Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Adott a képen látható kapcsolás. El tudná nekem valaki RÉSZLETESEN magyarázni, hogy hogyan működik?
Leginkább zavaróadóként. Ne építsd meg!
Gondolom ez elég RÉSZLETES
Szerencsére ez nem fog működni. C1-re a "konstruktőr" 10-100µF-ot írt. (ha pF - zavaróadó lenne, ahogy az elöttem szóló is említette!)
Működése: az alsó 2 kapu a hangfrekvenciás generátor, a következő kapu kapcsolgatja ki-be az utolsó kapuból kialakított rádiófrekvenciás generátort. Ha csak a működési elvét szeretnéd megérteni könnyű megépíteni, de utána szedd szét!!!!
Üdv Mindenkinek!
Az új sasszéhoz tegnap kezdtem hozzá. Még a csövek beszerzése van hátra. 2 kép az új sasszéról.
Segítség: A furatokat un. kúpos fúróval érdemes kifúrni. Ezzel egy csőfoglalat 15 másodperc. (látom reszelned kell, van emlékem nekem is.)Matt fekete spay nem árt rá, kiemeli a cuccok színeit, rendezett külsőt mutat. Hosszú távon, ha sokat építesz ilyet akkor, 2 k spayt érdemes töltetni mattítóval, autólakkosnál(ez megromlik, tehát össze kell vadászni a darabokat amin elfogy egy szet 2 dl) Ez a festék levakarhatatlan.
A sasszi elejére és hátára gyalult fa lécet is lehet tenni, és az pácolható is. Csak segítség , nem belemagyarázás lenne a hozzászólásom, és nyilván a következő rádiónál is használható
Egy időben - RT/HE és Ezermester elektronikai rovatokban is - nagy divat volt a CMOS kapukat analóg dolgokra is használni, láttam én pl. RIAA korrektort is belőle. Ez bizony egy erősen zavaró oszcillátor lehet, mivel négyszögjelet állíthat elő, rengeteg felharmónikussal. Bár még ilyen alkalmazását nem láttam.
A segítség mindig jól jön. Az általad ajánlott eszközök ha nincsenek a készletemben, kúpos fúró, ajánlott festékek, pác, lakk, stb. kb. mennyibe kerülne nekem?
A "kúpos fúrót" lépcsős fúrónak hívják (létrás nincs ), erre tudsz keresni. Bár létezik ténylegesen kúpos kivitel, de a lépcsős jobb, mert fix átmérőket tud.
Általában 5 - 15 eFt, a minőségtől (szimpla szerszámacél, titános, kobaltos), bolttól és az átfogott mérettartománytól függően.
De ha a foglalatokat felülről ültetné be, akkor nem látszana a lyuk kőrhagyó hibája. De a kőrt ki lehet reszelni szépen is, mert egy kúpos, vagy lépcsős fúró nagyon jó, de nem olcsó.
Az két különböző fúró. Van kúpos, és lépcsős is.
Nagyon kicsi a kúpos fúró szöghibája. Lemez vastagságban elhanyagolható. Nekem van mindkettő, igazából lépcsős az rádiós cuccokhoz jobb. Néhány lukat ki lehet reszelni, de amikor az embernek fel kell tenni előre két jack-et, hátra egy amphenolt és két BNC-t, felülre 3 csövet egy régi kondival, mindjárt vicces reszelni Egyébként nekem nem ezért tetszik, hanem kör reszelővel reszelni zajos, ami a 4-en nem előny. Ha egynél több rádiót építesz ruházz be egy kisebb méret lépcsős fúróra, 1400 Ft, annyi mint egy reszelő.Bővebben: Link
Kedves BiG!
Tudom, hogy van kúpos fúró és van lépcsős fúró is. Létrás természetesen nincs. Nem szükséges rákeresnem.
A kúpos fúrót nem hívják lépcsős fúrónak. Kúpos és lépcsős az két különböző dolog, de létezik mind a kettő.
Üdvözlet Mindenkinek
Köszönöm a segítő hozzászólásokat, de azért hogy 2-3 db furatot kifúrjak nem fogok venni fúrót, jó nekem a hagyományos fémfúró is. A csőfoglalatok pedig eredetileg is alsó rögzítésűek voltak, így bontottam ki egy régi roncsból. Üdv Madzagos
Az ilyen, miniatűr csőfoglalatból csak egyféle létezik. Nincs külön alsó beépítésű, nyugodtan berakhatod felülről, és akkor eltakarja a fúrt lyuk esetleges hibáit.
Szia!
Megnéztem a csőfoglalatot és csak van alsó beszerelésű.A fényképeken lehet látni mind a 2 fajtát. Üdv Madzagos
Bumm. Én még nem láttam ilyet. Nem csak arról van szó, hogy fordítva rakták össze? Bár látom, enyhén peremezve van. Próbáld meg a bakelitot kitolni, és a leszorító gyűrűbe fordítva betolni. Így szemre szimmetrikusnak tűnik, de kézben biztos jobban látszik. Úgyis jobb lenne a fém leszorító kengyelt agy kissé dresszírozni.
Szia!
Egy gyári készüléknek a roncsából bontottam ki 7db.ot szerintem nem rakhatták fordítva össze. Üdv Madzagos
Itt egy minta http://i241.photobucket.com/albums/ff189/RdsGbr/a%20fekete%20detektoros/DSC01789.jpg
Szia
Elkészítettem az anódpótló hálózati tanzformátor tekercseit és a rádió tekercsét. Üdv Madzagos
Van kereszttekercselő géped, vagy kézzel sikerült így megtekerned az a tekercset?
Nekem egy Orion 115A tekercseit kellene áttekercselnem (járt benne egy egér...), de még a menetszámokban is bizonytalan vagyok. Litze huzalt hol tudok beszerezni? Vagy megfelel a sima CuZ?
Építő jellegű javaslat: Vagy forrléc a kondi alá( gondolom mögötte van a graetz, vagy 2x3 cm nyák csík forrléc alakra marva. Ezzel stabilabb lehet egy későbbi konstrukció. Rajzolnom kell egy párat, hogy érthető legyen.
Ahogy elnézem, "vadul" van tekerve. Nincs is vele semmi baj, csak elég nehéz egyben tartani, és nem néz ki valami szépen, de a célnak megfelel. A litze helyett használhatsz zománchuzalt is, nem lesz olyan jó a Q ja, de működni fog. Ha a tekercsek menetszámai már nem tudod megállapítani, mert annyira tönkrementek, akkor a kapacitások ismeretében sávközépre ki tudod számítani az induktivitásokat.
Üdvözletem mindenkinek
Az anódpótló az még ideiglenes jelleggel van összeállítva,csak az egyenfeszültség méréséhez lett összeállítva. A tekercset azt egy egyszerű kis sima trafó tekercselővel készítettem. Üdv Madzagos
Üdvözlet mindenkinek
Ma haladtam a mechanikai munkával a sasszén, már lassan a sasszé teljesen elkészül. Üdv Madzagos
Szuper! Annyi lenne az észrevételem, hogy érdemes lehet a forgókat elszigetelni, illetve a következő konstrukcióban, a rövid huzalok tartása érdekében esetleg feljebb emelni a csöveket egy külön sasszira. Csak elmlkedem, amúgy jól néz ki!
Most már kiváncsi vagyok a végkifejletre!
Szia!
Közös földponton lesz mind a 2 forgókondenzátor, ezért nem szigeteltem el. A tekercs pedig a kettősforgó mellet lesz. Üdv Madzados
Ez csak elméletben földpont. A kondikat szigetelve lenne célszerű szerelni, egy huzal segítségével egy pontba földelni. Ennél a rádiónál ez még nem lesz kritikus hiba, de magasabb frekvencián rontja a vételt. Inkább jövőre vonatkozó megjegyzés volt, nyilván szólni fog így is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |