Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   25 / 276
(#) madzagos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Szia ahogy irtad megcsináltam és úgy mértem, akkor leesett a feszültség kb.80voltra de az ellenállás szinte azonnal füstölt.
(#) madzagos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Szia megmértem a hálózati feszültséget300 voltos méréshatárba a műszer kiakadt, Úgyhogy holnap visszatérünk a kérdéshez ha megveszem az új műszert.
Üdv Madzagos
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Üdv Mindenkinek
Megoldódott a problémám vettem egy új mérőműszert,
úgyhogy a régi műszer hibás! A tápegységemnek semmi baja 60volt egyenáram jön ki ez elég lesz a telepes csöveknek. Köszönöm a segítséget! Saját magamtól csak a tápegységet hibáztatnám még mindig.
Üdvözlettel Madzagos
(#) satlokk válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Semmi gond.A jó Pap is holtig TANUL!......
(#) madzagos válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

KÖSZI!!
Üdv Madzagos
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Ebből az esetből remélem levontad a tanulságot, hogy a mérés nem csak abból áll hogy rádugod a műszert, és leolvasod. A leolvasott értékeket mindíg némi számolással ellenőrizni kell, hogy tudd, milyen valós értékre számíthatsz.
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Érdemes tartani valamiféle kalibráló feszültséget pl. 9 Voltos elem és a hálózat. Nekem volt még más hasonló tapasztalatom: frekvencia mérő kis jelnél a fele frekvenciát mutatta. Feszültség mérő IC teljesen jól működni látszik de kb. 6 Voltal eltérő feszültséget jelez( belső referencia hiba). Azt hiszem értitek, hogy két ilyen hibás elvű méréssel teljesen tévútra kerülsz egy rádiónál. Az évek során ezekre rá tudsz érezni és sok sikert kívánok az építgetéshez!
(#) madzagos hozzászólása Ápr 23, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Azt kérdezném hogy az 1S5T csövet a megépített rádióm első csöve helyére betehetem?A eddig benne levő cső 1S4T.
Üdv Madzagos
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Igen. Az 1S4T az végcső, de jobb lenne 1T4T
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Szia !
Kell e valamit átkötnöm? Van 1S5T-m és1T4T-m is. Melyik volna jobb?
Üdv Madzagos

1T4 ha van az a legjobb Az 1S5T az hangfrekis pentóda demodulátor diódával. Az 1S4T az hangfrekis végcső.
Elvileg mindegyikkel megépítheted, a bekötések nem egyformák, kissé eltérnek.
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Akkor annyi a változtatás hogy a lábak bekötését megnézem és megfelelő pozícióba átkötöm,és úgy jó. A többi alkatrészt nem kell változtatni?
Madzagos

Elvileg nem, de a gyakorlat majd eldönti.
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Az 1t4t-vel nem jártam szerencsével.A fűtőszál szakadt.
Holnap megpróbálom az 1s5t csövet,abból van több darab is. Üdv Madzagos
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Kipróbáltam az1S5T csövet működik vele a rádió de a visszacsatolás nem indult be.
Madzagos
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Üdv!
A detektoros rádióm akarom megtoldani egy erősítő ic-vel,meg egy 1.5v-os elemmel,ki mit ajánl?(kapcsolások is jöhetnek)
(#) madzagos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Szia
Megcseréltem a tekercs két végét, de akkor se indult be a visszacsatolás. visszaszereltem az 1S4T csövet és azzal szépen beindult. Így az marad benne véglegesen.
Üdv Madzagos
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

A visszacsatoló elemek értékét meghatározza a cső meredeksége is. A másik csőhöz lehet, hogy nem elegendő a visszacsatoló tekercs menetszáma vagy távol van a rezgőköri tekercstől.
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 30, 2012 / 1

Üdvözlet Mindenkinek!
Teljesen elkészült a rádióm. A következő lépés a 3. cső beépítése lesz. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak akik hozzájárultak ahhoz hogy a rádió elkészüljön!
Tisztelettel Madzagos
(#) Vales válasza madzagos hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Nagyon profi és Gyönyörű lett, Gratulálok!
Majd egy működés közbeni videót is tolj már fel a TeCső-re!
(#) snigebagoly hozzászólása Máj 6, 2012 /

Ez a kapcsi hogy működik?
(#) qbit válasza snigebagoly hozzászólására (») Máj 6, 2012 / 2

Ez akkor működik, ha a két vezető lemez (pl szén, cink...stb) különböző anyagú. A föld savas nedvessége az elektrolit a két fém közt, így képződik a kb. 1,5 Voltos telep, ami táplálja a germánium tranzisztort (az a jó hozzá, a szilícium nem annyira). A detektoros rész feszültség kétszerező rendszerű. A szekunder tekerccsel kell illeszteni a megfelelő impedanciára, de el is hagyható, ha a primert megcsapolod 5 menetenként és kézzel beállítod a legjobb hangerőt. De ettől jobb megoldás, ha a Tesco-gagyi napelemes kertilámpába építed. Nappal a fénnyel megy, éjjel a benne lévő kis aksiról... A földben lévő lemezek gyakran korrodálódnak és tisztogatnod kell őket.
(#) Marczilla válasza qbit hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Sziasztok! Van nálam egy félig meddig világvevő rádió. Azért írom így, mert szét szedve kaptam meg, működni működik, a kérdésem az lenne, hogy ezzel a rádióval valahogy el lehetne érni azt, hogy a magyar cbéseket és a rádió amatőr beszélgetéseket be foghassam vele, vagy felejtős?
(#) szendi001 válasza Marczilla hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Ha ez szól, akkor ne bántsd, érdemes vele tapasztalatot szerezni igy ahogy van. Pl. adsz neki kisebb tápfeszt akkor torzít stb Érdemes tisztában lenni a sávokkal és az üzemmódokkal: Ilyenek, mint FM, AM, USB stb.
Azt kellene megnézni, hogy be tudsz-e ruházni egy össz- üzemmódos rádióvevőre, mert építeni egy olyat amit szeretnél esetleg több műszert igényel mint a kész vevő.
Persze ha kísérletezni akarsz és tapasztalatot szerezni, akkor hajrá, de érdemes először építeni egy reflex vevőt, aztán menni szép sorban
(#) Marczilla válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Hali! az üzem módokkal nagyjából megvagyok, nemsokára videót is csinálok a rádió működéséről, így talán valaki majd rá jön hogy mégis miket lehetne belőle kihozni, örülnék neki ha valamit összetudnánk hozni.
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Olvasd le a az IC-k típusát. Ebben a formában nem túl sokat lehet vele kezdeni, a helyreállításon kívül, de alkatrész bányának jó lehet. A tekercsek nagy kincs mostanság. Ahogy elnézem, KH, RH, vagy HH és URH lehetett benne.
(#) madzagos hozzászólása Máj 8, 2012 /

Üdv Mindenkinek
Kaptam egy EC92 csövet, mire tudnám ezt felhasználni?
A 3 csöves rádióhoz hozzákezdtem. Nemsoká teszek fel képeket.
Üdv Madzagos
(#) gkari válasza madzagos hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Rádióvevőben én egy felhasználási alkalmat tudok: csöves stereodekóder,valamint csöves woblerszkóp(pl.SWOB 1).
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Az EC92 kiszajú, nagyerősítésű nagyfrekvenciás trióda. URH, UHF rádiókba bemenő, és keverő, RF oszcillátor fokozatokba igen jó cső. Építs belőle GDO -t
(#) Class-A-. válasza madzagos hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Hogy állsz a vevővel?
Következő: »»   25 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem