Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   95 / 221
(#) reloop válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 26, 2012 / 1
 
A felüláteresztő szűrésen kívül találtam még szempontot a kimeneti csatoló kondenzátor összkapacitásának meghatározásához.
A feltöltéséhez szükséges energia a hangszóró tekercsén keresztül kényszerül áramolni. A gyakorlatban nem kell ugyan tekercs leégésével számolni, de a bekapcsolás mechanikai és hő igénybevétele annál jobban "fárasztja" a hangszórót minél nagyobb kapacitást alkalmazunk.
Van még egy szubjektív aspektus. Ha úgy kapcsolom ki a végerősítőt, hogy a bemenetére továbbra is jel érkezik, akkor a kicsatoló kondenzátor töltésének elvesztéséig "vartyog" a szerencsétlen. Például 10mF-nál lesújtó az élmény.
A bipoláris kicsatolás kipróbálva - elvetve.
(#) lamalas válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
A be es kikapcsolasi tranziensek kivedesere egyszeru reles idozitot is lehet hasznalni ami bekapcsolasnal kesleltetve kapcsolja ra a hangszorot a mar feltoltott(!) kondira, lekapcsolasnal pedig azonnal bontja a kontaktust es egy ellenallason keresztul kisuti a kicsatolot. Ha pedig valaki haklis a reles konktaktusra mert annyira "audiofil a burája" akkor sontnek (parhuzamosan) is bekotheti a relet egy 5-10ohmos soros ellenallassal
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Idézet:
„Van még egy szubjektív aspektus. Ha úgy kapcsolom ki a végerősítőt, hogy a bemenetére továbbra is jel érkezik, akkor a kicsatoló kondenzátor töltésének elvesztéséig "vartyog" a szerencsétlen. Például 10mF-nál lesújtó az élmény.”

A pufferelkók nélkül ezt az utózöngét nem tudná előadni, azok a felelősek. Én egy forradalmi elektromechanikus megoldással vettem ennek elejét. Némi önszuggesztióval már majdnem mindig az erősítőt kapcsolom ki először...
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
[OFF]Persze, utoljára. Mondom én...
(#) reloop hozzászólása Ápr 28, 2012 /
 
Lamalas! Hivatkozás. Az R6-on leadott teljesítményt szeretném minimalizálni tekintettel arra, hogy ezt is le kell "gyártani". Pár °C-kal mérsékelhetném a végtranzisztorok hőmérsékletét. A hivatkozás táblázatában nem látok összefüggést sem R6(Zt)-re, sem R6(R9)-re. A cikkedben elég tekintélyes értéket figyeltem meg (360ohm).
Ha R6-ot R9/2 és R9 közötti értékűre választanám, rontanám az áramkör paramétereit?
(Tudom ezzel a max. 8% veszteséggel nem lőnek nyulat )

Üdv.:reloop
(#) reloop hozzászólása Máj 3, 2012 /
 
Sziasztok! Ezzel az "áram spórolással" árnyékra vetődtem. Mentségemül szolgáljon, hogy ekkora tartós disszipációra most építek először. Előkotortam egy testes hűtőbordát és egyből közömbös lett a nyugalmi áram erőssége.
Kipróbáltam a BD249-est is végtranzisztor gyanánt, teljesem meg vagyok vele elégedve.
A labortápról áttettem egyenirányító hídra, pufferre. Nem észleltem semmilyen változást, igaz (hirtelenjében) 47mF szűr. Majd csökkentem valamilyen ésszerű értékre.
Jelenleg az egyetlen csatornával terhelt táp 30V-os. A kimenő teljesítmény pazar. A túlvezérlésbe futó dinamika csúcsok egyáltalán nem megbotránkoztatóak, inkább keltenek hangosságérzetet, mint fülsértő torzítást. Üdítő jelenség ez a kezem között megforduló áramhatárolós végfokok után.
Az egészet kísérletnek szántam, de dobozolás lesz a vége úgy látom
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Gratulálok és örülök örömödnek...
Jómagam is annyira elégedett vagyok, hogy ismét építek egyet, az ajánlott, tökéletesebben megfelelő alkatrészekkel, szereléssel.[OFF]
Ami a pazarlást illeti az áramfelvétellel kapcsolatban: Most kacsingatok ezen osztály csöves variációi felé, no ott van igzán rossz hatásfok. Ámde nagyon nem érdekel, mert megéri - szerintem, itt is, ott is.
Már ez az erősítő is -JLH- kiszelektálja a rossz hangképű zenei anyagokat, rossz (pl. régi jugó, indiai) vágású LP-ket. Amikor ott vannak a hangszerek előttem a helyükön és nem középen, egymás hegyén-hátán... Pazar...
(#) lamalas válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 4, 2012 / 1
 
Idézet:
„Már ez az erősítő is -JLH- kiszelektálja a rossz hangképű zenei anyagokat, rossz (pl. régi jugó, indiai) vágású LP-ket. Amikor ott vannak a hangszerek előttem a helyükön és nem középen, egymás hegyén-hátán...”

Ezt nem csak a JLH es nem is csak az A osztaly tudja Egy tisztessegesen megtervezett es megepitett AB osztalyu erosito is megmutatja neked a kulonbozo felvetelek kozti kulonbseget foleg ha az egyeb eszkozok (pl. hangsugarzok, forraskeszulek) is megfelelo minoseguek.
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
[OFF]Lehetséges, azonban nekem a gyári cuccom sem valami ócskaság, mégis, kis hangerőn - mert nagyon persze megvan már minden részlet Quad meg a többi kilowattosokon is! - itt a JLH-n minden apróság tisztán hallható.
Az is, amikor a Heródesben a jegyszedő megkergetett egy engedély nélküli szotyolaárust a nézőtéren...
(#) keszeg01 hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
Jó estét.

A mellékelt kapcsolást próbálta-e már valaki ?
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Nem néz ki nagyon biztatónak. Csak a kicsatoló kondi spórolása nem nagy előny a bonyolultabb táp miatt, valamint itt nincs előfeszítve az első tranyó. Sok kapcsolást, változatot megnéztem, tanácsot kértem, arra jutottam - nem vagyok egyedül - 1969-ben ki lett ez találva, felesleges, de lehet bonyolítani. Az eredeti az igazi.
Meg kell csinálni, nálam már minden nap teljesít és jó!
(#) lamalas válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
A kicsatolo kondi elhagyasa elonyos lehet. Ha ilyesmiben gondolkodnek akkor inkabb ezt epitenem meg, persze megfeleloen meretezve a sajat igenyeimhez.
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Itt meg van becsatoló kondi, aminek a minőségéről rendkívüli fontossággal beszél több ilyen irodalom is, jóval nagyobb jelentőséggel említve a kicsatolónál.
Jelen fórumban is van tapasztalat, ahány féle becsatoló, annyi féle hangszínváltozás. Az első tranyó előfeszítetlenségét továbbra sem értem, de ez legyen az én bajom. Attól még működik nyilván.
(#) lamalas válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Idézet:
„Itt meg van becsatoló kondi...”

Minden erositonek a bemenetere terveznek/tesznek csatolokondit a tervezok ha biztosan ki akarjak zarni annak a lehetoseget, hogy egyenfeszultseg keruljon a bemenetre. Ettol termeszetesen el lehet terni ha az ember rendszert epit (es itt nem a hifis "rendszerepites" kifacsart fogalmara kell gondolni). Ha az elozo fokozat kimeneten van csatolokondi akkor lehet ugy tervezni a kovetkezo fokozatot, hogy annak a bementerol elhagyjuk a csatolot. Ehez gondos es alapos tervezes szukseges.

Idézet:
„Az első tranyó előfeszítetlenségét továbbra sem értem...”

Kettos tapfeszultsegrol mukodik az altalam is belinkelt JLH verzio. Ennel a megoldasnal az emitterkorbe kerult egy aramgenerator ami fix aramot hajt at a bemeneten levo tranzisztoron. A tranzisztor bazisa a foldre van kotve egy ellenallason keresztul. Ezen az ellenallason keresztul folyik a tranzisztorba a bazisaram (ezert megemeli picit a bazis potencialjat a foldhoz kepest). Ha nem lenne a baziskorben ellenallas hanem kozvetlenul a foldre lenne kotve a bazis akkor is mukodne egyenaramulag a kapcsolas, csak akkor nem jutna hasznos valtakozo feszultseg a tranzisztorra.

A nyitas feltetele egy PNP tranzisztornal tobbek kozott az, hogy az emittere magasabb potencialon legyen mint a bazisa. Kettos tapegyseget feltetelezve ha a bazist a foldpotencialra kotjuk, a kollektort negativ tapra az emittert pedig egy aramgeneratoron a pozitiv tapra akkor az aramgenerator beallitasatol fuggoen valamekkora aram fog folyni a tranzisztoron, azaz a tranzisztorunk kinyit es normalisan mukodik.

Egy tranzisztor munkapontjat nem csak bazisosztoval lehet beallitani, mas modszerek is vannak. Erre egy pelda a linkelt JLH valtozat. Ennek ellenere ugyanugy (vagy talan meg jobban, linearisabban) is mukodhet mint a klasszikus modon beallitott tranzisztor
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget, értem már a dolgot.
Egyéb segítő szándékú Mentortól szerzett információk alapján építettem meg az "ős" JLH-t, bízom a komolyzenét kedvelő, művelő hallásában, véleményében.
A tanulság az, kár kihagyni egy amatőr életéből ezt az erősítő típust, sok évet hagytam ki, elmenvén a földön heverő gyöngyszem mellett...
(#) reloop válasza lamalas hozzászólására (») Máj 19, 2012 / 1
 
Lehetne differenciál erősítővel is?
(#) Gery78 válasza lamalas hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Szia!

Kipróbáltam a kimeneti kondiknál amit javasolsz, hogy több kondit kötöttem párhuzamosan, nem valami gagyit, hanem az arany Roedersteint, és vele párhuzamosan a 2µF-os olajpapírt, bizony eltűnt a hang részletessége és a levegőssége. Cserébe kaptam egy részlethiányos hangot, ami nem tetszett, és sokáig nem is hallgattam az erősítőt emiatt. Úgyhogy visszakötöttem a bipoláris kapcsolásúra az elkókat, és vele párhuzamosan természetesen az olajpapírt, és máris visszaültem a nézőtérre, és nem a színfalak mögül hallgattam a zenét, tehát újra előkerültek a részletek.

A műszaki létjogosultsága pedig ott van, hogy az elkó ugye egy tekercselt kondi. Mint olyan, elég komoly induktivitása is van, a tekercselt kivitele miatt. Ezt a részlethiányos, nyomott, lassú hangot a kondi induktivitása okozza. (Ezt tapasztaltam hangváltó építésnél is. Amelyik hangváltóban nincs induktivitás sokkal természetesebb és részletgazdagabb hangot ad.) Viszont ha két kondit bipolárisnak kötünk, akkor ez a belső az induktivitás ellentétes kapcsolás miatt kioltódik, és valóságosabb kapacitásként viselkedik a kondi. Ez a belső induktivitás nagyjából egyforma a két azonos értékű kondi esetén. Ha bipoláris kapcsolás miatt kioltódik ez a belső induktivitás, akkor létrejön a részletgazdag, természetes hangkép.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Szia!
Idézet:
„az elkó ugye egy tekercselt kondi. Mint olyan, elég komoly induktivitása is van”

Szerintem nincs. A lényeg, hogy neked tetszik
(#) lamalas válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Igen, lehet differencialerositot is hasznalni a bemeneten. Nagyon sokfelekepp lehet varialni ezt az erositot (mint ahogy mas erositoket is). Minden valtoztatasnak lehetnek elonyei, hatranyai az eredeti (1969-es) kapcsolashoz kepest. Szerintem nincs olyan kapcsolas amire azt lehetne mondani hogy a legjobb. Merlegeljen mindenki a sajat belatasa/tudasa/tapasztalata alapjan es azt epitse meg veglegesre ami a legjobban tetszik neki. A kulonbozo ajanlasokat viszont erdemes lehet kiprobalni mert olvasott szoveg alapjan nem lehet ertekelni egy erositot, muszaj azt megepiteni es megmerni, meghallgatni.
(#) lamalas válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 19, 2012 / 1
 
Udv,

Erdekes amit irsz, de ez is egyfajta tapasztalat. Hogy valojaban miert hallottad azt, hogy a reszletesseg, levegosseg eltunt azt valoszinuleg nem fogjuk tudni kideriteni. Ami viszont biztos, hogy az a muszaki magyarazat amit adtal nem allja meg a helyet a kovetkezok miatt:
Minden kondinak van valamekkora induktiv osszetevoje. Ha tobb kondit sorosan vagy parhuzamosan osszekotunk akkor az altaluk kepviselt induktivitasok pont ugy mukodnek mintha azok szimpla induktivitasok lennenek, azaz ha sorba kapcsoljuk oket akkor az ertekek osszeadodnak, ha parhuzamosan kapcsoljuk oket akkor pedig kisebb erteket fognak mutatni. Pontosan ugy lehet az induktivitasok erteket szamolni ahogy az ellenallasok erteket soros ill. parhuzamos kapcsolasok eseten. Tehat amikor parhuzamosan kapcsolod a kondikat akkor az altaluk kepviselt induktiv osszetevo egesz biztosan csokkenni fog (az ekvivalens ellenallassal - ESR - egyutt) es az eredo kapacitas noni fog. Ezzel szemben ha sorosan kapcsolsz tobb kondit akkor az eredo induktiv osszetevo novekedni fog (osszeadodik) mint ahogy az ESR is, viszont az eredo kapacitas csokken.

Tehat a tapasztalatod nem vonom ketsegbe, viszont az biztos, hogy a muszaki magyarazat nem jo es nem is magyarazhatja a tapasztalatot.

A hangvaltos tapasztalatod sem igazan helytallo:
Idézet:
„Ezt tapasztaltam hangváltó építésnél is. Amelyik hangváltóban nincs induktivitás sokkal természetesebb és részletgazdagabb hangot ad.”

A reszletgazdagsagot nagyon sokan annak a nem ismert jelensegnek tulajdonitjak, hogy az adott rendszer (erosito+hangsugarzo+akusztika) kozep-magas tartomanyban kiemel. Ezt meresekkel lehetne igazolni. Ha nincsenek megfelelo meresek akkor csak talalgat az ember es az esetek tobbsegeben helytelen kovetkezteteseket von le a tapasztalatokbol. Feltetelezem (de nyilvan nem tudhatom meresek hianyaban), hogy esetedben is valami hasonlo dologrol lehet szo.

Egyebkent pont ez a problema az egesz hifis tarsadalommal. Sokan sokfele dolgot tapasztalnak es a neten osszeolvasva mindenfele iromanyt kitalaljak, hogy mi all a tapasztaltak mogott. Holott az esetek tobbsegeben teljesen mas oka van a tapasztalt jelensegeknek. Meresek hianyaban pedig gyakorlatilag sotetben tapogatozik az ember.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Csak az érdekesség miatt raktam fel.
Készülget az enyém is 2000-es változatnál maradtam
van Tungsram-os 2n3055 BDY 73 v MEV-es majd válogatom meghajtónak BC 301 lesz valószínű viszont a bemeneti még nincs eldöntve, van 37000 mf elko a tápba 20 volt-os trafóm.
Van ß gyártójelölésű tranzisztorom van vele tapasztalatok.
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
[quote]Van ß gyártójelölésű ...
Made in Romania


BDY73-at ajánlanám.
(#) klaczy hozzászólása Máj 23, 2012 /
 
Megakadtam az építéssel, nem kapok sehol L alakú aluminum profilt. Van valakinek ötlete merre induljak?
(#) Orbán József válasza klaczy hozzászólására (») Máj 23, 2012 / 1
 
Békéscsaba FerroPont(Ferroglobus lánykori nevén) kft. Annyi van nekik, hogy el is adnak belőle. Én ott vettem 2x is.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Jó napot.
Kizárásos alapon akkor csabai v könyéki vagy én békési vagyok, találkozhatnánk sőt ami a lényeg meghalgatnám a JLH-ed ha lehetséges.
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Szia!
Gyomán lakom, holnap Gyulára megyek dolgozni, ha hazafele jövök, akár elviszem hozzád, a saját cuccodon hogy szól. Ca. kora délután lehet a dolog.
30/254-2845
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
És van még egy kettő ami mellett elmentél... Ezt csak azért említem meg, mert nekem is volt 3 variáció a 69-es verzióból (más típusú kondik, tranyók stb.), aztán közben lett egy AB osztályúm, ami mindhármat lepipálta, mind hangzásban mind térélményben.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
[OFF]Bevallom, még egy ős JLH-t megszülök, aztán a csöveseknél futok még 2 kört, korrektorral együtt 3-at és utána már csak hallgatom őket...
Már ezek is túlfutnak a műsorforrásom, zenei anyagaim minőségén, lejátszókról nem is beszélve.
(#) klaczy válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Köszönöm, de én budapesti vagyok. Nem hiszem, hogy postáznának ilyesmit...
(#) Orbán József válasza klaczy hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Bocs, elnéztem a nevet, természetesen nem ajánlottam volna a bcsabait. Az Athenaeum nyomda környékén van Pesten ugyanilyen Ferro akármi, ahol színesfémet is árulnak, régen feljártam oda dolgokért.
Nézz utána, kell, hogy legyen ilyen dolog ott.
Következő: »»   95 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem