Fórum témák
» Több friss téma |
Reloop! te se tudsz segíteni?
A TO-3 asok el vannak szigetelve az rendben van!Néztem az ic-nél,hát amikor igy bekattan akkor az ic-ből kijövő jel is megvastakszik homályosabb lesz,de a szinusz nem torzul!Érdekes ha csupasz csavarhuzóval,hozzáérek a T3 bázisához akkor visszabillen,és tökéletes lesz a jelalak,de pár másodperc mulva visszatér a torz jel.
Gyanús, hogy ez a bevitt kapacitás miatt van. Mármint a megjavulás.
Csak sajna ezzel még midnig ott tartunk, hogy az L2 csatol vissza az IC invertáló bemenetére. Esetleg a kimeneti párhuzamos 150nFos kondi? Vagy a 100u c2?
A c14-c13-as 150nanosra gondolsz,vegyem ki?
A c9-esed 100, vagy 120piko Farád?
Csak mert ahogy reloop is írta az a híd fontos része, és bizony a c9 hozza létre az integrációt. Az értékének megváltozása, plusz a belecsúszó induktivitásváltozás bizony okozhatja ezt a jelenséget. Ezek szerint. Én a helyedben vennék néhány csévetestet, meg pár méter huzalt. 1,2mm-es is jó akár... Tekerni több menetszámmal 15-17-20-25-28-32 aztán kipróbálgatni. Egyikkel jónak kell lennie, ha a tekercs a baja. A c9-et mindenképp ellenőrizd. A kapcsolási rajzodon pont nem látom, hogy milyen az értéke.
Vagy a 10 ohmal sorbakötött 150 nanosra gondoltál,vegyem ki?
Nem, ne vedd ki, csak az értékére nézz rá, hogy biztosan annyi-e.
Esetleg dióda teszt, hogy nem szakadt, vagy rövidzár-e. (Én szívtam gyári hibás 220nF os vadonatúj fólia kondival nem is olyan rég)
A c9 értéke 100 pf,az urbán pista bácsi azt adott és a rajzán is az van,probáltam már azt hogy kötöttem vele párhuzamosan22 pf-et,de akkor is csinálta,sajnos
Bocs a vágásért, az eltérő cséveátmérőről nem tudtam. A levágott szakaszt forrasztással, szigeteléssel visszarakhatod.
Hm, érdekes.
Akkor ami tény, ha a T3 bázisát macerálod csavarinnyóval, akkor megjavul a jel egy pillanatra... A T3 bázisnak erősen köze van a c9-hez, aminek az értéke nem annyi, amennyi a működő példányénak... A C9 pedig létfontosságú eleme a hídnak, ami az L2-vel folytat soros kapcsolatot.... Hm na most ezt hámozzuk ki....Erősen agyalok ha eszembe jut valami szólok
Megnéztem a 10 ohmos rendben,és a diódák is!Az az érdekes hogy mivel sztereó tehát két panel van mindegyiknél jelentkezik ugyanez a hiba!Ha megtaláljuk a hibát a sört én fizetem,a helyes választ prezentáló fórumtársnak,de ha a bort szereti akkor azt!
![]()
igen ha csupasz csavarhuzóval,a kezemmel megérintem,akkor visszaáll a helyes állapot,egy pár másodpercig,utána a hangfalbol egy hallk pattogás hallatszik és ujra visszaáll a zavar,de ha zenét teszek a bemenetre,kis jelszintnél jelentkezik a hiba,ha rányomok nagyobb jelet akkor királyul dönget!Olyan mintha valami visszabillenne vagy mi!
Haki Mindenkinek!
Ma a Dózsa György út felé volt dolgom,gondoltam be ugrok a vén mágus Urbánhoz rákérdezni mi lehet a gondom!Hát ne tudjátok meg,találkoztam személyesen a mesterrel,a pinyó shpban!Elövezettem mi a gondom,hát mit ne mondjak nektek nektek,azt nem mondanám hogy nem akart segíteni,csak nem igen tudott,a végén azzal vált el tölem ha rájövök mi a hiba majd hivjam fel és mondjam el neki is!Hát mit ne mondjak nem ilyen supportra gondoltam!Azt mondta,vittem a rajzot is,hogy mind a 3 tekercsnél a 6.2 milihenri jol szerepel,oszt ennyi,nekem az volt a benyomásom hogy ezeket a quad dolgokat nem is ö csinálta hanem valakivel megcsináltatta,mert ha ö alkotta volna,nem igaz hogy legalább ötlet szinten ne adott volna tippet.Valamit magyarázott a tápról hogy nem e onnan jön ez a zavar,de az meg van szürve rendesen.Szóval szoljak majd ha megvan a hiba,és hogy ilyen még nem fordult elö ezekkel a kittekkel!Most is hallgatom a cuccost,egy bizonyos hangerő főlőtt eltünik ez a nyavaja róla és nagyon szépen szól,na de nem bömböltethetem állandóan,mert elüznek itthonról!Remélem találunk közösen valami megoldást! Üdv:Gabesz
Szia privátba írd le légyszi részletesen az egész történetet nekem, kezdve onnan hogy ez a 200Wattos urbános cucc (ha jól értelmeztem) és hogy tekercsátmérő huzalok, mennyi lett mennyinek kellene lenni.stb.
A jelalakokkal kapcsolatban, hogy az IC után milyen, mekkora jel után javul meg, stb. Megpróbálok a napokban egy erősítőkkel elég magas szinten kommunikáló emberrel beszélni a problémádról, hátha látatlanban is tud ötletet adni.
Rendben,nagyon rendes vagy!Az ajánlatom áll sörözünk,ha sikerül megoldani!Elnézést hogy ilyet kérdezek de a privi ugy megy itt hogy a nevedre klikkelek és utána,abban az ablakba irok?
Üdv:Gabesz
Igen úgy megy, név> üzenet küldése.
@köbzoli A végeredményt úgyis megosztjuk itt, de amikre kíváncsi vagyok adatok, azokat valószínűleg szétszórva már leírta ide egyszer, ezért nem akarom terhelni vele a többieket, hogy elolvassák még egyszer. Nekem meg sajna nicns időm összegyűjteni hozzászólásokból, ezért kértem, hogy írja meg privátban ![]() A végeredményről meg úgyis értesítve lesz mindenki, ha nem működik azért, ha működik, meg azért.
Kedves Gránátalma!
Természetesen köszönöm hogy szán időt rám és a problémámra!Küldöm a priviben a storymat,és remélem hogy a kollektív bölcsesség jegyében megtaláljuk a megoldást,nem csak miattam,de Minden fórumtárs hasznára!Tegnap hallgattam egész sokáig,nagyobb hangerőn tökéletes,nagyon szépen szól,de úgy meg nem lehet mindig hallgatni! ![]() Köszönettel:Gabesz
A fotók+ doksi!
Üdv:Gabesz
Nem tudom, hogy a véletlenek egybeesése, és az esetleges ügyetlenkedésem oka-e, de eddig amit a bizonyos Dózsa György úti boltban vettem kit-et (3 teljesen más kategóriába tartózót), abból egyet se sikerült feléleszteni. Egyik egy IC-s erősítő volt, annak csak a fele szólt például, a másik oldal csak recsegett. De nem akarom a hírnevet befeketíteni, csak érdekes, hogy 3-ból egy se működött, pedig százszor átbogarásztam mindet.
Amit meg nem onnan készítettem, hanem újságból, meg innen fórumról, azok szinte -ha kisebb elkészítési hibák miatt rögtön nem is- egyből jók voltak.
Szia!
Végigmértem az összes diódát, ellenállást és az egyen-feszültségeket összehasonlítottam a működő oldal értékeivel... néhol eléggé meglepő értéket kaptam. Üresjárásban és terhelés nélküli értékek, felül a jó csatorna értékei, alul a hibásé és persze kb 15-20mp utáni értékek, akkor kezd elmenni...addig semmi gond! Valakinek van valami ötlete?
Szia! T3 viselkedése elég szokatlan. Látszólag nem kap bázisáramot, mégis húzza R23-at. A gerjedés frekvenciája és hullámformája persze becsaphatja a mérést.
Mondjuk én vettem ott elötte a függvénygenerátor,kittet és hibátlan megy!Ez a quad 200 as is gondnélkül elindult,csak ezzel az istennyila zajjal küzdők,nagy hangerőn gyönyörűen szól,de hallkan is kéne,hogy szépen szóljon!
Szia! Nem vagyok egy "elektro zseni" , de amit észre vettem a panelodon, hogy a tekercsek mind "párhuzamosak" egy irányba mutatnak. Azt nem tudom számít- e de az enyémeken a középső tekercs az vízszintesen van. Lehet az kavar be.
De ha nézted a panelos képen ugy van szitázva hogy ugy kell rakni!
Ok! Bocsi csak egy ötlet volt , de nézegettem több képet is meg a sajátomat (igaz 100w os) és a legtöbbön vízszintes. Esetleg egy próbát lehet megér nem?
Persze,köszönöm az ötletet!
![]()
Helló,üdv! Olvastam,küzdesz a végfokkal rendesen... A problémádat teljesen nyilvánvalóan nagyfrekis gerjedés okozza.A 200'-as verzióban,gondolom,dupla végtranzisztorok vannak,ez a módosítás irgalmatlanul gerjedékeny! Én eddig egy ilyet építettem,de nem gyári(urbános)panelra.Az is hasonló jelenséget produkált,azt sikerült meggyógyítani.A tekercsek véletlenül sem egyformák,a "középső"a hídáramkör része,emiatt értéke kritikus.ez 3 uH(mikrohenry) Ha teheted,ezt műszerrel állítsd be.(akár kölcsön műszerrel).A másik kettő a kimeneti körben van,ezek már egyformák-egymással.Értékük 6,9uH,és nem kritikus,bemérni nem szükséges.Úgy 40 menetnek kell lenni,16mm átm.csévetesten,1mm-es huzal elég hozzá,de ha kicsit vastagabb,nem gond.Ezt a panelt nem ismerem,ezért kérdezem,a kimeneten megvan-e a zobel-tag?(soros 10ohm+47nf a test felé) Ez nagyon lényeges,főleg a 200W-os verziónál,az enyém is csak erre hagyta abba a gerjedést.Az eredeti honosított verzión ez nem szerepel,az urbános 100W-oson már rajta van.Esetleg a kondit lehet növelni 100nF-ra,az ellenállást csökkenteni 7-8 ohm-ig,ha ez se segít,az alsó (negatív ági) végtranyó bázis-kollektora közé egy 2-5nF-os kondi ugorhat közvetlenül,ha még mindig nem jó,ugyanezt el lehet követni a felső tranyónál is.Ha ez sem segít,akkor... -->kuka. Ill.mint végső megoldás,ki lehet venni egy pár végtranyót,és marad az eredeti verzió.Igaz,így nem lesz 200W...csak 160
![]() ![]()
Tiszteletem
A kollega egy Urbanos 200W-os lappal kuzd ,ami nem duplatranzisztoros vegfok es a rajz szerint mind a harom induktivitas 6,2 mikroH.Nekem szemelyesen ez a valtozat soha nem kacsingatott. Viszont aval a kijelenteseddel hogy a duplatranzisztoros irgalmatlanul gerjedekeny nem tudok egyeterteni, tobb tiz darab duplatranzisztoros Quad-ot (a Ludwig fele modositast) szereltem es egy darab sem gerjedt. Ha az alkatreszek jok es jol van szerelve elso gombnyomasra indul!Es remekul is szol! Persze mindenkinek megvan a sajat velemenye. Minden jot.
Köszi az infót,nem olvastam sokat vissza,így már világos.Mindhárom tekercs nem lehet 6,2uH,azzal ugyanis elhangolná a hídáramkört,és lőttek az egész hibajavításnak.Vagy pedig a híd többi elemét is hozzá kellene méretezni.
A duplatranyósból csak egy pár készült nálam,s nekem ez a tapasztalat jött le,egyébként nem tartom túl korrekt módosításnak ezt a verziót.Hozzá kell tenni,ezt nem gyári panelre építettem,tkp.ez is közrejátszhatott benne. Egy pár tranzisztorral.-bár nem állítom,h lehetetlen,-nem nagyon "illik"kivenni a 200W-ot ebből a kapcsolásból.
Az említett urbános 200Wos quadnál más a c9-es kondenzátor értéke, ami meghatározó eleme a hídnak.
Lehet ezért egyforma az összes tekercs. |
Bejelentkezés
Hirdetés |