Fórum témák
» Több friss téma |
Szervusz!
Általában nem használjuk magába a kivezérlés mérőket, hanem egy speciális csúcsegyenirányító kapcsolással meghajtva, ami a bemeneten van, ahova a műsorforrást dugod az erősítőbe. Ha a hangszóró kimenetre applikálnád, kis hangerőn semmit nem látnál, szóval kell egy meghajtó áramkör. Az enyém is éppen készül az egyik fórumtárs segédlete alapján. 1 tokban 4 műveleti erősítő a lelke a dolognak és van két beállító trimmer a pontos csúcsérték beállításához.Bővebben: Link
Lehet rosszul értelmezem,de a hangerő poti után ha bekötöm akkor működni fog,ahogy a hangerőt növelem úgy mozdul ki a mutató nekem.
Igen, némi helyesbítéssel, mert a műszer egyenáramot indikál a zenék többsége meg váltóáramnak tekinthető.
De, mint említettem, ugyan ott vagy, tehát kis hangerőnél nem látsz semmit, a nagyobbnál se tudod ki kivel van. A műszer, mint tudós kollégánk is megfogalmazta, arra szolgál, hogy az erősítőnk meghajtását a szabályos, túlvezérlés mentes keretek közt tarthassuk. A túlvezérlés jelei - torz hang, megmihályló hangszórók - nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Nagyon egyszerű megoldás a hangszórókimenet egyenirányítása, szűrése és előtét ellenállással a műszerre kényszerítése, de nagyon nem ajánlott, ennél te sokkal ügyesebb vagy, hidd el.
Sziasztok! lenne egy kérdésem, a quad 405 erősítőmhöz szeretnék hangszóró védelmet! mert ugye +-50v kell nekem,
reloop segített benne Bővebben: Hangszóróvédelem , köszönöm neki. a kérdés így szólna,hogy milyen relét vegyek hozzá? Bővebben: Innen! Linkeljetek, nekem is majd ,köszönöm! üdv: Gyula1990
Szia! Érdeklődj 48VDC relé után HEStore.
Szia!
Hasonló helyzetben voltam pár hónappal ezelőtt. nekem az nyújtott megoldást, hogy tettem egy plusz (12V-os) kis trafót a dobozba párhuzamosan a naggyal, ami hajt egy kivezérlés jelzőt, meg a relét. Így tudtam bele venni mindössze 600Ft-ért 12VDC 2morzés relét, ami a teljes tápot is meg tudja szakítani gubanc esetén, nem csak a kimenetet. Szerintem megfontolandó, hogy 50V-os relé helyett, inkább egy kis trafó. (ilyenem van: Relé )
Én 24V-os relét használnék, 1 db 1-2kOhm-os előtéttel.
Hátránya, hogy baromi egyszerű és kis helyen elfér, valamint egyből túl van a dolgon az ember és mehet mást dolgozni... Én már olyan alávalóságot is csináltam, hogy egy soros zener dióda. Igaz, az a megoldás 25Ft-al drágább volt....
És az hogy érzékeli az egyenfeszültséget a kimeneti jelben?
[OFF]A reléről volt szó, hogy az 50V miatt nem tud megoldást.
Lehet segédáramköröknek külön táp, de a mai világban - olyan 50 éve - van erre megoldás a nyers tápból is. Pl, 50V a tápom és 12V kellene, elég a 0.1A. Egy áteresztő tranyó zénerrel, 35V alatti kimenővel, onnét meg egy 3lábú stab kocka röhögve csinálja a kimeneti stabot. Persze, ha van hely és amúgy is van kis táp a kéznél, nem rossz a teljes külön táp, el kell dönteni, melyik az olcsóbb/macerásabb. Csináltam már én is mindkét félét. Relére visszatérve: Pont most bontottam szét egy 2x100-as Kenwoodot. Benne 24V-os relé és előtétellenállás. Kifigyelték, mit mondtam.
Ja, csak a behúzó körről írtál. Rendben ezesetben elnézést! És teljesen igazad van!
Sziasztok!
Építettem egy quad 405-ös erősítőt és az egyik sáv csak nagyon halkan szól. Mi lehet a baj? Végfoktranyó?
Tiszteletem
Mit jelent az hogy halkan szol? Legy szives es mondj tobbet errol a dologrol,milyen Quad-ot epitettel,milyen feszultseggel taplalod etc etc itt sokminden bent van az dologban!! Minden jot
Elnézést kell kérnem pontosítok.
Az alap erősítőt nem én építettem csak az extrákat bele (rövidzárvédelem stb.) Az quad az eredeti módosítatlan semmi tuning.(Régen építették katonaságban) A halkan szól az csak nagyon pici alapzaj ha odateszem a fülemet a hangszóróhoz akkor hallom.
Szia!
Szerintem pontosítás alatt azt értette, hogy 2tekercses, avagy 3tekercses változat-e. Valamint, hogy milyen tranzisztorok vannak benne, BD-k? Esetleg TO3-as? Hány VA-es trafó hajtja? Mekkora feszültségről? Első tippem az, hogy a végfok nem működik, és az A osztályú meghajtó van a kimeneten...
Feszt most nem tudok mondani viszont tranyó tipusokat igen:
Végranyók:Tesla KU 602 TO3 mellettük 2 db kisebb MEV BD240 3 tekercses Bal oldalt a panelon sorakozik 4 db BC214B Az Ic pedig :uA7090PC Képek hamarosan
Aham, ő a TO3-as végtranyó lesz, ez esetben szerintem +-50V-ról megy a történet. (Egyébként ISS4-es változat, az "eredeti" magyarosított változat)
A puffer elkók megvannak szépen? Ha áll rendelkezésedre műszer keress rá, hogy a meghajtó A osztályban működő fokozat kimenetén megvan-e a megfelelő jel. (Keresem a szervízkönyvemet, de nem találom momentán sajna, hogy feszültségeket lehessen keresni benne.)
Itt vannak a képek.
Van egy kis hobbi szkópom LO-70 ha az elég akkor megmérhetem a kimenetet. Az utolsó kép a másik erősítő végtranyói azok megint mások.
Szia! A visszacsatolás 100µF kondija nagy valószínűséggel ki van száradva. A fotó alapján nem tegnap ültették be
Megoldhatja a problémát a cseréje?
Talán...Mindenképp érdemes kicserélni, mert egyrészt nem költség, másrészt én egy előerősítővel heteket sz0ptam, egy gyárilag hibás kondenzátor miatt.
Ott van a bemenet mellett. Alkatrész oldalról a lábaira csippentesz egyet párhuzamosan, és azonnal látod az eredményt.
Erre gondoltatok ugye?
Csak azért kérdezem mert 1-2 -n már nem látszik a felirat
:yes:
Igen, meg a kábel alatt levő másik olyan kék is az lesz.
2db 100µF-os van benne. Egyik az invertáló bemenetet hidegíti a földtől, a másik az egyik bc tranzisztor bázisát( azt hiszem az első bc-t) hidegíti a pozitív tápfeszültségtől.
remélem csak ez a gond.kicserélem és majd szólok
Oda elég a 25V-os kondi?
Az egyik az 560 Ohm és 22kOhm fesz.osztó felső tagján van, tehát: ut*(560/22560) = 1,24V |ut=50V esetén!
A másik ugyan olyannak tűnik, tehát oda is gondolom elég.
Kicseréltem a kondikat ,de a hiba ugyan úgy fennáll
Mit tegyek?
Hogyan győződtél meg arról, hogy a jel eljut-e a bemenetére?
a poti után szkóppal mérve látszik a jel
Ha van szkóp az remek. Az IC kimenetén 10x-es erősítésnek kéne lenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |