Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   22 / 276
(#) madzagos válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

ÜDV. 24V és 1.5v kellene 1S4T telepes csövekhez.
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Nekem sikerült vásárolnom akciósan egy adaptert amelyet áttekercseltem. Az anódhóz és a fűtéshez különálálló szek. tekercsek biztosítják a feszültséget. 80V-os anódfeszt használok, az 1.4v-os fűtőfeszültséget pedig egy LM313-as stab. ic biztosítja. Mindent az adapter dobozába helyeztem el. A készülék kényes a gyengén szűrt tápfeszültsére. Ha megelégszel 24V-al akkor erről a feszültségről megoldható a fűtés is, a stabilizátor Ic ezt elbíja. Természetesen más megoldások is lehetségesek, az én esetemben ez volt a kézenfekvő. Az általam használt megoldás két példányban jelenleg is üzemben van. A tápegységet részletesebben is dokumentáltam, így erre vissza tudunk térni. Terjedelmi okokból röviden most ennyit szántam. Üdv. sz_f
(#) gkari válasza madzagos hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A fűtőfesz-nek (1,5V)szerintem jól szűrt egyennek kell lennie, merthogy "közvetlenfűtésű", azaz a katód maga a fűtőszál is. Az anódfesz.-nek ugyancsak jól szűrtnek tanácsos lennie, ezt persze könnyebb megoldani.
Szferkó megelőzött, szerintem jó az ötlete.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Attól, hogy közvetlen fűtésű, még nem feltétlen fontos az egyenáramú fűtés. Számos helyen alkalmaznak váltóáramú fűtéssel közvetlen fűtésű csövet.
Jelen esetben azért nem lehet, mert a fűtőszál tehetetlensége a telepes csöveknél nem véletlenül elég kicsi. Úgyhogy a mondás úgy igaz, hogy közvetlen fűtésű telepes csöveknél nem lehet váltakozó áramú fűtést alkalmazni.
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Privátba elküldenéd a rajzát? Illetve miből csináljak fojtót? Előre is köszönöm Madzagos
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Igen, a hétvégén menni fog.
(#) szendi001 válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Ez a megoldás nagyon korrektnek tűnik. A telepes megoldásnak is van varázsa.
(#) sz_ferko válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Köszönöm, talán ezért is nosztalgiázunk vele néhányan. Üdv. sz_f
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Üdv minden fórumozónak. Elkészült a 2 csöves audionom,már csak a teleppótlót kell elkészítenem azután a rádiót kell bedobozolnom és élvezhetem a munkám gyümölcsét. Üdv madzagos. Ui. a csövek a fotó kedvéért vannak beletéve.
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

ISO9001 szerint készült de amúgy nagyon jó lett!
(#) madzagos válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Az új uniós szabvány szerint. A-la "sufni tuning!"
(#) Marczilla válasza madzagos hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Üdv! Nem tudom hogy a jó helyen kérdezem meg de hátha, sdr rádió építéssel foglalkozik valaki?
(#) Gafly válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Igen, van is topicja...
(#) Marczilla válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2012 1 /

oks, közben megtaláltam, olcsóbban jönnék ki egy ilyen cuccal, mint vennék egy 50eftos usb-s rádió vevőt.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Üdv. Minden fórumozónak. Beüzemeltem a rádiómat működik is csak a visszacsatoló forgókondenzátor állítására a fülhallgatóban búgás jelentkezik. Nem jelentkezik a jellegzetes fütty. Mi a teendő?

Megtaláltam a hibát. A forgókondenzátor nem volt letestelve. bekötöttem a testelővezetéket azonnal tökéletesen működik. Egészen jó hangerővel,ezért megpróbáltam egy TV-ből kibontott kimenőtrafót a hallgató helyére bekötni. Közepes hangerővel megszólalt, a Kossuth rádió egészen tisztán jön.

Fénykép a kész rádióról
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Második verziót építsd fel egy stabil Tecsós tepsire. Többször bevált, és akkor nem lesznek szerelési hibák. Mechanikai szerelés fontos.
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Gratulálok a rádiódhoz. Amiért tetszik: a rendelkezésedre anyagokat használtad fel, mechanikusan masszívnak látszik s nem utolsó sorban szól is. A hozzászólások alapján úgy gondolom első, kétcsöves készüléked és viszonylag rövid idő alatt eljutottál a megvalósításhoz. Ehhez már csak egy előlapot ajánlok amivel még esztétikusabbá teheted. Remélem meg van már a következő elképzelésed és látunk még tőled működő dolgokat. Üdv. sz_f
(#) Vales válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Nagyon Jó lett, gratulálok!
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszönöm a gratulációkat a doboz készítése folyamatban. Haladni akarok a Makai féle könyv szerint. Üdv Madzagos
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Azt a repülős csillagos dolgot ne dobd ki ami a háttérben van. Vagy ha mégis akkor szóljál hogy el tudjam kapni
(#) hatvanasjocó válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Gratulálok! Örülök, hogy segíthettem.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Üdv Haladok a dobozzal már csak a politúrozás van hátra. A sasszét is át kell alakítanom mert a visszacsatoló forgókondenzátort át kellett alakítanom 2-ős forgóból 1-essé,és át is kell helyeznem hogy a hangszóró is beférjen a dobozba.
(#) Ricsi89 hozzászólása Ápr 6, 2012 /

Sziasztok!
Fm rádióvevőt építek, és nem tudom hol találhatnék olyan forgókondit, ami 10-20pF-os. Amit eddig kivettem rádiókból azok mind 15-50pF-osak. Érdekes, hogy ezek is FM rádióban voltak, viszont így nem jó. Csak egy kis részen vehetőek az adók, nagyon közel egymáshoz, tehát túl nagy az értéke így, túl nagy a fogható sávszél.
De akkor hogyan jó ez az eredeti felállásban a rádióban, ami 88-108MHz között fogta az adásokat?
(#) _BiG_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Számold ki, mekkora kezdő és végkapacitás kell, és a forgóval köss sorba egy mások, fix kondenzátort (esetleg szükséges egy párhuzamos is), ami beállítja a kívánt átfogást. Ezt nevezik padding kondenzátornak. Erre rá is tudsz keresni.
(#) bodgabo válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Lehet hogy az eredeti rádióban -amiből a forgót bontottad- a kondit tartalmazó rezgőkör induktivitása kisebb volt.
(#) Vales válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Üdv!
Nagyon Szép doboz lesz, igazi korhű hangulatot áraszt, mint a régi 2+1-es készülékek!
(#) Ricsi89 válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Kipróbáltam ezt, betettem egy 20pF-os trimmerkondit sorba, de ezzel meg nem tudtam beállítani, hogy bármi is bejöjjön. Egyszer bejött egy adó, de elég érdekes volt, mert nem tudom mi lehetett az. Elég hangos volt és mintha nem is URh adás lett volna, mivel rendes rádión nem találtam meg az adót. Nos mindegy, úgyis át akarom építeni kicsit a kapcsolást, akkor kapacitás mérővel belövöm a jó értéket is a forgón, hátha az segít.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Találós kérdés.
Ki hogyan oldaná meg egy 15-35pF-os forgókondinál, azt, hogy felére csökkenjen az átfogható kapacitás. tehát vagy 15-25pF legyen, vagy 20-30pF. Az induktivitást hozzá igazítom, csak az a lényeg, hogy 10pF átfogású legyen. Én próbálgattam soros-párhuzamos kondikkal is vegyesen, mindenhogy, de sehogy sem sikerült elérni a 10pF-os átfogást max 5pF-os átfogást tudtam elérni.
Következő: »»   22 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem