Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   275 / 782
(#) lorylaci válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Visszacsatolásos? Ha PWM, akkor igen, ugyanis számításba kell venned a trafó szórt induktivitása okozta kitöltési tényező veszteséget, valamint azt is, hogy nagy terhelések esetén a primer fesz nagy kondik esetén is esik.
Ez azonban nem igaz például visszacsatolásos LLC konverterek esetében.
(#) nagy_david1 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Köszönöm szépen válaszod. Igen PWM-re gondoltam.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

A szórás okozta kitöltés-veszteség pontosan miben nyilvánul meg? Mármint milyen módon okozza ezt a szórt induktivitás?
Én nekem az a sejtésem, hogy pl. együtemű esetben ráül az általa okozott feszültség-túllövés ráül a szekunder oldalról visszatranszformált feszültség és a tápfesz összegére, ami ráhagyásmentes méretezés esetén a tápfesz kétszerese, 650V körüli üresjárásközeli állapotban, meg erre még a túllövés.
Vagy ugyanez a helyzet lemágnesező tekercses forward esetén, ha reset tekercs és a primer aránya 1:1. Vagy akár Flyback esetében is (bár mondjuk ott erre van az RCD snubber..). És akkor a szórás nélkül elegendő max. zárófeszültségű FET már nem is elegendő, csak túlméretezett szekunderrel, vagy növelt Reset/primer aránnyal, aminél meg kisebb a max. használható kitöltés (előbbinél automatikusan kisebbre áll be). Mondjuk ha nagyobb a FET megengedett letörési energiája (adatlapon avalache energy), mint amit a túllövés képvisel, még túl is élheti. Bár bekapcsoláskor szélsőséges helyzetek alakulhatnak ki.. Nemrég raktam össze egy 1:1 primer-reset áttételű forwardot 5H0165-ös, 650V-os Fairchild PowerSwitch-el. Működött is, csak a 8-adik bekapcsoláskor elcsattant az FPS

.. Vagy az is lehet, és könnyen lehet, hogy rosszul gondolom.. mivel az én gondolatmenetem alapján ezt a kitöltés-veszteséget pótolni lehetne a nagyobb feszültségű FET-tel..
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Áá.. reset tekercs nélküli esetben (ami a kétfetes konverter) baromságot írtam.. mert akkor a primer oldalon megengedett fesz határozza meg a szekunder oldali záróirányú feszt. Ugyanez van az RCD snubberes esetben. Egyedül csak a reset tekercses és flyback esetre igaz, amit írtam. Elnézést.
(#) Ge Lee válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Nem kitöltés, hanem fesz-idő terület kiesés lesz.
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Most már kezdem kapisgálni. Főleg a kérfetes és a félhidas üzemben, ugyanis ott túllövés nincs, mert pl. kétfetes esetben a clamp diódák nem engedik a tápfesz felé nőni a feszültséget, félhidas esetben is ott vannak a clamp diódák, és ott szintén nem... csak a szórás okozta "túllövés" idejére a mágnesező induktivitáson szórási nélküli esetben eső feszültségből kivonódik a szórt induktivitáson eső feszültség, az Lk*dI/dt, csökkentve a fesz-idő területet. Lehet még ennél is összetettebb, de ha jó a gondolatmenetem, akkor már kezd világos lenni.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2012 / 1

Itt "Loss of duty cycle on the secondary side"
A szórt induktivitás lassíja az áram irányváltását, ezért korlátozza a maximális kitöltési tényezőt, igy csökkenti ez effektív kitöltési tényezőt a szekunder oldalon.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Köszi a választ!
(#) mhatalyak hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Sziasztok!

Meg szeretném építeni a lorylaci cikkében található kapcsitápot. EZT!
De nem tudom, hogy honnan lehetne beszerezni olyan szűrőt a 230AC ágba, lehet ilyet készen venni? Illetve én a 2x50V os verziót szeretném meg építeni és ott az IC-s rész ugye SMD és ehhez szeretnék egy nyákrajzot kérni, ha van valakinek.

Előre is köszönöm!
mhatalyak
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Ja és még egy egyszerű Paint-ben készített rajzot a tekercsek elhelyezéséről és hogy melyik tekercsvéget hova kössem, mert kicsit bele zavarodtam már és nem n agyon értem.
(#) Zupp87 válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Nem tudom, a Laci-féle táp mennyire termel differenciális zavarokat, de szerintem a PC tápoknál megszokott EMI filtert be lehet ide hasalni: 2x27mH, közös, nagy permeabilitású magra tekerve, vagy kibontani egy az egyben PC tápból, a hozzá tartozó fólia X kondikkal (2x100..330n, de általában a tekercs után 100n szokik lenni) és a 330k...470k-s X ellenállással együtt, ami a második kondival van párhuzamosan. Bár a kapcsolási frekvencia nagyobb, így a preciz eredmény érdekében szépen utána kéne számolni.. de nekem a Cimopata féle tápban is egy PC táp EMI filtere van. Egyébként a rezonáns tápok egyik jó tulajdonsága, hogy nem viszik túlzásba a zavarkibocsájtást, szóval szerintem ez a minimális, hasalt kombináció már úgy ahogy megfelelő eredményd adhat.
(#) lorylaci válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

PC-tápból lehet ilyen zavarszűrőt bontani, ha kell adok neked (privátban egyeztethetünk).
A nyákterv pedig letölthető, ott van benne a fájlban a fő és a segédnyák is! Mellesleg ugyanezt pont pár napja kérdezték meg (sokadszorra), nem sokat kellett volna visszalapoznod.
A tekercsek bekötésén smemi bonyolultság nincs. A szekundernél kell figyelni, hogy ott középmegcsapolás van. A trafó többi tekercsénél a tekercselési irány nem számít.
(#) mhatalyak válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Ja, meg találtam a rajzot, most látom, hogy alul át lehet léptetni egy kis füllel a sprint-layoutban. Rengeteg PC tápom van itthon, tehát szűrő is lesz minden bizonnyal. A trafónál csak annyit nem értek, hogy a szekunder az fedje a primer tekercset, vagy a primer mellé tekercseljem a szekundert? Írtad, hogy minimum 7mm távolság kell közé és nem tudom, hogy most ez akkor légrés legyen, vagy egymás mellé menjenek a tekercsek és a kettő között legyen 7mm. Na ezt jól meg mondtam. Meg még van az L1 tekercs 3 menet, de az a nyákrajzon hol helyezkedik el? Vagy a magra van tekerve? keresztmetszet mekkora legyen?

Bocsánat a sok kérdésért, de ez lesz az első kapcsi tápom.
(#) lorylaci válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Azt ajánlom olvasd el még néhányszor a cikket. Sőt mivel nincs korábbi tápos tapasztalatod, akkor skory oldalát és cimopata cikkét is. Ezek után a kérdéseid nagy részére választ fogsz kapni.

Amennyiben az előbbi kérdéseid mégsem válaszolódnának meg, akkor térj vissza, és elmagyarázom.

A segédtekercs ugyanúgy a trafóra van tekerve, csak a multisim nem tud ennyire soktekercses trafót rajzolni.

A 7 mm pedig a tisztázási távolság, ami felületen kúszva értendő. Ennek a jellege az, hogy a felületeken különböző dolgok abszorbeálódnak ("ráragad a por"), amelyek vezethetnek, és így átütést okozhatnak.
(#) mhatalyak válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Értem, olvasgatom még! Köszönöm szépen a válaszokat!

Üdv.
(#) nani07 hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Sziasztok, szeretnék tőletek kérni egy táp+pufermező kapcsolást, ami több mint 2 db kondit tartalmaz. (pl:2x2)
Előre is köszönöm.
(#) bubuc17 válasza nani07 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Pontosabban mit is szeretnél készíteni?
Milyen táp? és miért fontos hogy 2x2?
(#) nani07 válasza bubuc17 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

szia, elégé amatőr vagyok. Végfokba kéne táp, ami 2x200 RMS. van most két tápom is hozzá, csak a kondik 15000µF-sak, és gondoltam egy tápra a 2 kevés, a 4-t meg nem vágom hogyan kell rákötni, ebben kéne a segítség.
Köszike
(#) lorylaci válasza nani07 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Párhuzamba!
De most ez a kérdés miben kapcsolóüzemű, és miben 230V?
(#) nani07 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szerinted ezt hova tudtam volna írni, írtam hogy amatőr vagyok a témában!
(#) tj_zs válasza nani07 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

off :
kezdő kérdések

:on
(#) Bassmester válasza nani07 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

(#) nani07 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Köszönöm szépen
(#) mhatalyak hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Üdv!

Az IRS27951 nevezetű IC-t honnan tudom be szerezni, esetleg mivel lehet helyettesíteni?

Köszönöm előre is!
(#) lorylaci válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Kérlek használd a fórum kereső funkcióját, mielőtt olyan kérdést teszel fel, amit előtted már többen feltettek!
(#) mhatalyak válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Igazad van, meg is találtam 2 perc alatt. Farnell nél kapható. Köszönöm.
(#) compaqamplifier hozzászólása Ápr 20, 2012 /

Kezdő vagyok, nem is szeretnék belemenni a dolgokba, lehet hogy most persze a kérésekkel kizárásokat, ellenvetéseket teszek fel. Erősítőhöz, tranzisztoros kapcsoláshoz keresek -+24 voltra , u1-es rackbe az erősítő mellé úgy hogy elférjen a tápegység. Údvözlettek.
(#) Zupp87 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Ha kezdő vagy, és nem szeretnél mélyen belemenni a dologba, ajánlom a Cimopata-féle rezonáns táp kapcsolást. Könnyen utánépíthető, könnyen éleszthető, és az IR2153 vagy IR21531 is viszonylag könnyen és sok helyről beszerezhető. Fekvő ETD-29 mag esetén simán beleférsz az 1U magas házba. A 2x24V-os táp alapján nem saccolok valami túl nagy végfokteljesítményt. Szimpla véfok? Hídkapcsolás? 4 v. 8 ohm? Hány végfok lesz a tápon?
[OFF] Ha szimpla, és 8 ohmos a hangfal, akkor maximálisan köbö 30W az a csúcsteljesítmény, amit még ésszerű torzítás mellett ki lehet venni ilyen feszről megtáplált végfokból. És mivel a zene olyan jószág, hogy az átlagos teljesítmény az ő esetén a csúcsoknak töredéke (nyolcada-tizede), két ilyen végfoknak 50W folyamatost bíró táp bőven elég, még sok is. Hacsak nem hajtod túl, de akkor nő a torzítás, romlik a dinamika. Más a helyzet, ha hídvékfok, pláne ha ez a híd 4 ohmot hajt.. ekkora tápfeszen ez elképzelhető.
(#) compaqamplifier válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Szimplán kettő quad 40-öt akarok rá tenni, U1, 150mm hosszú dobozba szeretném rakni.
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Még hűtés hélkül sem fér bele egy kapcsolótápos sztereó Quad egy 1U/150mm-es rack dobozba
Következő: »»   275 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem