Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Esetleg a diódahid rendben van?
Nem vert át valamelyik dióda?
Sziasztok !
Nekem is majdnem teljesen ez a problémám . Hetek óta küzdök ezzel a géppel. Elektra beckum 130 / 20 T . Mikor bekapcsolom teljesen kiszámíthatatlanul leveri az autómatát ,25A. Mikor meg éppen nem akkor hasonlóképpen "hegeszt ". Gyakorlatilag nem lehet vele folyamatosan Ívet húzni. Csak ütemesen csapkodja a szikrákat " tak-tak tak" Leellenőriztem mindent. A traó feszültégeket -jók. A pwm működik -megnéztem szkóppal is - jó. Az előtolás jónak tűnik. A diódák jók- sőt egy másik híddal is kipróbáltam , azzal is ezt csinálta. Lassan feladom. De a villanyos múltam azért ezt nem engedi .... Egyszerű mint a faék , de nem működik. Mit gondoltok ?
Szia! Nekem is ugyanez volt a problémám, a trafó szekunder oldalát Deltába kötöttem és a primer tetejére tettem még pár menetet mert kevés lett a feszültség, onnan már nem volt gond, gyönyörűen hegeszt.
Sziasztok !
A dióda hid is jól van bekötve és ott mértem az ezelőtt leírt feszültségeket.Amúgy meg teljesen új !Mindenesetre megpróbálom az előtétet kiiktatni és úgy is mérni a pisztoly és a testkábel között ahogy mondtad .A huzalt pedig 1-esről 0,8-asra lecserélem mert van mindkettőből.Huzalprobléma lehet ?? Max még annyit megpróbálok,hogy a prímér oldalon feszültségesést mérek nem e az a gond,hogy a hálózati fesz.mem e esik le akkor ! , de a legnagyobb fokozaton (50 V) már szabályszerűen átfújja a zártszelvény másik oldalát is kilyukassza.
Hegesztés közben mi a tünet?
Ívet fog és nem olvad be vagy csak a huzal izzik és néha van csak ív? Próbáld körülírni. A huzal nem lehet hogy szorul a kábelban?
Ívet fog és erősen sercegve csomósodik, ha meg magasabbra állítom átégeti a zártszelvényt de akkor is olyan csomós.Nézd meg előbbre a képet .Ez csak taknyazás !A huzal nem szorúl könnyedén megy olyan sebességgel amilyenre állítom .
Nem egyszerű a távjavítás sajnos!
Ha van lehetőséged akkor cserélj huzalt és póba. Szerintem az 1-es huzal ehez a zártszelvényhez vastag . Nem mondom hogy az a baja de elképzelhető hogy a huzal minőségével is baj lehet. A kontaktusokat átnézted? Itt a fórumon volt egy srác akinek a gépe csak taknyolt zsír új munkakábele volt és csak a kábelcsere segített. Szét volt oxidálva a kábel ami az áramot vezeti benne. De lehet a testkábel volt már nem emlékszem. Kontakthibánál fordul elő ilyen taknyolás az tuti.
Sziasztok !
Megoldódott a gondom.Az előtétet kellett kihagynom és így most jól hegeszt nem "taknyoz".Sajna eddig ilyenről nem olvastam itt a fórumon,hogy nem kell előtét , vagy legalább is egy bizonyos áramerősségig nem kell.Köszi Pisti a tanácsot , bevállt ,szuper !
Sziasztok!
Kb egy éve vettem egy kis gagyi CO-t, amit átalakítottam euro csatisra, meg előkészítettem kondizásra a fórum segítségével. Mostanra ált össze a gép annyira, hogy tudjuk próbálgatni, és a következő jelenség áll fenn: Beállítjuk az átfolyást a reduktoron, elkezdünk hegeszteni. Az elején még azt mondom, hogy egészen használhatónak tűnik, az ívfogás kicsit nehézkes, az elején mindig pattog egy kicsit, de utána kialakul az ív, ami egész stabilnak tűnik (talán a koszos munkadarab miatt). A varrat jónak tűnik, egyenletes (a nulla hegesztési tudásomhoz képest... ![]() Kb 10 centi varrat után (ez lehet megszakított, másik munkadarabon, tehát nem feltétlenül folyamatos varrat után), az ív elkezd idegesen viselkedni, pattog, csattog, valamint a varrat sem olyan szép. De beolvadni beolvad. Azt vettük észre, hogy ilyenkor a reduktoron az átfolyásmutató összevissza ugrál (lsd. Reduktor), valamint a pisztolynál sem igazán jön folyamatosan a gáz. A reduktor ilyenkor nagyon hideg. Ha várunk hogy melegedjen, sokkal jobb a helyzet, de nem olyan jó, mint kezdéskor. A gázt elzárva az ív hasonlókat produkál, valamint a hangja is nagyon hasonló, mint amit írtam. De a varrat nagyságrendekkel rosszabb minőségű, és talán nem is olvad be annyira. Mi okozhatja ezt a problémát? A gáz valamilyen CO, tűzoltópalackból (ez volt itthon), a gép egy kis 4 fokozatú csoda, átalakítva. A vezérlőpanel egy WEl x.x (hirtelen nem emlékszem a számra, tud szakaszos előtolást), 24V-os mágnesszelep, mágneskapcsoló, 24V-os ~50VA-es táptrafó. A kontaktokat átnéztem, egyik sem meleg.
A reduktor a hibás nem a gép!
Lehet hogy elfagy benne valami kis furat és ezért nem jut elég gáz a tömlőbe. Próbálj szerezni egy komolyabb reduktort oxigéné is jó csal akkor nem literben hanem bar-ban lessz az óra skálázva. Esetleg reduktorfűtő kellene rá de az árát nem tudom. A palack és a reduktor közé arra a kis egyenes csődarabra szokták felszerelni.
Szevasz, agond fő oka:
"A gáz valamilyen CO, tűzoltópalackból (ez volt itthon), " A tűzoltópalack szifónos,azaz a CO2 folyékony állapotban jön ki,és ledermeszti a reduktort,ami működésképtelenné teszi....
Erre nem is gondoltam.
Én is beszereztem egy régi co oltó palackot és azt akartam használni co palacknak mert a nagy 100Kg-os palackot nehéz hurcolni kombájn tetejére! ![]() Tavaj mondjuk csak a gépet vittem fel de a palackot akkor is le kellett cipelni a kertbe!
Az ipari szénsav is lefagy. Reduktormelegítő a megoldás.
Szisztok !
Új trafót szeretnék tekerni a meglévő gyengélkedő co gépembe. Van egy csomag EI transzformátor lemezem. A vasmag keresztmetszete 42.9 cm2. Hagyományos foszfátozott lemez. Kb mekkora max hegesztőáramot lehetne kivenni belőle ? Kérem a segítségeteket. Köszi. S.
Miért nem javítod inkább meg a gyengélkedő gépedet?
Írtam már régebben erről a gépről.
Gyakorlatilag nem lehet vele ívet fogni csak csattog meg köpköd. Először magam kerestem benne a hibát,aztán két szervizben is volt már. Mident végig néztem rajta, diódák,PWM, előtolás ,szkóppal jelalak. Kipróbáltam másik dióda híddal is . Külön táppal az előtolásnak. Semmi , újra és újra ugyanaz. Az utolsó szervizben munkakábelt is cseréltek benne -semmi változás. Már csak a trafó meg a váz maradt...... ![]() (#1196699)sanya
Ha a géped hajdanán használható volt, és most nem az, annak szinte biztos hogy nem a benne levő trafó az oka.
Csinálj egy próbát. A gép trafóját kapcsold be néhány percre, úgy hogy a huzaltolást fellazítod. Ha van rá lehetőséged, mérj primer áramfelvételt. Persze ne a legerősebb fokozatban, hanem közepes fokozatok valamelyikén. Ha a trafód lenne menetzárlatos, akkor a néhány percnyi üzem után annak erőteljesen melegednie kell. A gép belsejéről is tehetnél fel néhány fotót, több információ birtokában talán könnyebb lenne segíteni.
Köszönöm a tippet.
Amint lehetőségem lesz rá megmérem és megírom az eredményt. S.
Üdv.
Van a gépedben fojtó tekercs? Nem lehetséges hogy az menetzárlatos??? Akkor is csúnyán tud hegeszteni.
Látod erre még nem gondoltam ..
Hogyan tudnám a menetzárlatot kizárni a fojtóban? Egyébként teljesen véletlenszerűen leveri a biztosítékot is mielőtt ívet próbálnék fogni, ezért a trafó hibáját valószínűsítettem .
A menetzárlat ha már előrehaladottabb állapotban van,akkor általában meglátszik(jól vedd górcső alá).
Lehetőség szerint szereld ki ha eldugottabb helyen van. Nyitott a fojtó,vagy teljesen zárt vasmagon van(pl. EI). Réz huzallal,vagy lemezcsikkal van hajtva? Esetleg valakitől ha tudsz próbára kölcsönbe kérni valami hasonló géptől fojtót(csak vigyázz a kvadratúrára,mert a vékonyabb huzallal hajtott fojtó valószinűleg nem fog szép hegesztést eredményezni). Üdv.
Ha már minden cserélve lett ,próbálgatva,akkor már csak a fojtó marad.Leírom én hogy jártam: anno hozzájutottam egy komoly trafóhoz,meg egy fojtóhoz,ami igen csak túl volt méretezve a trafóhoz képest,na ebből született egy co,használható volt,de valahogy a trafó teljesítményéhez képest nem volt az igazi,mindenre gyanakodtam csak a túlméretezett fojtóra nem,így használtam.Majd belekezdtem egy tig építésébe,fojtó híján,a co ban lévó fojtóval próbáltam,a co-ba meg tekertem egy másikat,fele annyi menet számmal,és láss csodát,erőre kapott ,megváltozott az egész gép karakterisztikája.Bizony őrült sok múlik a fojtón,ezt a saját bőrömön tapasztaltam.
Ez pontosan így történhet ahogy leírtad. A Co gépben a fojtónak igazán csak 130-150A felett van komolyabb szerepe, de ott is csak akkor,ha megfelelő nagyságú trafó a tápforrás. Pontosan emiatt, van olyan gép,amelyikbe be sem építik a trafót. Éppen a múlt héten volt nálam javításon egy barkácskategóriás Co gép, amelyiknek a problémája jórészt megoldódott azzal, hogy az E-I vasmagos fojtóról az "I"-részt eltávolítottam és a helyére egy azonos méretű bakelit lemezt tettem a tekercs rögzítése miatt. No meg persze kapott 2db 22000µF-os kondit. A gazdája szerint a gép új korától csak a max. fokozaton volt használható, most viszont a legkisebb fokozaton is vidáman viszi a 0,6mm-es huzalt.Tehát a fojtó lehet áldás,-de lehet átok is,ha rosszul van méretezve.
Bocs hogy ennyi idő után írok csak, de sajnos egyéb elfoglaltságom mellett nehezen tudok időt szakítani a hobbi dolgokra.Az általad kért méréseket meg csináltam és mit ne mondjak számomra elég furcsa eredményeket kaptam.Szekunder oldalt 100w24v-os izzóval terhelve a következő eredményt kaptam.1.fok.20v 2. 22v 3.25v 4.29v 5.32v primer oldalt emellett 0,1A ami 23W 0,2A-46W ,0,4A-92W,0,9A207W!!! 1,4A-322W???.Az elejét még csak értem , de a végét már nem.
Szia gondolom az áram értékeken lepődtél meg.
Ez normális mivel a co trafót a legnagyobb fokozatban a vasra jellemző 1-1,2T gerjesztés felé szokták gerjeszteni . Ebben az esetben az üresjárási és az üzami áram is nagyobb lehet sokkal mint normál állapotban. Jelen esetben ez az első fokozat kb. A trafó feszültségei jók szerintem . Valahol máshol van a hiba. Egyenirányító után mérted? Mert nehogy az legyen a ludas. Milyen diódaelrendezésed van?2vagy 4 diódás a gép esetleg 6 3f esetén?
Közvetlenül a trafót terheltem , a dióda híd 4-es.Diódákat cseréltem már, egy másikét a jelenség maradt.A trafó -fojtó nem melegszik hosszabb üres járásban sem.3-as fokozattól felfelé ív fogáskor leveri a 16-os kismegszakítót, de a 25-öst is. A másik gépemnél ennyire nemvolt durva a helyzet ott megoldásvolt a 25m-es hosszabbító.
Mint ahogy dobo is írta, ezek az áramértékek teljesen rendben vannak. Az üresjárási feszültség értékei úgyszintén. Van a gépedben kondenzátor? Ha igen, próbáld meg kikötni, és a gépedet úgy próbáld ki,hogy akkor is leveri-e az automatát. Illetve ha nincs benne kondi,akkor csinálj egy tesztet a fojtó nélkül. Azaz a fojtót vedd ki az áramkörből, a helyét pedig kösd át.
Az hogy a trafó nem melegszik hosszabb üresjárat után az jó,de a fojtó nem is tud melegedni mindaddig amig nem hegesztesz,mivel nincs rajta áram átfolyás.A kismegszakitó milyen tipusú(B vagy C,esetleg D?).A B-t hamar kilöki az induktiv terhelés.
Gondolom a villanyóra alatti főbiztosítékot veri le amin mondjuk a lakás vagy műhely egyébb fogyasztói is vannak kötve és mondjuk 10-15 amperrel terhelik alapból.
Erre jön rá a trafó inditási áramlökése ami a névleges áram 10-20 szorosa is lehet. Ez az áram a kismegszakító pillanat kioldóját hozza működésbe mintha zárlat lenne úgy érzékeli a kismegszakító. Kösd direktre a trafót vagyis a mágneskapcsolót hidald átt és így nem lessz inditási áramlókés csak bekapcsoláskor de azt kis fokozatban végezd és gyorsan kapcsold feljebb fokozatonként. A hátránya az lessz hogy a huzalon mindig áram lessz de ezzel kizárhatod a mágneskapcsoló kontakthibáját is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |