Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   77 / 153
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Ja igen! Az 1nF-os kondenzátor a dióda után nem a szelektivitásban játszik szerepet, sőt nem is igen veszed észre a hatását, mert csak az a dolga, hogy a Rádió frekvenciás jelet levágja az-az kiszűrje a demodulált hangfrekvenciás jelből ami aztán rezgeti a hallgatód membránját.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia Gábor!
Ma kedvet kaptam egy detektoros rádió megépítéséhez igaz csak provizórikusan,a tekercsem is csak kb:30 menetre sikeredet a hallgató is 120 ohmos a dióda az OA 1182-s lett mert ezzel nagyobb volt a hangerő.Kisérletezésnek szánta,méricskéltem is egy kicsit rajta 120mV-s nagyfrekis feszültséget a frekit meg 1,2 mhz-nek.Ezután majd tovább kisérltezgetek.Elég szépen szólt így is.Üdv Csaba!
(#) snigebagoly válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Itt nem a szépségre mentem,ezen a 'kapcsoláson' csak megtanultam az alapokat.Most már kezdem érteni az egész detektoros lelkületét,hála nektek!Ma megcsinálom a szelektivitást amit ajánlasz Te,meg Pucuka. Aztán rátérek majd a komolyabb és precízebb detektorosok megépítésében(többek közt kipróbálom a méhsejt -caduceus-bifiláris tekercseléseket is,vagy kíváncsi vagyok JL Naudin tripólus tekercselrendezése csinál-e valamit)
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 9, 2012 /

És megpróbálom át tekercselni nagy vagy nagyobb ellenállásúvá a kis 8Ohm-os hangfalat.Láttam a neten,nem tudom működik-e,ha egy ferrit rúdra tekerek primer:300 menet---0.01mm
secunder:50 menet---0.25mm huzalt,akkor ez állítólag növeli az ellenállást,majd meglátom.
Valamint ha lesz időm építek egy precíz detektorost,egy régi termoszból,teszek fel képet ha kész lesz.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Szia Csaba!
Jó néha vissza menni a nagy kályhához mint múltkorában is említettem. Nem csak a kísérlet hanem régi élmények vissza idézése. Jó nosztalgiázást!
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 9, 2012 / 1

Látom Zoli, bele vetetted magad a tekercsek világába is. Ez mondjuk csak hasznodra válik, de itt nem kell ennyire bonyolítani a dolgot, nem kell Skalár hullámokat elő állítani. Egyszerűen egy sima hétköznapi egysoros tekercset készíts a fentebb ajánlott módon leágazásokkal ellátva. A Tekercs csévetest két végén hagyj annyi helyet, hogy kényelmesen fel tudd rögzíteni kis deszka vagy műanyag cső távtartókkal! Ha egyszer méhsejt tekercs készítésére adod a fejed akkor ha mód van rá Zománc-selyem szigetelésű huzalt használj és előtte húzd végig méhviasszal! Bifilláris tekercsre sincs szükség detektoros rádiónál, egyéb helyen annál inkább de az más téma. Nálam is bejött a VOA és a Rádió Vatikán a Törököt is ismét vettem.
(#) _BiG_ válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Idézet:
„em tudom működik-e,ha egy ferrit rúdra tekerek primer:300 menet---0.01mm secunder:50 menet---0.25mm huzalt,”

Ezzel mit szeretnél? Ha rezgőkör: nem jó.
Ha kimenőtrafó: szintén nem jó.

A kimenőnek lehet pici dugasztáp trafót használni, de ezt írtam már.
A hangszóró áttekercselésen nem lesz jó. A csévetesten nem fog elférni a tekercs, hanem be fog szorulni a légrésbe.
(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Kedves Snigebagoly!
Ha minden áron a netről akarsz kitanulkozni, ajánlanám ezt a helyet
Számos érdekes és főleg hasznos cikk van rajta, precíz elméleti megalapozottsággal.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 9, 2012 /

Big!--->Tudom,hogy a kis tápok jók,csak én növelni szeretném jobban a hangerőt.Gyantáscin!--->Nem minden áron a netről akarok tanulni csak ez van kéznél leginkább,jó az oldal köszi!!
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

A hangszóró áttekercselése egy érdekes feladat. Szétszerelni , leszedni a régi tekercset, feltekerni az újat, lakkozni rögzítés végett. Vissza szerelni és úgy rögzíteni a membránt, hogy középen legyen ne súrlódjon a lengő tekercs. Szép munka nem mondom. De hogyan számolod ki , hogy milyen huzalból milyen menetszám kell mekkora a mágnes fluxusa stb. ?? Érdekes de meddő küszködés, még ha sikerülne is a műtét akkor sem szólna nagyobbat mert a teljesítménye be van határolva méreteinél fogva. Itt a detektoros rádiónál nem fog nagyságrendekkel jobban szólni egy hangszóró ha fejre állunk sem. Itt csak a már említett fogásokat érdemes végig csinálni, és jól fog szólni de csak fejhallgatóval, ami nagy impedanciás vagy valamennyire trafóval illesztett hangszóró, vagy normál Walkman fejhallgatóval. Azért is jó, hogy aktívan részt veszel a fórumban, mert itt mindenki igyekszik a helyes "kerékvágásba" terelni a témával kapcsolatban.
(#) _BiG_ válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Amit írtál, az nem fogja növelni a hangerőt.
De felőlem... próbáld ki és tapasztaltabb leszel.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Írtam nem rég hogy építek egy precíz kis rádiót,egy termosz(ba)ra.És a kis 8 Ohm-os hangafallal akarom hallgatni a rádiót,sima forgókondi nélküli kapcsolás lesz.Valaki aki tud segíteni mondja már meg,hogy hol tápláljam meg 1.5-3V dc-vel? Hova kell kapcsolni,mi közzé?
(#) Kera_Will válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

A detektoros rádió passzív rendszer ezt már sokkadjára írjuk le itten!
NEM KELL HOZZÁ KÜLSŐ ENERGIAFORRÁS !!!
Tehát semmiféle elem, tápegység, akkumulátor, napelem, stb. nem kell.
Ha külsőenergia forrással működő rádiót szeretnél építeni akkor nézzél át másik topicba!
Kösszönjük!
Idézet:
„Valaki aki tud segíteni mondja már meg,hogy hol tápláljam meg 1.5-3V dc-vel? Hova kell kapcsolni,mi közzé?”

Itt ezért nem kapsz erre infót mert nem erről szól a topic.Ezenkívűl értelmetlen a kérdésed detektoros rádió építése esetén.
(#) Kera_Will válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

(#) hatvanasjocó hozzászólása Ápr 11, 2012 /

Szó volt már arról, hogy a detektoros rádiók rezgőköreinek szelektivitása és a kinyerhető energia nagyban függ a tekercsek jósági tényezőjétől. Két képet mellékelek, hogy ezeket a kívánalmakat már 1925-29 táján is megpróbálták maximalizálni. A két kép arra példa, hogy a tekercsek átmérőjének növelése az egyik lehetőség. Érdemes kipróbálni.
(#) satlokk válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Szia!
Ez tipikus esete,hogy a spanyolviaszt már előttünk feltatalálták!Üdv!
(#) Gyantáscin válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Nemrég meditáltam azon, hogy a geometriailag hasonló tekercsek induktivitása is hasonló kéne, hogy legyen, így nincs határa a miniatürizálásnak...
Persze, mikor utánaszámoltam, kiderült, hogy nem. Nekem is az jött ki, hogy minél agyobb, annál jobb....
Szóval a spanyolviasz már föl van találva
(#) _BiG_ válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Lehet kisebbíteni: erre van a ferritmag
(#) Gyantáscin válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Azt hiszed, nem próbáltam?

Mini.jpg

(#) qbit válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 12, 2012 / 1

Maximálisa egyet értünk, de azért azt az esetet, mikor egy 1,5V-os elemmel enyhén előfeszítik a diódát, az most aktív, vagy passzív szerinted? Mert ugyebár az is energiaforrás...
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Szia Gábor!
Nem is rossz a régi technikai megoldásokat elővenni,érdekes eredmények születnek.Köszi a biztatást.
(#) satlokk válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Érdekes és jól néz ki:Üdv!
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Csak a Q -val van probléma. A ferritmagosnak kb. 60, a normál átmérőjű légmagosnak 100 - 120, a nagy átmérőjűnek 200 körül van a jósága.
(#) sz_ferko válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Itt meg a "Big Brother" Cél a szelektivitás növelése, Q 100-120-nál nagyobb körjóság elérésével. Cséve átm. 80mm, hossz 150mm. Huzal átmérő 0.8mm Cuz.

2690.jpg

(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

60-as Q?
Akkor ezt nézd meg.
(#) _BiG_ válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Azt látom, hogy próbáltad, de nem jó megoldással.

A KF-trafókkal nem sokra mész itt. Azoknak alacsony a Q-ja. Pont nem is lehet magas, mert akkor éles lenne a rezonanciagörbe és oda az oldalsáv - pápá magashang-átvitel!...
Plusz az árnyékolóserleg is ront rajta...
(#) Kera_Will válasza qbit hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Igen ez jogos észrevételed.
Kissé nyitot félvezetővel érzékenyebbé válik a detektálás.
De az előző hozzászólásai alapján , külső erősítő is emlegetve volt már.
(#) Antennaman válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Sziasztok!
Én szoktam KF trafót kibelezni és simán rezgőkört tekerni belőle. Nem tudom milyen a Q-ja de nekem igen éles hangolású szokott lenni.
(#) snigebagoly válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Kera_will:
Ha én kérdek az előfeszítésről az gáz,ha más kérdez akkor nem?Hogy van ez?1.5v még belefér a 'passzivitásba'.....
(#) Vales válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Üdv!

Tudnál valamilyen - megközelítő - tekercsadatokat írni a KF-trafós, detektoros rezgőkörhöz (huzalátmérő, menetszám, leágazás, etc.), mondjuk egy átlagos zsebrádió-forgóhoz?
Van egy pár ilyen tönkrement órás-rádió, detektorosnak így újra lehetne hasznosítani a KF-eket (is).
Köszönöm!
Következő: »»   77 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem