés után. Nem tudom a hőfokot 180 fok alá lehozni, pedig mind a két trimmer potit tekergettem. Mi lehet az oka? LM324 ic-t raktam bele. Ezeket a problémákat leszámítva rendesen működik.
Szia!
Pontosan melyik kapcsolást csináltad meg? (linkeld be légyszi, nehogy "elbeszéljünk" egymás mellett). Az LM324-nél tegyél a 2-es láb (komparáló ic invertáló bemenete) és a föld közé egy 470nF-1µF értékű kondit. Ez megoldja a vibrálást. A hőfok min értéke egy más kérdés. Ott változtatni kell az ellenállásokon, hogy lejjebb tudd vinni a hőfokot.
Szia!
Innen néztem a hobbin. Ha belegondolok igazából 200 fok alatt mit tudok forrasztani? Semmit. Az jobban idegesít hogy vibrál a led. A kondik zavarszűrésre kellenek? Remélem jól linkeltem, mert nem vagyok egy számítógép zseni, inkább a garázsban barkácsolok.Bővebben: Link
Szia!
Hát, sajna nem sikerült a linkelés... Akkor inkább belinkelem én azt, amelyikre gondolok. Az alapján is átalakíthatod az állomásod. Az áthúzottak nem kellenek. Nyugodtan kiforraszthatod őket. Az 1KOhm értékét változtasd meg a megadott értékre, ezzel lejjebb tudod vinni a páka min. hőfokát, de nem sok értelme van. (Amit te is írtál. Úgysem tudsz mit forrasztani vele alacsony hőfokon.) A kondi meg a "határozott billenést" állítja be.
Bocs! Jól linkeltél! Én voltam a bamba! Csatolmányt kerestem.... Ehhh, ez a mai nap már csak ilyen.... :pirul:
Tehát ha jól értem akkor az áthúzott alkatrészeket nyugodtan kiszedhetem, a trimmer amúgy is majdnem nullán van. A kondit a termo mínusz vezetőjére? Az a föld?A trafó szekunder oldal egyik pontja sincs földelve. Ha kicserélem az 1k ohm-s ellenállást akkor a felső határ is változik?
Igen, jól érted. Az áthúzottakat nyugodtan szedd ki. Alaposan nézd meg, hogy neked melyik kapcsolás van átrajzolva a nyákra, mivel az LM324-ben 4 opamp van, így a négy közül bármelyik lehet a komparáló fokozat. Amit én linkeltem be kapcsolást ott éppen a tokon belüli 1-es számú. Ebben a kapcsolási rajzban a kondenzátor az IC 11-es és 2-es lába közé kell. Kövesd végig a nyákon, hogy az 51K-s ellenállás az ic melyik lábára megy. Oda és a 11-es láb közé tegyél kondid, és megszűnik a fűtés "vibrálása". Az 1K-s ellenállás cseréje lejjebb viszi a min. hőfokot, de sajnos a max-ot is. Ha azt a kapcsolást csináltad meg amit belinkeltél, akkor ott az ic 9-es, és 11-es lába közé kell a kondi!
Nem szeretnélek tovább fárasztani. Eddig is nagyon sokat segítettél. Milyen kondi legyen? Kerámia? Az ellenállással meg majd eljátszogatok mert szerintem a felső határ magas.
Köszönöm a segítséget, majd beszámolok mit sikerült kihoznom a dologból. Előtte még kell vennem egy pákát, mert a cégessel próbáltam.
Mindegy milyen a kondi. A kerámia tökéletes. Általában egy 680nF-es kondenzátor teljesen megoldja a problémát. (Bár nekem az egyikben egy 1µF-s elkó van berakva. Az elkó negatív lába az ic 11-es lábra forrasztva.)
Majd írd meg mire jutottál.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot. Beraktam egy 1 mikrós elkót, és nagyon szépen dolgozik a technika. Az ellenállásokat még nem cseréltem, mert nincs hőmérőm. Majd hozok a cégtől egy mérés erejéig, és akkor kiderül mi lesz az ellenállások sorsa.
Úgy döntöttem, készítek egy másik forrasztóállomást, hordozható állomás céljából. Viszont kisebb dobozt szeretnék készíteni, a hűtőbordák mérete szabja meg a doboz magasságát (olyan a konstrukció) Kérdésem az volna, hogy mekkora a legkisebb hűtőborda, ami kell a 7808-asra, és a BT137-esre? (Gondolom a BT137 majdhogynem hűtés nélkül is elmegy)
Köszönöm.
Szia!
En azt javasolnam amivel a hutoborda merete is csokkentheto, hogyha kozepleagazasos trafot hasznalsz, es a vezerlesnek nem a 24V csak 12V AC betapot kapcsolsz.
Pontosan ezt a javaslatot fogom használni. Solomon a trafóm, 12 és 24V-os szekunderrel.
Én pl nem használok hűtőbordát, a panelra fogatom, az elég hűtés neki.
Eddig a legkissebb változatom: Bővebben: Link
S, hogy segitsem munkadat.
Alkoto kedves forumtarsunk keszitett egy variaciot az elobb leirtakra. itt a beultetesi rajzot es itt a vasalasos technikahoz folia rajzot talalhatsz.
Köszönöm, kedves kolléga, de saját tervek már megvannak, remekül beváltak, és nem utolsó sorban már készen vannak. Csak a doboz miatt tennék kisebb hűtőbordát, ezért érdeklődtem, hogy vajon meddig mehetek el.
Na most nagyon mélyen elgondolkodtatott a linked... Ha egy-két dolog letisztul, lehet még is ezt választom.
Tehát: 1. Hol lehet hitelesíteni a szabályzó áramkört? (A JLT-02 esetén két trimer állt rendelkezésre, alsó és felső határ beállítására.) Itt nem találok erre utaló dolgot. 2. A D1 értéke milyen 3. Ehhez sima egy szekunderes (24V váltó) trafó kell. Milyet ajánlanál? (Elképzelhető, hogy még lesz kérdés. ) Köszönöm szépen.
Még valami. Ha furat szerelt alkatrészekkel tervezem meg a nyákot, Az itt található kapcsolási rajz alapján (forraszto_04_SMD_32_rajz.pdf), akkor kell e valami tervezési szempontot figyelembe venni?
Szia!
Az R18-R19 értéke határozza meg a minimum és maximum hőmérsékletet. Könnyen kiszámolhat, csak előtte kell pár mérést végezni. (amik ott vannak feltüntetve, nekem több pákával is az jött ki) D1 az lehet bármilyen sima dióda, pl.: 1N4004 Mivel ez már 12V-os így kevesebbet kell eldisszipálnia. Simán mehet 24V-ról. Trafónak bármi 24V, min. 50VA jó lesz (de azt ajánlom amit én árulok 1000Ft-ert ). Minden helyettesíthető furat szerelt alkatrészekkel is, nem befolyásolja a működést.
Értem. Akkor jól sejtettem. Nyilván a megadott értékek kipróbált értékek, tehát ettől nem fogok eltérni. Mi a tapasztalat, hogyan alakul a hőmérséklet tartomány? (min-max)
Köszönöm.
Kb 150-450 körött volt +-10C
Tökéletes, meggyőzött a szerkezet. Megépítem és beszámolok.
Köszönöm az infókat!
Ami még eszembe jutott. A 4,7u kondi, ami a hőelem bemeneténél van, oda jó lesz a 2,2u is?
(Természetesen polaritás mentes fóliakondi.)
jó...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |