Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 76
(#) epyn válasza ampervolt hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Tudom,de hitelesités nélkül mit is kezdjek vele?Inkább vennék,ha nagyon kellene,de nem kell.
Sikerült nagyon jól beállitanom,mostmár sokkal hamarabban.Lényeg,hogy melegednie kell,a Kristálynak.Melegen(30C°körül) 2-3X fényesebb,mint lehűtve.Ez a KTP átka,ha lesz időm,elkülönitek neki egy melegitőrendszert,mert a dióda viszont jobban érzi magát alacsonyabb hőmérsékleten.
(#) ampervolt válasza epyn hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ha nem hát nem. Bár ismert adatlapú teljesítmény led-el
is használhatóra be lehet állítani, ha nincs is lézer etalonod.
Persze venni a legkönnyebb. Nincs már COCOM lista mint
amikor még én kezdtem a műszeripart a 80-as években.
(#) Tarbur hozzászólása Feb 24, 2012 /

Sziasztok!
Ha egy zöld lézer pointer annyira lehűl hogy nem lesz belőle zöld, attól még a teljes energiája megmarad? Ha piros lencsével kiszűröm a zöldet mobillal nagyon erősnek látom a maradék infrát. Lehűlve a "zöld ereje is hozzáadódik az amúgy is jelenlévő infrához"? Gondolom a hozzáértők most fogják a fejüket, de hirtelen nem tudom jobban megfogalmazni. Szóval hogy a dióda teljes ereje kijön láthatatlanul, vagy "csak" az ami amúgy is jelen van a zöld mellett?
Köszönöm!
(#) Szebence válasza Tarbur hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Van valamilyen aktív hűtésed? A kristályokat ne hűtsd, az legyen 25 Celsius körül.
(#) Djatis hozzászólása Feb 24, 2012 /

Üdv!

Lehet hogy a közeljövőben szeretnék vásárolni nagy teljesítményű zöld lézermodult.
Lehetőleg Magyarországról és viszonylag jó árban.
Ez annyit jelent hogy kb 200 -500 mw teljesítmény körüli legyen. A 200 a minimum.
Esetleg tudtok e jó beszerzési forrást?
Előre is köszönöm.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Magyarországról?Jó árban?
Sok sikert!
A magyar eladók ráerőszakolják az áfát,a vámot és a saját néha 150%-os hasznukat is.
Jobban jársz ha külföldről rendeled.Nem kell feltétlen Kinából,tudom,egyesek itt azthiszik a kinai az nem jó.Pedig nincs más.Ha Angliából veszed,az is kinai,csak többet fizetsz érte.
250-300mW zöld DPPS komlett fényforrást kapsz 169+38$-os áron.Garantáltan 250mW minimum,annál csak több.Kinai.
(#) epyn válasza Tarbur hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Mit érsz azzal,ha nincs zöld sugárzás,de az infra attól még ott van?
A kristályokon lencséken AR/HR bevonat van,az infra fénye csak részben lép ki a kicsatoló ill. kollimáló tag/ok után.
A zöld pointereket nem kell hűteni,tévesen vagytok informálva.
A picinyke infra dióda igényli egyedül a hűtést,amit általában a foglalata és a DPSS optikai rész sárgaréz tömbje el is végez,figyelembe véve,hogy a legtöbb "mindennapi" zöld pointer fényforrásának árama 180-300mA körüli.
(#) Tarbur válasza epyn hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

@ Szebence: Nincs hűtésem, a környezet hűti le, pl ha kiviszem a szabadba.

@ epyn: Csak azért kérdeztem, mert a szabadban teljesen lehűl, és tökéletesen eltűnik a fénye, viszont telefonnal elég erősen látszik az infra. Nem csak direkt a kamerába világítva, hanem a talajon is legalább egy méterig. Arra voltam kiváncsi, hogy ilyenkor elveszik-e a zöld sugárzás teljesítménye, és a maradék infra látszik csak (ami mindig), vagy a zöld is "átmegy" infrába, azaz a teljes ereje láthatatlan, mert akkor így még sokkal veszélyesebb a cucc. Eddig se néztem bele, ezután se fogok, csak érdeklődés szintjén.
(#) epyn válasza Tarbur hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Nem veszik el a zöld fény,hanem egyszerűen létre sem jön.
Eléggé hőfokérzékeny a DPSS rendszer,kifejezetten a pumpáló infrdióda és a lézerkristály-KTP-
(zöld lézer/lézerpointer esetében)
A diódának 2nm-en(+-1nm) belül pontosan 808nm-t kell kisugároznia,mert a következő fokozat(Nd:YVO4) rossz hullámhosszt fog a 808nmn-ből előállitani,amit a lézerkristály már nem tud optimális hatásfokkal feldolgozni,vagyis nem képes előállitani a zöld lézerfényt.
A lézerdiódának 25C°-ra vonatkozik a hullámhossza, -0,3nm/C° lesz a hőfoktényezője.
Tehát 20 fok alatt már 2nm-t csökkent is a 808nm,ami miatt összeomlik az egész.Ha hidegebb van még jobban csökken a hullámhossz.
Ehhez még az is hozzájön,hogy a lézerkristály is szereti az állandó hőfokot,ami 30C°körül (lenne jó esetben)
Nekem is,amig "be nem melegszik" a rendszer,addig alig jön ki fény a DPSS modulomból,de ha felmelegszik a KTP tömbje,(3W infra sugárzás elég hamar felfűti)máris fényeskedik a lézer.
ÖRülök,hogy nem áll szándékodban szemügyre venni,vajon hol lehet a zöld fény odabent?
(#) Szebence hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Jót mosolyogtam mikor ennek a terméknek a leírását olvastam. Az a baj, hogy azt sem tudja mit árul...Ha Amerikában lennénk megvenném + hitelesített teljesítménymérőt és ha nincs 20 MW akkor perelnék, amit meg is nyernék
(#) Stewe válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Nem csak hogy nem tudja mit árul, de még az alapvető műszaki ismeretei sincsenek meg, hogy megtudja. M/m milliárdszoros különbség.
(#) epyn válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Hogy a prefixumokat nem tudja helyesen alkalmazni,az nem a műszaki ismeretek hiányára utal,annál úgy gondolom alapvetőbbekre.Ha jól emlékszek általános iskolában tanitják.
(#) kasas hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Kérdés:
Ha a zöld és piros lézert egy tükörrel összekeverem akkor a kapott sárga szín csak egy illúzió vagy az mérhető egy hullámhosszmérővel vagyis olyan mintha vettem volna egy darab sárga lézert ami kb 590nm en megy. ? Remélem érthető voltam
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

A szemedben létrejövő sárga fizika,nem illúzió.
Ez a sárga megtörik a felületeken,tehát létezik.
Úgy gondolom,mérhető a spektrométerrel a hullámhossza,de jelen lesznek a spektrális összetevő monokróm alapjai is,mint a zöld és piros.Az interferencia miatt lehetséges,ezek kioltják egymást,igy csak gyengén.
De ilyenem nekem nincs,találgatok.
Egyébként,valóban,kaptál egy sárga lézert.
De a valódi sárga lézer DPSS alapú.
Bővebben: Link
(#) Collector válasza kasas hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Inkább illúzió, 2 szín összegét látod, de az 2 spektrálszínből áll, tehát sárgát nem látnál a spektrumban. Ha csak sárga fény lenne, azt nem lehetne felbontani zöldre és pirosra.
(#) kasas válasza Collector hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

húha ez két ellentétes vélemény .
Akkor viszont ezt csak tényleg egy géppel lehetne kianalizálni ? mármint hogy azt sejtettem hogy a két összetevő is megmarad ,de nem keletkezik egy összeg és egy különbség frekvencia ? ami közül az egyik épp a sárga monokróm fénye lesz így az látható és mérhető és gyakorlatilag olyan mintha csináltunk volna egy sárga lézert sárga lézer nélkül A kristályok is a frekvenciát módosítják úgy hogy az látható tartományba essék vagy nem? Nem vagyunk képesek fényhullámok keverésével újabb más méretű hullámokat létrehozni (színeket)? Vagy ez a jelenség csak hang hullámoknál létezik?
Valaki esetleg meg tudná csinálni ezt a kísérletet amikor piros zöldet keverünk ,hogy miket fog mutatni az érzékelő (nm)amikor ráirányítjuk a sárga fényt ? az de jó lenne

A hanghullámok is felbonthatóak különböző frekvenciájú alapharmonikusokra.
Idézet:
„A kristályok is a frekvenciát módosítják úgy hogy az látható tartományba essék vagy nem?”

Ahogy mondod, módosítják. De ha te csak összekevered a 2 nyalábot (nem is kell egyébként fedniük egymást, párhuzamosak is lehetnek egymástól 1 centire, ha oldalról ránézel, akkor is sárga lesz), akkor nem változik meg se a piros se a zöld hullámhossza.
(#) kasas válasza Collector hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Vagyis te kizárnád hogy keletkezik egy ~590nm es fény ?

epyn azt írta : Ez a sárga megtörik a felületeken,tehát létezik.

Hogy törhet meg a felületen valami ami csak az agyunkban létezik ?

Akkor ennek a piros zöld kevert sugárnak a törésmutatói nem szabad hogy hasonlítsanak az 590nm es sárga törésmutatójára ? vagyis itt lebukik a kevert fény és kiderül hogy az nem is sárga hanem piros zöld. Jó így?

Ha prizmán átereszted ezt a kevert nyalábot, szétválik. Ha a tiszta sárgát átereszted, nem fog szétválni.
(#) zenetom hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Hali!
Szereztem egy CLASS 3-as zöld lézerpointert.
Ha megnyomom a gombot, akkor először halványan világít, majd nagoyn lassan egyre erősebben.
Gondolom ahogy melegszik a dióda, annl kisebb lesz az ellenállása és több áram megy át rajta. Egy idő után "megfogja" a pointerben lévő áramkör, vagy nem?
Gondolom mivel nem huzamosabb időre van kitalálva, ezért lehet árthat neki ha sokáig van nyomva a gomb.
Vagy ez csak valamiféle "lágyindítás" ?
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

A kristálynak kell bemelegednie.
(#) zenetom válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Köszi a választ!
(#) Collector válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Próbáld meg eleve előmelegíteni pl. hajszárítóval. Ha úgy is ezt csinálja, akkor az elektronika okozhatja ezt, vagy merülő akksi.
(#) zenetom válasza Collector hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Új elemmel próbáltam, de majd kipróbálom.
(#) Szebence hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Sziasztok!

Egy picit lehet, hogy off lesz ebben a témában, de talán mégse. Hogy lehet áramgenerátort méretezni? Jelen esetben Led-hez szeretnék készíteni: 1,5-1,7V / 1A. Azért ebbe a topicba írtam, mert ehhez a lézerdiódához áll legköelebb a fesz/áram, amire szükségem lenne.
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

/power/LED-ekhez a legjobb a skory féle kapcsolós áramgenerátor,saját magam is megéptettem és a mai napig használatban van egy kerékpáron első és hátsó világitáshoz.(újratölthető modell akksiról megy,tipusára nem emlékszek,fél-öklömnyi méretű 6V-os)
De kérlek,lézerdiódához NE használd.
Az áram/feszülség görbéjükjüket pedig ne vedd egy lapra.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ahogy írtam, led-hez kell, nem diódához. :yes: Köszi a tippet, megnézem skory weboldalát. Üdv!
(#) kakukp hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Szevasztok!

Van egy zöld pointerem, megtisztítottam a lencsét, és apró pontok vannak a zöld pontja körül. (nagyon sok apró kis folt) Főleg ha megszárad a lencse, mert szárazra törölni nem tudom, mert nem lehet jól hozzáférni. Mit lehetne tenni?
(70%-os alkohollal csináltam.) Előre is köszi a segítséget.
(#) Collector válasza kakukp hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

A tisztítás nagyon nehéz, ha nem csak 1 pont van, hanem sok, akkor nem sikerült. Ha sokáig dörzsölöd, akkor pedig karcos, és matt lesz, tehát valami nagyon finom anyaggal kell törölni alkohollal, majd utána rögtön szárazzal, egy mozdulattal.
(#) kakukp hozzászólása Ápr 26, 2012 /

A fő pont az megvan, szép szabályos, csak körülötte rengeteg kis apró van. Az a baj, hogy mélyen van bent a lencse, így csak fültisztítóval tudok benyúlni. Szerintem az alkohol nem tud elpárologni nyom nélkül, így kivetíti a lézer az apró foltokat. Teljesen szárazra meg nem sikerült törölni. Van valami ötleted?
Következő: »»   64 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem