Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
[OFF]Sajnos én ezekhez vajmi keveset értek, de biztos, hogy a gépen is hallod a .flac, és .mp3 közti különbséget. Ha nem, akkor valóban van min elgondolkodni, hogyan tovább..
Nagyon szépen hallatszik a különbség, köszönőviszonyban sincsenek.
Nagyon sok trükk van, hogy az olcsó CD játékosból nagyságrendekkel jobb hangot hozhassunk ki. A kimeneti fokozatot kettőstriódával helyettesíteni, a csatolókondikat cserélni jó minőségűre, esetleg a táp szűrésén javítani.. Csak képzeletünk (és pénztárcánk) szab határt.
Az olcsó (gyenge) DAC-on ez nemigen segít. Itt is igaz a motorosoknál elterjedt szlogen: Legjobb tuning a köbcenti, vagyis, ha gyengének találod a dolgodat, jobbat kell helyette venni. Persze, hallani ilyen-olyan sikeres tuningokról is..
Amúgy nagyon gyök2 vagyok a témához. Érdekelne, hogy a bekarikázott a 4,2nF-os kondenzátornak mi a funkciója. Csak mert ma a boltban pont nem volt, ezért 3,3nF-ost raktam helyette, de szerintem szépen szól így is. Van egyáltalán köze a hangzáshoz? Érdemes kicserélnem idővel, vagy maradhat?
Szerencse, hogy annyira nem jó a fülem!
![]()
Azt gyanítom, hogy magasabb frekvenciákon javítja a visszacsatolás hatásosságát.
Az a kondenzátor a gerjedést akadályozza meg azzal, hogy csökkenti az erősítést magasfrekvencián.
Szkópon nézd meg a négyszög felfutás utáni részt, ha kiveszed a kondit, ill he beteszed az 1nF ot a 3n3 at a 4,7 et, amikor még nem kerekíti le de nincs jelentős túllövés az a jó érték, az adott ellenálláshoz, az adott erősítőben, az adott terheléshez... De ha nélküle is jó a fülednek, akkor inkább kissebbet tennék be, mint nagyobbat, mert így lehet elvesztek a magasak.
Mi a véleményetek a toroid kimenő trafóról (Fleta most ilyet tudna csinálni) GU 50 SE-hez?
Köszönöm! Sajnos nincs skópom, de ugysem tudnám használni.
![]()
Helló !
A 6n1p-ev az mehet 12.6 V-ról ? Mert a rajzon úgy tűnik hogy az árnyékolás a két katódfűtés közé van kötve, de az adatlapon meg csak 6,3 V-t írnak. :nemtudom: Lehet külön fűteni a két triódát ?
6,3V-ról szabad csak fűteni, a 4-5 lábakon. A 9-es láb árnyékolás.
Kösz ! :worship:
És még azt meg tudná valaki mondani hogy ha egy effekt loopba (gitárerősítő) egy effektet kötök, akkor mennyit esik a feszültség ? Hangszínnél már tudom, sokat, de effekttel nem tudom kipróbálni jelenleg. Viszont jó lenne tudni.
Ez jelszint és impedancia függő.
Sziasztok. Szeretnék építeni egy pcl86-os se erősítőt, ehhez lenne elméletben kimenőm is. Mégpedig: Vac sm55 primer: 3500 menet 0.2-es (660 ohm ) drót sec: 100 menet (6ohm). Ez a trafó megfelelne kimenőnek?
Köszönöm a segítséget előre is. csöves témában még nagyon amatőr vagyok
A PCL86 pentódát 8kohm-ra kell illeszteni-de ez impedancia,nem egyenáramú ellenállás! Az SM55-el biztosan lehet jó kimenőt készíteni, de javasolom,hogy nézz utána a megfelelő méretezésnek(itt a fórumon sok adalékot találhatsz)!
Ok. Akkor "pár" oldalt átolvasok. Köszönöm.
Ez nem ilyen egyszerű, a kondi a NVCS-t kompenzálja.
Ha túl nagy akkor túlompenzált, ami magasvesztést okoz, "lassítja az erősítőt". Tegyél oda 2n2-őt vagy 3n3 at 4n el esetleg nincs elég magasad. De ezt igazából csak szkóppal tudod beállítani, és szép négyszögjellel.
Ez egy frekvenciafüggő negatív visszacsatolás. (nem kompenzáció, inkább frekvencia határoló) A hangszórón megjelenő kimeneti jel kb. 1/10 ét visszacsatolja a bemenetre, amiből kivonódik. Ez kb. 28 kHz -es törésponti frekvenciával (-3 dB), és azután 20 dB / dekád eséssel növeli a visszacsatolást, csökkentve az erősítő erősítését. Ha kisebb kondenzátort teszel bele, ez a töréspont feljebb, ha nagyobbat lejjebb tolódik.
Mondjuk ma elindítottam úgy, hogy a visszacsatolást elfelejtettem visszakötni és hangosabban szólt, bár azt nem figyeltem, hogy szebben-e, mert gyorsan észrevettem és visszakötöttem.
Nagyon jó fülednek kellene lennie hogy meghalld a 30 kHz feletti jelek hiányát vagy változását a kondicserével. (bár mindjárt jönnek a vájtfülűek, és le*) Itt már a kimenő se nagyon visz át.
Így is lehet majdnem, csak nem eséssel hanem emelkedéssel, azaz nem csökken hanem nő a visszacsatolás.
De nem kellene megfeledkezni a fázisról sem, és a tg függvényről sem ami leírja, és az erősítő többi amplitúdó-fázis dolgárol sem amivel eggyütt sikerülhet a negatív visszacsatolást 180 fokkal elforgatva pozitívra változtatni ahol sikerül begerjeszteni az erősítőt. Azért írtam kompenzációt, mert a célja mi is ennek a kondinak? Nem a frekvencia függőség, ez természetes, úgy is kérdezhetném: -mi a célja a kondiknak -a frekifüggőség -jó jó akkor mi a célja a frekifüggőségnek? Érti a célja mi, azaz miért kell. Mi okozza a túllövést? A túllövés eltüntetése kompenzáció, ezért írtam kompenzációt. De ennyiben lemehetünk alfáig, akarom mondani a komplex számokig a -jXc és a fázisszög magyarázásig. És ez még nem is a "kezdet". ![]() Főleg a kimenőtrafó tökéletlensége okozza a túllövést-lengést, azt viszont a visszacsatolással felerősítjük, a hibát visszacsatoljuk, itt meg kikompenzáljuk, szerintem, persze lehet, hogy nem... ![]()
Ha visszacsatolás nélkül is hallgatható, azaz nem középemeléses akkor ne tegyél bele visszacsatolást.
Persze a pcl nem hiszem, hogy olyan, bár ki tudja min hallgatod. Na jó nem középemelés, mély magas csökkenés.
Nem a konkrét 30kHz et hallja, a színezést amit okoz a kompenzálatlan túllövéses erősítő.
Elég gyengén sikerült kimenő ami 30kHz en nem visz át. Most mértem az SE-m 4W os erősítőt 2W on műterhelésre, 58kHz en van a felső -3dB es pont, pedig 6L6 osok, mi lenne ha GU 50 es rádiófrekis csövek lennének ![]()
Negatív visszacsatolással nem erősítünk, hanem "gyengítünk". Az ilyen egytagos szűrőnek max 90 fokos fázistorzítása van, és ha az erősítő össz fázisfordítása nem haladja meg a 90 fokot nem is fog begerjedni. Ahol meg már az össz fázisfordítás meghaladja a 90 fokot, akkorra már olyan nagy a visszacsatolás, ami az erősítést csökkenti, hogy már nincs is ami begerjedjen. Az egytagos szűrőnek (PI) nincs túllövése. Túllövése a többtagos szűrőköröknek lehet.
Valóban elmehetünk a komplex számokig, de jobb lenne a Bode, és Nyquist diagrammokat, és a transzformátor helyettesítő képét ismerni, ha számolni akarnánk. De a kérdés csak a visszacsatoló kondenzátor hatására vonatkozott.
Sziasztok. Egy PL504PP-t szándékozok csinálni, és éppen a nyáktervezésnél tartok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a ECF80-nál lévő 0,5µF és 100µF-os kondenzátorok hány voltosak? Előre is köszönöm a segítséget.
Az 500nF-osnak szerintem illik tudnia a tápfeszt (ugyanis segédrácsáram nélkül azt látja), a másik pár voltot lát csak, ami a katódellenálláson van (miliamperenként 1,5V megközelítően). 25-35V tuti elég.
Helló. Köszönöm! Még egy dolog lenne amiben nem vagyok biztos. A "100" feliratú kondi az 100pikós?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |