Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   605 / 1272
(#) kovacspista válasza béla198406 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Értem. Kellene róla rajz, de valamilyen táp IC lehet. Nem tudom milyen a táp csak találgatok. Általában az IC - indítja a nyomógomb . Érdemes lenne mindent elkövetni, hogy a rajz meglegyen, és még a IC vagy IC - k blokksémája sem ártana ha megvolna. Próbáld megkeresni, én most nem tudok ennyi időt tölteni a gép előtt, A fotó nem jött le, így még a látképét sem ismerem!
Amúgy nem értem , hogy egy kondi cserével, hogyan lehet zárlatot csinálni? Ha fordított polaritással raktad be , akkor is lehet ilyen, vagy ha eleve zárlatos a kondi , amit be raksz. De ekkor szét kellett volna durranni az "új" kondinak. Mindenek előtt vedd ki , és mérd végig az áramkörét, kondi, dióda ellenállás, vagy ami van a körben. A rosszakat cseréld és próbáld bekapcsolni.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Ok levakargattam késsel és fogkefével a sorkimenőről a szutykot, nyákot pótoltam. Ahol az égés volt a két láb közt több mint 1KOhm van. Most azt csinálja ha áram alá helyezem dumm - dumm másodpercenként. Attól tartok ha a 100 akárhány voltok áthúztak a 12v vagy a 24v-ra akkor ott is megsült egy két dolog. De jó lenne még egy két tipp, vagy valami rajz, hogy lássam ki kivel van.
(#) kaszas19 hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok én írtam az LG 55cm-es sík képcsöves tv miatt hogy el megy a színe időnként.
Na közben megoldódott a probléma nem a TV-vel van a baj ha nem a 2 beltéri kapot 1 hónapja 1 frissitést amit maga a DIGI küldött le na azóta ezt csinálják a beltérik eddig a kinti nem de tegnap az is el kezdte csinálni hogy el megy a színe.
Meg nyugodtam hogy nem a tv-nek van baja,a beltériket meg kötelesek kicserélni vagy javítani.
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A sorvégtranzisztor nem zárlatos? Az a nagy fekete tranyó a sortrafó mellett.
(#) kadarist válasza kaszas19 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Nálam egy Triax DVB-T beltérinél ment el a szín elég gyakran, RGB-üzemmódban, egy szintén LG síktévénél. Ugyanez a tévé egy Alcor beltérivel teljesen jól működik. A Triax most egy régebbi Philips tévével üzemel, annál nincs színgond.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A bázis és az emitel közt kb. 1 Ohm van de trafó van rajta a bázis - collektor 500 Ohm körül.
És ha a sorkimenő 1 lábáról ahová a collektor megy leszippantanám az ónt és megnézném van e stand by mód?
Illetve már régóta meg akartam kérdezni, hogy tv szerelésnél milyen speciális előírásokat kell betartani a nagyfeszültség miatt, valamit ki kell sütni ha a képcső körül babrálok? Illetve ha áram alatt szeretnék feszültséget mérni akkor azt, hogy merjem?
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Ha nem veszed le a képcső nagyfeszültségű bevezetőjének tappancsát, akkor nem kell foglalkozni a képcső kapacitív feltöltődésével, viszont a hálózati nagy pufferkondit mindenképpen süsd ki egy 230V-os izzólámpán keresztül. Ha feszültség alatt mérsz, akkor az a lényeg, hogy ne érj a készülékhez, csak a mérővezeték vagy a csavarhúzó legyen a kezedben. A sortranzisztort, mint minden tranzisztort kiforrasztva érdemes mérni, mert akkor biztosan nem zavar bele a mérésbe valamilyen másik alkatrész. A tranzisztort ne ohmméréssel vizsgáld, hanem diódavizsgáló állásban. A leszippantás nem elég!
(#) mazsola hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Üdv!
Van egy CIKLÁMEN és egy JÁCINT fantázianevű tévém.A probléma: a Ciklámenen nagyon gyakran elállítódik a kép, pontosabban átmegy fekete-fehérbe, van amikor magától visszaállítódik, de általában a hangolón kell állítani. Nagyon szűk a hangolási tartomány, és ha szép éles képet kapok, akkor meg feliratozáskor serceg a hang. Azt nem hinném hogy túl van vezérelve, mert egy általam barkácsolt pillangóantennáról kapja a jelet úgy, hogy a koax kábelre raktam egy kettes elosztót, tehát a másik kábel a másik szobában lévő tévére megy és azon csodálatos a kép és nem is serceg. Igaz, az még csak két éves készülék. Ezt meg 1986-ban gyártották. A Jácinttal az a nyűgöm, hogy se kép, se hang, sötétben halványan világít a képernyő. Rajzot nem sikerül szerezni hozzá, valószínűleg annak idején mellékelve volt, de ki tudja hol vannak már azok. A padláson hevertek ezek, úgy örököltem.A Ciklámenen a középső panelon egy ellenállás volt kimenve, kicseréltem és ez működik, a fentebb említett problémákkal. Ha lenne olyan kedves valaki, hogy a mellékelt képeken bejelölné, hogy mit nézzek meg, és hol, megköszönném.A mellékelt képek a Ciklámenről készültek, de szinte minden modul mindkét tévén egyezik.
Kösz.
(#) karaszbandi válasza Nanok hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Ha ilyen értéket mértél a tranyón C-E közt, akkor nyugott szívvel belevághatod a kukába!
(#) kaszas19 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Esetleg ha állítok a beltérin valamit abba haggya?
(#) kadarist válasza kaszas19 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Próbáld meg a kimenet típusát átállítani RGB-ről kompozitra (YUV) vagy fordítva. Lehet, hogy nálad is ilyen T-Home-os jellegű problémáról van szó.
(#) kovacspista válasza mazsola hozzászólására (») Márc 20, 2012 / 1
 
Szia! Mivel ezeknél a készülékeknél potméterekel hangolunk és kapcsolókkal kapcsoljuk át a programot, kontakt hiba lehet a kapcsolóban elsősorban, de a potik is szét lehetnek kopva. A másiknál feltételezem, hogy a fűtést látod a képcső nyakánál. Először is válaszd le a sorkimenőről a sokszorozót. Ha rossz a sokszorozó, akkor meg kell jönni a hangnak, és a sorkimenő nagy fesz kivezetésén lenni kell fesz-nek. Egy jól szigetelt csavarhúzóra áthúz ha a közelébe nyúlsz vele. De vigyázz mert nagy a villany!!!!!Ha nincs fesz a kivezetésen, vagy a sorkimenő, vagy a meghajtó a rossz, de az a lényeg, hogy nem megy a sorvég. Meg kell keresni az okát. Táp, tranzisztor, dióda , kondik, trafó. Ha nem megy folytatjuk.
(#) kaszas19 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
átállítottam RGB-re mert nem azon volt most már csak figyelni kel hogy meg szűnik-e a hiba.
A segítséget köszönöm mindenkinek aki írt.
(#) mazsola válasza kovacspista hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Kösz a választ kovacspista!
A CIKLÁMEN-nél nemrég átfújtam minden potit, csatornaváltót kontakt spray-vel, mivel én is kontakthibára gyanakodtam. azóta a hangerőszabályozó finomabban reagál, egyéb változás semmi. Úgy látszik megette már az idő, meg aztán olvastam, hogy már annak idején is problémák voltak ezekkel a nyomógombos csatornaváltókkal, nem véletlen hogy később szenzoros megoldást alkalmaztak. A felíratozásnál jelentkező sercegés okaként én valami kiszáradt elkóra gyanakodtam, vagy valamelyik modulon található egyéb alkatrészre, azért is raktam fel a képeket mert annyi bazár van rajta hogy művészet eligazodni, pláne rajz nélkűl. Leszedtem a "modul TV-készűlékek javítása" III. kötetet, pont ezt a típust nem tárgyalja. Az I-II kötetet letölthető formában nem találtam. Nem vagyok TV szerelő, ezeken a készűlékeken gyakorlatozok. A JÁCINT-tal most nem foglalkozok /-egyébként valóban van fűtés, sőt a képcső nyakára menő panelon van egy fúrat, ahol benézve igencsak vörösen izzó fényt lehet látni, nem tudom ez normális dolog-e.-/ mert bejöttek a kerti munkák és úgy el vagyok fáradva mint a kutya. Ha jutok valamire, majd jelentkezem. Mégegyszer kösz a választ.
(#) kadarist válasza mazsola hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia!
Mindkét típus belseje gyakorlatilag azonos a "Nárcisz" (CTV-1156, 1167) belsejével. Ez a típus is szerepel valamelyek modulos könyvben, eltérés a hangolóegységben és a memorizálásban van.
(#) dragon0 hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Helló!
Van egy PIF-42-B LCD TV ha bekapcsolom tökéletesen működik, ha ki akarom kapcsolni akkor viszont újra indul. Csak úgy lehet le állítani ha ki húzom az áramból! Valami ötlet?
(#) kisninja hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok volna egy kérdésem igaz nem tv.

Van egy öregecske Mag 786 pf monitorom amit már nem én használok viszont mikor elé ültem feltűnt hogy már eléggé homályos ezzel lehet még valamit kezdeni ?

Baja még nem volt egyszer kipucoltam ekkor kicseréltem benne 2 púpos kondit.
(#) Nanok válasza kisninja hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia!

A fókuszon lehet állítani, a flyback környékén, vagy rajta van egy nagyobb poti.
(#) kovacspista válasza dragon0 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia! Nem ismerem a TV-t de azt kellene megnézni , ami kikapcsolja, jelfogó, az azt meghajtó tranzisztor, vagy csak símán egy tranzisztor kapcsolja be a készüléket. Ezekben gyanítok zárlatosat.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Hali!

Megnéztem áram alatt a tv-met mit produkál, és azt láttam, hogy a flyback 5-ös lába áthúz a másik lábak felé.
Ez égethette szanaszét a nyákot is.
A hirtelen kapcsolgatástól, ahogy próbálkozik lehet ekkora indukció, több mint 3kV ? A környéken max csak 200V-nak szabadna lenni, zárlatos lehet?
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
A nyákfóla nem égett el sehol? Valódi szikrázás, ívelés van és nem a nyáklap izzik?
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Igen, ez valódi szikra ott teljesen tiszta épp a nyák. Át át húz ahogy próbál bekapcsolni.
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Ha a többi, trafó körüli alkatrész jó, a képcső nem levegős vagy zárlatos, akkor sortrafó hiba szokott ilyet csinálni.
(#) kisninja válasza Nanok hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
meglestem és felmerült még egy kérdés két focus poti van
Focus/r
Focus/w

mind a kettőn kellene tekergetni ? vagy csak rontanék a helyzeten.
(#) Signal válasza kisninja hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Tegyél fel hálóábrát vagy más alkalmas tesztábrát. Egyik potméter a sarokfókusz (nem focus, ez egy magyar fórum), vagyis a sarkok élességét kell figyelni.

Másik potméter pedig középtájon szabályozza az képélességet.

A képcső munkapontját (segédrácsfeszültség, Ug2) nem kell piszkálni, de a fókusz úgyis csak szemre megy, azt elrontani nehéz lenne.
(#) Signal válasza mazsola hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
KF-modult megpróbálhatod felcserélni, ugyanis a demodulátor elhangolódása is szokott ilyet okozni. Csak így látatlanban nem egyértelmű, hogy amit éles képnek hiszel, az valójában félrehangolt állapot, aminél természetes, hogy beserceg a hang. Ebben az esetben viszont felesleges piszkálni a KF-modult.

A színdekóder bizonytalan működését, vagy állandó fekete-fehér képet okozhat a dekóder-modulban, a TDA3560 mellett lévő trimmerkondenzátor hibája is. Ez is egy logikus lehetőség, mert ilyenkor is előfordul, hogy félrehangolva néha beugrik a szín.
(#) Signal válasza Signal hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Tegnap elfelejtettem említeni, hogy a hangmodult is érdemes próbaképpen felcserélni, mert a rezgőkörei hajlamosak elhangolódni.
(#) sebidewyd hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy Thomson 29 SCN 350 nevezetű 72 centis nem túl fiatal tv. Az a problémám vele, hogy bekapcsolás után sűrűn villog párat, majd kikapcsol. Ha nem kapcsolgatom bekapcsolás után eszeveszettül 2x teljesen az összes AV-n át a tv-t akkor talán nem kapcsol ki egyébként meg az 5. ilyen kör után bekapcsolva is marad. Viszont van amikor ezek után is kikapcsol igaz nem rögtön, hanem 1-2 óra múlva amikor lényegesen kevesebb ilyen AV kör kell a bekapcsolva maradáshoz. Igazán használati utasítást sem találtam hozzá.
Mi lehet a baja? A tanácsaitokat előre is köszönöm!
(#) daykiller hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy LG 100Hz-es TV problémájával fordulok hozzátok. A jelenség az, hogy hidegen beindul szépen, adja a képet, majd úgy 20 perc eltelte után elmegy a kép, majd visszajön. Mintha a képcsővezérlés leállna. Leszereltem a hátlapot és azonnal szemet szúrt, hogy egy csatlakozó lóg a levegőben, ami passzol a képcsőnyákra. A képcső nyakára megy két vezeték a csatlakozásból. Visszadugtam, megint bekapcs, elindult, de aztán megint elsötétült a kép, de most úgy, hogy le is dobja magát készenlétbe. Próbálom beindítani, igyekszik is, de mindig visszaáll készenlétbe. Valami ötlet? RE-29FA33PX a típusa.
Köszi előre is!
(#) Horv hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Hellosztok!

Már régebb óta van egy problémám a Samsung 26"-os BN68-01026A-s TV-mel.
Amikor bekapcsolom standbyból elkezd sisteregni és próbálja behozni a csatornát, de sikertelenül. Fekete a képernyő és fehér-fekete-zöldes csíkos képernyő váltakozik teljesen véletlenszerű időközönként. Egy idő után sikerül behoznia az adót és utána minden rendesen működik, de sistergés megmarad. Utána ha sok fehér szín van a képen(egyben monitorként is használom a PCmhez) eléggé csíkozott a kép.
Amikor próbálkozik a TV, próbálom kikapcsolni, de nem reagál se távirányítóra, se a TV-n lévő standby gombjára.
Pár hónapja jelentkezett a probléma, még akkor csak 5-10 percig szórakozott míg rendesen ment, de most már kezd kellemetlen lenni.
Mi lehet a baja?

Válaszotokat előre köszönöm!

Üdv,
Horv
Következő: »»   605 / 1272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem