Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Ha olyan az érzékenysége a rádiómnak, ahogy írtad, akkor, kell nekem egyáltalán a keresztdipól? Vagy, foglalkozzak később az antenna kérdéssel és álljak neki rádiót építeni, hiszen "normális képet" úgysem kapok ezzel a kínai csodával? Üdv:Laci!
Sziasztok!! Szerintetek a mellékelt képeken Spanyolország felett a tenger miért olyan fehér? Csak Noaa15-nél tapasztaltam. Én arra gondolok, hogy ez a műhold megy 18 óra körül felettünk, és a nap nyugat felől olyan szögben éri a kameráját, hogy kicsit belevilágít. Lehetséges ez?
Sziasztok!
Ha már ti ennyire benne vagytok a témában akkor szeretném megkérdezni, hogy szerintetek milyen FM vevőt érdemes vásárolni usb illesztéssel? (linux kompatibilitás előnyben) Ezt néztem : http://www.wesacom.de/e_apt06.htm de ez 180 euró. Ez megfelelő ? Szeretném hallani + dekódolni számítógéppel az adatokat. Antennát házilag szeretnék építeni, de nem parabolával. Válaszotokat köszi előre is.
Mivel pont erre a célra készült, megfelelő. De ennek soros port illesztése van, az USB csatlakozás egy külön illesztővel történik. (opció)
A hozzá letölthető képalkotó szoftver Windowsos, nem tudom létezik-e Linuxos változat. Ahogy nézem, a működtető szoftver is win -es. Egyébként ezesetben nem FM vevőről beszélünk, hanem egy FSK demodulátorral rendelkezőről. Bár a demodulálási eljárás hasonló.
Köszönöm válaszod. Akkor ez a típus megfelelő lehet. Soros/USB átalakítása megoldott. Ennél olcsóbb esetleg kitben kapható vagy ha nem túl bonyolult akkor kapcs rajz nyák tervvel ami működik és lehet hozzá alkatrészt kapni?
A készre szerelt terméket favorizálnám, de ha ettől sokkal olcsóbb diy projekt keretében akkor várom az ötleteket
Üdv.
Ti milyen programot használtok dekódolásra? Én most a Wxtomimg programot használom, de eléggé zavar ez az erős limitálás a demo felhasználó irányába. Nem rég kezdtem ezzel a témával foglalkozni. Most egy 144 megára méretezett ground plane van a tető alatt, de készülök venni egy másik antennát. Gre psr 275 szkennerrel vételezek.
Nekem a kisebb gépen van fönt, mert a nagygépen el sem akar indulni... Azt főleg WEFAX dekódolásra használom. Azzal lehet színes képet készíteni/szűrőket rárakni a képre (HVCT, MSA) ? Azzal csak a hangot veszem aztán a nagy gépen kidekódolom.
Az biztos, hogy Windows 98-on működött, de XP-n is megy. Ez a program real-time dolgozik, tehát a vett adást folyamatosan képpé alakítja a hangfrekis jelből. Tudja a színezést is, de a fokhálózatot nem teszi a képre.
Fel lehet venni vele hangot is miközben dekódol... Gondolom ott a beállításoknál kell trükközni. Nekem a francért sem akar felmenni xp-re. Mindig kiírja, hogy 16 bites programot nem lehet futtatni.
Biztosan fel lehet venni, de minek, ha azonnal megcsinálja. Én mindig élesben csináltam, vagy a régi szép időkben az FTV programnál magnódeckre vettem fel az adást és később ezt játszottam be a hangkártyának. Ezt az akkori felszerelésem miatt kellett így csinálni, mert a vevő túl közel volt a géphez és jó sok zavar került a hangba, ha be volt kapcsolva a számítógép.
Régen minden más volt. Nekem szerencsére csak a router képes zavarni a rádiót 137 megán. Ellenben rövidhullámon a TV is jelentős zavar kibocsájtásra képes. Egy időben volt valami töltő a körzetben, ami az egész VHF-Hi frekvenciasávot szennyezte, de már manapság nem hallom szerencsére. Érdekes dolog ez a hullámterjedés. Egy ilyen antennát készülök venni. Nem csak műholdak fogosására.
Még annyit a Wxsat progihoz, hogy win7 alatt is szépen szalad és teszi azt, amit kell.
Kipróbáltam XP-n is és működik.
Eszem nincs hozzá, hogy miért nem akar felmenni, pedig már több telepítőt is felraktam. No mindegy. Apropó, máshol azt írják, hogy a discone antenna jó műholdak vételéhez. Egyszer építettem egy discone antennát, ilyen sufnituning jelleggel, de azzal csak a távolabbi pályákat tudtam fogni. Igaz nem volt benne olyan felmenő elem ami a tetején van csak szimplán a disc és a cone.
Egy egyszerű keresztdipólt használtam, merőlegesen az ég felé állítva. Ha azt mondják a discone-ra, hogy jó, akkor biztosan úgy is van, nekem nincs tapasztalatom ehhez az antennatípushoz.
Itt pedig 75 ohm-os levezetéssel van tervezve: Bővebben: Link
Jól néz ki. Valószínű, hogy egy discone antennára fogok beruházni, mert más üzemmódokat is hallgatok (amatőr átjátszók, ACARS, APRS). Egyébként vannak más APT műholdak? Ez a pár darab, ami van nem túl sok. Persze nyilván a HRPT sokkal nagyobb/szebb képeket küld, de ahhoz más felszerelés szükségeltetik.
Egyelőre a NOAA-k vannak. Régebben az oroszok is üzemeltettek műholdakat (Okean, Reszursz, Meteor) APT-adásmódban, de azok sorban kiszálltak a játékból.
Naprakész meteo műhold állapotjelentés
Kár, hogy ilyen kevesen vannak. Sajnos a műholdak pályája is sokszor arra az időre esik, amikor nem vagyok rádióközelben. Nyilván ez azért van mert ha később jönnének, akkor már nem sokat látnának az éjszaka miatt.
Főleg a NOAA 18-at szoktam fogdosni, mert nekem mindig az küldi a legjobb képeket, holott a pontos frekvencia kiesik a raszterem miatt (137,9125 helyett 137,9150). A NOAA 15 nagyon zajos szokott lenni, de ez nyilván az antennának is betudható.
Szerencsére az éjszaka sem jelent gondot, mert a holdak szemei jól látnak a sötétben is. A raszterről meg annyit, hogy 100 kHz es vételi sávszélesség, meg esetleg AFC kell a stabil, jó minőségű vételhez, már a Doppler-hatás miatt is. A szintézeres vevőket személy szerint nem preferálom.
Hali, hogyan lehet beállítani úgy a WXtoIMG programot, hogy a pc beindulása után amikor az autorun-ból elindul, automatukusan auto record-on legyen? Lehet valahogyan paraméterezni a parancsikonját? Üdv!
Jelentem megépítettem ezt az adót. Mielőtt kiakadtok megelőzve 5 fölösleges hozzászólást tisztázzuk:nincs benne végtranzisztor, a végeredmény Afrikában lesz közösségi adó, és EU területén belül acél fémdobozban műterhelés alatt üzemelem be.
És a kérdés: Mivel szoftveresen kiterjeszthető 137,5-re, érdekelne hogy az oszcillátor részét használva milyen jellel lehetne megmodulálni kifejezetten vevő műholdvevő előerősítő és kf szélesség tesztek miatt. Esetleg nincs műhold jel szimuláló program, vagy mérőjel kifejezetten ilyen méréshez?Bővebben: Link
Képes voltál mutatni egy beültetési rajzot? Legalább 10 képre számítottam, fotózd már le a kész áramkört, ne sajnáld a biteket
Az még a kisebbik baj, hogy ebbe a topikba becsempésztél egy adót. A nagyobbik, hogy mi a szándékod vele. Ha szignálként szeretnéd használni, most mondom, hogy arra nem jó. Egy érzékeny vevő hangolásához minek a 8 W, de még a meghajtójának is sok a kimenő teljesítménye, le sem tudod házilag úgy árnyékolni, hogy a 0,1 - 1 uV -os tartományban ne sugározzon. Még a kimeneti osztó is problémás. A vevő méréseket kis szinten illik végezni. Mi van a szignáljaiddal? Talán azokba kellene életet lehelni. Ha csak az oszcillátorát építed meg, egy leválasztó fokozattal, bőven elég. A modulációt is ott kell megoldani, némi hurok szűrő optimalizálással. Csakhogy a löketet mivel állítod be? Ahhoz még elébb egy löketmérő is kellene.
Ha mindenáron adót akarsz építeni, építs adót. Csendben. De ne nézz mindenkit * -nek
Szia Pucuka! A hozzászólást kifejezetten miattad kezdtem ilyen hosszú bevezetővel. Idézem a lényeget: 11"az oszcillátor részét használva milyen jellel lehetne megmodulálni kifejezetten vevő műholdvevő előerősítő és kf szélesség tesztek miatt" Részletezve: a műszaki tartalom: egy BF981-el működő szignál generátor mW nagyságrendű jellel, PLL stabilizált. Ez minden csak nem adó. Azért erre nyákra készült el, mert szoftveresen és hardveresen is le volt fejlesztve, csak össze kellett lapátolnom. Csak a kérdésre nem válaszoltál: és ha sima szignál lenne mivel modulálnád meg? Egyáltalán nem nézlek sem téged sem mást hülyének egyszerűen érdekel, hogy moduláló jelet mivel lehet gyártani, ugyanis nem jön mindig műhold amikor tesztelek, a fülre hangolásnál meg komolyabb méréseket akarok végezni. Építeni legális, bemérni is, tartani is, csak üzemeltetni tilos. Ha nem jön ki RF akkor nem adó, ennyi erővel a mikrohullámú sütő hadi zavaróállomás.
Moduláló jelet lehet gyártani: pl Winamp nevű progival. Ha kell küldök hangmintát, elejét végét levágod, nyomsz egy Repeat-et, és had szóljon.
Nekem is van egy kéttranzisztoros adóm, pll-el, nagyon kis teljesítményű, én azzal szoktam tesztelni a cuccot. ERRE a kérdésre van megoldás: Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |