Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   71 / 97
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Akkor az egész habverést minek tetted be? Leginkább annak kellene utánajárnod, hogy pontosan milyen modulációval jönnek a jelek, és mekkora lökettel. Ezt a jelet kell előállítanod, és mint egy mod gen modulálnod a vivőt. Én nem jártam soha utána, mert annyira nem vagyok érdekelt a témában, régebben is csak annyit voltam bátor megjegyezni, bármilyen nagy a hasonlóság, nem FM -ről van szó, hanem adat lévén az FSK valamilyen formájáról. Ilyet pedig valamilyen VCO -val könnyen csinálhatsz. Mikor megvan az "ál" adatjeled, akkor kell ezzel az összetett jellel az oszcillátort frekvenciában modulálnod.
A mikrohullámú sütő márcsak azért is nem hadi zavaró állomás, mert az ilyen felhasználások messze elkerülik ezt a sávrészt.
ui: Panhard adott egy jó megoldást.
(#) Panhard válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Idézet:
„ERRE a kérdésre van megoldás: Üdv!”

Ez kérdés akart lenni, tehát még nincs megoldás.
(#) olajmuvek hozzászólása Ápr 20, 2012 /

Hali.Sokat nézegettem vevőkészülékeket. Szerintetek ez a vevő megfelelő lenne külső antennával pl NOAA19 műhold adásának wxsat -al való dekódolására? Pcre elég a hangkártya vonalszintű bemenetére kötni és kész ? vagy ettől azért bonyolultabb a dolog ? Válaszotokat köszi előre is.
(#) kadarist válasza olajmuvek hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Szia!
Ennek olyan kicsi a sávszélessége, hogy nem jó erre a célra.
Inkább válassz egy jó képességű rádiószkennert, aminek megfelelően nagy a vételi sávszélessége.
(#) olajmuvek válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

És ez esetleg? Ennél azt írja, hogy wide / narrow bandwitdh de nem részletezi. Milyen értékeket célszerű figyelni?Esetleg tudnál ajánlani valami típust? Bocs a sok kérdésért

Mi esetleg?
(#) olajmuvek válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

bocs még szerkesztettem lásd előbb

Én inkább ezt ajánlom. És vásárolj a magyar nyelvű ebay-ről!
(#) pucuka válasza olajmuvek hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Már többen mondták(tuk), hogy egy 10; 12,5; 20 kHz es csatornaosztásra készült rádió nem alkalmas a műholdas vételre. Nem is az érzékenysége, hanem a KF sávszélessége miatt. Az derül ki a -122 dBm érzékenységből is, hogy a vevő sávszélessége biztos nem több mint 20 kHz. A műholdas vételhez pedig 30 - 35 kHz kellene, akkor lehetne a legérzékenyebb vevőt használni. Ilyen készüléket azonban közforgalomban nem kapsz. Egyáltalán a vételhez 30 kHz nél nagyobb KF sávszélességű vevőre van szükség, ehhez legközelebb a szkennerek állnak a maguk 100 kHz -es sávszélességével, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az érzékenységük is rosszabb.
(#) Panhard hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Hali, tegnap átalakítottam az antenát, a koax nem megy át az antenna közepén a pvc csövön, hanem a balun után fél méter kábel van és megy a vevőre. A pc-be is tettem egy SB Live hangkártyát, szerintem jobb lett a minőség. Eddig talán ez volt a legjobb vétel. Az egész cucc, az antenna is padláson van. Csak a Noaa19-et tudom venni automatán, mert az 50Khz-es pll erre tud beállni. A pll-ben a progit úgy írtam meg, hogy bekapcsolás után 10mp-el elalszik a pic, mert különben csíkos lenne a kép tőle.
IDE töltögetem fel a képeket. Üdv!
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Szia ! Szuper. Nekem is folyamatban az antenna telepites, es vetel automatizalas. Egyelore egy teton, 2m-en van a QFH. Mai felvetel: Bővebben: Link Az erositom alacsony jelszintnel kicsit mintha gerjed, vissza kell allitsam a korabbi Drain aramot.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Miért teríted szét így a képet? Így nem méretarányos. Az msa képet kellene feltenned ide, hogy össze tudjuk hasonlítani a felvételt. Dél felől szinte azonos magasságban jött meg a vétel.

Ime: Bővebben: Link Jelzem ez meg nem a vegleges eredmeny
A QFH impedanciaja alacsony 50ohm -hoz viszonyitva is, legalabb 20mm-es csobol kellene elkesziteni hogy az 50ohm -hoz kozelebb keruljon. Az illesztetlenseg miatt kellett olyan kozel szereld a vevod. A BALUN is 1:1, nem illeszt, csak szimetrizal. Az lenne a legprofibb megoldas, hogy szimmetrikus bemenetu erositot direkt az antennahoz csatolni. Vagy az infinite BALUN, a koax vegigvezetve az egyik loopban. Ezt csak azert irtam hatha erdekel valakit.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Javitok:
Idézet:
„nem illeszt, csak szimetrizal”
Akartam irni: nem illeszt, csak asszimetrizal.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Teljesen egyformák a képek, ami a színeket illeti. Csinálnom kell majd nekem is egy normális előerősítőt, mert az előző nem jól sikerült, gerjed.
Jelzem én is, hogy nekem sem ez a végleges eredmény. (remélem)

Nekem a radiomban nincs eloerosito. Van egy impedancia illeszto RF trafo az SA612 elott, amelyek az attetele kb.3.3 x -os. A picasan levo dobozolt erosito van kint az antenna alatt kb 1 m -el. A Drain kori tekercs Qja kritikus, attol gerjed legkonnyebben ha tul magas a Q, ezt mondja az irodalom es a szimulacio is. Le kell rontani soros, vagy parhuzamos ellenallassal, addig amig mar stabil az erosito. Potmeterrel lehet jol meghatarozni. 5mm atmeroju tekercsnel nekem 220 ohm kerult parhuzamosan a tekerccsel.
(#) Libus hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Sziasztok,

Régebben olvasgatom ezt a topicot is és nemrég láttam ezt a videót: Link
Na most 20USD körü elérhető már olyan DVB-T vevő, ami SDR-ként is használható. Link

Node szerintetek hogyan lehetne ezt összehozni az APTDecoderrel? A FunCube mint hangkártya települ a rendszerben, ezért ez nem kérdés, csak az ára miatt nem elérhető mindenkinek, ám egy RTL-SDR már igen.

Vélemény?
(#) Kera_Will válasza Libus hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

VAC a megoldás!

Virtual Audio Cable !!!
(#) Kera_Will válasza Libus hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

VAC elérése

Kicsit több proc/RAM erőforrást kíván.
Nem kell 2dik hangkártya.
A vevőből kijövő hangstreamet bevezeti a dekódoló programba.
Feltelepítés után az audio output és input csatornák választásánál a VAC-ot kell majd beállítani a 2 programban(FDC--->>>AptDecoder).
Demo verziója is kényelmesen használható.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Ha van kedved kiserletezni, van egy impedancia illesztesi otletem. A BALUN-t ket parhuzamosan kotott 50 ohmos, lambda/4 * k hosszusagu koaxbol csinald. A jelet tovabbvinni egy 50 ohmos lambda/4 *k hosszusagu koaxxal, es ehhez kapcsolodik a 75 ohmos levezeto kabel. Igy a ~25 ohm-hoz illesztunk, ugy hogy kozben az asszimetrizalas is meglesz.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Mostanában nem hiszem, hogy kísérletezgetni fogok vele, jó ez így ahogyan van, egyenlőre. Jön a jóidő, motorozni kell
Az a gond, hogy a programot nem tudom automatikusan Auto record-ra kapcsolni, így meg nem igazán gazdaságos, ha mindig menni kell a PC-nek.
(#) pmate95 hozzászólása Máj 2, 2012 /

Sziasztok ismét!
Végül egy Sirio GP 3-e antennát vettem és már kint is van a tetőn. A várthoz képest egész jó, bár valami zavar elég erősen szabotálja a vételi kísérleteimet ezeken a felső sávokon.
Amikor nincs fent a zavar, akkor a Galyatetőn lévő átjátszót is szépen lehet hallani. (Békés megye déli részén)
(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szia!
Ez a zavar a nagyfeszültségű hálózat koronakisüléses zavarása. Szeles, száraz időben erőteljesebb, mert nem tud leföldelődni a kúszóáramokon keresztül.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

A közelünkben van valami trafóházas cuccos...
Ezen lehet valahogy javítani??? (érdekes mert reggel (6kor) még teljes csend, de délelőttre már nagy zavar az egész sáv)

A reggeli harmat blokkolja a nagyfeszültséget, csak száraz körülmények között jön elő ez a zavar. Egy jól beállított keresztdipól sokat segíthet.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Ez alapvető dolog vagy hiba okozza... Úgy értem, hogy ez nem a szolgáltató hibája, hanem alapból ilyen?

Ez ilyen. A légvezetékek sajnos eléggé erősen szórnak, főleg nagyobb feszültségen. Én is küszködtem ilyen problémával, amit jó antennával lehet orvosolni vagy elköltözéssel.
(#) Panhard válasza pmate95 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Ez a zavarás nálam is jelentkezett a keresztdipól antennával, de a QFH-val megszűnt. Nálam több frekvencián is zavart, és mászkált fel-le szép lassan a sávban. Egyébként jól fogod a jeled, nekem dél felől nem jön ilyen jól.
(#) gtk hozzászólása Máj 2, 2012 /

En is tapasztaltam ilyen zavart, QFH antennaval is. Erdekes, azt hittem az erosito gerjed. Mondjuk ettol meg az is gerjedhet
pmate95 Gyengebb jelnel hallhato alacsony frekvencias zaj?
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Pedig, ez interferenciás zavarnak tűnik. Valószínűleg Kábel TV alsó S csatornái.
Következő: »»   71 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem