Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   404 / 507
(#) Tirex válasza btoti hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Köszi. Ez egy jó ötlet a diodakkal. Meg is csinálom.
A kocogtatás megtörtént. Estére kiderül használt e.
Az inverteremben van tulmerülés elleni védelem. Igaz az a teljes pakk feszöltségét figyeli. A tultöltés elle meg egy elektonika, ami 28V-nál bekapcsol pár fogyasztót. De ez is a teljes csomagot figyeli. Ha be teszem a diódákat, ez így elég lesz?
(#) btoti válasza Tirex hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Fesz. figyelés + diódák - szerintem elég ebben a kategóriában. Ne legyünk maximalisták, pl. akkunkénti töltés-terhelés szétválasztással. A túlbonyolított, túlelmélkedett rendszerekből általában semmi nem szokott megvalósulni.
Az 50-70 A-s diódákat mindenképp hűtőbordára, minimum egy-egy 200x200x2-2,5 mm-s alu lemezre szereld!
(#) Iszkakof István válasza Tirex hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

A karbantartáson azt is érted, hogy a 100 Ah-s akkura néha teszel valamilyen fogyasztót? Lehet, hogy tévedek, de ez az akku az, amelyik leghamarabb feltöltődik és leghamarabb lemerül, véleményem szerint. Esetleg az is lehet, hogy ez az akku van a legtöbbet használva és beáll egy egyensúly a töltés-fogyasztás között, ha nem viszed túlzásba egyiket sem?
(#) Tirex válasza btoti hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Reggel megmértem az akkut és 11,73 ra ment fel. Lehet, hogy mégis jót tett neki hogy földhöz vertem.
Viszont, ami még érdekes, hogy a párja - a másik 95Ah-s - stabilan tartja a 12,65V-ot. Mindha lecövekelt volna ezen a feszültségen. A többi akkuban a töltés hatására emelkedik a feszültség elérik a ~14V-ot, ez megsem mozdul. Ezt érdekesnek találtam.
A diodákat, ha mondjuk számítódép alaplapi chip hűtőre szerelném valószinű elég lenne.
(#) Tirex válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

A fogyasztók mindíg rá vannak kötve. Arról megy több helyiség áram ellárása is. Vagyis nem csak arról, hanem mind a 4 akkuról egy inverteren keresztül. Tehát fogyasztás szinte mindíg van.
A töltés ugye a száltől függ. Ha fúj akkor tültődnek az aksik. Ha nem akkor csak merülnek.
(#) Iszkakof István válasza Tirex hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Nem vagyok a helyedben, de ha lennék akkutöltővel feltölteném egyenként az akkukat. Irtad, hogy nincs akkutöltőd, de nem nagy fáradság összehozni egyet. Akkor már kiderülne az igazság.
(#) Tirex válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Azt hiszem, össze tudok dobni egyet. Van egy régi szünetmentesem. Meg próbálom mit lehet kihozni belőle. Bár ugyan 12V-os aksi van benne, (2x6V) nem lehet tul nagy teljesítménye. Majd kiderül. A hétvégén lesz egy kis időm, babrálok vele.
(#) Barret válasza Tirex hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Az az akksi cellazárlatos lesz.
Ha leveszed töltésről és félrerakod,
másnapra 10,5V lesz benne...
Most azért több,mert a többi cella feszültsége
töltési szinten van.
Van benne egy zárlatos cella.
Autóban használtam ilyen akksit XD
1 évig,miután a rossz cellát rövidre zártam!
Kivágtam az akksi fedelét,és menetet vágtam a két pólusba.Összekötöttem vezetékkel,a savat kiengedtem belőle.10,5V-tal simán indította a Skodát.
(#) Barret válasza Tirex hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Nagy fogyasztóval terheld le azt az akksit,a ZÁRLATOS cella erösen el kezd pezsegni.Így lehet kiszúrni a rossz cellát...
(#) btoti válasza Tirex hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Nos, lehet, hogy feléled egy kis torna (töltés-terhelés) után.
A másikat is "verd földhöz", ha még nem tetted. Utána jöhet Barret trükkje - az is jó ötlet.
A diódás áram összegző bevetése után pedig a megmentett,de nyilván gyengécske akkuk is utolsó leheletükig szolgálnak.
Hűtőbordának a chip hűtő is elég lesz - bordázott réz. A diódákat azért olvadó biztivel védd le!
A 2x6 V-ssal legfeljebb 3-4 napig töltesz. Elhasználódott akkuknak néha még jót is tesz a majdnem csepptöltés. A zselés akkuk miatt általában 13,5 V-ra vannak állítva, ha tudod vidd fel 14,4-re. Remélhetőleg áram korlát van bennük. Ha áramgenerátoros töltője lenne, az meg már túl szép lenne.
(#) hind hozzászólása Márc 30, 2012 /

Sziasztok!
Sokszor szóba került mostanában a megtérülő szélgép gondolata, és ha jól vettem ki hozzászólásokból a többség véleménye az, hogy ezt egy mágneses generátorrá alakított autó generátorból, vagy aszinkron motorból lehet gazdaságosan kivitelezni, kevés mágnessel, és áttételezéssel a kellő fordulathoz.
Az utóbbi félév hozzászólásait visszaolvasva a felhasználók saját bevallása szerint az áttétel nélküli gépek akár már 2 méteres szélnél is termelhetnek, az áttételesek pedig négy alatt nem igazán indulnak. Erre a legtöbb embernek az a reakciója, hogy ennek a szélsebesség tartománynak annyira kicsi az energiatartalma, hogy nem érdemes vele foglalkozni, az enyém is ez volt, amíg az indexen is visszaolvasva alaposabban meg nem néztem ZordonC3 kolléga 3 éves rögzített szél adatait.
Itt: 15011 hsz.
http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&u...106929
Ebből én a következő következtetést vontam le,( nem biztos hogy jól)
Ha a számunkra hasznosnak a 2,5 és 10m/s közötti széltartományt tekintjük és az összes ebből kivehető energiát 100%- nak vesszük akkor az egyes szélsebességekhez tartozó energiamennyiség alakulása a következő: (Előfordulás ideje*teljesítmény)
2-3 m/s 15,5%
3-4 m/s 16,5%
4-5 m/s 17%
5-6 m/s 20%
6-7 m/s 13,5%
7-8 m/s 8,5%
8-9 m/s 6%
9-10 m/s 3% (Ezek kerekített értékek)
Ezekből az adatokból én azt a következtetést vontam le hogy hazai szélviszonyok között az a kinek a szélgépe 4 méternél indul, kb. 30 %- al kevesebb energiát tud kinyerni azzal szemben akinek már 2,5 méternél is termel egy keveset.( és ebben még az áttétel plusz vesztesége benne sincsen)
Ezt csak egy kis gondolatébresztőnek szántam, aztán mindenki eldönti magában, hogy neki mi éri meg jobban, az áttétel, vagy több mágnes. (És itt most nem a kertidísz kategóriára gondolok, hanem ha tényleg a tervezett megtérülés a cél.)
(#) Barret válasza hind hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ehhez annyit fűznék hozzá,hogy az áttételes gépekhez
gyakorlatilag ingyen van a generátor...
Ha a sok mágnest megveszed,akkor már nagyon kevés esély van hogy megtérül az ára.
Kis gép keveset termel,nagy gépeket meg összetöri a vihar előbb-utóbb.Lehet választani
Az igaz hogy a légmagos generátor már kis fordulaton is termel,de azt nehéz találni...
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 31, 2012 /

Lehetne ezeket használni szélgenerátorba?:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__517__59__Brushless_Motor...e.html

Olcsó, minden méretben kapható, vannak alacsony kv motorok is (pl 600kv azt jelenti hogy 1V feszültség hatására 600ford/perc forog).

Lehet hozzájuk venni szabványos áttételt is (gearbox).

A három kivezetésre kell egy 6 diódás háromfázisú híd.
(#) btoti válasza hind hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Szia!
Adalék a felvetett latolgatáshoz az együtt feldolgozott mérésekből:
(#) lehar válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ezekkel a néhány tizedgramnyi kis játék motorokkal nem sokra mész,legfeljebb néhány ledre ha futja.
(#) GPeti1977 válasza lehar hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Nézd meg jobban, vannak nagy teljesítményű motorok is:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17985__Turnigy_RotoMax_1...r.html

Spec.
Battery: 8~10 Cell / 29.6~37V
RPM: 228kv
Max current: 75A
Watts: 2775w
No load current: 37V/1.25A
Internal resistance: 0.029 ohm
Weight: 715g
Diameter of shaft: 8mm
Suggested ESC: 120A 10S Compatible
Suggested Prop: 20x11 APC

Ez egy 2775W-os motorüzemben.

A másik kérdésem:
Modellekhez lehet kapni olcsón műanyag légcsavarokat, kb 50-60 cm átmérőig. Légcsavar üzemmódban jó a hatásfokuk a profil és az állásszög miatt, ugye a légcsavar vége a tengelyre merőleges.
Ha ezeket melegen megcsavarom úgy hogy felmelegítem a légcsavar tövét és megcsavarom úgy hogy szélgenerátornak legyen alkalmas? Tehát kb a légcsavar vége most a tengellyel párhuzamos, de nem is tudom milyen szögbe áll egy szélturbina, kérlek magyarázzátok el.

Számításaim szerint egy kis motorral - 30gramm - és egy 40cm átmérőjű módosított légcsavar, egy gyorsító áttétellel 30-50 W is kivehető lenne, a teljesítmény bár kicsi de olcsón kész alkatrészekből lenne egy szélgenerátor, természetesen sok kicsi egység is építhető, ez kevésbé veszélyes és feltűnő.
(#) athor77 hozzászólása Márc 31, 2012 /

Sziasztok.
Tesztelgetem az új gépet egyenlőre még csak a felszín közélében.
6 DB 1 m-es alumínium lapát.
A két sorba kötött (korábban már feltettem a képüket) DC roller motor.
Az első kép maga a gép most még csupaszon.
A második és harmadik a Zalaegerszegi repülőtér szélsebesség adatai, tőlem légvonalban 2Km de odalátok.
És egy Link a gépről működés közben.
A mostani terhelés csak egy 12V-os, ha jól emlékszem 5W-os izzó.
Ezzel kb. 40Km/h szélben 200-as fordulaton 12-13V-ot mértem.
A gép elindul kb 10-15Km/h-s szélben is de nem akar felpörögni.
Kérném a véleményeket és az észrevételeket.
Köszönöm.
Ui:Indulónyomatékot csak szélcsendes időben tudok majd mérni.
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 31, 2012 /

Szerintem a házi készítésű szélturbináknál nem az ideális profillal készülnek a lapátok, pedig egyszerű lenne talán egy olyan hogy habból (lábazati szigetelő) meleg dróttal két végén sablon, vagy 4tengelyű cnc habvágó géppel ki van vágva egy rotorlapát, ebbe még merevítéseket kell ragasztani majd bevonni üvegszövettel.
(#) Barret válasza athor77 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Azért nem pörög fel,mert az áttétel elemészti az összes kivehető energiát! Az agyat csináld meg nagyon erősre,és elpusztíthatatlan gép lesz
(#) Barret válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Várjunk még pár évet,és ezek a motorocskák 50 lóerőt adnak le 100 grammos akkupakkokkal XD Természetesen a pmpo kategóriában! Az senkit nem érdekel hogy mekkora egy akkumulátor energiasűrűsége? Ez a mese kategória.

A légcsavar amit használnak az jó lehet,sajnos nagyon aprócska... Ha nekem lenne ilyen légcsavarom,én kipróbálnám! Van 5W-os ragadásmentes léptetőmotorom,ahhoz ideális lenne.
Természetesen csak erős szélben!
És az áttételt felejtsd el,az a legnagyobb ELLENSÉG!
1:5-ig még használható,de jelentős energiát pazarol el!
(#) GPeti1977 válasza Barret hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ezekhez már kapható akkumulátor is tehát nem mese, a mai csúcs LiPo, LiFe aksik kb 30-70C kisütést tudnak, tehát van egy 5Ah akkud azt 150A - 350A -rel is terhelheted hogy ne károsodjon.
(#) athor77 válasza Barret hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Jogos a 2 pont.
Én a két motoromat komplett rollerestül 4 ezerért vettem.
A múlt héten megint láttam egy rollert 3000-ért.
(#) dobo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

A fizikát nem lehet megerőszakolni!
Azt 5Ah az akkor is 5Ah ha a fene fenét eszik.
Na és meddig bírja a 150A az aksi szolgáltatni?
Személyautó aksi is tud óriási ampereket leadni de csak nagyon rövid ideig.
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

... No meg, tudjuk a mesében az idő sem számít. 5 Aó-s akkuból 150 A akár órákon át - de szép egyszerű lenne az energia tárolás, sőt csinálás - vagy csak másodpercekig, nem mindegy. (Energia = a Teljesítmény Idő szerinti INTEGRÁLJA, állandó teljesítmény esetén idő szerinti szorzata)
(#) sziriusz válasza hind hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Egyformán gondoljuk, én elindultam a kis szélsebességek hasznosításának irányába. Párszor már leírtam, hogy a 2,5 m/sec-os szélben keletkező villamos energiával vizet szeretnék szivattyúzni. Ennek előnyeit most nem írom le megint.
A szélsebesség másik oldalát is érdemes lenne hasonló módon megvizsgálni. Én 6-7 m/sec szélsebességre méretezem a viharvédelmet. Ez adja a generátor max teljesítményét, és védi a berendezést. Ezzel nem a szélkereket kívánom védeni majd, hanem a rendelkezésemre álló silány oszlopot. A folyamatos lefordulás miatt, meg a teljes lefordulás közbeni termelés miatt nehéz megmondani a várható veszteséget egy mondjuk a 12 m/sec szélsebességig dolgozó géphez viszonyítva. Ezt tényleg érdemes lenne az adatok tükrében jó becsléssel számszerűsíteni, megtudni, hogy mekkora nyereségért mit kockáztatunk.
Az áttételes gép indulási problémájáról én párszor már írtam (úgy két hete is), számszerűsítve is a saját gondom. Itt a fórumon még nem történt meg, hogy a generátor megmért induló nyomatéka téma legyen, így aztán erről is csak magammal beszélgetek.
(#) btoti válasza athor77 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Szia!
A nyomatékot és teljesítményt inkább növeld meg, mint méricskélj!
Most R=1 m, A=3,14 m2. Pl.: megnövelni a sugarat ("lyukas" szélkerékké varázsolni) R=2 m-re, így az A~10 m2 lenne. Háromszoros felület, háromszoros teljesítmény és durván kétszeres nyomaték a sugár duplázás miatt. Ez már talán kisebb szélben is leküzdené az áttétel veszteségét.
Ránézésre a tengelyezés simán elbírná ezt a nagyobb kereket is.
(#) Barret hozzászólása Márc 31, 2012 /

Kedvemre való szél volt egész nap!
Már elcsendesedett...
Szinte meg sem állt a gép.
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ha találsz köztük egy nagyságrenddel nagyobb súlyút (7150-15000 g), azzal már lehet valamit kezdeni. Az ára persze követi a súlyt.
Azzal a több kW-os pillanatnyi (induló) teljesítménnyel nem sokra mész. Ide olyan kell, ami folyamatosan nyomja a kívánt teljesítményt. Elfogadható hatásfokkal. !!! Nem bronzpersellyel, hanem golyóscsapággyal, mert éveken keresztül kell bírnia, ventillátorral, ami hűti és komoly házzal, ami nem törik ripityára egy könnyed fuvallattól.
(#) hind válasza athor77 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Tehát ha jól értem van egy ingyen szélgenerátorod 4000 forint+ ingyen áttételért, ami éves szinten akár 2 és fél órán át képes világításra bírni egy 12 V -os izzót.
Engem meggyőztél.
Mindazonáltal, a rotorod nagyon szép munka, ha nekem lenne egy ilyenem, én a következőket tenném.
Először is megnézném, hogy ebből a rotorból mit lehet kihozni, és ahhoz terveznék egy generátort.
Én ezzel a rotorral a 300W-os csúcsot céloznám meg a realitások talaján maradva.
Ehhez terveznék egy ragadásmentes tárcsagenerátort olyan olcsót amilyet csak lehet.
Lecsapnék az E-bay en pár darab free shippinges kínai mágnesre, mondjuk kb. húsz darabból kihozható ez a teljesítmény, ezekből:
http://www.ebay.com/itm/5-Pcs-New-Neo-Neodymium-Block-Magnets-30x10...ac5d86
Ez eddig 8800 Ft.
Alaposan áttanulmányoznám ezt az oldalt:
http://www.calebengineering.com/new-wind-generator.html
Az itt tanultakat figyelembe véve készítenék egy háromfázisú állórészt szerpentin tekercseléssel, kb 45 menettel 1,12-es huzalból.
Forgórésznek féktárcsát használnék bontóból, ha lehet aggyal együtt.
Ez a generátor az előzetes számításaim szerint 3-as szélnél már tudná a 12 voltos akksit 10W-al tölteni, 5-ös szélnél kb, 50 W-al, és 10-es szélben akár a 350W- ot is elérheti.
Megbecsülném az éves szinten kivehető összes energiát Zordon C adatait figyelembe véve. Az adatok alapján a kivehető enrgia kb. 150kWh órára becsülhető, ami forintosítva kb. 7200 Forintot jelent . A többi alkatrész árának ismeretében nagy vonalakban megbecsülhető, hogy ez a kis játék generátor mikorra, és mennyi hasznot termelhet.
Utolsó megjegyzés, mennyibe is kerül egy fd 300 -as, ami lényegében 10 méteres szélnél tud 200W-ot?
Segítek:
http://www.permanent.hu/szelgenerator.php
Akkor miért kéne nekünk ezt ingyen előállítani, nem elég ha csak tizedáron megvan?
(#) btoti válasza hind hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Hogy 3-4 kW beépített teljesítmény alatt van-e értelme hasznosságról, megtérülésről beszélni? - megérdemelne egy külön misét. Szerintem ez alatt hasznos hobbi, vagy kényszer energia ellátás a tanyán, a telken.

Hogy ne a "hasunkra ütve" kalkuláljunk a kivehető évi energia saccolásához az alábbi két, az adatszolgáltatók bevallása szerint hiteles mérési adatokból készült grafikon. A számolások "misztikumától" lecsupaszítva. Mindkettő családi-ház tetejére szerelt mérővel.
Következő: »»   404 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem