Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1668 / 3993
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Ki mit építettbe látszik mi lett belőle
(#) kendre256 válasza brugo hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

ÉMÁSZ szabályzat
"A tápfeszültség változás (kiesés figyelmen kívül hagyva) 95% a hét bármely időszakába - a 10 perces átlagos effektív érték alapján - Un ą 10% értékű legyen. Hosszú tápvonalak esetében pedig Un +10% / -15% érték is megengedett. "
Ebből adódóan a hálózat feszültsége akár 253V is lehet.
A hagyományos izzólámpák élettartama jelentősen csökken a nagyobb feszültség hatására. Picit jobban világítanak, de hamarabb tönkremennek. 2%-os feszültségnövekedés 80%-ra, 4%-os feszültségnövekedés 60%-ra csökkenti az élettartamot.
Egyéb berendezések esetén az a kérdés, hogy mennyire jól csinálták meg őket. Elektronikus berendezések jellemzően 100-240V-os működési tartományú kapcsolóüzemű tápegységgel működnek. Ha elég tartalékkal tervezték meg, akkor semmi baj.
(Ahogy mostanában tervezik a berendezéseket, úgy a névleges feszültségen is gyorsan tönkremegy némelyik.)
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Hello!
Most egy kicsit értetlenkedni fogok..
"Még annyit, hogy akkor a kondenzátorok, amelyeket a szűrésre használok 35V-osak. Namost ezek a +/- diódahídra vannak kapcsolva párhuzamosan. Akkor a kondikra 15V esik, ugye?"
Nem lett volna egyszerűbb megmérni, mint megkérdezni? Ráadásul, a kérdésből nem derül ki az sem, hogy a kondi ténylegesen hova van kötve. Ezért kell mindig rajz, hogy legyen miről beszélni, ne csak a levegőbe.
De ha csak elméletben vannak meg az alkatrészek, akkor is ki lehet rengeteg dolgot próbálni, kisebb trafóval kisebb feszültséggel, mintha modelleznél valamit.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza baen hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Kedves Bence!
Következő kérdésed, "hogy hogyan lehet atomerőművet készíteni, vagy űrsiklót"? Ha elfogadsz egy tanácsot, "le kellene szállni a földre", és pillanatnyi képességeid/lehetőségeid szerinti áramkört megépíteni. Mert ezektől a projektektől jelenlegi tudásoddal még nagyon messze vagy. Mondom ezt azért, mert ha átlátnád mit szeretnél építeni, akkor nem is kérdeznéd meg ezeket.
üdv! proli007
(#) brugo válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Köszönöm szépen a felvilágósítást !
(#) forma3 hozzászólása Máj 12, 2012 /

Sziasztok!

Nekem egy CD-lejátszókkal/DAC-okkal kapcsolatos kérdésem lenne. Több CD lejászón is látni, hogy az van ráírva hogy 1bit DAC. Ez mit jelent pontosan? Ez jó hangminőséget jelent (spécibb dologkon van rajt). Ezenkívül még milyen technológiák vannak?

Köszi!
(#) Izeg. hozzászólása Máj 12, 2012 /

Sziasztok.
Szerintetek miért van az hogy a merevlemezen valahogy elveszett majdnem 40 giga!!!!?
A windows mappája 46 giga viszont a benne lévő fájlok csak 6 gigát tesznek ki?
Ilyenkor mi a probléma?
chkds, eset semmi hatással
(#) gabesz86 válasza Izeg. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Nem lehet, hogy csak valami rejtett fájl van a win könyvtárban ami elfoglalja a maradék helyet?
(#) Izeg. válasza gabesz86 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

megjelenítettem minden rejtett nem rejtett és rendszerfájlt de semmi nincs meg a 40 giga
(#) kokozo válasza Izeg. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

chkdsk-t hogy futtattad? Próbáld meg ezt: chkdsk /f/r hátha így jobb lesz.
(#) vilmosd válasza Izeg. hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Probalj meg egy live linux cd-t irni, es inditsd el ezzel a gepet. Pl DSL Linux. Van benne egy egyszeru file kezelo, ami hasonlit a TC-hez. Ez elol nem fog elrejtozni semmi. Ott kiderul a turpissag.
(#) baen válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

kösz a jó tanácsot de én nem akarok atomerőművet készíteni.Egyenként honnan tudod a nevem?
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Pucuka, az összes rádiós topic olvasásából le kell magam húzni mert beleuntam, hogy állandóan a hatóságokat képviseled, mint egy szakjogász. Ki fog rádióhoz érteni, ha nem szereli senki? Az elmúlt 3 évben legalább 20 kollégát tereltél el a témától 5 különböző rádiós topic-ban.
Szakmai oktatás szempontjából ez kifejezetten káros.
(#) Class-A-. válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Igen! Ez tetszik! Ez a fajta megnyilvánulás ,hozzá állás hiányzik az emberekből.az országból! Ez viszi előre a világot,nem pedig az hogy meghunyászkodunk mert .... . Gratula barátom,csak igy tovább.

Ez igy van! - az ország is ezért tart itt mert le épitendő tendenciájú politikát folytat! A rossz fiúk nem mi vagyunk ! Éljen a rádiózás,de nem úgy ahogy idáig és most a gyakorlatban!Tanuljatok fiatalok és igy tovább. - Mindenben segitek amiben tudok és az autó didakta módon tanult tudásom,tapasztalatom engedi.

Igen, ezt ismerem.Na erről van szó!
(#) danszter hozzászólása Máj 13, 2012 /

Hődrótos ampermérő. A hődrót végül citerahúr lett ! 15-15 cm lesz két hőálló gyűrű között a belógása neki. lefele rugó ellenében lesz fogva. Most az áttételen és a hozzá csatlakozó mutatón akadtam el. Hogyan kivitelezzem ? 1A-t kell mérjen a műszer és max 60 fokos kilógása lehet.
(#) reloop válasza danszter hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia! A rugó és a drót közé iktass be egy húrt, pl. horgászzsinór. Egy menetet hajts belőle egy tengelyre. A tengely átmérője meghatározza a rászerelt mutató elfordulási szögét.
(#) jocka0012 hozzászólása Máj 13, 2012 /

Üdv! kezdő vagyok , most jött be az elektrotechnika tantárgy a suliba , és az lenne a kérdésem , hogy van egy akkumulátorom amit 400 mA-erral kéne tölteni és 12V feszültséggel.Az a helyzet , hogy nekem csak olyan akksi töltőm van ami csak 1 A-erral tud tölteni és , csináltam ellenállásokból egy olyan kapcsolást , ahol párhuzamosan kötöttem be egymással 4db 120 ohm-os ellenállást , ami ha minden igaz akkor az 1A-ből 400mA-t állít elő.Márcsak annyi lenne a kérdésem , hogy negyed W-os ellenállásaim vannak itthon , és ,hogyha így rákötném ezekre az ellenállásokra az akkumulátor töltőm-et ezek az ellenállások elbírnák ezt a teljesítményt?
(#) kamaro hozzászólása Máj 13, 2012 /

Sziasztok! Pillanatkpákába elég hamar elégnek a réz hegyek és arra gondoltam hogy tartósabbá lehetne valahogy tenni a őket. Esetleg melegítés és gyors lehűtés vagy hasonlóra gondolok. Nem tud valaki működő módszert?
(#) kadarist válasza kamaro hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia!
Galvanizáld be cinkkel (horgany). Úgy tartósabb lesz.
(#) kamaro válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Ezt megtudom csinálni házilag? Hogy lehetséges? És honnan lehet szerezni tiszta cinket?
(#) sastas01 válasza kamaro hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Fent van az oldalon egy videó ami segíthet. Itt tudod megnézni.
(#) davidovics válasza kamaro hozzászólására (») Máj 13, 2012 1 /

Szia!
Szerintem az is jó ha a használandó részét bevonod ugyanúgy ónnal mint a pákánál.
Igaz,hogy nem olyan jó megoldás,mint a galvanizálás,de ezzel is eléggé meghosszabbítod az élettartamát.
(#) pjg válasza kamaro hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szerszámboltban. Bádogosok használják.
(#) kuka88 hozzászólása Máj 13, 2012 /

Sziasztok,
Panelfúráshoz mekkora az ideális méret? 0.8mm még játszik?
(#) kendre256 válasza davidovics hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Pont az óntól oldódik ki a réz, azért fogy el a pákahegy...
(#) nedudgi válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Ha nincs kisebb... Attól függ, milyen fúrógéped, milyen állványod van.
(#) davidovics válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

De ha bevonja vele a végét akkor azt lehet a szivacson tisztogatni míg a réz pillanatok alatt oxidálódik és így nem engedi át a hőt...igaz,hogy nem a legjobb megoldás,de jobb mint a semmi...legalábbis szerintem
(#) granpa válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia! Alkalmazott alkatrész-láb méret a meghatározó. Se belepasszírozós, se lötyögős nem az igazi. (Mondom én, aki mindent 1mm-essel fúr). Inkább kisebb (0.6-0.8), és a nagyobb lábakhoz, után fúrás.
Következő: »»   1668 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem