Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   79 / 155
(#) snigebagoly válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Pucuka:Egy szóval se írtam hogy az URH egy adó lenne.
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 17, 2012 / 1

Idézet:
„A Kossuth nem kikapcsol 9 után,hanem átkapcsol URH-ra”

Akkor szíveskedjél pontosan fogalmazni. Semmilyen átkapcsolásról nincs szó, csak a Kossuth műsorát sugárzó solti KH adó kikapcsolásáról.
Azt, hogy az URH -n nem egy adó, hanem adóhálózat sugározza a műsort, azért írtam bele, nehogy szokás szerint valaki belekössön. Erre belekötsz.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 17, 2012 / 1

Oké,bocs....
(#) satlokk hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Sziasztok!
Készítetem nosztalgiábol egy detektoros vevőkészüléket.Érdemes kisérletezgetni vele nagyon.Most majd elvégzek rajta pár mérést,és majd beszámolok róla.Üdv mindenkinek.
(#) A.Norbi hozzászólása Ápr 18, 2012 /

jól néz ki!kapcsolási rajzot tudsz esetleg küldeni róla?
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Figyú! Annyira bonyolult, hogy a fénykép alapján is le lehet rajzolni. Próbáld csak ki!
(#) satlokk válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Szia!
Nagyon egyszerü elkészíteninem szükséges mellesleg rajz sem,de mellékelek és csak a detektoros részig figyeld!/ A könyv címe:Varga Lajos A Rádió Építés alapjai1966-s kiadása./A tekercset ki kell kisérletezni,hogy milyen átménőnél adja a legjobb körjóságot,ezt hangerőben észre fogod venni,menetszám kb:90-110 menet.A hallgató meg minél nagyobb ohm-s legyen kiloohmokban kell gondolkodni.Sajnos nekem is csak 300 ohm.Üdv!

IMG.jpg

(#) Vales válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Jó kis rádió lett , Gratulálok!
(#) A.Norbi válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Értem,az enyém kb 120-125 menetes tekercs,és egy régi számítógép hanszóró van rákötve,amivel esténkét még a földszintről is lehet hallani a fent lévő rádiót.Szóval a hangerővel nincs gond,viszont azt még mindig nem tudom,hogy hány kHz-en megy
(#) Antennaman válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Annyi Kilo Hertzen megy amennyire tekered az állomás kereső forgókondenzátort, és ott épp amit hallasz. Mert ez nem fix ugye hanem hangolható ide-oda. Az adó táblázatból kifundálhatod a vett adó adási frekvenciáját. Olvass vissza néhány oldallal visszább!
(#) satlokk válasza Vales hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Köszönöm!
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Ez így igaz,de ilyenkor jól jönne egy GDO vagy szignálgenerátor.Esetleg egy frekimérő.
(#) A.Norbi válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Ezt már próbáltam,meg egy másik rádióval is keresgéltem,hogy mit hallhatok de semmi.Egyszerűen nemtudom,hogy hol működik De egyszer majd csak kiderül.
(#) Antennaman válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Egy detektoros rádiót nem lehet nagyon elbaltázni. Ha nem jön semmi még halk sziszegő hullámzó adáshoz hasonló zajok sem akkor vagy szakadás vagy rossz forrasztás, rossz fejhallgató vagy vacak antenna a ludas
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Gyermek korom első könyvtárból kölcsönzött és igazán inspiráló kötete volt nekem is az általad bemutatott könyvecske.Varga Lajos: A rádióépítés alapjai 1968-as kiadás. Abban szépen számunkra is érthetően le volt írva minden, legelöl persze a detektoros készülék és a jó antennák...
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Mikor megkaptam úgy 1975-ben akkorában sokat forgatam,és később ielö vettem.Mindíg találok benne valami érdekeset most is.
(#) satlokk válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Ezért volna jó amit előbbi hozászólásomban leírtam,GDO persze ami megyen kb:100Khz-tól vagy ehhez hasonló AM szignálgenerátor,mert így könnyen megtudnád határozni a sáv átfogását.Üdv!
(#) A.Norbi hozzászólása Ápr 22, 2012 /

satlokk:igen,az nem lenne rossz,csak nekem nincs sajnos.
Antennaman:ne értsd félre,a rádió műxik teljesen jól,néha olyan hangosan,hogy a másik emeletről is hallom.Csak nem tudom,hogy hol.Viszont azóta van egy sejtésem,hogy nem közéhullámon,hanem valahol feljebb megy,mert lehet hallani benne valami zavart,amit más középhullámú rádión nem.Viszont a kis világvevőmön az egész rövidhullámú sávon lehet ugyanazt a zavart hallani.Ebből következtetek rá,hogy nem kh-ra sikeredett a rádióm...
(#) Kera_Will válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Ha zavart hallasz az széles spectrumú .
Lehet nem HH és KH indul az alapfrekije hanem feljebb ezért lentebb nincs de feljebb terítheti a teljes sávot.
(#) A.Norbi válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Igen,és ezért gondolom,hogy a rádió rh-n megy.
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 23, 2012 /

Vannak ilyen csodálatos jelenségek. Az én rádióm két hangolt körös, ennek ellenére volt olyan eset, hogy két napon keresztül valami orosz adó jött be rajta a a teljes sávon, függetlenül a forgókondenzátor állásától.
A rádió egyébként működött rendesen, fogta a szokásos állomásokat, de az oroszok folyamatosan a "spájzban voltak".
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 23, 2012 /

Elronthatatlan 'egy alkatrészes' detektoros rádió kezdőknek:
(#) satlokk válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Kiváncsiságból megépítem.
(#) Kera_Will válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Sorba is rakhatod a fejhallgatót a diódával ,akár tekercs nélkül is.
Antenna dióda fejhallgató földelés.
ekkor is fog valami cincogni sisteregni.
A hosszú antenna drót mint induktivitás és kapacitás van jelen , de leginkább mint RF energiát felvevő elem.
A legnagyobb térerőt produkáló adó(k) fog megjelleni a fülesben.
(#) Vales válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Sőt!
Párhuzamosan is kötheted. Annó, általános suliban így hallgattuk a Petőfit Szolnokon (1188KHz volt), ami minden adót elnyomott, így hangolni sem kellett. Az ablakfelöli padsor örömére mindig akadt telefonhallgató-betét és OA1160 dióda.
(#) qbit válasza Vales hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Pontosan ugyanígy voltunk mi is, csak Szombathelyen (anno '73 környékén)... Tényleg egyszerű és kis helyen elférő megoldás volt.
(#) snigebagoly válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Nyugottan Egy perc alatt megépíthető,(a tekercset leszámítva).Kell egy minél hosszabb antenna( legalább 15-20m),egy germánium tűs dióda(oa1160,oa1161 stb),egy nagy Ohm-os füles,egy tekercs 60-80-100 menet----> legalább 5cm átmérőjű csévetestre,na meg egy jó Földelés(pl: konnektor test)
(#) snigebagoly válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Tekercs nélkül nem ajánlom,mert eszméletlenül halk úgy,aki nincs 1-2 km-es távolságon belül egy adótól annak ajánlott az induktivitás
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Arra is rájöttem ha két kis külön tekercset kapcsolok össze,azok erősítik egymást,viszont ha egy hosszú tekercs magában van az gyenge adást biztosít,érdekes...Nekem otthon egy légmagos solenoid(kb 80.100 menet) és egy ferritre tekert(kb60menet) rezgőkör van összekapcsolva.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Most ezt fogom megépíteni,ez egy dupla nyereségű+6dB hangerőt biztosít,persze táp nélkül:

http://s185082976.onlinehome.us/omx/tech/cr_highperf_crystlset_h.html
Következő: »»   79 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem