Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   151 / 581
(#) Apec válasza bravasan hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
A motor tekercs-zárlatát nem ilyen egyszerű kimérni, de szerintem ezt egyelőre hagyni kellene.
Máshol lesz a baj.
A triakot kiforrasztás után tudod bevizsgálni, a módjára keress rá a neten.
(#) lukovicsek válasza Apec hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Üdv.
A kommutátorok közt nem azért kell pucolni hogy elinduljon a gép, mert az nem segít rajta de ezt emlitettem is viszont ha ilyen szinten tele van rakódva a kefe porjával mint ahogy a képen is látszik az bizony baj mert a szénpor vezeti az áramot és a kommutátor lemezei között nem véletlenül vannak rések és ha telitődnek az felér egy kisseb fajta zárlattal ami végleg tönkre teszi a forgórészt de e közben nagy terhelés megy a triacra és az is tönkre mehet.
Tehát a pucolásal megmentheti a motor életét, de aki nem ért velem egyet annak nem kell pucolgatni.


Laci!
(#) lukovicsek válasza bravasan hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
A triac-ot nem muszáj kiforrasztani a két szélsö lábára kell mutatnia 40-70 ohm -ot viszont a szélsőkről a középsöre nem kell mutatnia, a diódamérővel mérjed, az NTC-nek kb 22 kohm -t kell mutatni de az ritkán megy el inkább a csatinál szokott érintkezés hiba lenni, de át kell forrasztgatni a fekete relék lábait meg körülötte kereshetsz lábakat amin kikerekedtek , elengedtek a forrasztások ezeknél sokszor ennyi a baj.


Laci!
(#) Apec válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Mikázni akkor kell, ha kopás, vagy felszabályozás miatt a kommutátorszeletek közötti szigetelés nincs már besüllyedve, ezért a keféket forgás közben eltartja és erősen koptatja is.
A képen látható kommutátor normális üzemi állapotban van. Hiába tisztítod ki, rövid időn belül ugyanilyen lesz.
Egy jól működő kommutátoros motort csak kommutátortisztítás miatt soha sem kell szétszedni.
Én is próbálkoztam vele de önmagában a tisztítás soha nem befolyásolta a működést.
Ha felrajzolsz egy forgórész tekercselést (akár hurkos, akár hullámos) könnyen beláthatod, hogy az esetleges szennyeződésnek nincs jelentős befolyása a motor működésére.
Ha szét kell szedni nyilván én sem rakom össze koszosan, de ennek más az oka.
üdv.
(#) bravasan válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Szia!

63Ohm-ot mértem dióda méréssel a két szélső láb között (Triac). A középsőn szerencsére semmit. NTC-re 23,9 KOhm-ot mértem.
(#) bravasan válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Erre gondoltál a relé témában? Nem tudom mi mehetet még ki. Ötlet?
Nincs a panelről kapcsolási rajza valakinek?
(#) lukovicsek válasza Apec hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Üdv.
Ismerem a forgórész tekercselését, de egyszer igy javítottam meg egy motrot ami kegyetlenül szikrázott és azt mondták hogy zárlatos és annyi neki, holott csak ki kellett pucolni és elmult a szikrázás és azóta is vigan működik, azelőtt én sem gondoltam volna erre mert elméletben én is a tekercselésre hagyatkoztam.

Laci!
(#) lukovicsek válasza bravasan hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Bizony, nézd még át a többi helyen is érdemes nagyítóval mert nem mindig ennyire látható valamikor csak egy enyhe karika repedés látszik a forrasztáson.

Laci!
(#) Apec válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Egy ideig én is bizakodtam, hogy hátha tisztítástól, szabályozástól megjavul. Soha nem lett jobb. Azzal az eggyel szerencséd volt.
üdv.
(#) Apec válasza bravasan hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
A "szerelő" jól beszélt: a panel hibás.

Mennyit is lehetett volna kérni egy-két átforrasztásért panelcsere címén...?
Csatlakozom az előttem szólóhoz: nézd át a többi forrasztást is.
üdv.
(#) mátraitibor hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Sziasztok!
A triaccal párhuzamosan van egy varisztor(?). Ez nem tud átvezetővé válni?
A hasznélt "rossz" panelt a biztosító elkéri, lehet ezt kapjuk meg újárban.
Hasznos ez a fórum!
matrai
(#) zolika60 válasza mátraitibor hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Már hogyne tudna. Az a dolga.Bővebben: Link
(#) mátraitibor válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Nagyon köszönöm az infót!
Ezekszerint, ha a triaccal párhuzamosan kötve együttesen kicsi? az ellenállása, akkor vagy ez, vagy az dróttá lett?
(#) zolika60 válasza mátraitibor hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Így van. A varisztort direkt ezért teszik oda, hogy jó eséllyel az menjen zárlatba.
(#) VIM hozzászólása Máj 15, 2012 /
 
Sziasztok! Néhány napja segítettem egy AWT 5109 típusú mosógépet centrifugálásra bírni, mert nem volt hajlandó ezt a műveletet elvégezni. Persze a pressostát légcsapdája tiszta iszaplerakódással volt tele és a szivattyú tele volt kókuszháncs bolyhokkal rakodva. (ne kérdezzétek hogyan került bele ) Hogy miért is nem ment a centrifugálási művelet az tiszta sor, mert takarítás után ki tudott szivattyúzni és öblíteni és centrizni. De! Több alkalommal a program végére kellett a programkapcsolót tekerni, hogy a szivattyúzást elvégezze, mert még akkor sok volt benne a víz. Majd jött volna a rendes program lefuttatása és még a centrifugálásig sem megy el a programkapcsoló. A kérdés az volna, hogy az időzítő része tévesen méri fel a programállást? Minden működik csak éppen nem helyesen és kellő időben. Volna-e rá valami megoldás? Esetleg hosszabb időre kihúzva a csatlakozót a dugajból? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) mátraitibor válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Ezt is köszi!
Ezekszerint, ha van 5 triac/varisztor páros, azok mondjuk a szelepeket, ajtózárat, szivattyút, programk.motort vezérelhetnek? Van még négy relé, ezek a fűtést, motort és még valamiket?
Mi lehet akkor, ha semmilyen átvezetést nem találok a varisztor/triac lábain? (illetve 200Mo-nál 80Mo-ot). mind az ötöt megmértem, kezdve a diódamérővel.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
....lehet, hogy kissé türelmetlen voltam a mosógép megjavulásával kapcsolatban! A dugajzatból kihúzva, úgy 1-1.5 órára (feszültségmentesítve), majd ismét bekapcsolva és teljes mosási ciklust "futtatva", hibátlanul kimosott a gép. Nem vagyok mosógépszerelő, ezért nem tudom, hogy mi miatt állt helyre az időzítő egység. Van valami leírás arról, hogy "resetelni" mennyi idő eltelte után hajlandó, ha csak ez volna a hibája? Talán egybeesik az ajtónyitási késleltetés hosszával? A lényeg, hogy JÓ LETT!
(#) lukovicsek hozzászólása Máj 15, 2012 /
 
Sziasztok.

Volna egy harci feledat van egy panelem amibe elmentek a táp alkatrészei amugy egy Bregenz gép de hasonlit a panel a Fagoréhoz aszem, a baj az hogy már valaki próbálta javítani és nem vagyok biztos egy pár alkatrészben ami benne van,
amit cseréltek benne az a felső nagy ellenálás RP101-jelzéssel, az utánna lévő üres hej valamijen dióda heje talán zener volt DR101-jelzéssel, és a kapcsoló ic amire az van irva, hogy :ICE 2A265. ilyet sem láttam még mosógép panelben, az egyik oldali lábsor végig összekötve a hátoldalon látszik, a trafó is meg pörkölődött a szek.tekercset áttekertem.
Ha valaki ismeri ezt a panelt vagy legalább a tápot az kérem segitsen.

Üdv. Laci!
(#) juhiati hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy AEG Lavamat 42030 Eletronic tipusú mosógépem és olyan problémám van vele mikor elindítom a mosási programot feltölti magát vízzel elkezd a dob forogni,és megáll.Utána megint elindul lassan forog és újra megáll kb.2perc múlva,és ez a folyamat ismétlődik egymás után.Először azt hittem sok ruhát raktam bele,de üresen is ugyan ezt csinálta.Ha átkapcsolom centrifuga programra akkor tökéletesen kicentrifugáz,és a vizet is kiszivattyúzza.Esetleg ha valaki tudna nekem segíteni,hogy mi lehet a hibája,azt előre is köszönöm.

Attila
(#) olty hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Budapesten keresek olyan ügyes kezű embert, aki ért a mosógépekhez és a hűtőgépekhez.
Szállítással foglalkozom és innen onnan mindig összeszedek hűtőket, és mosógépeket, amik többnyire működnek, de esztétikai, és egyébb kisseb műszaki problémával rendelkeznek, vagy régiek.
Amikor egy adag összegyűlik, akkor kellene átnézni őket, és amit lehet javítani és érdemes azt megcsinálni.
Akit esetleg érdekel, írjon mailt.
oltyka3@gmail.com

üdv
(#) temerini48 hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
Nem segítségért kiáltok, inkább segítenék.Van egy garin túli ELIN WM36a*aa mosógépünk, ami csak úgy leütötte az automata biztosítékot. Bekapcsolom, fesz van, a mosógép lámpái világítanak, mintha minden rendben lenne, az ERR felirat kivételével. Szétkapom, semmi füstre utaló jellegzetes bűz, kiszedem a vezérlő lapját, méricskélek kicsit, és a hiba: a 10A-s Gretz egyik diódája zárlatos. Mivel az originál +~~-, én pedig csak kockát találtam, a lábak megfelelő lehajlítása után sikerült beraknom, vigyázva, mert ennek sokkal több hely kell, nehogy zárlatot idézzek elő. Azóta is OK! Sok sikert minden hasonló helyzetben levőnek!
(#) lukovicsek válasza juhiati hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Üdv.

meg kellene nézni hogy amikor befele engedi a vizet akor két helyre engedi e egymás után ha nem akkor az egyik vizbeengedő szelep lehet nem müködik és nem tudja magát feltölteni teljesen.


Laci!
(#) maria1982 válasza juhiati hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Szia!
Hasonló hibával hozott hozzám egy gépet egy kolléga. Csak ott nem akart centrizni sem a drága. Feltűnt hogy csak az egyik irányba forog mindig mosáskor, közte nagy szünet. A relé lábai ki voltak égve. Körbe forrasztottam a relét és jó lett. Nézd körbe hátha...
(#) maria1982 válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Van jó hírem is meg rossz is. Van ilyen panelem nekem is, illetve a maradéka. Pont az általad felsorolt alkatrészek hiányoznak...A táp ic illetve a trafó még benne van. Az ic típusa :VIPer12AKGV629.Sajnos csak ezt tudom.
(#) lukovicsek válasza maria1982 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Üdv. ez jó hir csak valamit nemjól olvashattál mert ilyen nincs a neten, megnéznéd mégegyszer légyszi.

Köszönettel: Laci!
(#) maria1982 válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Nem a net-en olvastam, a nyákon lévő táp ic felíratát írtam le. Én is néztem a hálón, de semmi találat. Ezért is írtam hogy jó hír is meg nem is. Egyébként a proci füstölt el rajta. Saját vezérlést raktam bele, nem kellet kidobni az egyébként jó állapotú gépet. A hiányzó alkatrészeket meg egy testvérébe raktam .
(#) lukovicsek válasza maria1982 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Megvan már Viper12a . csak ennyi a többi lehet valmi sorszám és ez bele is illik a nyák vezetékeléséhez.

Hálás köszönet, megyek eggyel!
(#) maria1982 válasza lukovicsek hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Szívesen! Sok sikert!
(#) bravasan válasza Apec hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Az Indesit WT120 újra teszi a dolgát. A mosógépszerelőket "alkatrészcserélők" meg csókoltatom. A relé lábait átforrasztottam illetve ami 40x mikroszkóp alatt gyanús volt. Kitakarítottam mindent és jó.

Kösz mindenkinek!
(#) botesz hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy indesit WITP 82 nevezetű felültöltős mosógépem ami nem csinál a progi kiválasztás után semmit!Namost arra jutottam hogy ha elindítom nyitottt ajtóval és indítás után csukom le akkor a motor egy pillanatra felpörög és ennyi a szivattyúprogin is ugyanez ez a téma csak a szivattyúval mosásnál a szeleppel.A centri progit párszor eljátszottam vele és a szivattyúnál egy óríásit villant(elötte 1x még ment)akkor most rossz a szivattyú?Semmi hibakód se semmi csak 1 pillanatra indulás panelon semmi égésnyom vagy hasonló.Bocsánat hogy hosszú lett.
Aki tud kérem segítsen!
Üdv
Következő: »»   151 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem