Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   80 / 248
(#) Hp41C válasza ha5kj hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

A zener ZX18 - 18V -os. A mérések igazolják, jó állopotban 18V esik rajta.
Van itton egy-két 723 még. Nem szeretnék egy másik tápot is tönkre tenni. Egy vadonat új Texassal idult a próba... Az R6 és R5 ellenállások kivezetéseit átforrasztottam.
(#) ha5kj válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Közben kadarist hozzászólásán is jár az eszem, Mi van ha nagyobb a béta? Meredekebben nyit az áteresztő. De ha nyit, kisöntöli a 723 tápfeszét. Vagyis elfogy a zeneren a feszültség. A megoldás: a bázis és emitter közé rakott ellenállással lopni kell a bázisáramot, hogy ugyanannyi legyen, mit a 2N4242 esetében.
A nagy béta miatt lett instabil az áramkör, és a 2 percre is magyarázatot ad, ugyanis a melegedés miatt t nő a kollektoráram, és egyszer csak átbillen az áramkör. A mérőzsinór ügyre is választ ad.
(#) Hp41C válasza ha5kj hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Szia!
A Texas 723 -nal is át tud billenni, de tovább bírja. Most a BUX84 van benne (2N4240 Hfe 40 .. 100, BUX84 Hfe 35). bekapcsolás után a feszültség 112V, bemelegedés után, amikor nem tér át a rossz állapotba a feszültség lemegy 102 .. 104V körülire - ekkor a triggerelés már nem stabil. Kikapcsolás és bekapcsolás után ismét 112V -ra áll be.
A BU931 -hez a konpenzáló kapacitást felvittem 4.7nF -re, a BUX84 -hez elég a 39pF.
(#) kadarist válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Ilyenkor be lehet vetni a hűtő sprét vagy pákás melegítést, persze óvatosan.
(#) ha5kj válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Ilyen stabilitáshoz nem kell 723. Majdnem 10 százalék.
Van egy ötletem: mérj rá az áramfigyelő ellenállásra.Lehet, hogy azért nem stabil, mert valaki szivatja a tápot és pont az áramkorlát működésének határán vizsgálódsz. Ha a 2.5 Ohmot átmenetileg kicsit kisöntölnéd, mondjuk egy 2-5 ohm körüli ellenállással, és ugy megnéznéd a stabilitást?
Azt nem értem, hogy a 723 kompenzáló kapacitását miért kell változtatni a külső tranyó cseréjekor, és azt sem tudom, hogyan találtad meg a 4.7 nF vagy 39 pF értékeket.
(#) Hp41C válasza ha5kj hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia!

- Hurok stabilitási kritérium: A nyilt hurkú erősítés frekvenciamenetének 1 szeres erősítés (0 dB) alá kell csökkennie, amikorra a fázisszög a fázistartalékot is figyelembe véve eléri -180 fokot. A darlington tranzisztor a 300 -es Hfe -je megnöveli a nyilthurkú hurokerősítést. Amikor nem volt a kompeczáló kapacitás megnövelve, az ábrán a sugár hullámos volt.
- 39pF as eredeti kapcsolási rajzon szereplő érték, nem kellett kitalálnom. A 4.7nF egy domináns pólus akar lenni, későbbi finomítással lehetett volna csökkenteni. Ettől a kapacitástól a sugár "kisímult". BUX84 -hez nem kell a 4.7nF.

Idézet:
„Ilyen stabilitáshoz nem kell 723. Majdnem 10 százalék.”

Az a baj, hogy kellene a 723, mert ha lemegy a feszültség a 102 .. 103V -ra a triggerelés nem lesz stabil vagy az időalap nem működik rendesen. A képernyőn a saját kalibráló jel 110V -nál stabilan áll, 102 .. 103V nál (a kezelő szerveket nem állítva) a kép vizszintesen mozog, a trigger potencióméterrel már nem lehet megállítani.

- Az áramlimit ötlet lehet, hogy jó lesz. A 220µF puffert már néztem, az LCM3 még jó kapacitás és ESR értéket mutat. Okozhatja-e a hiobát a 22µF/250V a kimeneten. Vagy valamelyik másik fokozatban kellene keresni?
(#) Ami hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Tudna valaki segíteni? KP303D N fet Hol lehet kapni? vagy mivel helyettesíthető? RFT EO 201 szkóp bemenő tr-e
(#) kadarist válasza Ami hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia!
BF245C jó lesz helyette. A lábkiosztásra ügyelj!
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Sziasztok!

- Úgy néz ki, hogy megvan a hiba, bár még csak 20 perce megy rendesen a szkóp. Kicseréltem a C1 -et annak ellenére, hogy az LCM3 -mal jó értékeket mértem rajta. Valószínűleg időnként átüt, így jelentősen csökken időnként a bemenő feszültség és a szabályzónak elfogy a tápfeszültsége, mivel a C3 tartja a kimenő feszültséget. A 2N4240 is valószínűleg ezért ment tönkre. TR1 helyén a BUX84 dolgozik.
- A kivilágosító erősítőben miért lehet gyárilag R103 helyére 15k beültetve? Mit okoz, ha a kapcsolási rajzon szereplő 39k -ra cserélem, hogy TR102 kollektor árama lecsökkenjen 7.2mA -re és a R101 disszipációja 158mW -ra? A tranzisztorok a kapcsolási rajzon feltüntetett típusúak.
(#) designer válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

BU806-t tegyél bele. Én is arra cseréltem és jól működik.
(#) Hp41C válasza designer hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Szia!

Köszünöm a tanácsot, de a BU806 adatlapja szerint (Uce0) csak 200V -os, a BUX84 pedig 400V -os. Hűtés szempontjából a BUX egy kicsit rosszabb (BUX84 Rtjc 2.5 fok/w, BU806 2.08 fok/W). A kapcsolásban 170 - 180V -ra van igénybe véve, ha még a 230 V 10% tartományának maximumát veszem, akkor az 187V. Ez már elégé megközelíti a 200V -ot, főleg bekapcsoláskor, amikor még C3 töltetlen.
(#) Ami válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Köszi. Nincs meg a 15volt a tápon. ha kiveszem az áteresztő tr-t elötte felmegy 17.5 -re de ha bent van csak 6volt. Találtam benne egy pár rosz trt a bemenetnél de nem változott. Hosszabb müködés után felmegy olyan 8 voltra. 47µF kondikat 60-61µF mérek holott rá van írva 47µF 16Volt. Biztos nem a műszer a rossz. Kettővel is próbáltam. Egy új 47µF kondit 42-45µF -nak mérek.
Érdekes ilyennel még nem találkoztam az elektrolit kondi kapacitásának csökkenni kéne nem nőni????
van valami tanács? RFT EO 201
(#) Ami válasza Ami hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Átersztő Tr Jó.
(#) Hp41C válasza Ami hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Szia!

A régi szép időkben a Remix is nagyobbra gyártotta az elektrolit kondenzátorait, legyen miből veszteni a kapacitást... A most kiecsrélt 2 * 100 µF /250V kondenzátort a Remix 1978 februárjában gyártotta, a kapacitásmérő szerint 196µF a párhuzamos eredő. 34 éve! Kár, hogy a feszültséget nem bírja.
(#) granpa hozzászólása Ápr 22, 2012 /

Szevasztok!
Végre elővettem a szkópom; Híradástechnika KSz., TYP. HOS 21-58; No.82-80-245. TV Oscillosyncroscope. Semmi más jelzés nincs rajt. A minap már valamely topicban szó volt róla, de most nem találom. Segítsetek, hol van, mert valaki belinkelte a kapcsolását, meg még tudnivalókat erről. Megvolt a gépkönyve, de azt sem találtam meg most (biztos meglesz valahol a cuccaim közt, nem értem rá megkeresni). Kívülről teljesen épnek látszik, nem zörög, nem rozsdás, nem büdös; mikor eltettem (kb. 20 éve) jó volt. Egy-két előzetes stuffot nagyon megköszönnék a hozzáértőktől, mielőtt nekiesek kipróbálni, szétszedni (javítani). Talán egy hónap múlva lesz rá időm.
Köszönöm: Kálmán
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Folytatás: megtaláltam amire gondoltam (topic), hát az TV Miniscope, nem az mint az enyém. Ebből kifolyólag komoly segítségre szorulok (majd, ha nekiesek) valószínűleg (főleg, ha nem lesz meg a gépkönyvem).
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Ess neki, majd segítünk. Nem egy túl bonyolult szkóp.
Mit (nem) csinál?
(#) kadarist válasza granpa hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Szia!
Esetleg nem erről lenne szó?
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Azt hiszem, az elődjéről.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Szia! Erről;(meg arról is) úgy néz ki, de nincs ilyen száma, csak az amit írtam. Mint írtam legfeljebb egy hónap múlva állok neki (most megint Pesten vagyok), nem volt rá időm mikor Györökön jártam (Fatornyos), hogy bekapcsoljam, megnézzem, mit nem csinál.
Pucuka; köszönöm a biztatást, jelentkezem, ha fejlemény lesz. :worship:
(#) alteh hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sziasztok!
Tektronix t912 szkópnak , nem működik a memóriája.Az volt hogy kontakthiba volt a tápban ,és ahogy azt megjavítottam , mint szkóp tökéletes , de nem megy a memória , ami valójában a katódsugárcső egy funkciója (de hogy őszinte legyek nem vagyok vele tisztában , hogyan is műgödik, ha valaki tud válaszolni , nagyon megköszönném , és nem utolsó sorban sokat segítene a javítás előrehaladásában is).Rajta a feszültségek és a jelalak is megegyezik a sémáéval,de nem rajzol a STORE állásban,ha be van nyomva a gomb akkor is marad mint szkóp.Meg tud e hibásodni így a Katódsugárcső vagy máshol lehet a hiba .Mellékelem a séma ezen részét , minden segítségért nagyon hálás vagyok mert én már kifogytam ötletből.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Helló! Valami előzetest, ha tudnátok mondani, mielőtt egyáltalán a konnektorba dugom (lekabátolom, szétnézek benne; látok-e rendellenességet), mire figyeljek fokozottan, ami eszembe se jutna esetleg. Élesszem leválasztóról, kisebb feszültségről, valamely részét ne különítsem el, amikor próbálom (pl. tápegység)? Gondolom kondizni biztos kell, nem mai darab. :worship:
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Nem hiszem, hogy sok baja lenne, dugd be bátran, ha nem kapott nedvességet, nem lesz semmi. (legfeljebb kimegy egy bizti) A "tápegysége" is csöves, ami baja lehet azok többnyire a szűrőkondik, de ha bekapcsoltad, elválik.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Köszönöm a bátorítást, nem kapott nedvességet, remélem jó lesz (de azért óvatos leszek) .
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Szia! Ismét végigolvastam a topicot, és megtaláltam "kadarist" #942814, #944298 hsz.-eit /'11.03.09.(11.)/, ahol pont az én szkópomról van szó, ez megnyugtató.[OFF]Még Pesten vagyok, de ha leérek, beizzítom!
(#) blaci hozzászólása Máj 2, 2012 /

Üdv!

Kaptam egy TR-1568/A oszcilloszkópot. Kitakarítottam sürített levegővel, izoptopil alkohollal, meg ecsettel.
Ezen kívül szétszedtem a nagyfeszültségű részt, és kicseréltem a fehér szigetelő csöveket zsugorcsőre, amitől megszűntek a villámok, csak egy halk sistergés maradt, és termeli az ózont erőteljesen.
A kijelzőn középtájt van egy kb 1 cm csík, ami kicsit ugrál minden irányban. Részemről itt megállt a tudomány, és attól tartok, csak rontanék a helyzeten, ha tovább javítanám
Volna esetleg valaki, aki hajlandó volna megjavítani?
Természetesen nem ingyen gondoltam. A szállítás miatt jó lenne Szeged, Hódmezővásárhely környéke, kicsit nehézkesen Budapest is megoldható.

Előre is kösz.
(#) Ballage válasza blaci hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szia!

Csak egy tipp: próbáltad már megnézni a nagyfesz részt tejes sötétben? Ha a sziszegés áthúzás vagy csúcshatás miatt van (az ózontermelés erre utal), akkor elvileg látni kéne valami fényjelenséget.

Üdv,
Ballage
(#) kadarist válasza Ballage hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Van, fény, egy 1 cm-es csík formájában.
(#) blaci válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

A két fény azt hiszem nem ugyan az. Az egy centis csík a kijelzőn van, a sziszegés meg hátul a nagyfesz részen.
(#) blaci válasza Ballage hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Keresek valami elsötétíthető irodát, de csak holnap, vagy holnapután lesz rá időm.
Következő: »»   80 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem