Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   80 / 155
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Igen Zoli!
Ha elég hosszú és magasan helyezzük el az antennát akkor egy dióda és már szól is a fejhallgató. mint előzőkben én is illusztráltam is.
(#) snigebagoly válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Gabi!!!
Szerinted lehet fókuszálni parabola tükörrel az KH-t?
Vagy átmegy a rádióhullám a parabola antenna(alu) anyagán?Csak úgy érdekességképp kérdezném.....
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Az alumínium anyagán semmilyen elektromágneses hullám nem megy át, sőt még csak folyamatosnak sem kell lennie, lehet rácsos szerkezetű is. A Fresnel effektus kihasználásával ha a rács állandója a hullámhossz negyedének megfelelő osztású, elég jó árnyékolás, tükrözés érhető el, ahogy a magasabb frekvenciákon használják is. Elvileg lehetséges akkora parabolikus reflektort készíteni KH -ra is, de a méretei miatt gondolom igen jelentős problémák lennének. A méretének 5 - 10 hullámhossznyi átmérőjűnek kellene lennie, hogy érezhető nyereséget (irányhatást) okozzon.
(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

A minap próbáltam ki a klasszikus feszültségduplázó kapcsolást. Méréssel ellenőrizve közel dupla feszültséget szolgáltat az egyszerű diódához képest.

Duplazo.jpg

(#) snigebagoly válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

És erre az antenna rendszerre hogy (hol) kell csatlakoztatni a rezgőkört (detektoros rádiót)?
Ki szeretném próbálni.
(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1

Hát ez nem antennarendszer.
Ez egy feszültségduplázó egyenirányító, ami a diódát hlyettesíti.

Bekötés: Alsó vezeték a földelés, illetve a rezgőkör földelt vége, a kondenzátor a rezgőkör "melegpontjára", vagy valamelyik leágazáshoz, a hallgató pedig a dióda szabadon álló végére és a földelt vezetékre csatlakozik.
(#) A.Norbi hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Sziasztok!
Vegul is kiderult,hogy a detektorosom 8,60MHz-en mukodik! Olvastam itt ebben a forumban par oldallal elorebb,hogy 2 tekercs kell 1:10 aranyban.Na ezt csinaltam meg es is muxik a fenti frekin egesz hangosan!
(#) gkari válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Ez kb. az RH műsorszóró sáv 49m.-es része-persze, hogy lehetséges.
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1

Szia Zoli!
Nem tudom a kérdésed pontos válaszát. Hétköznapi konstrüktőrnek ilyen eszébe sem jutna, parabóla antennával Közép Hullámot fogni hacsak nem egy hegy az-az völgy katlan a tükör (több száz méter) és fölötte drótköteleken csüng a vevő fej, De ennek sincs értelme, mert ha a földön sugárzott Közép hullámú BC adókat akarjuk venni akkor nem az égből várjuk a jeleket hanem elolvasunk egy egyszerű leírást a Közép Hullámok terjedéséről és a lehetőségünkhöz mérten antennázunk...Hasonlat: a sakk táblán sakkoznak a focipályán fociznak. Üdv. Gábor
(#) A.Norbi válasza gkari hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Ertem.Es ezt hogy lehetne picit ide-oda tologatni?Gondolom az elso 14 menetes tekercsemet kellene allitgatni nem?
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Ha a hangoló kapacitás helyére forgó kondit teszel, azzal határok között, de hangolhatod. A tekercses hangolás bonyolultabb, de az is megoldható, ha a tekercsbe ki - be toligázol egy ferrit rudat.
(#) A.Norbi válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Hat forgokondim az nincs,de a vasrud tologatasa megoldhato Az nem fogja zavarni,hogy a drot muanyagra van feltekerve es rajta is van a burkolat a droton?
Es ezzel a tologatassal mennyire lehet hangolni?
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Speciel nem vasrúdra gondoltam, hanem ferrit rúdra, mint amilyen a zsebrádióban is van. Vagy egy ferrit hangolómagra. Elég jelentős tartományt is el lehet érni vele, ez függ a vas anyagától is. Ha hengeres kivitelű, akkor könnyebb, bele kell tolni a tekercs közepébe.
(#) satlokk válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1

Sziasztok!
Kipróbáltam tekercs nélkül és tökéletesen működik,Z MR4 jön tökéletes hangerővel,párhuzamosan ktötem mindent.Hát érdekes kisérlet a 21.-k században!Üdv!
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Köszönet a válaszért Gyantáscinnek,és Gabinak
Satlokk: a detektorost a végtelenségig lehet fejleszteni,sosincs vége ..............
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sziasztok!
Megépítettem a csatolt képen látható detektoros rádiót. Végre lett RLC mérő műszerem, amivel sikerült megmérnem a tekercs és forgókondenzátor értékeket és kiszámoltam a rezonancia frekvenciákat, de nem vagyok benne biztos, hogy jól. Mert ha mondjuk a 0,52mH-s tekerleágazáshoz csatlakoztatom az antennát akkor a tekercs többi része miként határozza meg a rezonancia frekvenciát? Én a számításaimban gyakorlatilag kihagytam ezt a felső szakaszt... Most azt remélem, hogy ha 0,31mH-hez csatlakoztatom az antennát akkor elméletileg szépen beleesne a Kossuth rádió a fogható tartományba.
Még a mérések előtt használtam utoljára (azóta sajnos nem értem rá..), akkor a 0,82mH-re volt kötve az antenna és úgyis szólt a Kossuth, bár a fejhallgatót két kézzel kellett a fülembe nyomni és gyakorlatilag a hangerő érzéketlen volt a forgókondenzátor állására, ebből arra következtettem, hogy igazából nem fogtam be az adót, csak a rossz szelektivitás miatt hallom. Ha valaki tud segíteni előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

A rezgőkör rezonancia frekvenciáját a tekercs induktivitása, és a hangoló kondenzátor kapacitása határozza meg, nem az antenna csatolása. Az csak befolyásolja némileg. Az antennát olyan leágazásra kell kötni, ahol a csatolása olyan, hogy a legnagyobb hangerőt érzékeled. Az antenna a rezgőkörre terhelésként hat, ez el is hangolja némileg, befolyásolja a rezgőkörön fellépő feszültséget, de ettől még nem az antennával hangoljuk a detektorost.
A csatolt táblázatból az látszik, hogy a KH sávra nézve igen nagy a tekercs induktivitása. Ez sokkal inkább a HH sávra jó. A kapcsolás is egy kissé fura, úgy tűnik, mintha ki lenne fordítva. A hangoló kapacitás a teljes menetszámon van, nem világos milyen az az antenna ami rövidre zárja a tekercs egy részét, hogy a rezonancia frekvencia feljebb tolódjon.
A Kossuthnak elég nagy a térerőssége ahhoz, hogy még egy félrehangolt detektoroson is szóljon.
(#) (Felhasználó 20218) válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

A kapcsolás innen van: Bővebben: Link

Akkor végül a tekercs jó részét teljesen hagyjam ki a kapcsolásból és kész?
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Vagyis elcsesztem a rajzot. Javítottam.

Ha jól értelmezem a számaidat, (remélem jól számoltál) még a legalsó menetszám is sok. Kb. 200 uH (de kiszámolhatod pontosan) az induktivitás egy 500 pF -os forgóhoz, a KH sávra. Erre kell az antenna csatlakoztatásához készítened leágazásokat a tekercs föld felőli végének kb. 1/3 -a körül.

Értem, köszi! Hétvégén majd kísérletezek vele.
(#) Vales válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Üdv!
Jó kis rádió lesz ez, ha jól belövöd a megfelelő induktivitást.
Én még tennék a hallgatóval párhuzamosan egy 1nF körüli kondit, hogy a burkológörbe alatti nagyfrekit szépen rövidre zárja és így szebben is fog szólni.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Faja program, tetszik nagyon. Én is számolgattam vele, és ha mondjuk 280pF-ra tekerem a kondit akkor a 310uH-s leágazást használva pont 540KHz jön ki. Szóval ha szerencsém van akkor nem kell új tekercset tekernem.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Vales hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Köszi, ki fogom próbálni!

Ettől függetlenül nem árt új tekercset készítened, mert a felesleges menetszám az induktivitásával, és szórt kapacitásával csak terheli a rezgőkörödet, ami csökkenti pl. a hangerőt. Nem beszélve arról, hogy akkor a teljes KH sáv átfogható lesz, ami az esti órákban különleges élményt nyújthat. Nem olyan sok az a kb. 75 menet.

Csak a biztonság kedvéért, így gondolod?
KB 75menet az milyen vastag drótból mekkora terercsátmérővel?

200uH.jpg

Ilyesmi, annyi módosítással, hogy az antenna csatlakoztatására szolgáló leágazásoknak a földhöz közelebb kellene kerülniük, az alsó 1/3 ba, és a felső 1/3 ban levő leágazásokból válogathatsz a dióda csatlakoztatásához. És a hallgatóval párhuzamosan tegyél egy 100 kohm, 1 nF komlexumot is.
A 75 menet olyan 6 - 10 mm tekercsátmérőre vonatkozik. (ezek olyan hasraütésből származó értékek)
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

És akkor visszatértünk egy teljesen hagyományos nem ortodox kapcsolásra, viszont ez tisztességesen működik.

Ismét köszi! Majd referálok az eredményekről!
(#) sz_ferko válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Szia!
Javaslat: Ebben a topikban már szerepelt ez a téma, készült is egy ilyen rádió. Az alábbi link segítségével lapozz vissza, segítségedre lehet. Bővebben: itt, bár szerintem van némi hiányossága a dolognak. Minden esetre kíváncsian várom az általad elért eredményt, ill. nyereséget.
Üdv. sz_f
Következő: »»   80 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem