Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   31 / 147
(#) skero válasza niof hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Szia! Bocsánat csak érdeklődöm ,hogy miért nem fordítottad el azokat a puffer elko -kat 90° -al? Nem kötekedés képen írom de ez a táp elrendezés nem a legelőnyösebb.
(#) niof válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Rézlemezzel próbáltam árnyékolni, de az nem jött be. Kipróbálom holnap a lemezt, biztos van itthon. Egyébként a lemezt rá kell kötni a földre, vagy nem?

Földhurok szerintem nincs, bár igazából teljesen nem vagyok vele tisztában, hogy az hogy keletkezik. A mostani panelon a trafó két közösített pontja (GND) 3 felé ágazik. Természetesen a kapcsolás szükséges pontjain csatlakozik a megfelelő alkatrészekkel, valamint a bemenet 0 pontjával, a kimenet 0 pontjával, és a poti lábaival, amik a 0 pontot jelentik, tehát földre teszik a bemenő jelet. Hátha segít, a jelenlegi elrendezést lefotóztam. Szerinted?

IMGP1788.jpg

(#) niof válasza skero hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Még megtehetem...

Egyébként csak leskicceltem gyorsba, hogy valakinek meg tudjam mutatni, hátha születik megoldás, hogy mi lehet a probléma. Egyébként miért nem lenne jó ez az elrendezés?
(#) reloop válasza niof hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Szia! A 9VAC-k egyformák? Ez a tápkialakítás rosszul viseli a legkisebb különbséget is. Ha eltérést tapasztalsz készíts a szekundereknek külön egyenirányítást.
(#) niof válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

+12,8V és -12,8V ... Legalábbis a multiméterem szerint. Mármint az egyengetett...
(#) reloop válasza niof hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

A trafó szekunder feszültségeit mérd meg. Ha eltérést tapasztalsz, akkor a kisebb olyan mintha ott sem lenne, a nagyobb pedig felváltva tölti a két tápoldalt. Ez biztos garancia a búgásra.
(#) niof válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

10,62 és 10,68

Nem hinném, hogy számottevő különbség.
(#) skero válasza niof hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

A lehető legrövidebb úton kapcsolnám a pufferek lábát a GND -be!
(#) niof válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Kipróbáltam a lemezt. Részben siker. Mikor bekapcsolom az erősítőt, behelyezem a fémlapot, a dupla szekunder keltette kb 100 Hz nagyjából meg is szűnik, vagy jelentősen csökken. Viszont egy 50 Hz-es brumm továbbra is jelen van. Ma megpróbálom, hogy a trafót elkülönítem a kapcsolástól, és a tápot úgy vezetékezem be. Meglátjuk, hogy mit produkál.
(#) niof hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Távolabb vittem a trafót, azonnal megszűnt a 100 Hz-es zavar, tehát azt egyértelműen a trafó okozta. Viszont a másik brumm maradt, DE!!! csak a bal oldalon! A jobb oldal teljesen csendes, és nagyon szépen szól. Most átnézem a komplett bal oldalt, hogy mi lehet más rajta, mint a jobbon.
(#) Bassmester válasza niof hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Szerintem fölhurok van. Csillagpontos földelést kell alkalmazni. Talán a bemenet GND-jével kéne "játszani" egy kicsit...
(#) niof válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Igazából egy iPod-ról van hajtva az erősítő, tehát a készülékek közt nem lehet igazából potenciálkülönbség. Más, aktív hálózati eszközre nem volt rákötve.
Ha megnézed a fényképet, látszik, hogy van jópár átkötés. Azok nem okozhatnak gondot? Bár elvileg nem...

Lenne esetleg konkrét javaslatod a teendőkkel kapcsolatban? Mit értesz "játszani"-n?

Kiszedtem a két 470n-s kondit, és elmúlt a búgás a bal oldalon, helyette megjelent egy kisebb torzítás, de most ugye csak a 220k-t látja a föld felé a bemenet. próbálok más kondikat, hátha az a gond.

Más kondikkal is épp ez a helyzet. Mármint hogy balról finoman búg, jobbról síri csend. Ha kiszedem a potit, akkor elkezd gerjedni. Kicseréltem a BD-ket is, de ugyan az az eredmény. Valahol az elején szedi össze pedig, az tuti. Ha a műv. er. bemeneteit tapogatom, akkor szépen elkezd búgni mindkét fele, de alapesetben csak a bal fele. Mondjuk bizonyos hangerő felett már nem hallatszik, de egyelőre nem akarok halláskárosodást kapni. Ha a jobb oldal bír normálisan működni, akkor a balnak is kéne.
(#) CHZ válasza niof hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Nem alkatrész probléma, ne cserélgesd, semmi értelme.
Földhurok!. Ha jól értelmezem a nyákterved, akkor már ott is van egy jókora hurok, ha a bemeneteket bekötöd.
Csatolt kép alapján próbáld meg, a GND átkötések helyét megváltoztatni, zöld nincs, piros az új átkötés.

Javaslat.JPG

(#) niof válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Van benne valami igazság, köszi. Most annyit értünk el, hogy a jobb oldal búg a bal helyett. De legalább tudom, hogy mindkét fele üzemképes lehet egyébként.

Nyákterv földelési pontjait kéne rendbe tenni. Panelhez csatlakozó földpont(ok) bekötési helye is lényeges, nem mindegy hol kötöd be. Nézd át huzalozással együtt, könnyen felfedezhető ha hurok alakult ki.

Egyelőre csak a bemeneti jack csati, a kimeneti 6,3-as jack csati, és a poti két lába kötődik a földpontokhoz (persze az egyéb alkatrészeken kívül). Nincs dobozolva. és amúgy valószínű fa doboza lesz, tehát más nem is fog csatlakozni földileg.

Én máshol nem látok hurkot, bár mondjuk ezt sem láttam...
Arra van valami tipped, hogy most miért mászott át a búgás a másik oldalra? Szerintem nem járunk messze!
(#) petemazi hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Leközöltem anno egy paneltervet, amin nincs földhurok, teljes mértékben kivitelezett a csillagpontos földelés és kifogástalanul működik.

Ehhez képest mindenki beletervezi a hatalmas földhurkokat a saját panelébe, és centikre teszi a hatalmas szórású paneltrafókat az áramkörtől.

Legalább ha már nem a leközölt tervvel építitek meg, irányadásnak jó lenne..

Megvan! A te képedre sárgával feljelöltem, hogy hol metszettem el a panelon a vezetősávokat, és a tied mellé behúztam pirossal ahová direkt átkötéseket tettem. Elmúlt a brumm, szól, ahogy kell neki.

Köszi a segítséget mindenkinek!

javítás.jpg

(#) Bassmester válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Így legalább megvan a "kínlódás öröme"
(#) niof válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Szerettem volna egy saját panelt tervezni, és csak később, amikor gond volt, akkor találtam rá a te tervedre, de érthető okból akkor már nem nagyon volt kedvem újra legyártani, csak azt szerettem volna, ha normálisan működik.

Egyébként lehet, hogy eddig szerencsém volt ezekkel a dolgokkal, de építéseim során mostanáig nem futottam össze földhurokkal. Ezért is írtam valakinek, hogy igazából nem is tudom, hogy az hogy alakulhat ki. Mindegy, ez jó lecke volt. Most megpróbálom egy kisebb, szebb, és könnyebben kezelhető méretben újraépíteni ezt a kis kapcsolást, csak most már tudom, hogy mire kell majd alaposan odafigyelni. És persze tanulmányozni fogom előtte a te rajzodat is.

Még egyszer köszi mindenkinek a segítséget!

Gratulálok, jó nyomon indultál el és sikerült.
Nyákterveden nincs pozíció ezért nem volt igazán látható az elkötés..

Esetleg majd feldobom az újratervezett panelt, ha elkészül, remélem vettek rá majd egy-egy szakértői pillantást!

Amúgy köszi! A fene sem hitte volna, hogy ennyit számít, hogy egy nyavalyás földet honnan- hová és pláne hányfelé viszek. Az új már jobb lesz, a táp egy teljesen külön panelra fog kerülni, csak akkor az eredeti dobozolási terveim dugába dőlnek. De annyi baj legyen, legalább lesz egy normális dobozom is talán, és működik is majd frankón (remélem).

Itt a nyákterv! Lessétek meg! Az alkatrész oldal felől a BD-knél bezavar a hűtőborda "képe", de a tükrözött elrendezésnél látszik, hogy nem látszik...

GND táp pontját áttenném a GND ki ponthoz . Nem kerülne be a táp elkokat töltő impulzusai az IC bemenetére..
(#) sopi hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sziasztok!

Régebben én is dobtam össze egy ilyesmi kis füles erősítőt. Ezen is elég közel van minden egymáshoz, de semmi búgás, gerjedés. A hangja elég korrekt.

Üdv: sopi
(#) niof válasza sopi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Már az enyémben sincs, csak kap egy szebb panelt, és most már tudom mit nem szabad.
(#) CosmicAntagonist hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Üdv! Hamarosan próbát teszek egy legegyszerűbb TPA6120 panellel. Azt hallottam gerjedékeny. Mások is tapasztalták? Mekkora hártány a 2 helyett 1 táp, és az unbalanced bemenet?

PICT8669.JPG

(#) niof hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Íme néhány kép, az elkészült CanAmp klónomról! Nem zörög, nem brummog, nem zajos, csak tisztán és szépen ZENÉL!
Ha bárki ilyesmibe akar belevágni, tiszta szívből ajánlom ez a kis kapcsolást, egyszerű és nagyszerű!

Nagyon elégedett vagyok vele!

(Bocs a szilikonpasztás ujjlenyomatokért... )
Következő: »»   31 / 147
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem