Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   114 / 148
(#) proksa1 válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Itt vannak a képek a magról. Néhány mérettel, ha jól számolom akkor 0.95cm2 a keresztmetszet.
(#) emmzolee válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Értem.

A 75KHz elég jónak tűnik. Ha 2 menetesek lennének a primer tekercseid, akkor frekiben föl kellene menni szerintem 120KHz-re Ott már elég cifra helyzetek tudnak ki alakulni. Én nem biztos, hogy szórakoznék vele. Ha van szabad időd akkor persze lehet.
120KHz-en az indukciót(B) 0.133T ig engedném föl, mert ott már eléggé megnő a mag vesztesége, és fűteni kezd.
Nam igen lehet pontosabban ki számolni, hogy mi várható, mert ez a mag nem ETD39, és a pontos anyaga sincs meg.
Ha viszont maradsz a 3 menetnél, akkor a frekit vidd lejjebb. Mondjuk 65KHz-re. Ilyenkor az indukciód föl megy 0.14-ről 0.16T-re.
Járasd fél órát megint úgy, hogy a szekunderek sehova sincsenek bekötve. Mérd meg mennyire melegszik föl a mag, és azt is, hogy mennyi a fölvett áram. 45fokig simán föl mehet.
A 75-ről 65KHz-re csökkentés nem fogja durván korlátozni az átvihető max teljesítményedet.
Aztán kezdd el össze állítani, hogy ki lehessen próbálni.
(#) emmzolee válasza accaboj hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Ne már. Hogy méred ki a tekercset, hogy melyik a két vége? Mi van a trafóban? Hát huzal nem? Akkor simán ohm mérővel. A tekercsek közép kicsatolása biztos mindkét közösítés lesz. A tekercsek menetirányára nem kell figyelned, mert gyárilag mindig sorba kötik a tekercseket.
(#) accaboj válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Köszi!

Nem szeretnék semmiképpen sem olyan magasra menni egyenlőre bőven elég lesz ez ide. Egyébként mit nyerek vele, ha maradok a 3 menetnél és a frekit meg leviszem 65-re a mostani 75kHz-ről?

Ha lesz időm valami hűtőközeget tenni a fetekre akkor elkezdem majd terhelgetni. A panelre terveztem optos visszacsatolást is, de azt egyenlőre most nem használom, előbb kíváncsi vagyok hogy 200-250W terhelésnél mennyire esik be a szekunder feszültségem, max 20-30%ot várok a nyugalmihoz képest.
(#) emmzolee válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

A magod teljes erőbedobással fog dolgozni, ha pont akkora gerjesztést kap mint szükséges.
Ha kevesebb, akkor nem tud akkora energiát át vinni mint amire képes. Ha nagyobb, akkor túl melegszik a mag, és megnő a veszteség kb 100-120 fok fölött.

Okozhat a kevés gerjesztés olyan jelenséget, hogy a szekunder fesz hatalmasat esik terhelés hatására?
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Igen, mert a kevés gerjesztés azért jön létre, mert túl sok menetből áll a primer. Így kicsi lesz az indukció a vasban. Ez még nem volna baj, a baj egyrészt azért lesz, mert a sok menethez sok drót kell. Ennek nagy lesz az ohmos ellenállása, másrészt a primer-szekunder között nagyobb lesz a szórási induktivitás, tehát terhelésre még jobban esik a feszültség.
(#) compaqamplifier hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Valaki tudna-e segíteni nekem kapcsolási rajz terén? +-65 voltra kellene nekem.
(#) Ge Lee válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ennél egyszerűbbet nem nagyon tudok (illetve igen, de azt nem ajánlom). Az UCC előnye hogy árammódú, tehát a sönt értékének megfelelően átmegy áramgenerátoros üzembe, azaz nem tudod tönkretenni a feteket helyes méretezés esetén. A kimenete közvetlenül is meg tudja hajtani a feteket, nem kell plusz fokozat. Cserébe drágább. A -2 végűt kell venni, mert a -1-es nem indul el 12,5V-nál alacsonyabb feszültségről, valamint a 2-esel kezdődőt, mert a 3808 nem működik 0 Co alatt. Ha IRF3205-öt használsz abból elég az 1-1db, ha gyengébbet, akkor érdemes 2-2db-ot párhuzamosan kötni. Az FB lábat is lehet használni ha kell, feszültségszabályozásra, vagy a végfok meghibásodása esetén kikapcsolásra (adatlap). A trafó méretezése, elkészítése pedig rengetegszer le lett írva.

aut_t.JPG

(#) tandem válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Kicsit késő de gyorsan lerajzoltam az erősítő TL494 részét.
Néhány láb mint pl.:9,10 az erősítő felé megy egy 2n3906 tranyóhoz.
Nem tudom hogy ez alapján tudsz e segíteni.
Üdv.
(#) compaqamplifier válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Köszi szépen én is hasonlót akartam csak az schmidt trigerel 2 fettel meg müveleit erősítőkkel...
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Egy halom célszerűtlen eszközzel szerinted egyszrűbb volna mint egy cél IC-vel?
Építettél valamit az elmúlt egy évben (mondjuk 2011.április 6.-a óta?)
Kezdésnek miért nem csinálsz pl. fából vaskarikát?
Nincs ilyen topik ugye?
(#) compaqamplifier válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Mért pont Április 6 óta?
(#) emmzolee válasza tandem hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Nem emlékszek pontosan mi is volt a gáz. Nem indul ugye?

Az egyik műveleti erősítő jó volt ugye?

Mekkora feszültséget mérsz az ic 1 , 2 , 15 , 16 -os lábain?
Mérd meg a referencia feszültséget is. Nem ment-e tönkre az ic. (14-es láb)

Itt egy jó oldal a 494 működéséről. Esetleg nézd meg. Sok mindenre fény derülhet.

Bővebben: Link
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Jó volt.
(#) tandem válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Igen nem indul.
Holnap megmérem. A referencia 5 volt igaz?
De volt olyan amikor elindul(t)
(#) emmzolee válasza tandem hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Úgy nézem a 16-os láb a referencia fesz lábra megy, azaz +5V. a 15-ös láb meg a testre. Tehát ez a bemenet ki van iktatva. A működést már csak az 1-es, és a 2-es láb befolyásolhatja.
Az 1-es lábon a 4-essel, és 3-assal jelölt ellenállásaid állítják be a feszt. Ha jól számolok, akkor 1.114V.
Ha a 2-es lábon ennél alacsonyabb a fesz, még ha csak egy picivel is, akkor le fog kapcsolni.
Ezt nézd meg.
A 2-es láb az nem nézhet így ki. azt nézd meg jobban biztos, hogy így van minden?
(#) tandem válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Igen igazad van onnan megy még el egy ellenálással az erősítő felé.
Pontosan a hővédelemhez ami egy dióda. Oda megy. Korábban amikor először bedöglött a fetek mentek ki ami a trafót hajtja meg.
Cserélve lett elindult de később ismét leállt akkor lett az IC cserélve és megint elindult hónapokig most ismételten leállt.
(#) tandem válasza tandem hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Szia megmértem.
2-es láb 3.73V 1K ellenállással.
16-os láb 5V
1-es láb 1.54V
3-as láb 4.72V
5-ös láb 1.4V
Az a baj hogy van még tranyó is pl a ledekhez meg a visszacsatoláshoz a táp kimeneti hibához.
Üdv.
(#) emmzolee válasza tandem hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Na meg is van a szívás.
Ahogy írtam már, az 1-es lábon kicsivel nagyobb feszültséget kell mérni mint a 2-esen, mert csak úgy működik.
Nálad ez nem így van.

A 2-es lábon túl sok, a fesz. Azt nézd végig tövéről hegyére, hogy mi okozza.
(#) tandem válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Rendben átnézem. Köszi majd szólok ha megtaláltam a hibát.
Üdv
(#) tandem válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szia!
Érdekes mert az 1 es láb ellenállását nagyobbra vettem
gyári az 15k kipróbáltam 22k;33k val 33k nál lement a fesz 1.14vra és a 2 es lábat is erre a fesz környékén állítgattam potival és semmi. nem indult el.
Vissza tettem az eredetit 1.5v az 1 es láb és a 2 est is ezen a fesz környékén állítottam de van amikor elindult de legtöbbször nem. Másik IC vel sem indul el.
És mi van akkor ha növelem a 1es és 2 láb feszültségét?
De lehet hogy mással lesz gond pl vanak még tranyók kondik...
Üdv
(#) Petikee16 hozzászólása Máj 7, 2012 /

Sziasztok ! Van eggy Magnat Pantera Two-erősítőm és levolt tekerve a magjáról a huzal... Elméletileg +- 35 voltról megy mert 35voltos kondik vannak benne. a Salos táp menetszámai alapján megtekertem azzal a pici változtatással,hogy a primer 2X6 menet nem 3 darab 1mm es drótból van hanem 5 darab 0,7 mm esből a secunder pedig 2x14 menet 1mm helyett 2x14 menet 2darab 0,7mm essel a táp elindul de kb 20 másodperc utánn kilövi a 30A es biztit ekkora megy bele gyárilag a fetek langyosak.mérni csak estefele fogom tudni mert nemvagyok otthon kapcsolási rajzot teszek fel este nagyobb biztivel nemmertem próbálni hátha elégetem a feteket de azis lehet hogy mivel vastagabb a primer ezért oldhat ki a bizti?válaszokat köszi előre!!
(#) Petikee16 válasza Petikee16 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

picit késve de ittvan a kapcsolásirajz
(#) pinyó39 válasza Petikee16 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Szia!
Jó irányban tekerted fel a meneteket? Induktivitás mérővel mérd ki, hogy nem menetzárlatos e véletlenül.
(#) emmzolee válasza tandem hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Ha növeled a 4-es ellenállást, azaz a 15K-s ellenállást, akkor mi történik? Hát csökken a fesz az ic 1-es lábán. Tehát mégjobban megállítod. Fordítva csináld. csökkentsd azt a 15K-s ellenállást.

Mondom a 2-es lábon magasabb fesz kell mint az 1-esen. különben nem indul.

Mással nem lehet gond, mert már az ic se indul el.
(#) emmzolee válasza Petikee16 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Semmiképpen ne próbáld ki nagyobb biztivel. Most is veszélses önmagára. miért akarnád ki nyírni? Normál esetben max 2-2.5A körül kell hogy fölvegyen. Terheletlen, bekapcsolt állapotról van szó.
(#) Petikee16 válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Szia emmzolee!Hangszóró nélkül próbáltam, mérni talán ma tudok.És miért lenne veszélyes önmagára?

Pinyó39 nincs menetzárlat
Köszike
(#) emmzolee válasza Petikee16 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Mert bemenő jel nélkül is kiveri a biztit. Írtam mennyit kellene ennie. Ez szerintem az önmegsemmisüléshez közeli állapot.
Következő: »»   114 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem