Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   202 / 968
(#) tomikapc válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Tényleg ráéreztél.

Akkor vasárnap jönnek a képek az állapotokról és az eredményről.
(#) proba válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
A megfogalmazásod kicsit idealista
Idézet:
„még is leold- le kell oldania.”
. Nem vesz figyelembe egy-két dolgot.A fázis ritkán vezet át a védőföldhöz 10mA árammal (erre a FI valóban nem old le) ,viszont ha jobban átvezet reménykedhetsz, hogy a te érintésed előtt leold . Valamint az emberi test plusz egyéb tárgy simán produkálhat csak 10-20mA áramot ,ha az ellenállások úgy jönnek össze.És a te elméleteddel ellentétben, erre még nem kell leoldania.
Ami biztos a FI nem véd 100% -os módon -még elméletileg sem- ebbe ne bízz.Amiben reménykedhetsz, a hibát előtted észreveszi,de erre védőföld nélkül kevesebb az esélye.
(#) karaszbandi válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Így van!
A FI relének NEM az a feladata, hogy a te életedet megvédje!
Neki az a feladata, hogy ha hiba keletkezik, akkor a MEGFELELŐ vezetékeken keresztül lekapcsolja a hálózatról a szerkezetet, mielőtt valaki megérinti. Igaz, erre a kismegszakító is alkalmas, ha a hurokellenállás és a zárlat nagysága megfelelő, csak ott a leoldási idő is több és egy kisebb értékű átvezetésnél még nem old le. És ez amper nagyságrendű is lehet.
A FI ezt az értéket viszi nagyságrendekkel lejjebb. De NEM életet véd! Mire a koma megérinthetné a zárlatos burkolatot, már rég le kell kapcsolnia.
Életvédelmi szerepe kimondottan akkor lenne, ha az érintés pillanatában kapcsolna le.
De mint köztudomású, ekkor érheti a delikvenst akkora áramütés is, amitől összegabalyodik a nyelve!
Ma mértem egy új moeller FI-t. 63A 4p 100mA. Kioldási áram 75mA kioldási idő 10ms. Azért nem pacsiznék le vele.
(#) briki válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
A Fi-relés, és a földeléses hozzászólásommal azt akartam mondani csak, hogy ha 10mA-től meghalhat valaki ( valaminek a hibája miatt ), akkor tök mindegy van-e Fi-d, vagy nincs. De ha egy alkalommal is segít a Fi, már akkor is jól jártál. Földelésnél ugyan ez.
(#) karaszbandi válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Magyarországon TN rendszer van. TN rendszer NINCS védővezető nélkül. Tehát ezen kár is meditálni, hogy a komán keresztül folyik a zárlati áram, ha van egy szabályosan kialakított hálózat FI-vel megspékelve. Mire megfoghatná, már nincs benne villany. Csak akkor mehet a komán keresztül a villan, ha direktbe fogja meg a rázóst. Akkor meg mindegy neki. Vagy fa vagy luk.
(#) tomikapc hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Végül találtam egy süllyesztett dobozt, ahol jön a föld és le van osztva a fürdő és a konyha felé. Szétkötöttem mind a 3 vezetéket, biztosíték vissza, majd fázisceruzával megnéztem lekötött földdel az összes konnektort. Mindegyiknél világított, a föld és a nulla között 90 volt van. Ez már csak azért is érdekes, mert a konyha és a fürdő földje is le volt választva, mégis mindegyiken világított a fázisceruza. Ez lehet a régi vezetékek és konnektorok miatt? Ill a konyhában van egy kazán, ami cirkuláltatja a lakásban a vizet plusz gázzal melegít. Ebbe szintén be van kötve a föld természetesen. Lehetséges, hogy ez okozza? Azt tudom, hogyha számítógép be van dugva az produkálhat ilyent, de most ki volt húzva minden. Most azt a 3 vezetéket bekötöttem egy 4-es wagoba plusz melléjük egyet, amit elviszek 2 másik konnektorhoz. Ott újak lesznek a konnektorok, tehát ott nem szivároghat az áram. Remélem így minden rendben lesz
(#) tomikapc válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Ha leválasztom az egyik helyiségbe menő földet, majd bekötök egy próbalámpát a nulla és a föld közé (a helyiség egyik konnektorába) és az nem világít, akkor érdemes foglalkozni azzal, hogy a fázisceruza világít ha hozzáérintem a dugaljban a földhöz? Vagy ezt okozhatják a régi alu kábelek és kötéseik is?

Ha nincs leválasztva a bejövő földről, akkor persze nem világít és minden normális, de ha véletlenül megszakadna a föld, akkor nem lenne jó, ha bizseregnének a konyhában és a fürdőben a fém testek.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
A fázisceruza nem műszer!
A szétkötött vezetékeken csak kapacitív úton világít.
De úgy érzem, hogy nem lesz ennek jó vége, ha így barkácsolsz.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Köszi én is erre gondoltam. Azért az megnyugtató volt, hogy a bejövő föld és a nulla között nem volt semmi különbség, legalább kint jól van bekötve.

Egyetlen nulla és fázis vezetékhez nem nyúltam, a kötéseikhez meg pláne nem.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Plusz le lesz ellenőrizve, mind a kettő konnektor egy rövid testzárlattal (fáizs-föld, vagy ezt nem ajánlatos megtenni?), hogy leold-e a kismegszakító. FI nincs.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
NE barkácsolj!
Azt hurokellenállás mérővel kell ellenőrízni!
NEM zárunk rövidre készakarva fázist meg nullát!
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Amennyiben ha elkészült, ez a védőföldeléses megoldás, akkor egy villanyszerelőt kihívva el tudja végezni a szükséges mérést?

Távol álljon tőlem a barkácsolás, ha kell kihívok egy egész felülvizsgáló bizottságot, hogy ellenőrizze a dolgokat, csak úgy gondoltam mivel a földről van szó, ezt én is el tudom végezni
(#) dumboo válasza Zsolt32 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!
Ez a típusú elektronika nem a legjobb minőség sűrűn tönkremegy és ez a hibajelenség mindig. Javítása bonyolultabb lenne mint kicserélni mivel ki van öntve valami féle gyantával. A sok ki-be kapcsolást nem bírja attól megy tönkre. Osram-nak létezik olyanja amelyik elviseli a be-ki kapcsolásokat.
üdv.
(#) Zsolt32 válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!

Igen, már szétszedtem, de sok mindent nem láttam, mert tényleg ki van öntve gyantával. Azóta vettem másikat, azt mondták, hogy sokat bír aztán majd kiderül. Köszi
(#) dumboo válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia! Azért nincs teljesen igazad, gondolj bele hogy egy védővezetős gép van bedugva az "új" védővezetős dugaljadba, de a gép testzárlatos mondjuk 40mA, nem éri el a leoldási áramot (16A). Leválasztod a teljesen máshol lévő dugaljat, így megszűnik a az "új" védőd is és máris kiül a feszültség a fém házra, hidd el nem olyan lesz az érintése mint egy kádé!
Általánosságban:
karaszbandi véleményét osztom, miszerint a villany nem játék, itt még hobby szinten sem szabad kókányolni! Tessék hívni szakembert, de legalább a fórum tanácsokat fogadjátok meg.
(#) tomikapc válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Persze nem a másik dugaljból lett volna kihozva, mert az végképp nem szabályos, hanem lett volna létesítve egy doboz a dugalj mellett ahonnan tovább lett volna osztva, így ez nem fordulhatott volna elő. De viszont megvan, hogy hol van szétosztva 2 felé a bejövő föld, oda egy 4-es wagoval bekötöttem egy negyedik szálat (1,5 mcu), ami ki lett húzva a konnektorhoz.
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Azért azt se felejtsd el, hogy egy 16A kismegszakítónak a zárlati leoldása NEM 16A!
Ennek a 4-10szerese, tipus függően!
Tehát igencsak nagy áram kell a zárlati kioldáshoz (200ms alatt). A nagy áram kialakulásához viszont jó kötések és jó hurokellenállás érték kell.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Hidd el, hogy akkor is teljesen szabálytalan, mert az áramköri vezetékek külön nyomvonalon, egymástól elkülönülve vannak vezetve. Ez nem jó. A másik, gázcsőhöz nem szigszalagozunk villany drótot. Semmilyet sem. Mondtuk, hogy ne kókányolj! De ha igen, akkor ne dicsekedj vele képekkel legalább.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Nem gázcső, nem dicsekvés.

És amúgy is ez volt az ilyen utolsó dolog, ezt is csak szívességből tettem
(#) dumboo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Szia!
Tisztában vagyok vele hogy a zárlati áram az más érték! Nem is azt írtam, hanem leoldási áramot! Mivel a fázis - ember - föld vonali zárlatról beszéltem. A lényeg viszont nem a leoldási értékről szólt hanem hogy ne kókányoljon senki!
Üdv. Z
(#) dumboo válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Szia! De fűtéscsőre sem kötegelünk villanyt
Azt a pár métert még csatornázd fel, a csatornában elfér még 2 vezeték is, gondolom ahol a védőt osztottad ott van fázis és nulla is, húzz be azokból is újat és máris egy nyomvonalon vagy. A meglévő vezetéket pedig ha leválasztani nem tudod, szigeteld le gondosan. Persze azért hogy megvédjelek, még így hogy nem egy nyomvonalon van, így is több mint ha nem is lenne.
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Te azt írtad, hogy leoldási áram (16A).
16A-nál nem old le a 16A kismegszakító. De még nagyobbnál is csak a bimetál dolgozik benne jó sok ideig, mire kikapcsol.
Fázis-ember-föld vonalon meg nem tud kialakulni zárlati áram az ellenállások miatt. Tehát ez nem zárlat.
(#) roro27 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Tud e valaki nekem abba segíteni, hogy mennyi és milyen és hova kell illik kapcsolókat és dugaszolóaljzatot elhelyezni egy épülő családi házban?
(#) zolika60 válasza roro27 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Kötelező szabály nincs rá, tehát ahogy praktikus. De általában fürdőszoba, kamra, wc, ajtómellé kívül kell a világítás kapcsoló, szobában belül. Aljzatot mindenhová tegyél ahol kellhet. Régen szokás volt az egy szoba egy esetleg két konnektor, de ma szerintem minden falra jó egy. Én otthon még az ajtó mellé is tettem a kapcsolók alá a porszívónak, mer általában a többi nehezebben hozzáférhető.
(#) roro27 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Köszön szépen a segítséget akkor elkezdem bogarászni a rajzot
(#) granpa válasza roro27 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Szia! Építés közben a csövek helyét ki kell hagyni a falban (jó kőműves tudja). Padló szinttől 40-50cm magasság a konnektoroknak (kisebb szobában is min. 3, mert úgyis elé kerül valami). Nagyobb helységekben falanként 2db. + ajtók mellett még egy, kapcsoló-magasságban. Párásodható helységbe, kültérre, fedeles(páramentes) aljzat. Konyhában a beépített szekrény közötti részen kettős-hármas aljzatok. Nagyon sok minden lenne még, konzultálj villanyszerelővel.
(#) Dudus válasza roro27 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Én máshogy közelítettem meg a kérdést. Csináltunk egy pár elképzelést arra, hogy mit hová fogunk elhelyezni. Pl. a TV/Multimédia sarokba 5 aljzat + LAN + Koax. Konyhapulton sok aljzat térben eltolva, külön áramkörökkel, hogy minden ponthoz legyen közel egy, mert gondold meg ( Mikro, Vízforraló, kenyérpirító, kézimixer, turmix, szendvics sütő.....) sok-sok fogyasztó, valamint egy koax is, mert ha anya főzés közben miniTV-t akar nézni..... Ha valamit pl. tűzhely, két helyre is el tudtuk képzelni, mindkét helyre kiépítettük ( pár méter vezeték és cső ) és az egyiket lecsempéztük. Szagelszívók? Riasztó? ( mindent fotózni burkolás előtt! ) A sarkokba a szobákban 2-2 konnektor - a szekrény általában a fal közepét takarja, oda elég 1 is. Amikor tapétázol tapétázd a dobozokat telibe, kábel leszigetelve legyen benne. Ha valahová kell konnektor, kikopogtatod, kivágod a tapétát és felrakod. Most nem nagy ügy, de amikor kevés az aljzat és elosztó-elosztó hátán! Külön áramkör a hűtőnek! Külön a kültéri dolgoknak. A FI-ket funkciók szerint szétszedni ( Vizes helyiségek, kültér, kazánház, a maradék )

A világítás külön áramkör legyen szeparáltan, hogy a dróton szenesedő családtagot, mikor lement a biztosítéka a berendezésnek lámpafénynél tudd újraéleszteni....stb.

Mit honnan , hány helyről akarsz kapcsolni? Nekem az ágynál is van kapcsoló ne kelljen kiszállni ha le akarom oltani...

A villanyszerelés 1 hónap gondolkodás és 1 hét szerelés. Mindent végig kell gondolni, mit, honnan, hogyan... Én az összes kapcsolóról vittem az elosztóba egy plusz szálat, hogy ha lesz házvezérlőm tudjam arról is a világítást kapcsolni.

Értelmes szakemberrel beszélj, ne olyannal akinek elég egy szobába 2 dugalj, jó lesz az alapon!
(#) karaszbandi válasza roro27 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Ajánlom, hogy keress egy villanyszerelő vállalkozót, mert NEM fogsz kapni lakhatási engedélyt, ha nincs kivitelezői nyilatkozatod mindenről, meg felelős műszaki vezetői nyilatkozatod. Nagyon komolyan veszik mostanság a dolgot. Nem beszélve a biztonságról. Az írásodból úgy vettem ki, nem sok közöd van a villanyszereléshez.
(#) ClassicR hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Sziasztok,

Egy kis segítségre volna szükségem. Van egy szétszedett villanykapcsolóm, amit nem tudok összerakni. Van benne egy kis fém "pöcök", amiről nem tudom megállapítani, hogy hova való.

Lefényképeztem mindent, nem tudom, hogy tudnátok nekem elmagyarázni, hogy hova kell tenni, esetleg valami képszerkesztőben megjelölni?...

Előre is köszönöm!

Csatoltam a képeket.
(#) cableguy2 válasza ClassicR hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
HellÓ!
Pedig minden alkatrész ott van...
Következő: »»   202 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem