Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Sziasztok !
Segítségeteket kérném a következő dologban , "elég komoly " autó hifit építek a kocsimba. A következő a rendszer van fejegységem ez 4* 25 W RMS teljesítmény képes produkálni erre van rá kötve 4* 30 W RMS teljesítményi 4 ohm hangszóró Van a két mélynyomóm ehhez hidalva van az erősítőm 2*200 W RMS teljesítményű és ez hajtja a 2*400 Watt 4 ohm RMS mélynyomókat Na most a kérdés az az , hogy van még 2 *2 *30 W RMS teljesítményi 4 ohm hangszóró meg 2 * 50 W RMS teljesítményi 4 ohm hangszóró Jelenleg ezeket nem tudom semmiről meghajtani a probléma az ott van hogy már csak 1 pár RCA kimenetem van amire erősítőt tudnék rakni , de a kérdés mekkorát és hogy kössem mert az átlag erősítők 4 csatornásak és itt ugye 6 hangszóró marad. Lehetséges, hogy egy csatornára esetleg több hangszórót kössek ? Ha igen, hogy ? Várom az ötleteket és építő jellegű kritikákat. megjegyzés : nem szeretnék már több 10e Ft-ért erősítőt vásárolni szóval valami kisebb költséghatékony megoldás érdekelne ! Köszönöm üdv mindenkinek ! Idézet: „http://auto-motor.vatera.hu/auto_hifi/erosito_melynyomo/car_technic_erosito_2x250w_1549580159.html” Gondolom a kimeneti csatlakozóról beszélsz... Mert, akkor bizonyára forrasztási hiba a panelon, feltéve, hogy jól meg van húzva a saruban a csavar... Forraszd át a kimeneti csati környékét! Pityu
Szia!
Szerintem szerezz egy makrós fényképező gépet, és fényképezd le újra, a túloldalról is, akkor meg lehet még saccolni! Ezekkel a képekkel csak a szervert terheled, hibamegállapításra , ebben a minőségben alkalmatlanok! Pityu
Szia!
NEM! Valóban nem szereti a 2 ohm hidat! Nagyon kéne neki örüljél, hogy ez egy Pio, mert , ha nem az lenne, akkor a biztisütögetéssel már rég kinyírtad volna! Idézet: „próbáltam sztereóba is de valahogy nem egyszerre szól a két hangszóró ha meg sorba kötném 8 ?-ra akkor meg a teljesitmény lenne kicsi” Ha sztereóban használod, az pont ugyanaz, mintha kint sorba kötnéd a két hangszórót, (8ohm-ra) és hídban kötnéd rá! Én ezt a megoldást választanám, vagy kuporgatsz még 170 dolcsit, és "löksz" mellé egy másikat! Idézet: „+nál is meg a - nál is egyböl az aksira és a kasznira amin nincs már biztositék: a vezeték elbir igy olyan 25 ampert?” Bizti hiánya helytelen, de csak addig, míg ki nem gyullad a kocsi, mert onnantól átmegy "asszameg-be" A kábelezésed, egyértelműen "tré", de nem ez a hibája a rendszernek, hanem a túlterhelésed! Amúgy a 3x1,5mm2, azaz 4,5mm2 éppen nem bírja el a 25A-t símán..., de, azért átszalad rajta! (Max esik egy-két voltocska!) Pityu
Szia!
Csucsi kis táp, és még olcsó is! Egy 300W teljesítményfelvételűt igen! A lényeg, az, hogy abban se legyen nagyobb a bizti , mint 30A! Ha csak áramkorlát van benne, akkor talán, még többet is ki lehet belőle hozni, ha feltekered 14,4-re, és úgy pirítod 30A-el, mert tartalék az van benne! (100-240V-ig jó, tehát, jó ha fele kitöltéssel ketyeg!) Pityu
Szia!
Idézet: „Na most a kérdés az az , hogy van még 2 *2 *30 W RMS teljesítményi 4 ? hangszóró meg 2 * 50 W RMS teljesítményi 4 ? hangszóró” Te mi ez, kisbusz? Vagy csak egy AUDI? Jó lenne tudni, hogy hol helyezkednek el ezek a hangszórók, és milyen jellegűek, hány cm-esek, koax, vagy csak magas, vagy csak mély? Rajzolj már egy teljes autóbelsőt mutató Móricka ábrát! Pityu
Nem, de a hugi00 név nekem is rémlik
Szia köszönöm hogy válaszoltál.akkor azt hiszem hidba használom sorba kötve a hangszórókat ahogy javasoltad mert sajnos most nincs pénzem még egy erösitöre ja és a kábelezést kicseréltem már sodrot 10 es-re az már csak elég, és bizti is van már rajta!
még egyszer köszönöm a válaszodat.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Bocsi előre ha hosszúra sikerült. Van egy 2x400wattos (rms) teljesítményű erősítőm ami most feladta a harcot. Lehet hogy kicsik voltak hozzá a hangszórók, túlhajtotta, lényeg hogy az erősítőben is kár lett. Szétszedtem, hogy hátha látok valamit, méregettem és találtam egy ha jól hívom, végfok tranzisztort ami tönkrement. (egyébként hibajelenség, egyik piros led világít, 2 ő van+ egy zöld. Zöld mindig is mikor jó volt akkor is értelemszerűen.) Típusa, Toshiba 2sa1943. Google segítségével kerestem interneten, találtam de nem tudom hogy passzolna-e bele, mert ugyanis ránézésre, típus számra ugyan az, de ez a sorszám alatt még van egykét szám. Bal oldalt egy 0 jobb oldalt meg hogy 3 E amit kinéztem google segítségével, azon más van. 0 651. http://www.tme.eu/hu/details/2sa1943-o-q-/pnp-tht-tranzisztorok/tos...43-oo/ Tehát a kérdésem arra vonatkozna hogy ez is passzolna-e oda vagy egyáltalán nem, rosszul gondolkodom. Nem teljesen értek hozzá, autóvillamosságot tanultam, szakmám, ott is vannak tirisztorok diódák, de ez az autós erősítő más tészta kicsit komolyabb dolog. Ezért szeretnék egy kis segítséget kérni. Bocsánat ha hosszúra sikeredett. Előre is nagyon köszönöm a válaszotok. Üdv: Ottó
Üdv fiúk egy kérdésem lenne: van nekem egy 12/24 VDC 28 A áramátalakítóm , valaki meg akarta egy 24voltos kamionba való 300 wattos erősítőhöz .és állítja,hogy nem viszi el.szerintetek 24 volt 28 A nem visz el 300 wattos erősítőt ? köszi
Szia! Minden bizonnyal hogy a végfokod hibásodott meg,ha a PROTECT led világit.Ez egy elektronikus védelem, hogy hiba esetén táp fesz ne kerüljön a hangszórókra.Azt javasolnám hogy ha nem értessz hozzá inkább bizd szerelőre.*
Szia!
Szerintem azért írt ide, mert szeretné maga megjavítani, és itt sokan vagyunk, akik ugyancsak foglalkozunk javítással is, ....
Szia!
Nem semmi erősítő lehet, hogyha ilyen tranyák vannak benne... Méréseid szerint, miért ezt a tranzisztort találtad hibásnak? (zárlat meglelése esetén nem kérdeztem semmit, mert az egyértelmű!) Amúgy, igen jó helyette! A 2SA1943-on kívüli számok, betűk, a sorozatot, avagy a gyártót jelölik... Még, ami feltűnő különbségben jelentkezik, ha p.l. FET-eknél, esetleg nagyfesz tranzisztoroknál a követő betű tokozási eltérést, avagy szigetelt, nem szigetelt tokozást mutat! Pityu
Szia!
Most, akkor ez egy 12V-ból 24V 28A-t előállító egység, amire egy "300W"-os erősítőt kötöttek, ami 24V-ról üzemel, mert eleve kamionba készült? Mert, ha igen, akkor kíváncsi lennék, hogy az erősítő mekkora biztosítékkal rendelkezik? A betápot mivel oldja meg az embered (12V-os akksival?)? Merthogy, ha minden bírja,; Akksiról hajtaná, ami bírja a 60A-es csúcsáramokat (ha 24-es ágon 28A, az 12V-ról veszteségestül 60A+), Az átalakító tényleg tudja a 28A-t, Az erősítő nem vesz többet csúcsban mint 28A/24V, Akkor mennie kéne valóban! Pityu
Én erre azt tudom mondani nekem már égett ki vékony vezeték miatt autós végem.Minden hiba 10mm kábelnél szünt meg.
Szia!
Nagyon köszönöm a segítséged, igen én szeretném megcsinálni ha lehetséges volt már máskor is javításban sikerem szintén itt a fórumon segítettek. Olyan kérdésem lenne most hogy nem teljesen ugyan olyant sikerült beszereznem, hanem ami picit eltér. Nézegettem a régi ami benne volt és az új tranzisztor paramétereit, és annyiban különbözik a régi (2sa1943) az újtól amit tudtak adni boltban (2sa1302) hogy a u max feszültség érteké 200v míg a réginek 230v volt. Tehát a kérdésem arra vonatkozna hogy ezt be szabad tenni vagy nem fogja bírni? Gondolom ez attól függhet hogy mekkora feszültséget ad neki a táp, csak nem tudom hogy ez a feszültség állandó, vagy ahogy terhelem, ahogy adom a hangerőt esetleg attól függ-e ennyire nem értek hozzá. Lényeg hogy működni fog-e vele rendesen. Előre is nagyon köszönöm válaszod, válaszotok. Amúgy tényleg nem kicsi erősítő majd teszek fel képet, pontos típusa sajnos lekopott. Üdv: Ottó
Hali nem kötötte rá,eleve azt állítja ,hogy nem birha el,szerintem el kell bírni mert egy carrier hűtő egységet hajtott ami a teherautó teher szekrény elején van a vezető fülke fölött. amihez egy 30 A -s biztosíték van a kimenetnél.és egy kétszer -két és félszer akkora hütőborda van rajta mina régi hatalmas hegesztőtrajó diódákon.gondolom ez állandó üzembe is mehetett. de az erősítőjén csak annyit tudtam kivenni 24 DC kimenet 300 watt.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Magnat Edition Two 500 watts (2x250 watts 1x500watts) teljesítményű autóerősítőm és az lenne a kérdésem, hogy-hogyan tudom azt elérni, hogy 1x500 wattos legyen, mert van hozzá egy Magnat Edition BS30 800 Wattos Mélynyomó, és ezt szeretném vele meghajtani... Köszike szépen...
Heló! Van az erősitődön,BRIDGE felirat a kimenetnél? mert ha van akkor oda kell csatlakoztatni a ládát,ott lessz 1x500w.
Helló! Köszike szépen, igen van rajta BRIDGE felirat
(+ - + -) így vannak rajta a bridge felírat alatt oké idáig meg is vagyok, de ezt hogyan kell 500 wattra állítani... azt nem tudom.... nem vagyok nagy szaki ilyen téren... Előre is köszönöm szépen....
Üdv.
Valószínű egyértelműen van ráírva és vonalazva van, esetleg egy képet csinálnál a csatlakozók felől azzal nekünk is segítenél. Szerintem az egyik mondjuk bal szélső + és mondjuk jobb szélső - lesz és így lesz hidalt. Kép hiányában csak sötétben tapogatózunk, persze aki még nem látott ilyet.
Szia! A mellékelt képen láthatod a bekötést, nem kell semmit át állítani az erősítőn! A hangerőt persze be kell állítani.
Üdv.:Gyuri
Üdv!
Rakok fel képeket, ezeket találtam a neten, mert még csak most értem haza és most bírtam elolvasni a hozzászólást, így nem bírtam ki menni a garázsba lefényképezni az erősítőt... remélem nincs harag... Köszike
Sziasztok lenne egy kis problémám egy erősítő 12V-án és a GND közt rövidzárat mérek ez milyen hibára utalhat?Egy pár zárlatos fetet már találtam.
Hali. Most kaptam javításra egy SAL RFX7430-as autóerősítőt. A gond az, hogy semmilyen adatát nem ismerem. Nincs hozzá manual, nem tudom mekkora feszről járassam és hogy milyen a bekötése. Esetleg valakinek nincsen meg a kapcsolási rajza?
A hibája az hogy az egyik csatornán a hangszóró állandóan kopog elég erősen. Gyanítom hogy kondi lesz a hibás de nem akarok mindent lecserélni benne először inkább méregetnék. A segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok!
Van nekem egy "Jensen Invader 2000" erősítőm, amit még ennek a topiknak a segítségével javítottam meg (azóta is tökéletesen működik). Az átalakított kalaptartómban (Skoda Octavia) volt két 20cm-es hangsugárzó, amelyek minősége és hangereje nekem megfelelt, azonban egy szerencsétlen mechanikai "behatás" miatt megsérültek (nem zenehallgatás közben), így csere következne. Az erősítő papírján a következő adatok szerepelnek: Max. kimeneti teljesítmény 4 ohm-on: 2x100W Színuszos kimeneti teljesítmény 4 ohm-on: 2x50W Max. kimeneti teljesítmény 2 ohm-on: 2x130W Színuszos kimeneti teljesítmény hídban: 1x130W Bemeneti érzékenység: 400mV-4V Harmonikus torzítás max: 0,05% Biztosíték: 15A (14,4V*15A=216W?) Tudom, hogy nem a "watt"-okból kell kiindulni, de akkor is kellene valami kapaszkodó, hogy merre is induljak. Gondoltam arra is, hogy mivel 2ohm-on stabil az erősítő, és hogy kihozzam a "maximumot", összesen 4 hangszórót kötök rá, 2-2 4ohm-osat párhuzamosan csatornánként. (ez lehet, hogy butaság?) Örök kérdés számomra, hogy melyik legyen erősebb, a hangszóró, vagy az erősítő? Általában az érzékenységet tekintem mérvadónak, hogy az lehetőleg nagy(obb) legyen. Mit ajánlotok? Mármint milyen hangsugárzót? (A biztosíték értéke alapján jól gondolom, hogy a 2ohm-on ígért 2*130W némi túlzás?) Üdv: g
Most, úgy őszintén... Miért állsz neki, egy autóerősítő javításának, ha azt sem tudod a hieroglifákról "levenni", hogy mi a bekötése?
Amúgy, mivel autóerősítőről van szó, 12V-14,4V-ig ha adsz neki betápot az pont elég! A GND-re, és a B+-ra, egyértelműen a B+, mint Battery, azaz telep pozitív. A remotéra ugyancsak 12V-kell, mármint plusz! Amúgy, itt a kép a csatikról, mi nem egyértelmű ebben? EcoPityu Idézet: „Gyanítom hogy kondi lesz a hibás de nem akarok mindent lecserélni benne” És ezt most miből is gyanítod? Miért van az, hogy azt hiszik az emberek, hogy a mai elektronikákban csak elektrolit, vagy egyéb kondenzátor problémák lehetnek? Mert azt elismerem, hogy aki PC-ken nő fel, annak a hibát a tápban is, és az alaplapon is általában a rossz hűtésből adódóan előbb-utóbb kiszáradt elkók okozzák, de ne egyszerúsítsük már le az elektronikát ennyire! Jóhogy nem már, biztos csak egy bizti...
Tesókám!
Idézet: „Biztosíték: 15A (14,4V*15A=216W?)” Az csak a felvett! 15A, az 150W max! (Emmzolee szerint, meg csak 130W) Ezt hidalva, azaz a két kimenet közé kötött 4ohm-os hangszóróval tudod kivenni belőle. (Vagy 2db 2ohm-ossal sztereóban!) 2ohm-ot csinálhatsz párhuzamosan kötött 4ohm-osokkal is! Pityu |
Bejelentkezés
Hirdetés |