Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   85 / 123
(#) Ghoost válasza misi93 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Fogad gratulacionkat.
De mi is az amit talaltal?
Amirol kerdesed lenne

Egy öreg baratom mondta anno: "Csak okos kerdesre lehet, okos valaszt adni!"
(#) misi93 hozzászólása Márc 5, 2012 /

Sziasztok! Régebben böngészgettem ezt a topikot és találtam ezt, és az a kérdésem miben különbözik ettől!. Szerintem nincs benne finom állító poti . Esetleg ez a működés szempontjából jelent valamit? A válaszokat Köszönöm!
(#) magneto válasza misi93 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Szia!
Mindkettőt Vzoole fórumtársunk készítette el. Így nagy különbség nincs közöttük. Az egyik smd, a másik furatszerelt változat. Jól látod a potis helyzetet, az smd-s változatban nincs "finomhangoló" poti. Az első opamphoz egyébként sem kellett, a másodiknak meg fix ellenállásokkal van beállítva a min-max hőfok. A kettő között meg lehet állítani az egyetlen "állva maradt" potival páka hőmérsékletét.
(#) misi93 válasza magneto hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Köszi! Akkor az egyszerűbbet tervezem meg
(#) stk466 hozzászólása Márc 13, 2012 /

Sziasztok!

Megcsináltam én is az állomást. Csak lenne egy-két kérdésem. Mikor eléri a beállított hőfokot akkor kb. 1 másodpercenként villog a piros led. Ha pedig letekerem a potit teljesen, vissza hűl a páka, akkor nem villog, hanem vibrál a led. Nem lesz kisebb az élettartama a pákának a sűrű kapcsolgatás miatt? Bent a melóhelyemen van egy gyári állomás és az nem kapcsolgat olyan sűrűn. Lehet ezen az állomáson ilyet állítani vagy ne foglalkozzak vele mert ez ilyen?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) magneto válasza stk466 hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Szia!
Az állomás normál működése az, amikor másodpercenként villan egyet, vagy akár 2 másodpercenként is teheti ezt, akkor is jó a működése. A teljesen letekert pákánál (hűlési periódus alatt) egyáltalán nem szabad "vibrálnia". Letekered, fokozatosan hűl, led sötét. Elvileg a poti min állásánál is kb. 120 fok a hőmérséklet. Ha ezt eléri, akkor szintén fog kapcsolgatni az állomás, de itt is a másodpercenkénti 1 "villanással" szabad tennie. LM324, vagy LM358 az ic?
(#) stk466 válasza magneto hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Szia!
Köszönöm az információt. Nem, (hűlési periódus alatt) nem vibrál, hanem mikor újra bekapcsol vissza hűlés után. Nem tudom a hőfokot 180 fok alá lehozni, pedig mind a két trimmer potit tekergettem. Mi lehet az oka? LM324 ic-t raktam bele. Ezeket a problémákat leszámítva rendesen működik.

Szia!
Pontosan melyik kapcsolást csináltad meg? (linkeld be légyszi, nehogy "elbeszéljünk" egymás mellett). Az LM324-nél tegyél a 2-es láb (komparáló ic invertáló bemenete) és a föld közé egy 470nF-1µF értékű kondit. Ez megoldja a vibrálást. A hőfok min értéke egy más kérdés. Ott változtatni kell az ellenállásokon, hogy lejjebb tudd vinni a hőfokot.

Szia!
Innen néztem a hobbin. Ha belegondolok igazából 200 fok alatt mit tudok forrasztani? Semmit. Az jobban idegesít hogy vibrál a led. A kondik zavarszűrésre kellenek? Remélem jól linkeltem, mert nem vagyok egy számítógép zseni, inkább a garázsban barkácsolok.Bővebben: Link

Szia!
Hát, sajna nem sikerült a linkelés... Akkor inkább belinkelem én azt, amelyikre gondolok. Az alapján is átalakíthatod az állomásod. Az áthúzottak nem kellenek. Nyugodtan kiforraszthatod őket. Az 1KOhm értékét változtasd meg a megadott értékre, ezzel lejjebb tudod vinni a páka min. hőfokát, de nem sok értelme van. (Amit te is írtál. Úgysem tudsz mit forrasztani vele alacsony hőfokon.) A kondi meg a "határozott billenést" állítja be.

JLT.jpg

Bocs! Jól linkeltél! Én voltam a bamba! Csatolmányt kerestem.... Ehhh, ez a mai nap már csak ilyen.... :pirul:

Tehát ha jól értem akkor az áthúzott alkatrészeket nyugodtan kiszedhetem, a trimmer amúgy is majdnem nullán van. A kondit a termo mínusz vezetőjére? Az a föld?A trafó szekunder oldal egyik pontja sincs földelve. Ha kicserélem az 1k ohm-s ellenállást akkor a felső határ is változik?

Igen, jól érted. Az áthúzottakat nyugodtan szedd ki. Alaposan nézd meg, hogy neked melyik kapcsolás van átrajzolva a nyákra, mivel az LM324-ben 4 opamp van, így a négy közül bármelyik lehet a komparáló fokozat. Amit én linkeltem be kapcsolást ott éppen a tokon belüli 1-es számú. Ebben a kapcsolási rajzban a kondenzátor az IC 11-es és 2-es lába közé kell. Kövesd végig a nyákon, hogy az 51K-s ellenállás az ic melyik lábára megy. Oda és a 11-es láb közé tegyél kondid, és megszűnik a fűtés "vibrálása". Az 1K-s ellenállás cseréje lejjebb viszi a min. hőfokot, de sajnos a max-ot is. Ha azt a kapcsolást csináltad meg amit belinkeltél, akkor ott az ic 9-es, és 11-es lába közé kell a kondi!

Nem szeretnélek tovább fárasztani. Eddig is nagyon sokat segítettél. Milyen kondi legyen? Kerámia? Az ellenállással meg majd eljátszogatok mert szerintem a felső határ magas.

Köszönöm a segítséget, majd beszámolok mit sikerült kihoznom a dologból. Előtte még kell vennem egy pákát, mert a cégessel próbáltam.

Mindegy milyen a kondi. A kerámia tökéletes. Általában egy 680nF-es kondenzátor teljesen megoldja a problémát. (Bár nekem az egyikben egy 1µF-s elkó van berakva. Az elkó negatív lába az ic 11-es lábra forrasztva.)
Majd írd meg mire jutottál.
(#) stk466 válasza magneto hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a tanácsot. Beraktam egy 1 mikrós elkót, és nagyon szépen dolgozik a technika. Az ellenállásokat még nem cseréltem, mert nincs hőmérőm. Majd hozok a cégtől egy mérés erejéig, és akkor kiderül mi lesz az ellenállások sorsa.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Márc 27, 2012 /

Úgy döntöttem, készítek egy másik forrasztóállomást, hordozható állomás céljából. Viszont kisebb dobozt szeretnék készíteni, a hűtőbordák mérete szabja meg a doboz magasságát (olyan a konstrukció) Kérdésem az volna, hogy mekkora a legkisebb hűtőborda, ami kell a 7808-asra, és a BT137-esre? (Gondolom a BT137 majdhogynem hűtés nélkül is elmegy)

Köszönöm.
(#) Ghoost válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Szia!

En azt javasolnam amivel a hutoborda merete is csokkentheto, hogyha kozepleagazasos trafot hasznalsz,
es a vezerlesnek nem a 24V csak 12V AC betapot kapcsolsz.
(#) Zoli_bácsi válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Pontosan ezt a javaslatot fogom használni. Solomon a trafóm, 12 és 24V-os szekunderrel.
(#) vzoole válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Én pl nem használok hűtőbordát, a panelra fogatom, az elég hűtés neki.
Eddig a legkissebb változatom: Bővebben: Link
(#) Ghoost válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

S, hogy segitsem munkadat.
Alkoto kedves forumtarsunk keszitett
egy variaciot az elobb leirtakra.
itt a beultetesi rajzot es itt a vasalasos technikahoz folia rajzot
talalhatsz.
(#) Zoli_bácsi válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Köszönöm, kedves kolléga, de saját tervek már megvannak, remekül beváltak, és nem utolsó sorban már készen vannak. Csak a doboz miatt tennék kisebb hűtőbordát, ezért érdeklődtem, hogy vajon meddig mehetek el.
(#) Zoli_bácsi válasza vzoole hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Na most nagyon mélyen elgondolkodtatott a linked... Ha egy-két dolog letisztul, lehet még is ezt választom.

Tehát:

1. Hol lehet hitelesíteni a szabályzó áramkört? (A JLT-02 esetén két trimer állt rendelkezésre, alsó és felső határ beállítására.) Itt nem találok erre utaló dolgot.

2. A D1 értéke milyen

3. Ehhez sima egy szekunderes (24V váltó) trafó kell. Milyet ajánlanál?

(Elképzelhető, hogy még lesz kérdés. )

Köszönöm szépen.
(#) Zoli_bácsi válasza vzoole hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Még valami. Ha furat szerelt alkatrészekkel tervezem meg a nyákot, Az itt található kapcsolási rajz alapján (forraszto_04_SMD_32_rajz.pdf), akkor kell e valami tervezési szempontot figyelembe venni?
(#) vzoole válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Szia!

Az R18-R19 értéke határozza meg a minimum és maximum hőmérsékletet. Könnyen kiszámolhat, csak előtte kell pár mérést végezni. (amik ott vannak feltüntetve, nekem több pákával is az jött ki)

D1 az lehet bármilyen sima dióda, pl.: 1N4004

Mivel ez már 12V-os így kevesebbet kell eldisszipálnia. Simán mehet 24V-ról. Trafónak bármi 24V, min. 50VA jó lesz (de azt ajánlom amit én árulok 1000Ft-ert ).

Minden helyettesíthető furat szerelt alkatrészekkel is, nem befolyásolja a működést.
(#) Zoli_bácsi válasza vzoole hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Értem. Akkor jól sejtettem. Nyilván a megadott értékek kipróbált értékek, tehát ettől nem fogok eltérni. Mi a tapasztalat, hogyan alakul a hőmérséklet tartomány? (min-max)

Köszönöm.

Kb 150-450 körött volt +-10C

Tökéletes, meggyőzött a szerkezet. Megépítem és beszámolok.

Köszönöm az infókat!

Ami még eszembe jutott. A 4,7u kondi, ami a hőelem bemeneténél van, oda jó lesz a 2,2u is?

(Természetesen polaritás mentes fóliakondi.)

jó...
Következő: »»   85 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem