Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Sokat segítene, ha a diódáról már az adatlapot tennéd fel, meg a bordáról is lenne kép. A diódáról így most hirtelen nem találtam semmit, hogy hány amperesek. Az is egy kérdés, hogy lesznek-e hűtve a diódák ventilátorral, vagy passzívba kell meghűljenek... Meg az se mindegy, hogy mit szeretnél, hogy mennyire melegedhessen fel. Nekem 4db 36A-es (viszonylag kicsi) diódám van beépítve egy trafóba Bővebben: Link ilyen bordával, és 105A-en több pálca után is csak langyos, ami olyan 30-35 fok lehet.
Az előbb elírtam, 8db 36A-es dióda van a bordában.
Ha teljesen kitolom 23.1 23.2V és ahogy húzom be úgy csökken egészen 19.8V ig. Úgy döntöttem nem hegesztem össze a magot újra így ha van valami könnyebb javítani a keményfa bírja a gyűrődést.
150SA xxx Hmmm. Gondolom lapos talpú,a hűtőtönkre 4db M6-os csavarral van rögzítve egy erre a célra kialakított lemez segítségével. Jó vastag fonott vörösréz kivezetésekkel rendelkezik. Ha e leírásnak megfelelnek a diódáid, akkor a hajdani ANÓD készítette őket. Kiválóan megfelelnek hegesztőgépbe, még ventilátoros hűtés nélkül is.
Sziasztok! Szeretném megtudni mi az a fojtótrafó mi a feladata hogyan készíthetem el? Egyáltalán hova kell beépíteni melyik részegységhez csatlakozik és mi módon? Ha van rá pár percetek nagyon hálás lennék.
Köszönöm, erről van szó. Tehát, ha nem használom csak ritkán és rövid ideig, akkor igy is jó?
Folytótekercset egyenlőre nem épitenék, mert akkor többe kerül a hús, mint a leves... Annál egyenletesebb lesz, min volt?! üdv PJ
Az említett a diódák a volt munkahelyemen eredeti hűtőtönkön éveket mentek 2 műszakban hűtőventilátor nélkül, mert tönkrement a hűtőventilátor, ami egyébként a trafót is hűtötte(volna). Tehát a strapabírásával szerintem nem lesz gondod. A fojtás azért (is)jó lenne,mert a hegesztéskor a nullátmeneti időközökben gondoskodik arról hogy az íváram ne essen le nullára. Ennek köszönhetően sokkal egyenletesebb, stabilabb lesz az ív. Ezzel nem azt akarom mondani hogy enélkül nem lesz jobb a géped, de a fojtó alkalmazásával lenne teljes.
Tehát volt hűtőborda hozzá, csak ventilátor nem.
Hűtőbordának ekkora elég? Méretek: 30*12.5*12.5 cm 2db kettő-kettő egy-egy hütőbordára. S kinek lenne eladó leszoritógyürüje? Ugye 4 db kellene. A talp küső átmérője 54,3 mm de gondolom 55 mm-es kell talp magassága:11, 2 illetve 10,3 mm Találtam a peremen feliratot: egyiken--6X SDR-250 porcelán ház a másik is. Ennek felirata:82SDB-250 Másik kettő csupasz lapos 10x25 mm-es sordott réz kivezetővel. felirata:A7-1820, másiké:A-3 SAK s testen:VB KI1 --lejebb 150SA s az egyiken látszik a gyártó valóban Anód (igaz sose hallottam róla)- Köszönöm az eddigi segitséget. üdv PJ Interneten próbáltam utánanézni, de nem találtam
Holnap körülnézek, elképzelhető,hogy porosodik néhány db valahol a műhelyben. Ha találok leszorítólemezt, leméretezem, és a rajzát felteszem ide. Emlékezetem szerint 2mm vastag lemezből volt. A VBKI1 helyesen VBKM, egy mozaikszó, a jelentése: Villamos Berendezés és Készülék Művek. A gyár eredeti neve VBKM-Anód volt. A diódákból gondolom Graetz-hidat szeretnél építeni, emiatt csak 1 borda lehet 2 diódás, a másik diódákat külön-külön kell felfogatni, mivel azoknál a fonott kivezetés lesz a közös pont. Emiatt el kell fűrészelned a bordát, vagy két kisebb méretű bordát kell felhasználnod. Vagy küldök neked eredeti bordákat, te pedig küldöd helyette a tieidet.
Amennyire értek hozzá, s a jelekből látható ezek párban vannak
vagyis van kettő normál, s a másik kettő forditott tokozású, igy nem kell szétvágnom egyik bordát sem. A mellékelt bordák még nem az enyémek-vaterán néztem- itt: http://elektronika.vatera.hu/egyeb/aluminium_hutoborda_nagyok_olcso...5.html a két db 12 ezer Ft+posta, de a többi nagyon kicsi szerintem. Itt a vaterán korábban láttam ezekhez való hűtóbordát leszoritógyürűvel, de csak egy volt... Inkább tőled venném meg az eredetiket-- ezek szerint 4 db különálló van?
Én a helyedben ócskavas telepen megvenném a bordát kilóra, leszorítót meg szépen csinálnék 3-5mm vastag lemezből, annak a négy sarkára 6,5-ös lyukat fúrnék, és a bordába 6-os menetet vágnék, aztán 4db M6-os csavarral odafogatnám, elpusztíthatatlan darab lenne. 12000 Ft egy kicsit sok szerintem, annyiból akkora fojtót csinálok mint a fejem.
Annyiért nagyon drága. Diódákkal együtt vettem ennyiért.
Sziasztok! Lassan de bizonytalanul haladok. E pillanatban így állok.
Alakul, a fojtó készül? Vagy nem is lesz? Helyet nem látok a keretbe.
Szia! A fojtót mpisti intézi ha van neki. Ha sehova nem fér (nem tudom mekkora) bővítem a házat. Kondikat is kell vennem úgy hogy szűken leszünk plusz trafóhűtés. Meglátjuk.
Szia Gyuri!
Van a gépednek egy "padlástere"-úgy nézem. Ha 5kg-os dobot akarsz használni, ott sok minden elfér.. Egyébként szépen alakul a géped. Ügyes tervezéssel még a jelenlegi géptestben is el lehet helyezni dolgokat, pl. a fojtót és a kondikat is.
Ez az enyémhez képest nagyon szellős! A diódákat nem burkoltad be egy kicsit nagyon? Vagy direkt úgy vannak a légterelők, hogy majd egy ventis hűtés szépen tudja hűteni? Izmos egy darab lesz, annyi biztos.
Hihetetlen hogy mennyire képben vagy. 5kilos dobra terveztem a dob vízszintesen a tetején a régi gépemen is így volt. Itt van a 2db ajándék kondi. Tudom ezeket használni?
Szia. Akkor mondhatjuk hogy a géped tele van. A diókákat így hűtöm(bár meg se langyosodnak) és a terelő a felsők hűtését segíti de lerhet hogy túlspiláztam ezt a hűtésdolgot. Mentségemre először csinálok gépet.
A kondik elég antikok, formázd meg őket, mielőtt használod.
Ez így már tökéletes! Inkább legyen hideg, mint 100 fokos a borda. Igen, az én gépem már dugig van, került bele minden jó, de ilyen kicsire is akartam, hogy lehessen hordozni fülön. Majd lesz most egy izmosabb gépem, annak lesz kerék, meg batár nagy házikó. Meg lassan én is játszom a co gondolatával, de még ott tartok, hogy olcsón egy palackot kellene keríteni.
Ja és a kondikat tényleg meg kellene mérni. Egyébként jónak tűnnek.
Jók lehetnek azok a kondik, ha nincsenek kiszáradva. Töltsd fel őket kb 30-40V-al,és tedd félre egy fél órára.Majd mérd meg a feszültségüket. Ha nem esett a feszültség, akkor még nem öregedett meg a kondi.
Mennyit érhet egy ilyen borda? Négy kiló a súlya.
Aranyat! Sokat! Szerintem hegesztőbe vétek ilyen szép és nagy darab. (Hacsak nem venti nélküli teljesen zártra akarod csinální.)
Jójó, de akkor mit csináljak belőle? 2kW-os végfok erősítőt?
Nem rossz ötlet
Csere-bere....
Na jó, de mondjuk 6db tda hídkapcsolás az olyan 6x300W lenne, az kerülne 12000-be, meg hozzá kellene vagy 2x180000µF puffer kondi, az még lehet van is itthon, meg egy lapos karakterisztikájú hegesztőtrafó 2x24V-ra tekerve, úgy, hogy 50A-t folyamatosan tudjon. De kinek kéne ilyen? Vagy mire használjam? Egy debreceni főtéri hangosításra bőven elég lenne.
Rakjad be az próba! Kérj érte valamennyit-vagy csere, lehet hogy invertereshez kell valakinek ha már hegesztő hűtése a sorsa...
Gondoltam megosztom veletek a hegesztőről készült fotóimat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |