Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Nekem ettöl sokkal drágább márkás oszcim volt, de nagyon örültem, amikor el tudtam adni, és maradtam a jo öreg katodsugaras müszernél.
Ezeknek a digitális vackoknak (szinte mindegy melyiknek - a munkámban 2 különbözö ilyen müszer is van), az alapzaja elképesztö, és nagyon bizonytalan a jelábrázolásuk. Szoval nagyon nézd meg, föleg olyan kritikus méréseknél, ahol fontos a jelalak zaja. Szép nagy stabil jeleknél természetesen nagyon szépen megy mindegyik, kicsi, gyorsan indul, de ha bizonytalan a bemeneti jel, vagy nagyon kicsi és nagy a frekije (orajelek, processzorok jelei) akkor már bajok vannak. Azaz ott kell venni, ahol tüzetesen ki tudod probálni és esetleg vissza tudod adni, ha nem tetszik.
Sziasztok!
A linkben látható szkóp vételén gondolkodom. Erről a típusról esetleg van valakinek véleménye? Elsősorban erősítők javításához, teszteléséhez használnám. Árban max 30 ezret szánnék rá, ha tudtok ettől jobbat, azt szívesen megnézném. Bővebben: Link
Hi ABU!
Ha ez a szkóp mindent tud, amit tudnia kell, akkor megéri az árát. A képről leolvasva 5 szörös nyújtással 20 ns/kocka a vízszintes eltérítés, ami lehetne kisebb is, de CMOS-ra jó. Függőleges érzékenység 10 mV/ osztás is megfelelő. Lényeg az, hogy a szkóp paramétereit le tudd ellenőrizni. És ne 1 MHz-es jelekkel teszteld a szkópot. Vigyél magaddal szinusz és impulzus generátort. Egy 10 MHz-es funkció generátor lenne ideális. Továbbá 2 db. 100 MHz-es szkóp mérőfejet, (ez a 2 db. az ebaj-ról kb. 6000 Ft.) meg egy haverodat, aki jártas a szkóp használatába. Differenciál, csopper, trigger módok, érzékenységek stb. ellenörzése. Érdemes precizkedni, mert egy műszer javításokkal foglalkozó vállalkozó mondta, hogy 20 000Ft. alatt hozzá se nyúl a szkóphoz.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem szkóp vásárlással kapcsolatban. Már mostanság nagy szükségem volna rá és ráadtam a fejem hogy vennék egy analóg Philips PM 3226 használtat olcsón. Általában kapcsolóüzemű tápok javításával foglalkozok és 1-2 erősítő építésével is. Szerintetek erre a célra megfelelő lenne ez a szkóp, illetve milyen volna a jó számomra?
Ez egy 15MHz-es szkóp.
Ha neked elég ekkora akkor vedd meg. Kérdés hogy milyen állapotú. Ha másban is gondolkodsz akkor nézz be itt az apróhirdetések közé, van több eladó szkóp.
Nos nekem freqiben elég bőven, max 400khz az amit mérnék vele. A kérdésem a 400v ac vagy dc feszültség tartományt lehet e vele mérni? Pc táp primerére (illetve egészére) gondolok. Köszönöm a választ.
A szkóppal önmagában biztos hogy nem, megfelelő (osztós) mérőfej kell hozzá. Ezen kívül nem árt a mérendő eszközt ilyenkor leválasztani, ha nem akarsz megrázó élményt vagy zárlatot. Ilyen esetben célszerűbb egy áramkorlátos (200V körüli) tápról járatni a (PC táp és egyéb) primer kört.
Ha a szkóp gyárilag földfüggetlen, akkor megfelelő mérőfejjel mérhetsz a primer körben közvetlenül is, nagy nagy odafigyeléssel. Én is szoktam néha, de észben tartom hogy ilyenkor ne tapogassam a szkóp fém részeit.
Inverter 12v-230v megfelel a célnak?
Inkább 230v-230v 50hz trafó kellene? Philips PM 3226 földfüggetlen szerinted? Köszönöm előre is.
Ez a mérőfej 400V feszültségig használható?
http://commed.addel.hu/detailproduct.php?productid=426819&PHPSESSID...49f10a
Ahogy meszi mondta ez egy 15 MHz-es szkóp. Ez olyan alacsony határfrekvencia, hogy vagy egy telepes szkópról van szó, akkor elfogadható ez az érték, vagy egy ezer éves berendezésről van szó. Szerintem már 30 évvel ezelőtt is produkciónak számított ilyen alacsony határfrekit produkálni. Ha csak frekit akarsz mérni, akkor vegyél az UNI-T -től, (UT70A) egy digit multimétert, (kb. 10 000 Ft. eBay). Ez RLC stb. melett frekit is mér 10 MHz-ig. A szkóp nem freki mérésre való. Digit áramköröknél a tranzienseket, késleltetéseket is észlelni, kezelni kell. Ehez kell a sávszélesség. Úgy hogy javaslok egy 60 MHz-est de még inkább 100 MHz-est. A "nagyfesz" méréshez meg kapható 100-as osztó. Én is javaslom az apróhírdetéseket.
Köszönöm!
Nekem debuggolásra kellene. Freqimérő műszerem van. Pl: Kapcsolóüzemű tápoknál kíváncsi volnék a vezérlőIC kimeneti jelalakjára, meg hogy egyáltalán működik e rendben az ic stb. Alapjába véve különböző kapcsolóüzemű tápok javításához keresek szkópot. 25.000ft körül szánnék rá, amennyiben ez elég keret ehhez. Ezt néztem ki : Köszönöm a válaszokat! Bővebben: Link
Szia!
* Törölve, talán írj neki privátot .
Javasolnám, hogy nézd meg, hogy azoknak a bizonyos vezérlő IC-knek, amiket majd használni akarsz, milyen, főleg idő paraméterei vannak. Csak hasra-ütés szerűen, pl.: előírás, hogy a bemenő, v. a kimenő jel felfutási ideje 20 ns-nál kisebb kell hogy legyen, stb. (nem tudom letagadni, hogy TTL-el foglalkoztam). Ha a szkópod idő felbontása pedig 100 ns.-nál nagyobb, akkor ezt az IC-t már nem tudod leellenőrizni. Esetleg csak azt látod, hogy gubanc van. Hogy aztán a kapcs. tápod 50 KHz-el, v. 500 kHz-el jár az már mindegy.
25000 Ft-ért nem igen lehet 60-100MHz-es jó állapotú szkópot venni....
Ha csak nem esett le a kamionról.
Kaptam egy ajánlatot EMG1555 személyében.
Alkalmas ez a műszer a tl494 és társai, és persze az sg6105 el szerelt tápok javításához? Nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Sziasztok !
Owon SDS7102-t vett már valaki? Tapasztalat ? Vennék egy ilyen szkópot, de előtte érdekelnének vélemények. Köszi előre is!
Az EMG-t felejtsd el, az egy rémálom. Ha (mint azt első hozzászólásodban írtad) kapcsolóüzemű tápok és erősítők vizsgálatához kell a szkóp, akkor az a Philips tökéletes. Ilyen jellegű mérésekhez 15-20MHz bőven elég. Elvileg az is gyárilag leválasztott. Amiatt, hogy néha néha leemeled majd a polcról szerintem ne ruházz be ettől drágábba.
Sajnos se a szkópot, se az IC-ket nem ismerem. De továbbra is az előző hozzászólásomat ajánlom figyelmedbe. A szkóppal, gondolom nem a hibátlan berendezésed működését akarod szemléltetni, hanem az esetleges problémákat kinyomozni.
Az előző hozzászólásom fele mintha eltűnt volna. Ezért itt folytatom. Szóval a hálózat függetlenség egy 1:1-es 220V-os leválasztó trafóval is megoldható. nem hiszem, hogy nagy teljesítményről lenne szó. Továbbá, a legegyszerűbb szkóp is használható differenciál módba.
Nos! Az EMG 1555 kézikönyvében az van írva hogy az éledési ideje 5ns míg a tl494 é adatlap szerint 80-100ns közötti. Ezért gondolom jó lesz akkor hozzá a szkóp.
Többek ráerősítettek hogy jó lesz ez nekem. Ha netán mégsem, légy szíves írd meg a véleményed, ha nem nagy kérés.
Üdv!
Az EMG 1555 ismered? miért nem javaslod számomra? Amúgy gyárilag ez le van választva(feltéve ha ismered)? Köszi!
A súlyán és a méretén kívül azért sem, mert folyamatosan javítgatni kell. Ha nincs szerencséd, akkor többet javítod mint amennyit mérsz vele, és a kontakthibákról még nem is beszéltem. Az nincs galvanikusan leválasztva ha jól emlékszem. Egy ilyet csak akkor szabad megvenni, ha nagyon olcsón adják és emellett kifogástalan, valamint soha nem kell mozgatnod. Valaha voltak EMG-im, most ingyen se kéne.
Rossz híre van az EMG szkópoknak, pedig erős nemzeti érzéseim vannak.....
Egy kicsivel többért már Japán cuccokat is lehet kapni.
A mellékletek dicséretesen precízek. Végül is ez egy 100 MHz-es szkóp. Vízszintes eltérítés, érzékenység, egyéb szolgáltatások, OK. Eltekintve a képernyőre való kiírástól, mindent tud amire szükséged lehet. Azt azért ellenőrizd le, hogy a vízszintes eltérítésnél, a 10 szeres nyújtás mennyit hoz. Én csak kikövetkeztetem, hogy 10ns/cm. Amit el kell tudni fogadni, az a méret, meg a súly. Mert ez nem egy hordozható típus. De ha stabilan egy polcon lesz elhelyezve, akkor mindegy. A másik, a technológia megbízhatósága. Ehhez nem tudok hozzászólni. Javaslom, keress egy maszekot, amelyik a javítását vállalná, és érdeklődj a tarifák iránt.
Vételnél pedig precízen ellenőrizd le a paramétereket, meg a szolgáltatásokat, meg, hogy azokkal a pluginokkal adják e, amelyek a leírásba szerepelnek, és amelyek hozzák a leírt paramétereket. u.i.: úgy láttam, hogy a vízszintes eltérítés 10 szeres nyújtásnál, 10 ns/cm. Az 5ns -os éledési idő nem világos előttem. Idézet: „Az 5ns -os éledési idő nem világos előttem.” A doksiban volt ez az 5ns paraméter, onnan "másoltam". Bevallom nem sokat értek ehhez a témához(informatikai hálózat mérnök vagyok), hobbiszinten(második hobbim ) érdekel ez a dolog is, sok minden javításához kellett volna már szkóp. Emiatt akarok venni egyet. A hordozhatóság és súly nem gond, mert stabil helye lesz, nem akarom cipelni sehova . Röviden le tudnád írni mivel/hogyan teszteljem majd a szkópot, mert személyesen próbálnám ki. Köszönöm a válaszod.
A melléklet szerinti szkópot ismeri valaki?
Megfelelne számomra? (kapcsolóüzemű tápok javításához kellene a 10mhz elég) Többek írták hogy régi szkópot ne vegyek, mert megbízhatatlan. Kerestem egy helyi szerelőt, aki elég csillagászati árat kérne a javításért, pestre meg a cirka 29kg miatt nem tudom postázni az EMG-t Jó lenne helyette EZ? Köszi!Bővebben: Link
E helyett bármelyik régi szkóp jobb. Egyszer volt pechem ilyennel mérni, de inkább sírtam mint haladtam vele. Az első szkópom Philips PM 3226volt amit néztél eleinte. Nem volt vele különösebb gond, csak a nem használás miatt kicsit kontakthibás volt egyik bemenet.
Idézet: „Owon SDS7102-t vett már valaki? Tapasztalat ?” Jelen. Nincs még meg régóta, az eddigi benyomások alapvetően pozitívak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |