Fórum témák
» Több friss téma |
Visszacsatolásos? Ha PWM, akkor igen, ugyanis számításba kell venned a trafó szórt induktivitása okozta kitöltési tényező veszteséget, valamint azt is, hogy nagy terhelések esetén a primer fesz nagy kondik esetén is esik.
Ez azonban nem igaz például visszacsatolásos LLC konverterek esetében.
Köszönöm szépen válaszod. Igen PWM-re gondoltam.
A szórás okozta kitöltés-veszteség pontosan miben nyilvánul meg? Mármint milyen módon okozza ezt a szórt induktivitás?
Én nekem az a sejtésem, hogy pl. együtemű esetben ráül az általa okozott feszültség-túllövés ráül a szekunder oldalról visszatranszformált feszültség és a tápfesz összegére, ami ráhagyásmentes méretezés esetén a tápfesz kétszerese, 650V körüli üresjárásközeli állapotban, meg erre még a túllövés. Vagy ugyanez a helyzet lemágnesező tekercses forward esetén, ha reset tekercs és a primer aránya 1:1. Vagy akár Flyback esetében is (bár mondjuk ott erre van az RCD snubber..). És akkor a szórás nélkül elegendő max. zárófeszültségű FET már nem is elegendő, csak túlméretezett szekunderrel, vagy növelt Reset/primer aránnyal, aminél meg kisebb a max. használható kitöltés (előbbinél automatikusan kisebbre áll be). Mondjuk ha nagyobb a FET megengedett letörési energiája (adatlapon avalache energy), mint amit a túllövés képvisel, még túl is élheti. Bár bekapcsoláskor szélsőséges helyzetek alakulhatnak ki.. Nemrég raktam össze egy 1:1 primer-reset áttételű forwardot 5H0165-ös, 650V-os Fairchild PowerSwitch-el. Működött is, csak a 8-adik bekapcsoláskor elcsattant az FPS .. Vagy az is lehet, és könnyen lehet, hogy rosszul gondolom.. mivel az én gondolatmenetem alapján ezt a kitöltés-veszteséget pótolni lehetne a nagyobb feszültségű FET-tel..
Áá.. reset tekercs nélküli esetben (ami a kétfetes konverter) baromságot írtam.. mert akkor a primer oldalon megengedett fesz határozza meg a szekunder oldali záróirányú feszt. Ugyanez van az RCD snubberes esetben. Egyedül csak a reset tekercses és flyback esetre igaz, amit írtam. Elnézést.
Nem kitöltés, hanem fesz-idő terület kiesés lesz.
Most már kezdem kapisgálni. Főleg a kérfetes és a félhidas üzemben, ugyanis ott túllövés nincs, mert pl. kétfetes esetben a clamp diódák nem engedik a tápfesz felé nőni a feszültséget, félhidas esetben is ott vannak a clamp diódák, és ott szintén nem... csak a szórás okozta "túllövés" idejére a mágnesező induktivitáson szórási nélküli esetben eső feszültségből kivonódik a szórt induktivitáson eső feszültség, az Lk*dI/dt, csökkentve a fesz-idő területet. Lehet még ennél is összetettebb, de ha jó a gondolatmenetem, akkor már kezd világos lenni.
Itt "Loss of duty cycle on the secondary side"
A szórt induktivitás lassíja az áram irányváltását, ezért korlátozza a maximális kitöltési tényezőt, igy csökkenti ez effektív kitöltési tényezőt a szekunder oldalon.
Sziasztok!
Meg szeretném építeni a lorylaci cikkében található kapcsitápot. EZT! De nem tudom, hogy honnan lehetne beszerezni olyan szűrőt a 230AC ágba, lehet ilyet készen venni? Illetve én a 2x50V os verziót szeretném meg építeni és ott az IC-s rész ugye SMD és ehhez szeretnék egy nyákrajzot kérni, ha van valakinek. Előre is köszönöm! mhatalyak
Ja és még egy egyszerű Paint-ben készített rajzot a tekercsek elhelyezéséről és hogy melyik tekercsvéget hova kössem, mert kicsit bele zavarodtam már és nem n agyon értem.
Nem tudom, a Laci-féle táp mennyire termel differenciális zavarokat, de szerintem a PC tápoknál megszokott EMI filtert be lehet ide hasalni: 2x27mH, közös, nagy permeabilitású magra tekerve, vagy kibontani egy az egyben PC tápból, a hozzá tartozó fólia X kondikkal (2x100..330n, de általában a tekercs után 100n szokik lenni) és a 330k...470k-s X ellenállással együtt, ami a második kondival van párhuzamosan. Bár a kapcsolási frekvencia nagyobb, így a preciz eredmény érdekében szépen utána kéne számolni.. de nekem a Cimopata féle tápban is egy PC táp EMI filtere van. Egyébként a rezonáns tápok egyik jó tulajdonsága, hogy nem viszik túlzásba a zavarkibocsájtást, szóval szerintem ez a minimális, hasalt kombináció már úgy ahogy megfelelő eredményd adhat.
PC-tápból lehet ilyen zavarszűrőt bontani, ha kell adok neked (privátban egyeztethetünk).
A nyákterv pedig letölthető, ott van benne a fájlban a fő és a segédnyák is! Mellesleg ugyanezt pont pár napja kérdezték meg (sokadszorra), nem sokat kellett volna visszalapoznod. A tekercsek bekötésén smemi bonyolultság nincs. A szekundernél kell figyelni, hogy ott középmegcsapolás van. A trafó többi tekercsénél a tekercselési irány nem számít.
Ja, meg találtam a rajzot, most látom, hogy alul át lehet léptetni egy kis füllel a sprint-layoutban. Rengeteg PC tápom van itthon, tehát szűrő is lesz minden bizonnyal. A trafónál csak annyit nem értek, hogy a szekunder az fedje a primer tekercset, vagy a primer mellé tekercseljem a szekundert? Írtad, hogy minimum 7mm távolság kell közé és nem tudom, hogy most ez akkor légrés legyen, vagy egymás mellé menjenek a tekercsek és a kettő között legyen 7mm. Na ezt jól meg mondtam. Meg még van az L1 tekercs 3 menet, de az a nyákrajzon hol helyezkedik el? Vagy a magra van tekerve? keresztmetszet mekkora legyen?
Bocsánat a sok kérdésért, de ez lesz az első kapcsi tápom.
Azt ajánlom olvasd el még néhányszor a cikket. Sőt mivel nincs korábbi tápos tapasztalatod, akkor skory oldalát és cimopata cikkét is. Ezek után a kérdéseid nagy részére választ fogsz kapni.
Amennyiben az előbbi kérdéseid mégsem válaszolódnának meg, akkor térj vissza, és elmagyarázom. A segédtekercs ugyanúgy a trafóra van tekerve, csak a multisim nem tud ennyire soktekercses trafót rajzolni. A 7 mm pedig a tisztázási távolság, ami felületen kúszva értendő. Ennek a jellege az, hogy a felületeken különböző dolgok abszorbeálódnak ("ráragad a por"), amelyek vezethetnek, és így átütést okozhatnak.
Értem, olvasgatom még! Köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv.
Sziasztok, szeretnék tőletek kérni egy táp+pufermező kapcsolást, ami több mint 2 db kondit tartalmaz. (pl:2x2)
Előre is köszönöm.
Pontosabban mit is szeretnél készíteni?
Milyen táp? és miért fontos hogy 2x2?
szia, elégé amatőr vagyok. Végfokba kéne táp, ami 2x200 RMS. van most két tápom is hozzá, csak a kondik 15000µF-sak, és gondoltam egy tápra a 2 kevés, a 4-t meg nem vágom hogyan kell rákötni, ebben kéne a segítség.
Köszike
Párhuzamba!
De most ez a kérdés miben kapcsolóüzemű, és miben 230V?
Szerinted ezt hova tudtam volna írni, írtam hogy amatőr vagyok a témában!
Köszönöm szépen
Üdv!
Az IRS27951 nevezetű IC-t honnan tudom be szerezni, esetleg mivel lehet helyettesíteni? Köszönöm előre is!
Kérlek használd a fórum kereső funkcióját, mielőtt olyan kérdést teszel fel, amit előtted már többen feltettek!
Igazad van, meg is találtam 2 perc alatt. Farnell nél kapható. Köszönöm.
Kezdő vagyok, nem is szeretnék belemenni a dolgokba, lehet hogy most persze a kérésekkel kizárásokat, ellenvetéseket teszek fel. Erősítőhöz, tranzisztoros kapcsoláshoz keresek -+24 voltra , u1-es rackbe az erősítő mellé úgy hogy elférjen a tápegység. Údvözlettek.
Ha kezdő vagy, és nem szeretnél mélyen belemenni a dologba, ajánlom a Cimopata-féle rezonáns táp kapcsolást. Könnyen utánépíthető, könnyen éleszthető, és az IR2153 vagy IR21531 is viszonylag könnyen és sok helyről beszerezhető. Fekvő ETD-29 mag esetén simán beleférsz az 1U magas házba. A 2x24V-os táp alapján nem saccolok valami túl nagy végfokteljesítményt. Szimpla véfok? Hídkapcsolás? 4 v. 8 ohm? Hány végfok lesz a tápon?
[OFF] Ha szimpla, és 8 ohmos a hangfal, akkor maximálisan köbö 30W az a csúcsteljesítmény, amit még ésszerű torzítás mellett ki lehet venni ilyen feszről megtáplált végfokból. És mivel a zene olyan jószág, hogy az átlagos teljesítmény az ő esetén a csúcsoknak töredéke (nyolcada-tizede), két ilyen végfoknak 50W folyamatost bíró táp bőven elég, még sok is. Hacsak nem hajtod túl, de akkor nő a torzítás, romlik a dinamika. Más a helyzet, ha hídvékfok, pláne ha ez a híd 4 ohmot hajt.. ekkora tápfeszen ez elképzelhető.
Szimplán kettő quad 40-öt akarok rá tenni, U1, 150mm hosszú dobozba szeretném rakni.
Még hűtés hélkül sem fér bele egy kapcsolótápos sztereó Quad egy 1U/150mm-es rack dobozba
|
Bejelentkezés
Hirdetés |