Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   38 / 74
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Hú ha mi lesz ennek a terheletlen áram felvétele. Ennyire jó a vas minőség? Vagy a gyári menetszám is ennyi.
(#) Ge Lee válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Igen, az az 1,45T kicsit soknak tűnik. A legjobb módszer megmérni az összerakott vasat (régi HE vagy RT újságban le van írva a menete), és akkor kiderül hogy meddig gerjeszthető.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Én úgy gondoltam, hogy feltekerem a 230-as primert, meg az 50V-os szekundert, aztán mehet egy próba, és ha úgy működik ahogy kell, akkor jó, ha nem, akkor még lehet alakítani a menetszámokon. Egyébként a "mágneses erősítő" hegesztőm is 1,4-1,5 közé van tekerve környékére van tekerve. Közbe épp azon végzem az utolsó simításokat.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

A név jól ráragadt, még a végén én is tekerek egy hasonlót. Vektor konverzió kísérlete céljából, Igaz jelenleg máson töröm a fejem.
(#) csoki18 válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Hát egész pofás kis gépezetnek néz ki. Sok sikert a megépítéshez
(#) ferenczy hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Tisztelt fórumtársak.Szeretnék csinálni egy hegesztőtrafót csak úgy hobbiszinten nem intenziv munkára.Az lenne a kérdésem hogy 10 mm2 műagyag szigetelésű vezeték meg felel e szekundernek mivel már ez meg van és nem kell érte fizetni kb olyan 20 m menne rá.
(#) granpa válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

A 10mm2 még csak-csak, de a műanyag szigetelések nem hőállóak, ~60C°-nál lágyul, büdösödik, oszt nem szigetel. Javíthatsz a dolgon, ha lenyúzod, és áttekered Teflon szalaggal (a gázszerelős jobb, de jó a vizes is), nyersz egy csomó helyet, és hőálló. 3 rétegben, átlapoltan. Tekercselés után spárgával jól megkötözöd, hogy ne tudjon ficeregni, mert kikophat, aszt' zárlat. Mekkora vasad van? A 20m miből jött?
(#) AccessDenied válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Az tökéletes! Csinálni kell egy kis blankoló szerkezetet rá, egy csövet megvágsz hosszába egy szakaszon, és ott belógatsz egy darab késpengét, majd ebbe a csőbe végigtolod a kábelt, és lerántod a kabátját. Utána veszel tekercselő boltba 4mm-es varniscsövet, aminek métere 35-45fFt között kell legyen, ezt a csövet 1,5-2m-es darabokba ráhúzod, és kész a 200fokig hőálló huzal, amivel olyan 80A-el egészségesen lehet hegeszteni, 120-130A-el meg léghűtés mellett izzó tekercsekkel elmenne. Ha még most állsz neki majd tekerni, javaslom, hogy egy darab alu lemez csíkot csúsztass be a tekercsek közé, és így könnyen fel tudsz majd szerelni hőkapcsolót.
(#) ferenczy válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszönöm a válaszokat.A 20 m onnan jött hogy ennyit tekertem le lényegében ez egy kész trafó volt ameddig meg nem akartam csapolni úgy 17 v nál.Na de zárlatos lett és mérgemben letekertem és elvagdaltam 1 m-es darabokba.Ez valami profilhuzal volt 2.5X6mm de nagyon kemény anyag.Olvastam hogy kilehet lágyítani gondolkodom meg érné e és össze forrasztani és tesa szalaggal szigetelni.Szerintetek méterenkénti forrasztás egészséges?
(#) AccessDenied válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Hát a méterenkénti forrasztás egészségesebb, mint a tesa szalagos szigetelés. Ha réz akkor mindenképp érdemes lenne valamit megpróbálni. Nehogy próbáld lágyítani, mert ahogy hajtogatod, vagy hevíted, az oxigén (oxid) tartalma megnövekszik a réznek, vagy megritkul a szerkezete, és romlik a vezetőképessége. Mindenképp ajánlom a varniscsövet, mert bírja a strapát, és hőálló. Én is kísérleteztem papír festő szalaggal, de amikor fél nap tekergetés (mert lassú egy meló huzalt betekerni szigetelővel) munkája ment a kukába, akkor már ideges lettem, pár menet összezárt, mert a papírszalagot elnyeste a merev kábel tekerés közben. A varniscsővel minden jó, vékony is viszonylag, bírja a mechanikai hatásokat, és hőálló. Gondolom jól beimpregnálták a trafót, aztán ahogy letekerted a lakkozás szakadt, tört mindenhol, és az újratekerésnél már lett pár zárlatos menet...

Anno (1965 Ganz Vill. M.) a rúd tekercseléseknél, ha kellet, többször is lágyítottunk, azt' semmi probléma nem volt. Utána a szigetelőnők warnish-szalaggal szigetelték. Ha vörösrézzel (ezüsttel) tudod forrasztani, akkor jó. Mindenképpen sablonon kell tekercselni, mert lágyan is elég húzós. Gondolom élére volt tekercselve, neked jó lesz lapjára is.
(#) ferenczy válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszönöm válaszod bizony úgy volt ahogy mondod nagyon töredezett pedig lakkoztam is.A lágyítás pedig nagyon jó volna mert nagyon kemény.Nagyon sokat rontana rajta a lágyítás miben nyilvánulna meg a veszteség több menet kellene rá?Mert nincs több vezeték csak amit letekertem.Amúgy a lágyítást gáz perzselővel gondolnám.
(#) ferenczy válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszi de lapjára volt tekerve.Forrasztani meg gyantás/műszercinre gondoltam fél-fél cm-en összereszelem gyökben és így síkban lesz nincs más lehetőségem,de ha van jobb ötlet szívesen veszem.

Hát inkább ne, nagyon gyér a szilárdsága (komoly erők vannak ott). Ha van a közeledben valami műhely, pár pesóért megforrasztják, megéri. Van más lehetőség még: annyi hüvelyt gyártasz, ahány forrasztás, és hüvelyben forrasztod össze (f.ónnal). 12-15mm-es hüvelyek min. 0.5mm falvastagság. A sarkoknál így is macerás lesz.
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Folyt, köv: ha sarokra jutna egy kötés, elhúzással lehet tehermentesíteni, lehet fél sorral több lesz, de jó lesz.(és a levegő is jobban jár közte)
(#) ferenczy hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Köszi a tippet látom nagyon macerás dolog az egész várok még hátha kialakul valami vezeték és nem kell forrasztani.

Nem lelombozódni (itt a tavasz!), amíg vársz el is készülne. És a sikerélmény (elq...m, de megcsináltam!)? Keress egy (hegesztő)szakit, víz(gáz)szerelő is tud ilyet.
(#) mpisti válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Eszedbe ne jusson forrasztással toldani méterenként. Még a két darabból álló huzalt is a tekercs mellett toldom. Hogy miért? Mert a toldásnál még ipari ezüst használata esetén is előfordul,hogy feltekeréskor a keletkező mechanikai feszítőerő hatására elpattan a toldás. Ónnal szinte lehetetlen úgy megoldani,hogy el ne törjön. Hidd el, én már kipróbáltam. Használt profilhuzal szerintem több helyen is beszerezhető, MÉH-telepeken.
A szilikonos üvegszálas szigetelőcsővel való szigetelés viszont jó ötlet. Lehet kapni tetszőleges hosszúságban, én is 20-30m-es darabokat szoktam venni.
(#) Mályi László válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Szerintem az olcsóság jegyébe térj vissza a 10 mm2 vezetékhez. Levágod a szigetelést újra szigeteled amit itt ajánlottak,varnis cső, szilikonos cső, én például cipő gyári erősítő szalaggal szoktam de jó a szurkos szigetelő szalag is mind kettő öntapadós. Csak azt nem értem mért nem szedted szét a vas magot? A meg csapolás is könnyebb lett volna. Most is érdemes szét szedni a tekeréshez, mert sérülni fog a szigetelés szét szedés nélkül.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 3, 2012 /

Az ónos forrasztás azért is bibis, mert az ólmos ón 160-180 fok körül olvad. Egyébként lehet megpróbálnék egy olyat, hogy kifúrnám az egyik huzal végét, és egy önfúrós csavarral átnyomnám a másikat, és úgy össze, majd a csavar kilógó részét flexxel megsimogatnám(ez így elég lapos is lehetne), és akkor 2 méretű varnis csövet vennék, egy sima méret, amiből 96 centis darabokat vágnék, meg egy olyat, amibe belefér a toldás, és oda 10 centis darabokat húznék, ha sikerülne a toldásokat nem a trafó ablakba csinálni, akkor nem is lenne annyira nagy gond, hogy kicsit kövérebb a tekercs. Persze sose csavaroztam még opel csavarral profilhuzalt de egy tesztet megérne, végülis nem olyan sok toldásról lenne szó.

Vagy esetleg megónoznám a szélső 2-3 centit mindkettőnek, aztán 180 fokba vissza hajtanám kampót formálva, majd kalapáccsal adnék a szájának, hogy eredeti vastagságra simuljon. A szélét, ahol kilapul elköszörülném, aztán rámelegítenék, hogy az ónozás is fogja.

Esetleg még az is megfontolandó lehetne, hogy méterenként csinálsz egy kivezetést, 5-6-os csavarokkal összefogatnád, és akkor úgy nézne ki, mint egy összegabalyodott szemét, de lenne bőven kivezetésed Ki kell próbálni pár módszert.
(#) Pety_ válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Nem oljan nagy macera a réz összeHEGesztése, mert mindenképen hegesztened kellene! 1083C.foknál olvad, ekkora méretben a legegyszerűbb megoldás házilagos kivitelezésnél egy Gázforrasztó ceruza! Természetesen nem a legsilányabb darab. Utánna összetekerném vödör vagy kád méretre, felmelegíteném majd vízfürdő. Szigetelés, tekerés, örülés
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Te használtál már ilyen ceruzát? Rézolvasztásra? Mintha láttam volna már réz hegesztő elektródát...
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Régebben igen(silány volt a minősége), mostanában AWI-val nyomom.
Sok türelem kell hozzá, meg borax!
A réz kicsit furán olvad(melegíted aztán egyik pillanatról a másikra már el is cseppent).
OK 94.25-re gondolsz? Olyant még nem ettem .

ok_9425.pdf

(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Ilyesmi, csak vaterán volt viszonylag olcsón, de most nem találom. Szívesen kipróbálnám.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Talán itt!, de nemtudom hogy egy-két darabhoz mit szólnak? :google:
(#) ferenczy válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Helló és ha lágyítás után szegecselném rézzel?
(#) granpa válasza ferenczy hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Ha a villanymozdonyok hajtómotor-főpólustekercseiben megfelelt a hüvelyes-ónos forrasztásos toldás (pedig ott van igénybevétel!), akkor egy hegesztőtrafóban is jó lesz. Nem véletlenül írtam az elhúzásos tehermentesítést. A technológia min. 60 éves, és működött! Nem emiatt szűnt meg a magyar mozdonygyártás! (mint tudjuk). A hegesztés, (ezüst)keményforrasztás, szintén bevált technológia. Az ujjnyi vastag rúdtekercseléseknél használtuk, pedig ott olyan ED-erők voltak, hogy a 16-os csavart is eltépték! A többi módszer felejtős.
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Úgy látom be keményítettél, Egyébként a hűtő kompresszorok csőbekötésére is ezüst forrasz anyagot használtak. Ma már az ón is elég úgy látszik 20-25 bar körüli nyomás is fel lép. Az oxigén az univerzális szerszám.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Jól látod , az új fajta "cin" (amit a víz-gáz szerelők használnak) keményebb, magasabb olvadás pontú. És valóban O2+acetilén!
(#) ferenczy válasza granpa hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a jó és hasznos tanácsokat látom vannak azért még mindent tudó szakemberek.Minden tiszteletem az övék!De én feladom ne forrasztok és szegecselek irány a méhtelep.Lemértem 2.4 kg adnak érte valamit meg az össze hegesztés ára és veszek újat amilyen volt.A 10 mm2 ről sem éri meg lehúzni a műanyag szigetelést mer a warnis cső is ugye 20 m nem kis pénz.Ja és akkor még lágyítsam vagy lesz tökéletes vagy nem...
Következő: »»   38 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem