Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 97
(#) Novak válasza Panhard hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Ránézésre ez a WXSat program lesz. Először is gratulálok a képekhez
Azt be lehet állítani ebben a programban is, hogy az AutoRecord mikor induljon. Egész pontosan azt tudod megadni, hogy a legalább hány fok magasan elhaladó holdakra induljon el. Meg tudod adni, hogy pl ha a műhold 2 foknál magasabbra ér, már induljon a felvétel.
Az a baj, hogy most nincs feltéve ez a programon, pontosan nem tudom megmondani, hogy melyik menüpont alatt találod, de logikus. Ha körbenézel meg lesz az!
(#) Panhard válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Köszi a gratulációt. Előrejelzésre Orbitron, felvételre WXtoImg progit használok, de nem találtam benne sehol az auto record indulásának beállítását. De lehet akkor megpróbálom a WXSat-ot is.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 5, 2012 /

Megérkezett a Hitachi FT3400 as tuner. Két hangolt kör van és mellé egy oszcillátor. Elég nehezen operálható le a tuner rész ezért első körben széthúztam a meneteket sűrűről "jó ritkára". Ezzel kb. 10 Mhz-et húztam fel a vevőt ami nem elég. Ki kell csípnem egy menetet, ha az sem elég akkor sajnos ki kell szerelni a tuner részt.

Mod: kicsíptem most mérem, ha sikerül 137 Mhz re tennem elé rakom a kész előerősítőt.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Jelentem első körös áthangolás megtörtént. 92 mhz helyén veszi a 137 Mhz-et. A sávnyújtás nem megfelelő. Kicsíptem egy menetet, így 200 Mhz köré is tudtam hangolni. Ki kellett vennem néhány lemezt is. A tuner részt mindenképpen ki kell szerelnem, kell bele új tekercselés és másfajta sávnyújtó kondenzátor. Sajnos ki kell számolni, ösztönre nem ment, de kipróbálom.

Tudnátok segíteni holnap este mikor és mire érdemes fülelni? 19:00 és 21:00 közé kéne fölém varázsolni egy műholdat.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Felraktam az orbitront és jól is fut. az előjelzést is tudom kezelni, csak az lenne a kérdés hogy melyek a valós műholdak, nehogy döglöttet keressek, mert NOAA 1 től lehet váloganti.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

NOAA15, 17, 18, 19
A 17-esnek nincs képe, de rádiót hangolni jó.
Holnap 19:02-19:16-ig lesz hallható a 17-es 137,5MHz-en.
(#) Panhard válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Minden nap 13óra és hajnal 01óra körül vonul át felettünk a Noaa18,19 majd kicsit később a Noaa15.
Hajnalban alszok, kora délután meg melózok, ezért csak hétvégén tudok normális képeket venni.
Jelenleg a PLL-en és előerősítőn dolgozok. A terv az, hogy olyan progit írok a PLL-re, ami előre beállított idő szerint váltogatja a frekvenciát. Akkor majd minden áthaladást venni lehet. Csak még az antennának kell jó helyet találni.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Nagy nehezen kivettem a a tunert.Mechanikailag kiváló, de soros kondenzátorok nincsenek a körökön. Az a tervem, hogy tekercs csere után soros kondikkal kisebb átfogást próbálok csinálni. Sajnos van benne egy Sc-114B II nevű hibrid, ami bosszantó.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Tulajkeppen mi keszul?
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

A gyári tunert kell, behúzni 135-140 Mhz közé. Az első áthangoláskor 120-190-ig lehetett hangolni a tunert. 2 hangoltkör+ oszcillátor. A köröket egyesével behúzom névlegesre és visszateszem a helyére. Az előerősítő kész van 4 hangolt körrel így egy Hitachi FT3400 alapú vevőm lenne, minimál átalakítással.

Most számítgatok Gábor számolójával. Gyári tuner kb így hangolható át ha valakit érdekel: Az oszcillátor résznél kb 2,2 (3,3) Pf-et kell sorba kapcsolni a meglévő forgókondenzátorral.(eredetileg nekem a kondi A tekerccsel párhuzamosan 82 nH névleges tekercsnél kb. 13 pF kell párhuzamosan. Ezzel az átfogás jóval kisebb mint az eredeti. A két hangolt kör az elején hasonló módon húzható az oszci mellé. Mivel leterheltek a körök együttfutási problémától nem kell tartani, ha amúgy 137,5 Mhz a bejövő körök közepe. Mindjárt hangolom át, és teszek fel képeket.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Kíváncsian várom a képeket
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Kép csak holnap, de megmutatom videón a wobbleres mérést. Be van csatolva 1 pf-en keresztül a jel, és nézem a választ 1 pF-en szintén. Most a kondival el tudom hangolni 70 től 160 Mhz ig. Remélem menni foga videó a két file-t a C gyökérbe kell tenni.

pack.zip

Egyben hozzáteszem, hogy a púp vagy 1 Mhz széles alapból, így nem vagyon kellene hangolni a bemenő kört, csak az oszcillátor részt. Magyarul lehet olyan tunert építeni pár tranyóval, amiben két hangolt fix kör van és mellé egy db változtatható oszcillátor. Nem hiába épült szinte az összes vevő hasonló elven fix bemenő értékekkel. A fizikát nem kell átvágni. Ebből a tunerből légforgalmi vevőt lehetne jót csinálni, ha AM et detektálna, mert együtt futnak a körök széles spektrumban. Mindegy gyakorlok, megpróbálom 135 140 közé gyártani a fokozatokat.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Simán csak tekerd el a kvadratúra demodulátor vasmagját és máris előkerülnek a légiforgalom AM adói.
Esetleg a tuner KF kimenet elől elvinni 1 AMes KF erősítőre és detektorra (kis segéd panel) majd hangfrekin találkozna újra az eredeti áramkörökkel a jel.
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia! Én ilyet már csináltam, számomra mai napig szokás abban a sávban hallgatózni.Üdv:Laci!
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Köszi Mindekinek! Tapasztalatok: tunert áthangolni összesen 6 db trimmer kondival érdemes. Sorba kell a meglévő forgó kondenzátorral egy egy darab, ezzel az átfogás csökken, de megemelkedik a frekvencia. Ezért párhuzamosan kell a rezgőkörökkel egy egy darab. Enyém még nincs kész, mert fix kapacitásokkal, vagy az átfogás vagy a szélesség nem az igazi. Kis változásokra is kimegy 200 Mhz fölé. Holnap a francia vevővel próbálok vételt. Ezt a tunert visszahangolom gyári értékre, és tesztelem a Kf-eket, van végülis 3 TV modulom és két saját.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia!
Ehhez az áthangoláshoz adalékként annyit, hogy egy tekercs induktivitását a széthúzás mellett réz vagy alumag használatával is lehet csökkenteni.
(#) BODHEAD hozzászólása Márc 11, 2012 /

sziasztok. mit tuttok erröl az ic-röl SP8647 és hol lehet kapni vagy mivel lehet helyetesiteni.
(#) pucuka válasza BODHEAD hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Ez egy két modulusú (10/11) ECL osztó, 50 - 250 MHz -ig. Esetleg itt megpróbálhatod megrendelni
Bővebben: Link
Adatlap: katt a pdf -re
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Ilyet nem láttam még: A két bemenő kört összesen 4 kapacitás beépítésével behangoltam 110 és 140 Mhz közé, megtartva az eseteleges légiforgalmi vételt is. Ehhez 99,3 és 129,3 között akarom hangolni az oszcillátort, de az fordítva működik: tekercs összenyomásra freki nől, kapacitás kitekerésre freki csökken. Mit mérek rosszul? többször kipróbáltam, ugyanez a tünet. Arra gondoltam adok rá tápfeszt és egyszerűen beállítom az oszcillátor frekvenciáját frekimérővel, de érdekel, hátha van valami magyarázat. 2 db 1,8 pF-es kondival csatlakaoztam bele a wobblerel.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A GDO-t nem veri át. Szerintem csináltam egy lyukszűrőt. Meg kell építeni a frekvenciamérőt, és elvileg egy perc alatt behúzható az utolsó kör.
(#) Panhard hozzászólása Márc 17, 2012 /

Valakinél valami fejlemény? Remélem más is foglalkozik még a témával rajtam kívül Én még mindig a PLL ic-t várom... Remélem jövőhéten megjön. Közben megépítettem az új nyákot, működik szépen.
Képek itt: Bővebben: Link Üdv!
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Antennat sikerult telepiteni? Kepeket sikerult egymasra tenni? Kivancsi vagyok a PLL mennyire fog bezavarni. Legalabb lesz hasonlitasi alapod.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Az antennának még nem találtam meg a végleges helyét, egyenlőre jó ott, ahol van. A képekkel még nem is foglalkoztam. Egyébként miért zavarna be a PLL a vételbe? Arra gondolsz, amikor szabályoz, és kis pattogásokat hallani? Ezt tapasztaltam már én is a rádióadómnál, de ez ellen van orvosság. A hurokszűrőt kell jól beállítani.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szabi tesztelted már a QFH antennát?
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Faziszajra gondolok.
Feri: Meg nem sikerult.
(#) Panhard hozzászólása Márc 19, 2012 /

Sziasztok! Meteosat-8 műhold vételén nem gondolkodtatok? Elvileg egy down converter kell 1.7GHz-ről 137.5MHz-re, és egy offset parabola. Elvileg egyszerűbb lenne a vétel, nem kellene az antennával játszani. 15percenként küldd képeket. Minőségben is jobb lenne. Szerintetek?
(#) kadarist válasza Panhard hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Szia!
Sajnos a Meteosat-8 és 9 is csak digitális formátumban küldi a képinformációkat, ezért a vétel csak speciális eszközökkel lehetséges. Leírás az oldal végén.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Ezek nem kodoltak ?
Következő: »»   67 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem