Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Ott a hiba hogy ti ipari gépekben gondolkodtok. Szakemberek vagytok megértem. Én nem hidakat hegesztek és nem méteres varratokat szeretnék hanem pontokat ill. centis hegesztéseket szakaszosan. Tisztában vagyok vele hogy olcsó húsnak...de erre futja ebből kell a legtöbbet kihozni a ti segítségetekkel.
Nnna! Összeraktam másodszor is a trafót. Remélem nem kell többé bántanom. Oszloponként ez a maxigáz. Terhelés nélkül üresben.
Ügyes. Bár a gáz visszafolyással nem győztél meg, de bízom benne hogy igazad lesz. Kondi kérdésben már előbbre jutottál?
Szia Pisti! Fáj hogy lehúznak de marad a tme. Hétfőn regisztrálok aztán rendelem beszéltem velük. A gázról annyit hogy főtömítésként szoftgumi segítségként meg a huzalvezetőn a műanyag huzat. A puding próba odébb van de a nagyját a hétvégén összerakom.
Ilyen füldugóanyagon megy keresztül a drót. a képen látható kis réz bemenetben van elhelyezve. a befűzés kicsit macerás de évi 5kg drótnál kibírom azt a plussz 2percet.
Üdv Mindenkinek. Egy pár hete elkészült a Trakis-os gépem reprodukciója. Most mutatnék egy pár képet a kész gépről. A trafó elkészült bele, úgy érzem jó összhangban van a gyári fojtójával. Ami számomra probléma, hogy szerintem túl erősre sikeredett. Kb.19,5-35V-ig van az üresjárási feszültsége. 1-es lemez maximum az 1. fokozatban hegeszthető, és akkor is sok az anyag beolvadás. Az előtolás szabályzást alacsony fordulatnál erőtlennek találom.( ha nagyon leveszem akkor nem tudja továbbítani a huzalt, ha meg tudja továbbítani akkor túl sok olvad be.) Ez most ahogy számoltam kb. 20kHz-en ketyeg, és 27V váltóról megy. Szeretnék csökkenteni a frekvencián, illetve a feszültségen, hátha erősebb lenne alacsony fordulaton. Ezzel kapcsolatban várom a javaslatokat. A trafó szekunderéből gondoltam egy mentet letekerni, hogy vékony lemezeket is szépen lehessen vele hegeszteni. Csak idő kérdése minden...
A frekivel 8-10kHz alá ne menj, mert irtózatos hangja lesz a motornak, és nem lesz erősebb. Mennyi kondit tettél a gépbe?
Érdekes megoldás. Még soha nem gondoltam arra,hogy ilyen megoldást alkalmazzak. Egyrészt fogja a szennyeződést, másrészt tömít. A szennyeződés miatt viszont időnként érdemes cserélni.
Természetesen igazad van. Egy idő után valószínűleg kopik is de ez csak használat közben fog kiderülni mint más sok egyéb is. Meglátjuk. Ma nagyrészét összerakom véglegesre aztán kondi és fojtó és remélhetőleg örülünk.
Kondit nem tettem belem, mert 3 fázisú a masina. Vagy kellett volna? Az ötletet a freki csökkentésre egy B-maxos masina adta, ugyanis abban hallható volt a PWM. Gondoltam hátha....
Most készül hozzá az új előtoló elektronika a hegesztőgépen alapból eurocsatlakozó van
(#1207963)Műszerész 30000 Ft volt szerintem ennyit így is megért meg itthon el lehet vele lenni Jelenleg 0,8-as huzal van benne kicsi aperon nem annyira szereti ezt a huzal ajánlotta már más is hogy vegyek bele 0,6-os huzalt ! Készítek majd fotót hogy maximum milyen vastag anyagot tudtam vele hegeszteni !
Igen a gépnek a legnagyobb gyengéje az előtoló vezérlője nagyon érzékeny és néha nem is reagál így előtte el kell lenni vele egy kicsit amire sikerül beállítani a megfelelő előtolást a hegesztéshez
De szerencsére már készül hozzá az új előtolóvezérlés
Nagyon köszönöm hogy elmondtátok a véleményeteket a hegesztőgépről és segítettek pár hasznos infromációt megtudni a masináról
Kérnék megint egy kis segítséget ! Szeretnék építeni egy CO gépet vannak hozzá alkatrészeim !
Ebből az alatrészeből szeretnék kiindulni és építeni/építteni egy CO hegesztőt
Van 3 pár T-160-as tirisztorom kép róluk Van egy targonca töltőből származó réz tekrecsem nemtudom hány amperes lehet kép róla Így nézett ki az egész eleje a töltőnek kép Erről fogalmam sincs hogy mi lehet kép1 - kép2 Egy kis elektronika még hozzá ! kép1 - kép2 - kép3 Legfőképpen az érdekelne hogy ilyen alkatrészekből érdemes e belefogni a hegesztőgép építésbe ?Ezek lennének hozzá az alapok csak hogy jó úton haladok e ? Készítettem egy videót is a tekercsől 6V-on elég nagy ampert ad le A videót megtudjátok nézni 720p-ben is ! Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget !
Hát ezt én nem tartom megfelelő megoldásnak. Márcsak azért is, mert a kapilláriscsövet is megeszi a huzal a központi csatlakozóban ami rézből van, szval nem kell részletezni mit fog a szivaccsal csinálni
Ha 3 fázisú, akkor nem kell bele kondi. Sok toló elektronikában 1kHz-re van állítva a freki, annak van rettenetes hangja. Én ki szoktam cserélni a PWM IC frekvenciáért felelős kondiját úgy hogy a freki 8-10kHz környékére essen. A 20kHz az nem igazán jó már, mert azon a frekin már a hozzávezetések, szénkefe stb. ellenállása is befolyásolja a motor teljesítményét alacsonyabb fordulatszám tartományban. Tehát bátran vidd le a frekit, ha van kedved kísérletezni, akár optimalizálhatod is a tolómotorodhoz.
Pontosan milyen típusú kondenzátorra gondolsz, és hová kellene az raknom?
Megérné áttekertetni a gép tekercsét réztekercsesre ?A rézdrót megvan hozzá ! Köszönöm előre a válaszod !
Ez egy aranybánya. Van benne 3 tirisztor;3 dióda;3 impulzustrafó a tirisztorokhoz(a hengeres 4 kivezetéses)Az egyik nyákon 3 db UAA145 IC, amit ma aranyáron, de inkább gyémántáron lehet megvenni.De a főtrafó az hiányzik. Az kb. 100-110kg és 80V mellett 125A-al volt terhelhető folyamatosan.Az a kis méretű trafó, amelyik mellé a mérőszalagot tetted Co-nak kicsi.
De ha az eredeti főtrafót meg tudod szerezni, abból 3 db Co-t is építhetsz.
Megvan a 3 fázisú trafó is csak az nem fotóztam le mert az nagynak gondoltam
Ami a videóban is szerepelt trafó az 4,5V-35V-ig az ampert nem ismerjük
Oszt szerintem zárjuk le azzal ezt a visszafújós témát hogy nem fúj vissza se gumival se anélkül. Kipróbáltam így is úgy is víz alatt. :yes:
Készítettem a nagy tekercsről is képet !itt látható
A nagy tekercs adat táblázata kép róla A 165A-s CO hegesztőben lévő aluminum tekercs kisebb mint a targonca töltő tekercse ami réz ez van a hegesztőgépben kép róla Ez pedig a targonca töltő tekercse itt látható Egymás mellet a két tekercs kép róla Vannak szellének is hozzá kép róla is
Szia A Kondenzátort az egyenirányítás után kell berakni a heggesztő körbe, úgy nem fog anyira fröcskölni sokkal nyugodtabb lesz a heggesztés. ha van otthon 3 fázisod, akkor én abban gondoloznék, mert sokkal erősebb, jobb gépet lehetne építeni, én is olyat építettem magamnak.
Köszönöm a válaszod ! Sajnos csak 1 fázisom van itthon, mekkora értékű kondenzátor lenne a megfelelő az én gépembe ?
Ismét a segítségeteket kérném egy 3 fázisú tekercs átalakításához. A képen látható módon kell e bontani a vasmagot ?1 fázisúra
kép a razjról kép a tekercsről
Sokan a fél karukat adnák egy ilyen trafóért!
Ha lehet inkább hirdesd meg add el és vegyél helyette egy kissebb 1 fázisú trafót ami neked megfelel. Gondolom a 165 A-es co hegesztőt szeretnéd felturbózni hogy legalább az a 165 amper ki is jöjjön belőle. Nekem a kondizás sokat segített és elfogadható a gép lemez és zártszelvény munkákra. De ez a 13KVA-es trafó tud olyan 400 amper körüli áramot azzal már hidat is lehet hegeszteni! A rajzod illetve az elképzelésed nem jó. A trafót át kell alakítani szét kell szedni és E-I magkialakítésra kell átforgatni a lemezeket de egyfázisu magra. A tekercseket is át kell méretezni 230 voltra és a fokozatokat is ki kell rajtuk alakítani.
Na azért a nagy trafóért én is ringbe szállnék .
Szia! Elméletileg lehet 3 oszlopos trafót 1 fázisúra tekerni úgy hogy csak a középső oszlopot használod !
Kérdés , hogy érdemes-e - nagyobb súly , vasveszteség ,helyigény ... Vagy pedig szétvágni a vasat kétoszloposra .
Úgy tervezem hogy építek egy CO hegesztőt megmarad a másik is amig ez nemlesz kész ! De nem ezeket a nagy tekercseket fogom használni hozzá mégsem !
Hanem van egy jóval kisebb amit már egyszer felraktam erre gondolok:kép róla Készítettem róla egy videót is. Ez egy ilyen azonnal erőfelmérés volt hogy mit is tud a tekercs a 2,5-es pálcát szépen vissza égete ! Nemtudom mekkora amper lehet benne tipelésem szerintem (160A körüllehet ). Ebből a tekercsből lenne elkészítve a CO hegesztő ! Itt látható a videó róla Mennyire tartjátok jó ötletnek hogy ebből készüljön el ? Köszönöm előre a segítséget ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |