Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   201 / 968
(#) tomikapc hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Üdv. Adott egy lakás, ahol falvezeték megy minden konnektorhoz. A probléma az, hogy földelés nélkül. Az szabályos, ha a parketta szegély alatt ugyanolyan keresztmetszetű Mcu vezetékkel van az EPH sínről víve vagy nem? A bontást pedig el kellene kerülni. Esetleg ha a szegélyléc alatt 3*2,5 Mbcu kábellel minden konnektorhoz, ahol nincs szegély ott meg csatornába? Sima Mcu kábelt vagy Mbcu-t lehet a szegély mögött vinni védelem nélkül vagy kell neki mondjuk mü cső? (akkor valószínű be se férne)

Köszi
(#) variat válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
karaszbandi:Megcsinálod? Műszereid vannak?
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Külön vezeték nem, de ha kiváltod a falvezetéket kábelra akkor jó.
(#) tomikapc hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Na ma megnézhettem a lakást. Adott egy régi tégla társasház. Kint 16A óra fölötte 3 új kismegszakító. Ezek fölött a szokásos kábelrengeteg, színtelen vezetékek, semmiről nem lehet látni vagy tudni, hogy hova mennek. Sajnos a lakásban falvezeték van mindenhol...

Kint van egy doboz, ahol jön a fázis a nulla és a föld a szolgáltatótól, az szépen meg van oldva, oda be van csatlakoztatva minden kábel, látszik, hogy új.

A lakáson belül alapból van földelés 2 helyiségben (konyha, fürdő), viszont ezen kívül van még 1 szoba és egy nappali, ahol nincsen.

Fontos lenne, hogy mind a kettő helyiségben legyen legalább 1 földelt konnektor. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha a fürdőszobai konnektorhoz menő földet elosztanám és külső kábelcsatornákban csak azt az 1 vezetéket odavezetném ahhoz a 2 konnektorhoz. Ez így megoldható? Szerintetek az elképzelhető, hogy a lakáson belül nincsen már lehetőség bontani a földet, csak egyből a kinti óra fölül behúzták ahhoz a 3 konnektorhoz ami földelt?

Vagy még az lenne egy szép megoldás ha rögtön az óra fölül, ahol látszik, hogy megy be a lakásba piros vezetéken, még egy mondjuk egy 4-es mcu vezetéket behúzni oda (falon kívül) ahol kell a föld a konnektorokhoz.

Melyik a jobb megoldás? Illetve csak akkor lenne 100%-ig szabályos ha a fázis és a nulla is a föld kábelcsatornájában menne? Azért nem szeretném ezt, mert a falban lévő vezetékeknek semmi baja és a keresztmetszetével sincs gond. Bőven kiszolgálná a lakást.

Mindjárt csatolok rajzot.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Na ezt mind a kettőt most verd ki a fejedből!
A lakás elosztótól tessék lecsatornázni a dugaljig és egy 3x1,5-ös MBCu kábelt betenni, normálisan bekötni. Semmi más megoldás nem jöhet számításba. Érintésvédelmet NEM barkácsolunk, még HOBBY szinten sem. Kicsit csúnya a csatorna, de nincs jobb megoldás.
(#) granpa válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Na, ez nem így működik. Nem találtam meg a külön vezetett földelés tilalmát. Megfelelő keresztmetszet, és az elosztótól(bejövő).( amikor a dobozból osztjuk szét a földelést, akkor is kötés van közben )
(#) granpa válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
MM falvezeték van, vagy mi, nincs kötődoboz a falon? Vagy annyira másfele vannak a helységek? Réz van a falban? (a piros földelő-szín elég antik)
(#) karaszbandi válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Nem a kötéssel van a baj, hanem azzal, hogy az egy áramkörhöz tartozó vezetékek két nyomvonalon jönnek. Ha azt az áramkört leválasztod, ami védővezetős és onnan van átvíve a másik konektorhoz a védő, akkor az símán védelem nélkül marad!
Egy áramkör egy nyomvonal. Nem keverünk áramköröket!
(#) tomikapc válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
MM falvezeték. Annyira összecsapott, rendezetlen munka, sehol egy jelölés, ahol volt kedvük oda tettek dobozt, ahol nem oda nem. Biztos hogy tele van kanyarral az összes vezeték és követhetetlen, hogy mi hogyan merre. Alu van a falban. Szürke az egész persze. Illetve a kapcsolóknál ahogy esett, van hogy szürke fehér csíkos (???).
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Szvsz ha csak védőföld van kihúzva, akkor nincs jelentősége a leválasztásnak. Ugyanaz mintha a kádat fognád meg. Nem szokás leválasztani a földet amúgy sem. De köszi a véleményed, annak függvényében, hogy a többiek mit írnak fontolóra veszem a 3*1,5 mbcu kábelt. Nem spórolás miatt, de ember legyen a talpán aki átlátja azt a kinti rengeteget anélkül, hogy le legyen nyomva mind a kettő bizti (ugye a szomszédé is ott van). Ha meg bármelyik is fel van kapcsolva senkinek nincs kedve keresgetni a szürke kábelek között a bemenő védőföldet.
(#) briki válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Ha még nem is tökéletes a parketta alatt vezetés ( ha vezeték törés- nyírás kizárva, egér, stb ) ez azért még mindig jobb a semmitől. A ház aládúcolása, csővezeték lyukadás esetén gumibilincsezése sem tökéletes, de az előző állapothoz képest biztonságosabb. Ha leválasztják az áramkört, max automatát kapcsolnak, nagyon kicsi annak a lehetősége, hogy nagy gyakorisággal leválasztanák a köröket, főleg a földelést. A külön helyen vitt vezetőre jó példa a laposvassal falra/ földre szerelt földelés.
Amúgy szakmailag igazad van.
(#) granpa válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Akkor részvétem; "karaszbandi" megírta a frankót (csatorna, kábel, stb.), sok meló, de ha szépen megcsinálod (és jól!), örök darab, és mindig fogod tudni mi-merre van! Az MM-et váltsd ki ahol csak lehet (sok nagy szívást megtakarítasz!) Helységek, világítás, konnektorok, külön kismegszakítón, megéri, hidd el!
(#) briki válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Nem biztos jól emlékszem, de olyan rémlik, hogy pl a dugaljba szerelhető FI-relé ( még ha nincs is földelése ) akkor is leold ha kell neki- de lehet az emlékezetem csal.
(#) tomikapc válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Barátom lakása és csak 3 hónapig fog ő is ott lakni, utána más albérlő. Csak ha már meg lesz csinálva, akkor már normálisan

Csak tényleg az a baj, hogy lakáson kívül van 2 óra, alattuk 1-1 kismegszakító, fölöttük több. Tiszta, hogy melyik lakásé melyik, majd utána fal és fölötte kisebb szekrényekben (biztos tudjátok milyen, kis vasajtó, belül fa) szürke kábelek rengetege Láttam már párat, de ez a legrosszabb. A szomszédét meg nem kellene birizgálni.

Tehát érintésvédelmi szempontból nem lenne aggályos ha külön menne a föld, csak a szépség és a szakmai szemlélet a kérdés.
(#) proba válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Igazad van meg nem is.A FI működik védőföld nélkül is (te vagy a földelés) Ami ebben az esetben elbizonytalanít, a 5-10mA körüli áram már halálos lehet a FI meg vagy old erre vagy nem.
(#) tomikapc válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
FI relére azért nem bíznám a dolgot, mert pl, ha számítógép van beudgva, akkor kijön a fesz a házra, ami kellemetlen tud lenni
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Egy áramkörhöz hozzátartozik a fázis a nulla és a védővezető is! Mivel a testzárlati áram a védővezetőn keresztül folyik és nem vezetjük a másik áramkör védővezetőjén!
(#) karaszbandi válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Inkább a nem old le verzió. Egy 30mA-es FI jó esetben 22mA-től kapcsol le.
(#) tomikapc hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Egyébként ha két konnektorhoz megy ugye a 2 fázis a 2 nulla, és mondjuk 1 föld, akkor azt az 1 földet milyenre kell méretezni? 2-szer a fázis keresztmetszete vagy elég egyszer venni?
(#) granpa válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Ez az igazi szakmai kihívás(RÉMÁLOM3). Milyen a pozíció, a kis szekrények, és a lakás között, üthető egy 15-20mm átmérőjű lyuk? Vagy a bemenő MM-ek helyén bevihető tán nehány drót (védőcsőben)? Min 3szál~, 0, föld?
(#) tomikapc válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
A vicc az egészben, hogy teljesen hozzáférhetetlen, mivel a doboz (a kis szekrények) és a lakás kb 1 méterre vannak egymástól ráadásul derékszögben. Holnap készítek fényképeket annak, aki nem hiszi

Plusz természetesen lefestve kb 5 réteg festékkel és alatta egy kábelcsatorna, amitől csak kifeszíteni lehet a legfontosabb ajtócskát.
(#) briki válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Amíg nem záródik az áramkör, nem ráz. Ha a földelést fognád, vagy a betont - fázist pl, így már záródik az áramkör, ráz és leold. Mi van, ha a gyerek csak szöget dug a dugaljba ( fázis ), esetleg a foglalatba belenyúlsz, és csak a fázist, és a másik kezeddel a beton panelt fogod. Nem a földelésen megy az áram, még is leold- le kell oldania. A te általad leírt Fi relénél mindegy a halálos pl 10mA a föld vezetőn, vagy a betonon keresztül záródik. Ha nem old le a betonnál 10mA-nél, ugyan úgy nem fog a föld vezeték zárásánál sem leoldani 10mA-nál- szerintem.
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
1.5mm2 bőven elég Alap esetben ez úgysem áramvezető, annak meg gyakorlatilag nulla az esélye, hogy pont egyszerre lenne mind a két hely testzárlatos.
2 külön fázis, vagy 2 egynemű fázis- amúgy tök mindegy?
(#) granpa válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Nem irigyellek, hogy ilyen "szép" feladatod van. Már elfelejtettem, hogy ilyenek is voltak, de most lehet rosszakat álmodom majd. Anno még volt AP csövem (de csináltam vízcsővel is). Új gerinc (bevezető) falon kívül a mérőszekrénytől, a lakásba, ott tábla, és így...
(#) karaszbandi válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
10mA-nél még a FI nem is gondolkozik a lekapcsolás elméleti lehetőségén sem, hacsak nem 10mA-es!
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Amúgy a ami világban is még- panelházak tömegében- csak a konyha, és a fürdő földelt ( az enyém is ). Nem kell annyira felfújni a dolgot szerintem- hacsak nem kísérletezni akar az albérletben, esetleg elektronikai központot létesíteni szerver teremmel. Én is még élek így is, ennek élő példája a hozzászólásom. Bolhából elefánt amit csinálsz- főleg ha 3 hónap, és ha szívességből megy- persze a tulaj nem fizeti. Mert ugye más a helyzet, ha megrendelik, akkor pedig az alapokig vissza kell bontani, és egy újat építeni a mai kor követelményeinek.
(#) tomikapc válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Az lenne a legszebb, viszont arra a 3 hónapra, amíg ott lakik meg tényleg nem éri meg ez a beruházás. Plusz nem is érzek magamban akkora késztetést, hogy így oldjam meg, szívességből teszem Valószínű csak a kinti sínről lesz külön bevíve egy 2,5-ös mcu, amit elosztok és megy ahhoz a 2 konnektorhoz. Később meg ha valaki sérelmezi a megoldást, akkor bármikor újra vihet mbcu-t azokban a csatornákban
(#) briki válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Igazad van. A páldám arra szólt, hogy ha 10mA-nál nem old le, akkor tök mindegy min záródik az áramkör. A földelésen, vagy földelés hiányában a fűtés csövön, esetleg a betonon, stb. Se így, sem úgy nem old le. FI hiányában meg az automata meg főleg nem.
(#) tomikapc válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
elektronikai központot létesíteni szerver teremmel

ez jó
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Na jó, a kísérleti laboratórium talán pontosabb megfogalmazás lett volna.
Most látom a 19.54- es hozzászólásomban ráéreztem a helyzetedre ( 19.55 )
Következő: »»   201 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem