Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Az ebay-ról vettem pár 60smd led gu10 izzót. Bővebben: Link Bár a ledek elhejezése nem pont ugyanaz. A lényeg: Elvileg 4,5w lenne a fogyasztása. Kimértem fogyasztás mérő műszerrel, de az 14w-ot mutatott. Ezt most akkor nem értem. A műszer vagy az izzó a rossz? Kínából érkezett.
Megpróbáltam ezt a 69 db-ledet egy 2x2m-es fürdőszobába (tök sötétbe). Ilyen fényt produkált.(ezt akarom odaadni apumnak,a nyaralójában fogja használni aksiról. (Felragasztottam egy mappának az elejére hogy mégiscsak egymás mellett legyenek.) a képen a szekrénytetején van. Egy ekkora helységben simán lehetne még olvasni is mellette. Ha még följebb raktam volna még jobban világítana,ha lefelé fordítom akkor már nem jó. Kiakarom egészíteni 99 db-osra. Ha lesz rajta 33 egység az W-ba mennyit fog fogyasztani? Vagyis arra gondolok hogy eddig a nyaralóba egy 5W autó égő világított.;Ez jóval jobban világít most.
Mindkettő jó, az eladó hallgatja el az előtét fogysztását.
A ledek fogyasztása a 4,5 W a többi ez előtété, elektonikáé. Ez minden ledes izzónál így van , a gyártó nem tájékoztat sajnos a teljes fogyasztásról.
Tranzisztorral is lehet. R1 ne legyen 1k-tól kisebb.
Ezt a nyákot a LED-ekhez Te csináltad, vagy így lehet venni készre szerelten? Jó az a fény, ha szórttá teszed, azaz világíts vele fölfelé a plafonra, a fehér fal meg majd szépen szétszórja a fényt.
Az sosem jó, ha csak egy irányból vakít. Persze ez a "szett" már megzabál vagy 15-20 W-ot, - szerintem. Az akksit négy naponta töltheted hozzá.
A pár ezer forintot olyan max 3-ba értettem, de az akkor zsír új magasfényű ledeket jelent és annyi, amennyi biztos elég. Az meg, hogy e-bay-ről Kínából jön, nem jelent semmit számomra, mivel nem folyamatosan és olyan helyen lesz használva, ahol kijönne az esetleges különbség a márkásabb társaihoz képest. Minek vegyek összeszerelt lámpát és bontsak szét, amikor ugyanannyiért (vagy még olcsóbban) megkapom a ledeket is újonnan.
![]()
Köszönöm ezt a gyakorlati bemutatót, ilyesmire gondoltam, és látva az általad bemutatott fényerőt, nekem nagyon megfelelő lenne ez is. Milyen ledekből csináltad pontosan. Ezek biztos többet kérnek, mint a most használt autóizzó, de a különbség is számottevő közöttük szerintem.
Szia! Persze úgy van fölfelé fog világítani. Igen én csináltam a nyákot, az A4-es-ből vágtam ki amilyen hosszú az A4-es vagyis 29cm,a szélessége olyan 9mm. A mostaniakat másképp csinálom vagyis az útvonalát a rajznak leegyszerűsítettem nincs benne ennyi kacskaringó. A rejtett világításnál már megvan majdnem 10 m. Annyi hogy ezt a 10m -nek nem számoltam ki jól az előtét ellenállását és most be kell raknom diódát a bemenetelnél,hála az itteni hozásszoloknak,segítettek
![]() ![]() ![]()
Elvileg igen - persze feltételezve hozzá azt, hogy a 4 amperes adapter valóban tudja is azt a 4 A-t.
Nekem van egy 5 A-os 220/12 V-os hálózati tápom, amit még az Auchan-ban vettem egyszer autós cuccok (elektromos pumpa gumimatrachoz, minikompresszor a kerekekhez, hűtőláda utazáshoz, stb.) 12 volton történő, autón kívüli üzemeltetésére. A készülékre írt 5 A-t viszont egy az egyben NEM TUDJA!. Már 4 A felett meredeken zuhan a terhelhetősége. Tehát szkeptikusan és óvatosan bánni a berendezésekre ráírt elektromos adatokkal, paraméterekkel, mert azok sajna nem mindig igazak. Növelni a kimenő áramát viszont nem tudom, mert annyira nem értek hozzá, hogy akkor most mit kellene módosítanom, a benne levő tranzisztort egy valamivel nagyobbra, vagy a trafóján a tekercselés huzalját vastagabbra, (ez ugyanis valami inverter-szerű megoldással bíró elektronikus szerkentyű) Ezért csináltam én helyette egy leselejtezett 200 W-os AT számítógép-tápból valami hozzá hasonló szerkezetet, az bezzeg nyomja simán a 10 ampert. Így aztán megy róla minden, amit a gyári (Made in China) már nem képes elvinni.
Mi van a 7A-es adaptereddel, melyről korábban beszéltél?
Bárki bármit is mond, az a saját véleménye, én mindig 70%-ra tervezem a maximális terhelést a néveleges terhelhetőség %-ban. Miért is? Hosszabb élettartam, nem melegszik annyira, esetleg még bővíthető is lesz. Kapcsolóüzemű tápoknák -azok a gyári adatlapok szerint amivel eddig találkoztam- 60%-os terhelés körül van a legjobb hatásfoka...
Még nem vettem,akkor írtam róla,de akkor valószínű sőt biztos hogy így akkor inkább azt veszem meg,vagyis a 7A-est. Biztos ami biztos. Újból köszönöm az infókat. mindkettőtöknek.
![]()
Egy másik kérdés.(netten kerestem leírást de még nem találtam). Valaki azt mondja nekem hogy ha 3 ledet sorba kötök ami ugye 3.2V-os az 3x3.2=9.6V ,ha ezt 9.6V adapterrel üzemeltetném akkor nem kellene előtét ellenállásokat használni. "Miért kell előtét ellenállás"? erre nem találtam leírást.
![]()
A ledeken a hőmérséklet függvényében változó feszültségesés lép fel. Méghozzá negatív tényezővel, ami a led csip hőmérsékletének emelkedésével növekvő áramot eredményez, tehát kész a hőmegfutás, ami a led tönkremeneteléhez vezet. Ezért korrekt módon csakis áramgenerátor segítségével érdemes üzemeltetni a nagyobb teljesítményű csipeket.
De ha erre nincs lehetőséged, akkor marad az ellenállásos korlátozás, ami esetedben pár ohm soros ellenállás beépítését jelenti.
Köszöntem a választ. Én nem akartam vitatkozni az illetővel mivel nem értek hozzá.Az én esetemben amit az előző oldalon is írtam 3 sorba kötött led egy előtét ellenállással ez egy egység.Aztán ebből lesz 180 egység. "Nos erre mondta az illető hogy minek ide előtét ellenállás ha esetleg tudom üzemeltetni 9.6V-rol?" Aztán úgy voltam vele hogy megkérdezem itt a kíváncsiság kedvéért hogy ne haljak meg hülyén
![]()
Igen, Te jobban, (és főleg olcsóbban) kijössz az ellenállásos megoldással, mintha az egyes ellenállások helyett áramgenerátort alkalmaznál. Viszont az ellenállásokon hővé-veszteséggé alakuló teljesítménytöbblettel számolnod kell.
Okés de ezt "Viszont az ellenállásokon hővé-veszteséggé alakuló teljesítménytöbblettel számolnod kell." hogy értelmezzem?
Ahogy írtam. A világítás hatásfokát csökkenti, de ezt a fényerőn nem venni észre, csak a mérőóraállás jelzi.
![]() Persze nem vészes a dolog. A veszteség az ellenálláson eső feszültség, és az átfolyó áram szorzata.
Sziasztok! Szeretnék építeni 100 vagy 150 db magasfényű ledből álló lámpát. Ezt 12 V -ról üzemeltetném. Van valakinek ilyennel tapasztalata? Ti ,hogyan kötnétek a ledeket? Válaszokat előre is köszönöm!
Egy step-upot epitenek a helyedben es aramszabalyozassal kotnem a visszacsatolast. Aztan amennyit csak lehet, sorbakotnek.
Ezek szama attol fugg, milyen step-upot tudsz kesziteni. Ez persze arra az esetre vonatkozik, ha takarekoskodni akarsz a vilagitassal - de valljuk be, a ledes vilagitasok tobbsegenek gondolata ebbol a forrasbol taplalkozik.
Köszönöm a válaszod! A linkelt megoldás járható út? Nincsen ilyen feszültségű kondim ,de két 100nF -ost tudnék párhuzamosan kötni. Az a kis (10% - os) érték különbség mit befolyásolna?Bővebben: Link És Akkor 25 ledes -ével kiépíteném.
Szia! Skori LED 230V. A 25-től többet köss sorba. A kondenzátor kapacitása a LED áramát határozza meg. A kapcsolásban ellenállásként viselkedik, jó közelítéssel használhatod az Xc=1/(2*Pí*f*C) képletet.
Köszönöm szépen! Jó lesz a 200n oda. Még egyszer köszönöm!
És ha egy db c1 -et használok ,de az utána lévőelemeket négyszeresen felépítem (mert több ledet szeretnék egy tokban működtetni) az járható út? Vagy a c1 -ből is legyen 4?
Szia! Nagyon kevered a fogalmakat. 9,6V-os adapter-re SOHA ne köss közvetlen 3-as soros LED-et. Üresjárati feszültsége akár 15-16V-is lehet. Egy 3-as LED egységgel terhelve is jóval 10V felett lehet. Valamivel jobb a helyzet a stabilizált tápegységekkel. Mégjobb a kapcsolóüzemű tápegység (az általad emlitett 12V 7A is ilyen lehet. A legjobb megoldás az áramgenerátor.
Ha egységen a 3db sorosan kötött LED-et érted előtét ellenállással, akkor: 180 egység (180x3 LED) stabil 12V-ról táplálva 3,6 A áramot vesz fel és 43,2W-ot fogyaszt. Ebből 8,64W az előtétellenállások fogyasztása. Vagyis ez egységeid 80%-os hatásfokkal üzemelnek az ideálishoz képest. (tápegység veszteség nincs figyelembevéve). Ha az "adaptered" kapcsolóüzemű tápegység akkor simán elbírja.
Esetleg használj nagyobb tápfeszültséget pl 24V ot 7-es LED egységekkel. Hatásfok 93%-ra javul. Csak 2,88 W alakul hővé az ellenállásokon. (Törpefeszültség határa 50V !!! De nem javaslok 24V-nál nagyobb feszültséget használni, főleg, ha szigeteletlenül használod. Mondjuk ezt eleve kerülni kellene)
Egyenirányító hídból egy is elég. A C1 többszörözése a gyakorlatban a kapacitás növelését jelenti, melyre szükséged is lesz ha nagyobb áramot akarsz folyatni.
Szia! Köszi a választ. "Írtam hogy nekem ajánlotta valaki ezt a 9.6V os adapterről 3 sorba kötött ledet előtét ellenállás nélkül." én csak felraktam a kérdést hogy tudjam rá a választ. Úgy van,jól írtad :3led sorba kötve előtét ellenállással, és 180 ilyen egység lesz. Már a negyedén túl vagyok tehát változtatni nagyon nem tudom a 7db-os egységekre. Azért csináltam így mert ilyen volt a gyári is amit megnéztem.
![]()
Sziasztok!
Napokban találtam a vaterán egy áramgenerátoros IC-t. PT4115. Elég kedvező áron. Valaki használta már közületek? Mik a tapasztalatok? |
Bejelentkezés
Hirdetés |