Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   274 / 782
(#) lorylaci válasza troby hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

AZ ETD34 nyák feletti magassága 33 mm, legyen a nyák 2mm, alul pedig 5mm távtartó, ez 40 mm, aminek be kell férnie 1U dobozba.
Korábban én is úgy nézegettem, hogy az ETD34 a legnagyobb a szériából, ami még befér 1U-ba, és kb 1kW-ig tudsz vele elmenni (anyagtól, tervezéstől és ügyességtől függően)
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 11, 2012 /

Üdv!

Egy gyors kérdésem lenne. Félhídas tápba a 160V-os kondenzátorok elmennek? Tudom nem jó határokon járkálni de sajnos a 250V-os kondenzátorok most fogytak el. Köszönöm.
(#) laszlokunstar válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

A teszt idejére igen feltéve, ha a 160V-ot tudják és nem a tűréshatár aljára sikerült a gyártásuk. De amint kapsz legalább 200V-osat azt tedd bele véglegesen. 230V csúcsfeszültsége 324,3V ennek felét kapja a kondi azaz 162 V-ot.
(#) nagy_david1 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Köszönöm. Én is így számoltam és ezért is kérdeztem rá mert pont a határérték jött ki. Amit legjobban szeretnék elkerülni az a kondi robbanása :hide:
(#) lorylaci válasza laszlokunstar hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Azért álljon csak meg a nászmenet, pöcse van a menyasszonynak!

Üresjártban ha nincs terhelés, akkor tényleg az egyenirányított primer felét kapják, azaz 160V körül. Ez a DC komponens. Ha van terhelés, és folyik ott áram, akkor azonban erre rájön még egy váltóáramú komponens. Ha vannak diódák akkor a határ a tápfesz tehát 0-320V között, ha nincsenek diódák és stabilizált táp, mit az enyém akkor több is lehet.

Amikor bekapcsolja a tápot akkor a szekunder elkók miatt rövidzár van, tehát a kondin maximális feszültség lép fel!
Szóval a 160V-os kondik nyomban szétmennének, legalább 400V-os kondenzátor kell!
(#) storm hozzászólása Ápr 11, 2012 /

Sziasztok!
Nincs valakinek '5q1565rf ' típusú IC-hez kapcsolási rajza?
(#) nagy_david1 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Szia!

Nekem is ezelőtt itt a fórumon azt mondták, hogy elég a 200V-os kondenzátor. Mellesleg a PC tápokban is nem ennyi van?
(#) lorylaci válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

A PC tápoknál a két primer puffer kondi sorba van kötve, és ehhez a közös ponthoz megy a soros fólia kondi.
Ennél az elrendezésnél elég lehet a 200V-os tűrésű kondenzátor.
Amennyiben a cimopata cikkében vagy skory oldalán is szereplő elrendezést használjuk, akkor 400V-os tűrésű kondi kell.
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Ahogy nézem ez egy Fairchild gyártmányú kvázirezonáns flyback vezérlő IC. Itt egy application note. Ebben találsz kapcsolást, valamint részletes leírást az alkatrészértékek számolására. Remélem tudtam segíteni.
(#) alex.taylor válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Ezzel a cikkeddel kapcsolatban kérdezném, hogy annak a nyáknak a rajzát hol találom amin az SMD alkatrészek találhatók? Amit függőlegesen kell beforrasztani a másik nyákba?
Vagy ott van a leirásodban csak elkerülte a figyelmem?
(#) lorylaci válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Nagyon sokan (köztük te így) nem ismerik a Sprint layout azon funkcióját, hogy képes egy fájlban több nyáktervet is eltárolni.
Ha megnyitod a fájlt, akkor a nyáktervező ablakban alul kis fülek lesznek, amire kattintva megnyitható a fájlban lévő többi nyákterv.
(#) Zupp87 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

PC tápban a soros (tapasztalatom szerint általában 1...2,2u/250V kerámia) kondi az esetleges DC komponens leválasztására szolgál, ami a vezérlés tökéletlenségéből adódhat, elkerülendő a vasmag telítése. Rezonáns tápegységnél azonban a rezonáns kondenzátorok és a trafó viszonylag nagy szórási induktivitása a kapcsolási frekvenciára hangolt rezgőkört alkot. Minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb amplitúdójú szinuszos feszültség lép fel a kondenzátorokon. Amikor a terhelés már jó nagy, ennek csúcstól csúcsig értéke elérheti a tápfeszültséget. Ekkor a velük párhuzamosan kapcsolt diódák ún. "clamp"- ként megfogják ezt a feszültséget, nem engedik a tápfesz fölé nőni, ezáltal korlátozzák a kimeneti áramot is (emiatt is rövidzártűrő egy rezonáns táp). Ebből levezethető, amit Laci mondott, hogy üresjárásban és viszonylag kis terhelésen okés a dolog, viszont bekapcsoláskor minimum 320V kerül a kondikra, felváltva.
(#) alex.taylor válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Hálás köszönet, megtaláltam!
Még azt kérdezném, hogy nyugodt szivvel használható ez a táp KD mester által tervezett vf2 conductor erősitőhöz? vagy mit kell cserélni hozzá?
(#) lorylaci válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 12, 2012 / 1

Ha jól nézem a megfelelő fórumban (de javíts ki ha rosszul) akkor VF2 conductor sz +-30 tápról megy és 100W körül ad le 4 Ohmba.
Ha a cikkemben lévő tápot a megfeleő kimeneti feszültséggel építed meg (átszámolod a dolgokat), akkor 2 ilyen nevezett modult lazán el fog hajtani.
(#) alex.taylor válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Igen ez az, bár én az 50v-os verziót épitettem meg sztereóba.Ezt.
Gondolom minden uaz, csak a feszültséget kell átméretezni.Egy rajz róla.
Köszi az információt.
(#) alex.taylor válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Mellesleg hol lehet beszerezni ezt az ic-t? irs27951
Bocsi ha már kérdezték
(#) lorylaci válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Sokszor kérdezték, használd a fórum kereső funkcióját, mert nem én, hanem a modik fognak haragudni!
(#) zoli0078 hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok,

Hozzám került egy M-Tech tápegység ami nem indult el. Szétszerelés után láthatü volt, hogy a 230-as betápnál a panel megégett. Ezt a panelt egy másik tápegységből cseréltem, de ez után sem indult a táp.
A táppanel kiszerelése után látható volt, hogy a készenléti táprész FET alatti része elszineződöt a forrasztási oldalon. Gondoltam a Fet hibás lehet és valóban az is volt egy BUZ41-es lett betéve a helyére. Ezt követően a kis tranzisztort ellenőriztem ami szintén hibás volt ide egy BC639-es lett betéve.
Mérésnél a nagyfesz puffer kondiknál a +-150V meg van, de 5VSB az nincs. Ahogyan méregettem az alkatrészeknél a feszeket és amikor a képen látható 1-el jelölt ponthoz hozzáértem és halk zizegést hallottam és a venti egy picit felpörgött (A PS-ON-t összekötöttem egy feketével mivel csak egy műszerem van így láthatom, ha esetleg elindulna a venti) a zizegész minden esetben lehetett hallani amikor a jelolt ponthoz hozzáértem a venti viszont nem minden érintéskor indult el.
A találtam kacsolási rajzot is a táphoz (lehet valami csoda de pont olyat amilyen a tápom csak anniy a külömbség, hogy az enyémben nem SG IC van, hanem WT7514L).

Mi lehet a probléma, mit mézek még meg?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Zupp87 válasza zoli0078 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Nézd meg a két db 560k-s ellenállást.. vagy ami ennek megfelel az adott tápban. (~1M körül szokott lenni, általában az indulásért felelős).
[OFF]Egyébként bátorság kell leválasztatlanul nyúlkálni a 230-as részbe.. én is bátor vagyok, de ilyet nem igazán szoktam
(#) zoli0078 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szia,

Megnéztem a két ellenállást és elég érdekes volt a jelenség. A két ellenálást együtt vizsgálva az érték kicsivel 800k alól indult és lassan emelkedett 1.2M-ra

Üdv

Gyanakszom, hogy nem kiforrasztva mérted. Kiforrasztva érdemes őket megmérni, mivel az áramkörben ilyenkor szépen töltődni kezdenek egyes valós ill. parazita kapacitások, és meghamisítják a mérést. Meg lehet próbálni még a két 560k-s helyett 1M-t, vagy 820k-t betenni, ugyanis lehet, hogy a 2SC tranzisztor helyett betett BC különbözősége miatt át kell gondolni picit a kapcsolást.
(#) Zupp87 hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Valaki ismer olyan IC-t, ahol egy "voltage mode" PWM kontroller egybe van tokozva egy alsó-felső meghajtóval? (Félhidas vagy teljes hidas esetben szerintem körülményes lenne a "current mode control"),
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Sajnos nemnagyon.
Nekem most csak az UCC28950 ugrik be, ami ZVS fázistolásos teljexshíd vezérlő, és képes voltage módra, de ehhez kell gate trafó iletve meghatjás erősítés.

Szia,

Jól gondoltad, a beforrasztva mértem így gyorsabb de valóbab nem mutat helyes értéket. Kiforrasztva a két ellenállás sorba kötve 1,1M.

Üdv
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Hát, olyat nem, de láttam olyat, amiben a FET-ek is benne vannak...Meg a trafó, fojtó, kondi, stb. Különleges eszköz: hibrid!

A BUZ41-et a maga 500V-jával kevésnek érzem. Ha esetleg kallódik nálad még roncs ATX táp, 2N60 FET-et talán lehet belőle kukázni, legtöbb helyen ezek vannak. Illetve a 2SC1815 sem túl ritka bontanivaló dolgokban. Még esetleg ahogy írtam, megpróbálhatod a két 560k-s helyett 1 db 820k-val, vagy 1 Mohm-al.
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Ilyen már nekem is eszembe jutott: kis műanyag kockába a trafón kívüli dolgokat, SMD alkatrészekkel, kiöntve műgyantával, kihozni a hűtőfelületeket.. Ha integrált áramkört nem is tud az amatőr gyártani, ilyet még talán..

Szia,

Köszi a segítséget, hétvégén kipróbálom majd ezeket a dolgokat és megírom mi lett a végeredmény.

Üdv.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Ilyesmit használok titkosításra.
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Üdv!

Valahol itt a topikban olvastam volt, hogy valaki azt mondta érdemes 20-30%-al túlméretezni a szekunder menetszámát a számított értéken túl ha visszacsatolásos topológiával működik a táp. Sajnos nem kapom sehol sem ezt a hozzászólást most pedig kíváncsi lennék, hogy ez így van vagy sem.
Az is lehet ebben a topikban volt de ott se kapom.
Következő: »»   274 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem