Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   123 / 376
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Nem biztos, hogy kell. Most leszedtem a gép hátulját, és a venti így szabadon tudja kifelé nyomni a levegőt. Azóta nem volt kék halál.
Lehet túl melegedett.
(#) szabi83 válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Eseménynaplóban meg lehet nézni, mi a kék-halált elő időző ok. Hardver ütközés nincs?
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 1, 2012 /

Meg mértem a motorjaim tartónyomatékát.

Jó módszert találtam ki. A tengelyre erősítettem egy alu rudat, ami ugyanannyira lóg ki mindkét irányba. A motort rögzítettem a satuban vízszintes tengellyel. Így nem hamisít a mérésen, mert olyan mint a mérleg. Ki mértem a 1 centit a tengely középtől, ésfúrtam egy lukat, raktam bele csavart ami lefelé áll ki.Az 1g pontosságú digit mérleget alá tettem.
Belőttem az áramot a tápon, bekapcs. Aztán elkezdtem emelni a mérleget az asztal lapjával együtt. Hülyeségnek hangzik amit írok, de jó módszer. Nem lehet ezt rendesen le írni. Le kellett volna fényképeznem. Mindegy.
A lényeg az, hogy a 3 motor nagyjából egyforma.

Olivetti Typ: 57BYG 060 -02

Tekercs induktivitás egyenként: 2,197mH és 2,416mH
Tekercs ellenállás: 1,2R és 1,2R
Tartó nyomaték: 0,545Nm és 0,531Nm

Astrosyn Typ: 23LM-C355-P2H No: T5725

Tekercs induktivitás egyenként: 1,862mH és 1,741mH
Tekercs ellenállás: 1,1R és 1,1R
Tartó nyomaték: 0,545Nm és 0,545Nm

Astrosyn Typ: 23LM-C355-P2H No: T2Y26

Tekercs induktivitás egyenként: 2,050mH és 1,882mH
Tekercs ellenállás: 1,2R és 1,2R
Tartó nyomaték: 0,527Nm és 0,531Nm

Mekkora gépet lehet ezzel a motorral építeni?
Nagyjából milyen sebességre kell majd számítanom? (mm/ perc)

P1010144.JPG

(#) emmzolee válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Privi
(#) JZoli válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Azért azzal az 1 centivel mit akartál mérni azt nem nagyon értem
(#) emmzolee válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Azt elírtam, mert 10 centi volt.

Idézet:
„Mekkora gépet lehet ezzel a motorral építeni?”

2000mm-es menetes szárat is meghajtja.

Idézet:
„Nagyjából milyen sebességre kell majd számítanom? (mm/ perc)”

Menetemelkedéstől függ

Tudom pontosan nem lehet meg saccolni, de aki tapasztalt az le tudja írni, hogy ekkora motorokkal mit lehet megoldani.

Erre lettem voltam kíváncsi.

Nekem menetemelkedés tr3mm, picit gyengébb motorral (1.5A) 600mm/perc. A tuningfesz: 20VDC.
Gép nagyság pénz függő.

Hú az jó lassú. Remélem össze tudok hozni valami gyorsabbat ezekből.

Nekem a mechanikám vas, így nehéz a mozgótömeg, ennyit tud, ráérek. És ez hobbi CNC még mindig, nem ipari CNC.
(#) Sir-Nyeteg válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Nekem is 3mm-es menetemelkedésem van, 1Nm-es motorral 5000mm/min-t elértem.
Relief marás gravírtűvel 3000mm/min. Kresshez hasonló motort cipel magával.
Megvagyok vele elégedve
(#) emmzolee válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Na ez már valami.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Megnéztem volna a Hatvani talin, de nem hoztad.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Nem volt hely. Még a PC-t sem tudtam kirakni az asztalra. Na meg csak első bemutatású gépet lehet nevezni. Ez meg már volt kiállítva.
Debrecenbe viszont viszek egy új készítésű különleges gépet
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 3, 2012 /

Sir-Nyetegnek ezúton is köszönöm a prompt helyi segítséget. A maró és a gravírtűk kitűnőek. A vészstop is a helyén, mert már volt mivel kimarni a helyét !
(#) Sir-Nyeteg válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Egészségedre!
Aztán produkálni ám a termékeket!
(#) kameleon2 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Igyekszem... A házszám már kész - jöhet a többi......
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 9, 2012 /

Ma sikerült rendesen meg pörgetni a motorjaimat.
Szívtam sokat a sz.géppel, mert a driver teszt nagyon sz.. volt. gulasoft mondta, hogy telepítsem a laptopot sima számítógépnek, és akkor mindent ki lehet kapcsolni, és a telepített XP is nyugodtabb lesz. Nyugodtabb lett, mert előtte a motorok ugráltak össze-vissza. Utána elértem a 37.5 ford/s, azaz a 2250 Ford/min. Itt már a nyomaték majdnem 0 volt. Nem is az a lényeg. Azt vettem észre, hogy egy-egy lépés kimarad néha. Lassú és gyors fordulat esetén is. Ki akarom szűrni, hogy mi miatt.
A 2.0A 2.4V-os motorom jobban ugrált. A 2.0A 2.6V-os nem annyira. Lehet nem függ össze a fesz különbséggel, de ez a jelenség.
Szóval arra gondoltam, hogy mi lenne, ha rá tenném a jel generátoromra, és egy olyan jelet küldök ugye rá, ami nem hagy ki.
Ezzel kapcsolatban a kérdéseim:
_Mekkora amplitúdójú jel kell a TB6550 M-tipe-os vezérlő "Step" bemenetére?
_Milyen jelalakkal kell vezérelni a "Dir" bemenetet? hogy állítja az a menetirányt?
_Elő fordulhat a motoroknál, hogy túl nagy nekik a 33V-os táp és attól válik pontatlanná?
Lehet a pc gyenge. Ettől majd kiderül.
(#) kameleon2 válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Csak tanulságul - hátha: Nálam szénkefés szervo a megmunkálómotor. Azt vettem észre, ha bekapcsolom a megmunkálómotort - ide-oda lépeget az X tengelyem. Ha kikapcsolom - varázsütésre megszűnik a jelenség. Zavarvédelemre is érdemes odafigyelni!
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Igen az lesz a következő dolog.

A többi kérdésemre aki tud válaszolni írjon.
(#) karaszbandi válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

A motor áramok jól vannak beállítva a vezérlőn? A step síma 5V szint. A dir ugyan ez csak állandó 5 vagy 0V iránytól függően. De ez az IC adatlapjában szépen le van írva. Árnyékolni kéne a motor kábeleket.
(#) Sir-Nyeteg válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Lehet hogy zavar van a rendszerben...
Laptopot senki sem ajánl Mach3-hoz. Nem erre találták ki őket.
Motor-feszültség nem lehet ennek az okozója, de ha ki akarod próbálni, akkor egyszerűen cseréld fel a két motort.
Kérdéseid:
- A vezérlő logikai szintekkel működik, úgy, mint a PC is. Tehát 0-(3.3V)5V-os jelszintek megfelelőek.
- Step és dir is négyszögjelekkel működik. Dir határozza meg a forgásirányt: logikai 0: egyik irány, logikai 1: másik irány.
- Nem valószínü, hogy túl magas lenne a feszültség. Nem tudom milyen motorjaid vannak, de általában 80-110V-tal is meg lehet hajtani a motorokat.

Lehet a PC a gyenge. Motorcserékkel kitalálható, hogy mi a baj. De egy asztali PC lenne a legtutibb!

ui: ne max sebességen vizsgáld a lépésvesztést. Mert lehet hogy ott már "természetes" a lépésvesztés.
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Kössz az infókat.

Lépés vesztés volt lassú fordulaton is, csak ott alig lehetett hallani. Én attól tartok, hogy a PC szórakozik, de ki akarok mindent szűrni, hogy ne kelljen másikat venni.
Mindenki mondja, hogy nem ló a laptop. Rengeteg képet és videót láttam ahol laptopról használtak Mach3-at.
Most ez alapján telepítettem a gépet újra. Bővebben: Link

Azt mondjátok ez így baromság? Az én gépemnél láttam mennyit számított. gulasoft is laptopról üzemelteti a gépét, és neki sincs vele baja.
Erről meséljetek nekem egy kicsit, mert ezt nem értem. Köszi
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Ennél jobb ugyan ilyen sebességű asztali pc-vel sem lesz jobb. Látod amit vettél, az még ennél is gyengébb, és nem is üzemel, de az más tészta. Ha így telepíted, a laptop nem is tudja, hogy laptop. Persze azért az a 800MHz, az az alja, de hát múltkor Sir-Nyeteg a 800-as gépére 196 Mb RAM-al is azt mondta, hogy az tök jó erre, évekig elment vele a gépe. Ezek szerint a gép nem lehet gond, a géped konfigját azért írd le. Az ábra szerint ez használható, nekem sem különb a jelem a 2GHz-es gépen.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

A gépem konfigját?
Mire vagy kíváncsi? A hardverekre? 850MHz proci 128MB ram.

Leformáztam a winyót.
A gépet asztali pc-nek telepítettem. XP SP2 vel.
Kikapcsoltam minden frissítési ingerenciát, és vírusvédelem sincs a gépen.
Aztán szerencsére semmilyen drivert nem kellett telepíteni, mert az XP-ben megtalált magának mindent.
Azután kidobáltam az XP-ből a fölösleges programokat, és föltettem a Mach3-at, és a TotalCommandert.
Ennyi történt, és semmi több.

Remélem ezt kérdezted.
(#) SALáta válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Az ott akkor a gép lesz. Nekem laptoppal egyáltalán nem ment, minden varázs dolgot próbáltam. A mostani gép igazi irodai gép (volt vagy 8 éve). Tökéletes. Szóval 10 körül lehet venni egy Intel procis normális gépet erre célra.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

A 128Mb kevés. Tegyél bele 512-őt táltos üzemmódba kapcsol.
(#) lidi hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok CNC guruk !

Azt szeretném kérdezni hogy a golyós lineáris csapágyaknak olyan simán kell futniuk mint a csúszócsapágyaknak ? Mert vettem 4db óccó kinait használt nyomtatósínhez, de mikor végighúzom rajta, érzem, meg hallom is ahogy a golyók cirkulálnak, vagy nem biztos hogy az, de ilyen ütemes "szorulás" szerű érzés, és a hangja is van a golyóknak. Ha erőt fejtek ki a csapágyra, akkor elhalkul. Dremel nyákfúró állvány készülne belőle. Állítsam majd be úgy hogy feszüljön oldalra ?

IMG_0497w.jpg

(#) Sir-Nyeteg válasza lidi hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Ne a hang alapján ítélj. Lehet hogy csak zsírmentesek a pályák, és egymáson kopognak a golyók.
Ha egyenletesen jár és nem szorul, akkor nincs gond vele.
Ha ténylegesen megszorul, akkor vagy a kocsi, vagy a sin bibis.
Következő: »»   123 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem