Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   79 / 248
(#) freemen válasza ha5kj hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Azt hiszem ez nekem egy kicsit sok.Viszont szert tettem egy másik szkópra amivel esetleg meg tudnám nézni hogy látok-e a kioltójelből valamit valahol.De előtte néhány rettenetesen bugyuta alapkérdés.A vizsgálandó szkóp kapcsüzemű táppal rendelkezik amivel vizsgálódnék az viszont hagyományos transzformátorossal bír.Ebben az esetben is kell leválasztó trafót használnom vajon? vagy elég ha csak a zárlat elkerülésére figyelek.A másik kérdés ami felvetődött bennem hogy a pld-ből kijöhet egy ilyen nagy szintű jel mint a blank jel nagysága?De hogy ez se legyen egyszerű a most szerzett szkóp sem muzsikál fényesen mert egy egyszerű 12V akksit rátéve
a raszterről 17V olvasható.Viszont ha a V/div nagyobbra állítom az arányosság megmarad.Na ez mi lehet talán nincs megfelelően hitelesítve?Mert ha ez így van ezt elfejtette közölni az ebay-on az eladó.
(#) ha5kj válasza freemen hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Jól néznénk ki, ha leválasztó trafó kellene. Akármilyen táp van egy műszerben, nem rázhat ha megfogják a házat, a földet. A kapcsolóüzemű tápban jól el van szigetelve a primer kör a táp kimeneti áramköreitől.
A pld-ből általában nem jöhet ki nagyobb villany, mint amennyi a tápfeszültsége. Az meg azt hiszem 5V. A blank jel tehát ekkora. A kscső számára megfelelő szintet az az áramkör adja, aminek a 200 Ohm van a kimenetén. Az 5V-os blank jelet ez az áramkör alakítja megfelelő szintűre.
A szkópok erősítése kalibrálható, általában belső beállító potival. A12 V akku feszültsége akármi lehet 0 és 15V között. A szkóp DC hitelesítéséhez egy voltmérő alkalmasabb. Egyelőre ne törödj a szkóp hitelességével. Nem a pontosság, hanem a funkcionális működés a fontos. A hiba azért zavar, mert látod. Húsz másik hibájáról viszont nem tudsz, tehát nem zavar. Nincsen tökéletes szkóp. Van használhatatlan, meg bizonyos esetekben használható.
(#) Lacika001 hozzászólása Márc 25, 2012 /

Sziasztok! Szerintetek mi lehet a gondja ennek a szkópnak: csatoltam egy képet a kalibrálójelről. AZ egyik csatornán 0,1-0,5V/div állás között, ilyen csúnya a négszögjel, nagyobb vagy kisebb állásban viszont tökéletes. Biztos nem a kábellel van baj, kettővel is néztem, meg a msáik csatorna is jó. Régebben még néha néha helyreállt a négyszög (ha sokáig ment) de mostmár folyamatosan ilyen. Leader ls8022ről van szó.

Kép0943.jpg

(#) pucuka válasza Lacika001 hozzászólására (») Márc 25, 2012 / 1

Az oszcilloszkópok bemeneti osztója általában kompenzált osztó. abban az állásban amelyikben ezt a képet látod, az osztón levő kompenzáló kapacitás elszabadult, mégpedig az, amelyik a föld felé van. Ezáltal magas kiemelés adódik, ettől a túllövés.
(#) ozpecs válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Vagy a mérőfej nincs kalibrálva,elég sürün előfordul, hogy be kell állítani a trimmerrel. Gyári uj mérőkábelnél tutira szinte. A suliban ahol dolgozok, minden kicsit komolyabb mérés előtt kell ellenőriznem, mert ugye nem mindig ugyanaz a mérőkábel van használva.
(#) akrobu hozzászólása Márc 25, 2012 /

Sziasztok.

Van egy metrix ox725 -ös szkópom. Van egy olyan problémája, hogy jelek jelennek meg rajta mindkét csatornában ugyanaz. Valami 50Hz-es nyavaja lehet. Mi lehet a baja? A puffer kondikat már kicseréltem.

MVI_2425.AVI

(#) kadarist válasza akrobu hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia!
Ilyenkor érdemes bevetni egy másik szkópot, amivel végig kell tapogatni a Y-erősítőt.
(#) pucuka válasza ozpecs hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Ha mérőfej probléma lenne, akkor egyik állásban sem lenne jó. De csak a bemeneti feszültség osztó egyik állásában van probléma.
(#) Lacika001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Köszi, mostmár tudom merre kell keresgélni
(#) akrobu válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Gondoltam hátha találkozott már valaki ilyen problémával, akkor nem kellene másik szkóp, de köszi a segítséget.
(#) pucuka válasza akrobu hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Többet lehetne mondani róla, ha szinkronoztad volna a jelet. Remélem rövidrezárt bemenetnél nézed. Az is lehet, hogy az elektronkapcsoló jelét látod. (Alt /Chopp)
(#) akrobu válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

A jel szinkronozva van, csak a fényképező készít ilyet.
(#) Chainsaw hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Sziasztok! Van egy RFT EO 213 szkópom, és az a problémám, hogy ferdén áll rajta a csík. A fórumtéma első oldalán az a javaslat, hogy meg kell lazítani a bilincseket, és elforgatni a szkópcsövet. Tényleg ez a hivatalos módszer, vagy lehet találni valahol egy eldugott potmétert, amit a szervízkönyv nem említ, és erre hivatott? Köszi!
(#) vatti65 válasza Chainsaw hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Szia!
Ha a csövön nincs forgató tekercs ( és itt valószínűleg nincs ) akkor valóban ez a megoldás. Általában a kör előlapú csövekre nem tettek, persze van kivétel.
Atti
(#) pucuka válasza Chainsaw hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Az oszcilloszkópokban (legalábbis az analóg szkópokban, amilyen a tied is) elektrosztatikus eltérítésű ks csöveket használnak. Az elektronsugár eltérítését eltérítő lemezek végzik. Ezeket gyártáskor nagyon pontosan beállítják. Utólagos korrekció nincs. Csak a katódsugárcső elforgatásával lehet az eltérítés pontosan vízszintbe állítani, ekkor a függőleges is függőleges lesz. Ezt állítani a cső foglalatánál kiképzett körcikk alakú rögzítésnél lehet.
(#) meszi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Pontosan, vagy a csövet forgatjuk vagy a tekercset birizgáljuk. Van olyan is hogy a tekercs a cső körül leszakadt és elmozdult, találkoztam már ilyennel is...
(#) Chainsaw válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) lala0606 hozzászólása Ápr 11, 2012 /

Sziasztok MESTEREK! Rendszeres olvasója vagyok a HE-nek, nagyon sokat lehet tanulni tőletek, olyan "szájbarágosan tudtok javítni", hogy a magamfajta amatőr is megérti javarészét, és ezért KÖSZÖNET nektek.
Most jutottam odáig el, hogy tudtam venni egy olcsó kis alap szkópot, a napokban kapom meg postán.
Kérni szeretnék tőletek véleményt (pozitiv és negativat egyaránt),tapasztalatokat akinek van vele kapcsolatban, valamint hozzá tartozó doksikat. Az elado szerint jol müködik, remélem nem javítással kell kezdeni az első szkópommal.(Bár a postán is érheti bármi, mig megkapom.)
A képet mellékelem, és előre is köszönöm.
Üdv,:Lala

EO201,.jpg

(#) whitecar válasza Chainsaw hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

A katódsugárcső előtt külön elhelyezett skálalapot általában úgy rögzítik, hogy egy excenterrel a skála vízszintes középvonala a sugárral párhuzamosra legyen állítható (ld. ábra). Ha az EO-213-on nincs ilyen lehetőség, valóban csak a cső elforgatása segít.
Korszerű KS csöveken a parallaxishiba elkerülésére a skálát a katódsugárcső ernyőjének belső felületére viszik fel. Ilyenkor nem lehet a skálát az ernyőhöz képest mozgatni, e helyett van az árnyékoló burán belül a sugárforgató tekercs, amelyen az áram egy trimmer potméterrel (TR, trace rotation) állítható.

621.jpg

(#) Saggitarius válasza lala0606 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Meg letezik? Anno a szakkozepben a 80-as evek elejen ezt hasznaltuk ha csak egysugaras szkop kellett. Talan az akkori NDK-ban keszult? Ha jol emlekszem 10 megas, de otthoni atlagos felhasznalasra elegendo lesz.

Talan hatranyara tudnam felhozni, hogy kicsi a kepernyoje.
(#) lala0606 válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Igen 10 megás és valóban kicsi a képernyője, de kezdetnek megfelel nekem, kicsi pénzből kellett kigazdálkodni. Korához képest jó állapotban van és tényleg otthoni mérésekre kell, bár már látom előre, hogy kevés lesz az 1 csatorna sok esetben de egyelőre ez van.
(#) Hp41C hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Sziasztok!

Egy EMG TR1568/2 +110V -os tápjában elhalálozott a 2N4240. A helyére egy BU931 -et tettem, a kompenzáló kapacitást (C2) meg kellett növelnem. A táp rendbe jött, a 110V pontosan megvan. A probléma az, hogy kb. 2 .. 3 perc múlva a táp átereszti a buffer 160V -os feszültségét. Ha kikapcsolom és újra bekapcsolom, a 110V 2..3 percre újra normális, aztán megint a 160V mérhető a kimeneten. Sugár van, de 160V os kimenetnél kép eltolódik balra, a jelalak a felére összemegy, fényerő állításra nem reagál, a trigger továbbra is megy. Amíg a táp kimenete 110V, addig minden jónak látszik. Mi okozhatja a jelenséget?

A kivilágosító erősítőben az R101 túlmelegszik, rajta 40V mérhető. A kapcsolási rajz elemértékeivel kb. 22V -nak kellene rajta esnie, azaz 7.3mA kollektor árammal kellene üzemelnie. Ez 160mW. A mért értékekkel számolva a kollektor áram 13.3mA, a teljesítmény az R101 -en 533mW.
(#) kadarist válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Ez a BU egy Darlington-típus, nem nagyon válik be ott, ahová sima tranzisztor kellene. Lehet, hogy gerjed a táp. Az eredeti helyettesítője: Bővebben: Link
(#) ha5kj válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

A 22V akkor lenne igaz, ha C101 nem volna. De az feltöltődhet a vezérlés során, a bázis emitter átmenet egyenirányító hatása miatt. De próbaképpen kiforrasztahtó az egyik lába, hogy eldönthessük, jó-e a bázisosztó. R101 meg 1 wattos nem?
A 110V a nagyfesz generátor munkapontját is elviszi ( TR51), tehát a fényerő gondok jogosak.
A hiba nem az, hogy elszállt az áteresztő, hanem az, hogy nem tudjuk mitől. Túlterheléskor lehet ilyesmi. Ha ez már nincs, akkor jöhet akár a darlington is, ugyis 60V van rajta, tehát nem érdekes a nagyobb szaturációs fesz. A 723-nak meg nem érdekes, hogy kisebb áramot várunk tőle. A 2 perces elmelegedés érdekes. Melegszik az új áteresztő? Amikor beáll a 160 V akkor mi van a 18V-os zeneren, meg a 723 kimenetein? Mekkora a bázis emitter feszültség az áteresztőn?
(#) Hp41C válasza ha5kj hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Szia!

Köszönöm az ötleteket.. Megyek mérni. A Zéner anódja maga a kimenet, ott +160V van a "bemelegedés" után.
Idézet:
„R101 meg 1 wattos”

Igen a rajzon 1W, a valóságban is vastag Remix, de nem olyan vastag, mint a 110V tápban levő 560 ohm -osak. Már elszíneződött a panel alatta, az ellenállás meg "hámlik", az értéke már nem olvasható le...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Elvégeztem a méréseket:
BU931 esetén
Jó állapot:
Puffer 174V, Zéner katód: 128V, kimenet 110V,
Rossz állapot:
Puffer 174V, Zéner katód: 167V, kimenet 157V.

BUX84 esetén
Jó állapot:
Puffer 172V, Zéner katód: 128V, kimenet 110V, a 732 9. lába: 111V,
Rossz állapot:
Puffer 172V, Zéner katód: 163V, kimenet 153V, a 732 9. lába: 152.7V.

A jelenség mind a két tranzisztorral előáll, a darlingtonnal sokkal hamarább. A mérések végzése közben tapasztaltam, hogy a zener katódjának mérésével át lehet billenteni az áramkört a rossz állapotba.

R101 -en a C101 nélkül is 60V esik. Az R103 helyén csak 15k van. R101 két darab 1k5 / 2W -ra cserélve.

Azt nézd meg, hogy a 723-nak megvan-e a 18 V tápfeszültsége, amit a zener biztosít. Amikor az áteresztő kinyit teljesen, akkor rövidrezárja a 723 tápfeszét, így az nem tud működni. Ha az áteresztő a hibás. Ha a 723 rossz, akkor az ki tudja nyitni az áteresztőt..
Másszóval lehet rossz a stabilizátor IC is. Vagy az IC föld felé menő ellenállása. Ha ez utóbbi megy szakadásba, akkor egy sor áramköri elem próbálja nyitni az áteresztőt., -sikerrel. Ott a 2M2-es poti is, az is lehet hunyó. Ez a kettő jelenti a kapcsolatot a földdel, és éppen hogy a földről nem tud a szabályzó kör, amikor kinyitja az áteresztőt.
(#) ha5kj válasza ha5kj hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Keresztbe írtunk. Olvasom... várj

Ok, úgy látom 36V-os a zener, de a rossz állapotban csak 7V van rajta. Az IC belső referencia zenere meg ugy emlékszem 6.8V.
A két áteresztő meg szerintem jó, mindegy melyiket hagyod.
Most jut eszembe, lehet, hogy a 723-ak foglalatban vannak, ezért meg lehet tudni átmegy-e a hiba másik tápba az IC felcseréléssel.....
(#) ha5kj válasza ha5kj hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Még valami, a zener feszültsége azért csökkenhet 36V alá, mert elfogy az árama. ( a föld felé) A kisebb fesznél meg nem tud működni a 723. Kinyitja a kimeneti tranyóját koppanásig, attól meg teljesen elfogy az IC tápja, mert az áteresztő kisöntöli.
Következő: »»   79 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem