Fórum témák
» Több friss téma |
Tudom,de hitelesités nélkül mit is kezdjek vele?Inkább vennék,ha nagyon kellene,de nem kell.
Sikerült nagyon jól beállitanom,mostmár sokkal hamarabban.Lényeg,hogy melegednie kell,a Kristálynak.Melegen(30C°körül) 2-3X fényesebb,mint lehűtve.Ez a KTP átka,ha lesz időm,elkülönitek neki egy melegitőrendszert,mert a dióda viszont jobban érzi magát alacsonyabb hőmérsékleten.
Ha nem hát nem. Bár ismert adatlapú teljesítmény led-el
is használhatóra be lehet állítani, ha nincs is lézer etalonod. Persze venni a legkönnyebb. Nincs már COCOM lista mint amikor még én kezdtem a műszeripart a 80-as években.
Sziasztok!
Ha egy zöld lézer pointer annyira lehűl hogy nem lesz belőle zöld, attól még a teljes energiája megmarad? Ha piros lencsével kiszűröm a zöldet mobillal nagyon erősnek látom a maradék infrát. Lehűlve a "zöld ereje is hozzáadódik az amúgy is jelenlévő infrához"? Gondolom a hozzáértők most fogják a fejüket, de hirtelen nem tudom jobban megfogalmazni. Szóval hogy a dióda teljes ereje kijön láthatatlanul, vagy "csak" az ami amúgy is jelen van a zöld mellett? Köszönöm!
Van valamilyen aktív hűtésed? A kristályokat ne hűtsd, az legyen 25 Celsius körül.
Üdv!
Lehet hogy a közeljövőben szeretnék vásárolni nagy teljesítményű zöld lézermodult. Lehetőleg Magyarországról és viszonylag jó árban. Ez annyit jelent hogy kb 200 -500 mw teljesítmény körüli legyen. A 200 a minimum. Esetleg tudtok e jó beszerzési forrást? Előre is köszönöm.
Magyarországról?Jó árban?
Sok sikert! A magyar eladók ráerőszakolják az áfát,a vámot és a saját néha 150%-os hasznukat is. Jobban jársz ha külföldről rendeled.Nem kell feltétlen Kinából,tudom,egyesek itt azthiszik a kinai az nem jó.Pedig nincs más.Ha Angliából veszed,az is kinai,csak többet fizetsz érte. 250-300mW zöld DPPS komlett fényforrást kapsz 169+38$-os áron.Garantáltan 250mW minimum,annál csak több.Kinai.
Mit érsz azzal,ha nincs zöld sugárzás,de az infra attól még ott van?
A kristályokon lencséken AR/HR bevonat van,az infra fénye csak részben lép ki a kicsatoló ill. kollimáló tag/ok után. A zöld pointereket nem kell hűteni,tévesen vagytok informálva. A picinyke infra dióda igényli egyedül a hűtést,amit általában a foglalata és a DPSS optikai rész sárgaréz tömbje el is végez,figyelembe véve,hogy a legtöbb "mindennapi" zöld pointer fényforrásának árama 180-300mA körüli.
@ Szebence: Nincs hűtésem, a környezet hűti le, pl ha kiviszem a szabadba.
@ epyn: Csak azért kérdeztem, mert a szabadban teljesen lehűl, és tökéletesen eltűnik a fénye, viszont telefonnal elég erősen látszik az infra. Nem csak direkt a kamerába világítva, hanem a talajon is legalább egy méterig. Arra voltam kiváncsi, hogy ilyenkor elveszik-e a zöld sugárzás teljesítménye, és a maradék infra látszik csak (ami mindig), vagy a zöld is "átmegy" infrába, azaz a teljes ereje láthatatlan, mert akkor így még sokkal veszélyesebb a cucc. Eddig se néztem bele, ezután se fogok, csak érdeklődés szintjén.
Nem veszik el a zöld fény,hanem egyszerűen létre sem jön.
Eléggé hőfokérzékeny a DPSS rendszer,kifejezetten a pumpáló infrdióda és a lézerkristály-KTP- (zöld lézer/lézerpointer esetében) A diódának 2nm-en(+-1nm) belül pontosan 808nm-t kell kisugároznia,mert a következő fokozat(Nd:YVO4) rossz hullámhosszt fog a 808nmn-ből előállitani,amit a lézerkristály már nem tud optimális hatásfokkal feldolgozni,vagyis nem képes előállitani a zöld lézerfényt. A lézerdiódának 25C°-ra vonatkozik a hullámhossza, -0,3nm/C° lesz a hőfoktényezője. Tehát 20 fok alatt már 2nm-t csökkent is a 808nm,ami miatt összeomlik az egész.Ha hidegebb van még jobban csökken a hullámhossz. Ehhez még az is hozzájön,hogy a lézerkristály is szereti az állandó hőfokot,ami 30C°körül (lenne jó esetben) Nekem is,amig "be nem melegszik" a rendszer,addig alig jön ki fény a DPSS modulomból,de ha felmelegszik a KTP tömbje,(3W infra sugárzás elég hamar felfűti)máris fényeskedik a lézer. ÖRülök,hogy nem áll szándékodban szemügyre venni,vajon hol lehet a zöld fény odabent?
Jót mosolyogtam mikor ennek a terméknek a leírását olvastam. Az a baj, hogy azt sem tudja mit árul...Ha Amerikában lennénk megvenném + hitelesített teljesítménymérőt és ha nincs 20 MW akkor perelnék, amit meg is nyernék
Nem csak hogy nem tudja mit árul, de még az alapvető műszaki ismeretei sincsenek meg, hogy megtudja. M/m milliárdszoros különbség.
Hogy a prefixumokat nem tudja helyesen alkalmazni,az nem a műszaki ismeretek hiányára utal,annál úgy gondolom alapvetőbbekre.Ha jól emlékszek általános iskolában tanitják.
Kérdés:
Ha a zöld és piros lézert egy tükörrel összekeverem akkor a kapott sárga szín csak egy illúzió vagy az mérhető egy hullámhosszmérővel vagyis olyan mintha vettem volna egy darab sárga lézert ami kb 590nm en megy. ? Remélem érthető voltam
A szemedben létrejövő sárga fizika,nem illúzió.
Ez a sárga megtörik a felületeken,tehát létezik. Úgy gondolom,mérhető a spektrométerrel a hullámhossza,de jelen lesznek a spektrális összetevő monokróm alapjai is,mint a zöld és piros.Az interferencia miatt lehetséges,ezek kioltják egymást,igy csak gyengén. De ilyenem nekem nincs,találgatok. Egyébként,valóban,kaptál egy sárga lézert. De a valódi sárga lézer DPSS alapú. Bővebben: Link
Inkább illúzió, 2 szín összegét látod, de az 2 spektrálszínből áll, tehát sárgát nem látnál a spektrumban. Ha csak sárga fény lenne, azt nem lehetne felbontani zöldre és pirosra.
húha ez két ellentétes vélemény .
Akkor viszont ezt csak tényleg egy géppel lehetne kianalizálni ? mármint hogy azt sejtettem hogy a két összetevő is megmarad ,de nem keletkezik egy összeg és egy különbség frekvencia ? ami közül az egyik épp a sárga monokróm fénye lesz így az látható és mérhető és gyakorlatilag olyan mintha csináltunk volna egy sárga lézert sárga lézer nélkül A kristályok is a frekvenciát módosítják úgy hogy az látható tartományba essék vagy nem? Nem vagyunk képesek fényhullámok keverésével újabb más méretű hullámokat létrehozni (színeket)? Vagy ez a jelenség csak hang hullámoknál létezik? Valaki esetleg meg tudná csinálni ezt a kísérletet amikor piros zöldet keverünk ,hogy miket fog mutatni az érzékelő (nm)amikor ráirányítjuk a sárga fényt ? az de jó lenne
A hanghullámok is felbonthatóak különböző frekvenciájú alapharmonikusokra.
Idézet: „A kristályok is a frekvenciát módosítják úgy hogy az látható tartományba essék vagy nem?” Ahogy mondod, módosítják. De ha te csak összekevered a 2 nyalábot (nem is kell egyébként fedniük egymást, párhuzamosak is lehetnek egymástól 1 centire, ha oldalról ránézel, akkor is sárga lesz), akkor nem változik meg se a piros se a zöld hullámhossza.
Vagyis te kizárnád hogy keletkezik egy ~590nm es fény ?
epyn azt írta : Ez a sárga megtörik a felületeken,tehát létezik. Hogy törhet meg a felületen valami ami csak az agyunkban létezik ? Akkor ennek a piros zöld kevert sugárnak a törésmutatói nem szabad hogy hasonlítsanak az 590nm es sárga törésmutatójára ? vagyis itt lebukik a kevert fény és kiderül hogy az nem is sárga hanem piros zöld. Jó így?
Ha prizmán átereszted ezt a kevert nyalábot, szétválik. Ha a tiszta sárgát átereszted, nem fog szétválni.
Hali!
Szereztem egy CLASS 3-as zöld lézerpointert. Ha megnyomom a gombot, akkor először halványan világít, majd nagoyn lassan egyre erősebben. Gondolom ahogy melegszik a dióda, annl kisebb lesz az ellenállása és több áram megy át rajta. Egy idő után "megfogja" a pointerben lévő áramkör, vagy nem? Gondolom mivel nem huzamosabb időre van kitalálva, ezért lehet árthat neki ha sokáig van nyomva a gomb. Vagy ez csak valamiféle "lágyindítás" ?
Próbáld meg eleve előmelegíteni pl. hajszárítóval. Ha úgy is ezt csinálja, akkor az elektronika okozhatja ezt, vagy merülő akksi.
Új elemmel próbáltam, de majd kipróbálom.
Sziasztok!
Egy picit lehet, hogy off lesz ebben a témában, de talán mégse. Hogy lehet áramgenerátort méretezni? Jelen esetben Led-hez szeretnék készíteni: 1,5-1,7V / 1A. Azért ebbe a topicba írtam, mert ehhez a lézerdiódához áll legköelebb a fesz/áram, amire szükségem lenne.
/power/LED-ekhez a legjobb a skory féle kapcsolós áramgenerátor,saját magam is megéptettem és a mai napig használatban van egy kerékpáron első és hátsó világitáshoz.(újratölthető modell akksiról megy,tipusára nem emlékszek,fél-öklömnyi méretű 6V-os)
De kérlek,lézerdiódához NE használd. Az áram/feszülség görbéjükjüket pedig ne vedd egy lapra.
Ahogy írtam, led-hez kell, nem diódához. :yes: Köszi a tippet, megnézem skory weboldalát. Üdv!
Szevasztok!
Van egy zöld pointerem, megtisztítottam a lencsét, és apró pontok vannak a zöld pontja körül. (nagyon sok apró kis folt) Főleg ha megszárad a lencse, mert szárazra törölni nem tudom, mert nem lehet jól hozzáférni. Mit lehetne tenni? (70%-os alkohollal csináltam.) Előre is köszi a segítséget.
A tisztítás nagyon nehéz, ha nem csak 1 pont van, hanem sok, akkor nem sikerült. Ha sokáig dörzsölöd, akkor pedig karcos, és matt lesz, tehát valami nagyon finom anyaggal kell törölni alkohollal, majd utána rögtön szárazzal, egy mozdulattal.
A fő pont az megvan, szép szabályos, csak körülötte rengeteg kis apró van. Az a baj, hogy mélyen van bent a lencse, így csak fültisztítóval tudok benyúlni. Szerintem az alkohol nem tud elpárologni nyom nélkül, így kivetíti a lézer az apró foltokat. Teljesen szárazra meg nem sikerült törölni. Van valami ötleted?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |