Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   224 / 1211
(#) potyo válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Asm és C. De nem a nyelven múlik a sikeresség.
(#) kaqkk válasza potyo hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Flowcode ban (mert grafikus ,és mindent látok)
(#) matheattila válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

mikroC-ben, mert a helpjében mindenre van példa, ezt hiányoltam a Hi-Tech-C -ben, ott szinte semmi hasznos nincs a helpben.
(#) icserny válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

C18 és C30, mert PIC18 és PIC24 mikrovezérlőkkel foglalkozom.
(#) adamhollos válasza matheattila hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Assembly-ben elég hosszadalmas programot írni. Én inkább c nyelvekre gondoltam. Olyanra amihez van pl. usart példa program meg esetleg (E)CAN példa progi a későbbiek kedvéért.
(#) adamhollos válasza icserny hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Mit használnál 16f-esekhez?
(#) matheattila válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

(Assembly), Hi-Tech C for PIC10/12/16 vagy mikroC (ez jó 10/12/16/18 -as PIC-re)
(#) icserny válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Idézet:
„Mit használnál 16f-esekhez?”
PIC18-at.
(#) Hp41C válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Most mi olyan elképzelhetetlenül bonyolult? PICKit2 -vel programozol? Az egyben egy TTL szintekkel működő USB-s uart...
- Hogy működik-e az adás? Az adó vezetékét vidd el a PICKit2 bemenetére (4. kivezetés) is. Kell még a föld a 3. kivezetésre. Az adó táviratai megjelennek az ablakben, ha bekapcsolod a Pickit2 -ben a Vdd -t és megnyomod a Connectet...
- Hogy működik-e a vevő? Az vételi vezetékét vidd el a PICKIt2 bemenetére (5. kivezetés). Kell még a föld a 3. kivezetésre. Kapcsolod be a Pickit2 -ben a Vdd -t és nyomod meg a Connectet. A Send gombok melletti sorokban összeállíthatod a táviratot, majd a Send megnyomására el is küldheted...

Nagyon régen feltöltöttem a Propeller óra topikjába a bázis módosított programját, ami kapcsolatot tart a PC -vel RS232 -n, benne egy kettős bufferelésű (vételi és adási), megszakításos uart kezelés található. Assembly forrással !!!
(#) adamhollos válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

PICKit3-mam van, de gondolom azzal is működik a dolog. Köszönöm a tippet edig nem is tudtam, hogy lehet ilyet csinálni.
(#) benjami válasza benjami hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Megnéztem, a hitech c-ben lehet használni így az sfr bitjeit. Pl. az 'as16f690.h'-ban így van definiálva:
  1. TRISB equ 0086h
  2. #define TRISB7 BANKMASK(TRISB), 7

Minden sfr bit így van definiálva, tehát önmagában is használható. Órajelet megadni gondolom csak azokhoz a könyvtári függvényekhez kell ahol a fordítónak szüksége van rá (pl. delay, átviteli sebesség BAUD-ban történő megadása stb.).
(#) benjami válasza benjami hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Közben az is kiderült számomra, hogy nem is azt a header-t használja hanem a 'pic16f690.h'-t. Ebben így van megadva:
  1. volatile unsigned char TRISB @ 0x086;
  2. volatile bit TRISB7 @ ((unsigned)&TRISB*8)+7;

A felhasználás módjában mondjuk ez nem változtat, itt is lehet használni üresen a TRISB7-et és az összes többit is.

Le tudnád írni részletesebben, hogy hogyan gondolod mert nem sikerült megtalálnom az ablakot amiről beszélsz. Ugye a PICKit3-at debugger-ként kel csatlakoztatni?
(#) adamhollos válasza benjami hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Köszönöm, hogy foglalkozol velem. Te csináltál már usart kapcsolatot pic-kek között? Az adó nem hiszem, hogy működik, mert kötöttem rá egy ledet, de nem villog, ki sem gyullad.

Szia!

PICKit2 -ről beszéltem... Van, amikor a régebbi jobban használható.

Sajnos csak PICKit3-am van az nem jó A 2-est elajándékoztam. :no:
(#) benjami válasza adamhollos hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Az első hozzászólásamban már írtam, az 1. pontot.
Az adatlap szerint ANSEL, ANSELH regiszterekben bekapcsoláskor minden használt bit 1, azaz analóg bemenet. Tedd már be a program elejére:
  1. ANSEL = 0;
  2. ANSELH = 0;
(#) adamhollos válasza benjami hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Még mindig nem jó.
(#) adamhollos válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 18, 2012 / 1

Ez kiolvasásnak számít?

1. int a=RCREG;

vagy ez a kiolvasás
  1. int a=RCREG;
  2. RCREG=0;

Le tudnád írni egy kicsit pontosabban, hogy mire gondolsz?
(#) pjg válasza Mengyán hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Nyugodtan. A kezelőprogramokat általában meg lehet tanítani, melyik lábon vezéreljen.

Ez kiolvasásnak számít:
  1. int a=RCREG;

Az RCREG nem írható...

Egész pontosan leírtam már....
(#) Pepebá hozzászólása Márc 18, 2012 /

Következőt szeretném megtudni:
A MCP24LC515 I2C-s EEPROM alkalmas-e adat tárolásra olyan formában hogy (külön tápról üzemeltetve) a PIC kikapcsolása illetve reset után ismét kiolvasható legyen.
Üdv.
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 18, 2012 / 1

Mindegy, hogy külön tápról üzemelteted, vagy sem. Az EEPROM kikapcsolás után is megőrzi a tartalmat.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Márc 19, 2012 /

Sziasztok!
Ez a kérdésem, sem közvetlen pic, de pic-cel kapcsolatos. U.i az infra a napon elégtelent kapott, ígyhát a rádió már elkerülhetetlen a kapcsolat biztosításához. Csak azt akarom kérdezni, hogy melyik a nehezebb (piccel természetesen) az infra vagy a 434Mhz-es modulok: adatátvite,stabilitása,zavarvédettsége?
(#) gyengus hozzászólása Márc 19, 2012 /

Sziasztok!

RGB LEDet szeretnék vezérelni PWMel.
Nézegetem a Microchip oldalán a PICeket.
A PIC16F1938-nak van 4 enhanced PWM csatornája. Bővebben: Link
Néztem az adatlapban a grafikonokat, de csak nem világos számomra, hogy be lehet-e állítani csatornánként különböző kitöltési tényezőt?

Közben azon is gondolkodok, hogy lehet szoftveresen is egyszerűen megoldható a feladat.
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Idézet:
„Néztem az adatlapban a grafikonokat, de csak nem világos számomra, hogy be lehet-e állítani csatornánként különböző kitöltési tényezőt?”

Gondolj bele, ha nem lehetne, akkor nem sok értelme lenne a négy pwm csatornának.
(#) colosseum hozzászólása Márc 19, 2012 /

Kedves Pickes fórumozó társak!

Segítségetek kérném egy konfiguráció megértésében.
A lényegi részt kiemelem ami nekem kellene

1. #use delay(clock=1000000) //gondolom a fordítónak van megadva.
  2. setup_oscillator( OSC_1MHZ ); //1mhz-es processzor sebesség.
  3.  
  4. #define SPI_MODE_0 (SPI_L_TO_H | SPI_XMIT_L_TO_H) // Nah ez mi lehet 5letem van csak nemtudom , hogy jó-e az egyik az CPOL  a másik a CPHA
  5. void SPIInit()
  6. {
  7. setup_spi(SPI_MASTER | SPI_MODE_0 | SPI_CLK_DIV_16); //master mód | sejtem | ez az osztó 16-al osztja az 1mhz-t?
  8. }

Szóval ha lehet erre szeretnék kérni egy "magyarázatot" gyakorlott Pic-esknek gondolom nem nagy dolog.
Én Ti-os micro-al dolgozok és van egy spi amit be kellene konfigolni de az istnért nem akar menni ://
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Ez igaz, köszi

Minél többet gondolkodok a szoftveres megoldáson, annál jobbnak tűnik. Egy timerrel el lehetne intézni, nem kéne 3 PWM modult állítgatni.
Erről mi a véleményed?
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Márc 19, 2012 / 1

Idézet:
„gyakorlott Pic-esknek gondolom nem nagy dolog”
Rosszul gondolod. Ez tömény CCS. Ha nálad nincs telepítve a CCS C (mint ahogy nálam sincs), akkor itt nézz körül!
(#) colosseum hozzászólása Márc 19, 2012 /

Hát már szét néztem és lehet hogy én nem találtam meg de azon kívűl többet nem tudtam meg róluk , hogy mi a nevük , és spi_konfig beállítások. Nah de nem adom fel Addig keresem amíg meg nem lelem
Következő: »»   224 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem