Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Itt vannak a képek a magról. Néhány mérettel, ha jól számolom akkor 0.95cm2 a keresztmetszet.
Értem.
A 75KHz elég jónak tűnik. Ha 2 menetesek lennének a primer tekercseid, akkor frekiben föl kellene menni szerintem 120KHz-re Ott már elég cifra helyzetek tudnak ki alakulni. Én nem biztos, hogy szórakoznék vele. Ha van szabad időd akkor persze lehet. 120KHz-en az indukciót(B) 0.133T ig engedném föl, mert ott már eléggé megnő a mag vesztesége, és fűteni kezd. Nam igen lehet pontosabban ki számolni, hogy mi várható, mert ez a mag nem ETD39, és a pontos anyaga sincs meg. Ha viszont maradsz a 3 menetnél, akkor a frekit vidd lejjebb. Mondjuk 65KHz-re. Ilyenkor az indukciód föl megy 0.14-ről 0.16T-re. Járasd fél órát megint úgy, hogy a szekunderek sehova sincsenek bekötve. Mérd meg mennyire melegszik föl a mag, és azt is, hogy mennyi a fölvett áram. 45fokig simán föl mehet. A 75-ről 65KHz-re csökkentés nem fogja durván korlátozni az átvihető max teljesítményedet. Aztán kezdd el össze állítani, hogy ki lehessen próbálni.
Ne már. Hogy méred ki a tekercset, hogy melyik a két vége? Mi van a trafóban? Hát huzal nem? Akkor simán ohm mérővel. A tekercsek közép kicsatolása biztos mindkét közösítés lesz. A tekercsek menetirányára nem kell figyelned, mert gyárilag mindig sorba kötik a tekercseket.
Nem szeretnék semmiképpen sem olyan magasra menni egyenlőre bőven elég lesz ez ide. Egyébként mit nyerek vele, ha maradok a 3 menetnél és a frekit meg leviszem 65-re a mostani 75kHz-ről?
Ha lesz időm valami hűtőközeget tenni a fetekre akkor elkezdem majd terhelgetni. A panelre terveztem optos visszacsatolást is, de azt egyenlőre most nem használom, előbb kíváncsi vagyok hogy 200-250W terhelésnél mennyire esik be a szekunder feszültségem, max 20-30%ot várok a nyugalmihoz képest.
A magod teljes erőbedobással fog dolgozni, ha pont akkora gerjesztést kap mint szükséges.
Ha kevesebb, akkor nem tud akkora energiát át vinni mint amire képes. Ha nagyobb, akkor túl melegszik a mag, és megnő a veszteség kb 100-120 fok fölött.
Okozhat a kevés gerjesztés olyan jelenséget, hogy a szekunder fesz hatalmasat esik terhelés hatására?
Igen, mert a kevés gerjesztés azért jön létre, mert túl sok menetből áll a primer. Így kicsi lesz az indukció a vasban. Ez még nem volna baj, a baj egyrészt azért lesz, mert a sok menethez sok drót kell. Ennek nagy lesz az ohmos ellenállása, másrészt a primer-szekunder között nagyobb lesz a szórási induktivitás, tehát terhelésre még jobban esik a feszültség.
Valaki tudna-e segíteni nekem kapcsolási rajz terén? +-65 voltra kellene nekem.
Ennél egyszerűbbet nem nagyon tudok (illetve igen, de azt nem ajánlom). Az UCC előnye hogy árammódú, tehát a sönt értékének megfelelően átmegy áramgenerátoros üzembe, azaz nem tudod tönkretenni a feteket helyes méretezés esetén. A kimenete közvetlenül is meg tudja hajtani a feteket, nem kell plusz fokozat. Cserébe drágább. A -2 végűt kell venni, mert a -1-es nem indul el 12,5V-nál alacsonyabb feszültségről, valamint a 2-esel kezdődőt, mert a 3808 nem működik 0 Co alatt. Ha IRF3205-öt használsz abból elég az 1-1db, ha gyengébbet, akkor érdemes 2-2db-ot párhuzamosan kötni. Az FB lábat is lehet használni ha kell, feszültségszabályozásra, vagy a végfok meghibásodása esetén kikapcsolásra (adatlap). A trafó méretezése, elkészítése pedig rengetegszer le lett írva.
Köszi szépen én is hasonlót akartam csak az schmidt trigerel 2 fettel meg müveleit erősítőkkel...
Egy halom célszerűtlen eszközzel szerinted egyszrűbb volna mint egy cél IC-vel?
Építettél valamit az elmúlt egy évben (mondjuk 2011.április 6.-a óta?) Kezdésnek miért nem csinálsz pl. fából vaskarikát? Nincs ilyen topik ugye?
Mért pont Április 6 óta?
Nem emlékszek pontosan mi is volt a gáz. Nem indul ugye?
Az egyik műveleti erősítő jó volt ugye? Mekkora feszültséget mérsz az ic 1 , 2 , 15 , 16 -os lábain? Mérd meg a referencia feszültséget is. Nem ment-e tönkre az ic. (14-es láb) Itt egy jó oldal a 494 működéséről. Esetleg nézd meg. Sok mindenre fény derülhet. Bővebben: Link
Igen nem indul.
Holnap megmérem. A referencia 5 volt igaz? De volt olyan amikor elindul(t)
Úgy nézem a 16-os láb a referencia fesz lábra megy, azaz +5V. a 15-ös láb meg a testre. Tehát ez a bemenet ki van iktatva. A működést már csak az 1-es, és a 2-es láb befolyásolhatja.
Az 1-es lábon a 4-essel, és 3-assal jelölt ellenállásaid állítják be a feszt. Ha jól számolok, akkor 1.114V. Ha a 2-es lábon ennél alacsonyabb a fesz, még ha csak egy picivel is, akkor le fog kapcsolni. Ezt nézd meg. A 2-es láb az nem nézhet így ki. azt nézd meg jobban biztos, hogy így van minden?
Igen igazad van onnan megy még el egy ellenálással az erősítő felé.
Pontosan a hővédelemhez ami egy dióda. Oda megy. Korábban amikor először bedöglött a fetek mentek ki ami a trafót hajtja meg. Cserélve lett elindult de később ismét leállt akkor lett az IC cserélve és megint elindult hónapokig most ismételten leállt.
Szia megmértem.
2-es láb 3.73V 1K ellenállással. 16-os láb 5V 1-es láb 1.54V 3-as láb 4.72V 5-ös láb 1.4V Az a baj hogy van még tranyó is pl a ledekhez meg a visszacsatoláshoz a táp kimeneti hibához. Üdv.
Na meg is van a szívás.
Ahogy írtam már, az 1-es lábon kicsivel nagyobb feszültséget kell mérni mint a 2-esen, mert csak úgy működik. Nálad ez nem így van. A 2-es lábon túl sok, a fesz. Azt nézd végig tövéről hegyére, hogy mi okozza.
Rendben átnézem. Köszi majd szólok ha megtaláltam a hibát.
Üdv
Szia!
Érdekes mert az 1 es láb ellenállását nagyobbra vettem gyári az 15k kipróbáltam 22k;33k val 33k nál lement a fesz 1.14vra és a 2 es lábat is erre a fesz környékén állítgattam potival és semmi. nem indult el. Vissza tettem az eredetit 1.5v az 1 es láb és a 2 est is ezen a fesz környékén állítottam de van amikor elindult de legtöbbször nem. Másik IC vel sem indul el. És mi van akkor ha növelem a 1es és 2 láb feszültségét? De lehet hogy mással lesz gond pl vanak még tranyók kondik... Üdv
Sziasztok ! Van eggy Magnat Pantera Two-erősítőm és levolt tekerve a magjáról a huzal... Elméletileg +- 35 voltról megy mert 35voltos kondik vannak benne. a Salos táp menetszámai alapján megtekertem azzal a pici változtatással,hogy a primer 2X6 menet nem 3 darab 1mm es drótból van hanem 5 darab 0,7 mm esből a secunder pedig 2x14 menet 1mm helyett 2x14 menet 2darab 0,7mm essel a táp elindul de kb 20 másodperc utánn kilövi a 30A es biztit ekkora megy bele gyárilag a fetek langyosak.mérni csak estefele fogom tudni mert nemvagyok otthon kapcsolási rajzot teszek fel este nagyobb biztivel nemmertem próbálni hátha elégetem a feteket de azis lehet hogy mivel vastagabb a primer ezért oldhat ki a bizti?válaszokat köszi előre!!
picit késve de ittvan a kapcsolásirajz
Szia!
Jó irányban tekerted fel a meneteket? Induktivitás mérővel mérd ki, hogy nem menetzárlatos e véletlenül.
Ha növeled a 4-es ellenállást, azaz a 15K-s ellenállást, akkor mi történik? Hát csökken a fesz az ic 1-es lábán. Tehát mégjobban megállítod. Fordítva csináld. csökkentsd azt a 15K-s ellenállást.
Mondom a 2-es lábon magasabb fesz kell mint az 1-esen. különben nem indul. Mással nem lehet gond, mert már az ic se indul el.
Semmiképpen ne próbáld ki nagyobb biztivel. Most is veszélses önmagára. miért akarnád ki nyírni? Normál esetben max 2-2.5A körül kell hogy fölvegyen. Terheletlen, bekapcsolt állapotról van szó.
Szia emmzolee!Hangszóró nélkül próbáltam, mérni talán ma tudok.És miért lenne veszélyes önmagára?
Pinyó39 nincs menetzárlat Köszike
Mert bemenő jel nélkül is kiveri a biztit. Írtam mennyit kellene ennie. Ez szerintem az önmegsemmisüléshez közeli állapot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |