Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   91 / 189
(#) Signal válasza Bundy hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
A 16-17 perc időzítést az IC1 körében lévő 2,2 M - 10 µF adja elvileg.

IC2-nél 220 pF - 1 M már hangfrekvenciás rezgést biztosít, tehát fizikai képtelenség, hogy ilyen hosszú időzítést tudna. 220 µF esetleg.

Később ugrott be, hogy ez a második IC tulajdonképpen nem is szükséges, csak passzív piezo rezgetésére való. (Bár a rajzon szerepel a +/- jelzés, de az nem elektronikus piezóra utal, szerintem csak a lapka két oldalát szemlélteti, mint a képen is látható).

Aktív piezo használata esetén viszont azt elég rákötni az első IC kimenetére, másik IC elhagyható.
(#) Bundy válasza Signal hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Igazad van, de működik. Az igaz, hogy nem 500 dB -en működik, de jól hallhatóan csipog. Ezekkel oldottam meg. A kondi 400 V-os. A piezzo ,amit beépítettem az meg a képen hasonló, de 2-5V-os. Ami a képen van az elvileg 6V-os és meg se nyikkantotta. Elég konzervatívan működik. Hűtőajtó nyit és a letelt idő után nem fülsértően csipog. Egy fekete dobozban helyeztem el és egyszerűen beállítottam a hűtőajtó polcára...Most már remélem, hogy Édesanyám nem hagyja nyitva (végül is miatta csináltam). Lehet hogy kipróbálom a 2.Ic nélkül is. Mégegyszer köszönöm a segítséget. Bundy

DSC00705.JPG
    
(#) luluzulu hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Meg csináltam ezt a kapcsolást:Bővebben: Link
Csak 280Hz üzemel nem 50 Hz
Úgy néz ki hogy működik Vagyis csak félig működik a tranzisztor által vezérelt FET gate-re nem érkezik feszültség, a másikon van feszültség.

Azért kipróbáltam hogy egy FET-el mit csinál, rá kötöttem a trafót, A multimétert a secundere. Indulásál kis szikra multiméter elment a más világra, 750V mérési tartományon ki sütöte, most mindenre végtelen értéket mutat, nem nagyon értem mi történhetett. Egyébkén sima hálózati trafó, fordítva bekötve, primer 220V sec 2*20V. Szóval most már félek a rendszertől....
(#) Signal válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Sajnos ezt meg lehet szívni. Amikor én elmentem TV-szerelőnek, a 90-es évek elején, még voltak használatban csöves TV-k, ámbár csak elvétve, de azért két multiméteremet vágott agyon a nagyfesz, mert véletlenül rossz helyre nyúltam. Vagy csak közelítettem. Egyiket meg tudtam javítani ICL7107 cserével, másik valami speciális integrált cucc volt, automata méréshatárváltóval, az totálkáros lett.

Kapcsolás félig működik, ehhez nehéz hozzászólni, elvileg valami el lett kötve, mert annak menni kéne.
(#) Signal válasza Signal hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Lejárt a szerkesztési idő, de elírtam (rosszul emlékeztem): ICL7106 (LCD).
(#) luluzulu válasza Signal hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A műszer javítása reménytelen, olcsó 3000ft kinai műszer,.(A második legkomolyabb),az elektronika tanárom szerint a célnak tökéletesen meg felelnek, valameddig jó relatív pontosak, és ha bajvan nem vered a fejedet a falba hogy több tízezres műszered ment tönkre... De most már irritáló hogy 2 héten belül a második ilyen multiméterem megy tönkre, és mind a kétszer ugyan az a trafó tette őket tönkre...
Pihent agyú módon egy sima 1,5v elemet rákötöttem a trafóra , mértem mekkora feszültséget tudnák kicsikarni belőle persze a multi meghalt...
Off vége...

Szét kaptam a kapcsolást arra jöttem rá hogy valami nem jó mert mintha az ic nem működne a FET- EK nyitva vannak van rajtuk feszültség, ami még érdekes az hogy mind a két FET nyitva van egy szere...

Ez a nyák alapján csináltam

versvaaa.png
    
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Hello!
A Fet-ek lehet azért vannak nyitva, mert már halottak. De a nyákon én fordítva látom a BC549-et. (kollektora van a GND-n)
De egy áramkört nem úgy kell éleszteni, hogy trafóra tesszük, aztán had szóljon, mert annak sokszor a halál a vége. A trafó középkivezetése és a táp közé egy ellenállás-izzó, és így próbálni. aztán ha van már valami villany mehet direktbe.
üdv! proli007
(#) luluzulu válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Nem trafóról indítottam hanem egy 9v 150mAh kapcsi tápról nem történt semmi 40mA fogyasztott. Aztán fogtam a 6Ah kis 12V akumat és arról próbáltam.. Akkor is ugyan ez a helyzet.Akkor tettem rá a trafót fordítva... A műszert bekötve hogy jelenik-e meg feszültség. Kis szikra ahogy rá kapcsoltam az akura és műszer eltávozott. A FET-ek hogy tudom le ellenőrizni? A beültetésnél a tranzisztor meg fordítottam...
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Hello!
A Fet-eket egy ellenállásmérővel ellenőrizni lehet. (Skory lapján le van írva). De ellenőrizheted itt az áramkörben is. A trafó helyett, teszel egy 12V-os 1,2..5W-os izzót a Fet és a táp közé, és ha az áramkör és a Fet-ek jók, félfénnyel ég mind kettő helyen.
üdv! proli007
(#) luluzulu válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
A projekt határozatlan ideig fel függesztve, ki forrasztás közben fel téptem a vezető sávot a nyák dobós lett majd, elkészítem még egyszer akkor folytatom, hétvégén. Ja az egyik Fet tényleg meg halt skory weblapja alapján.
(#) Gigapixel válasza motyo hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szia, légyszi, írd meg,, hogy ez milyen kiadványból van kifényképezve (555 kapcsolások) Tudom, hogy nekem is megvan, meg is építettem 12 éve a lopásgátlót, (most újból kéne) és most nem találom, hogy miben van. Könyv? vagy Rádiótechnika? Előre is köszi.
(#) luluzulu hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Sziasztok
A projekt újraindult. Meg csináltam még egyszer a nyákot, összeraktam, új félvezetőkel, kipróbáltam működöt, az égő kisebb fénnyel világított. Rá tettem a trafót és haza vágta az egész rendszert, a FET-eket, tranzisztor sőt még az IC is... Fogalmam nincs miért.
Aztán kicseréltem mindent megint, elvittem az iskolámba és meg néztük skópon hogy mit mutat, az áramkör működik relatív szépen működik, ellen ütemű 285Hz négyszög jel jelenik meg. Azonban a FET-ek mintha nem akarnának be zárni, lezár és aztán fokozatosan nyit ki. Mitől van ez? Ja és ha feszültséget mérek akkor a muliméter a FETeken csak DC állásban mutat 7V ha 10V a táp feszültség AC-ban 0 mutat ezt érdekesnek találom...Normális?
Mitől teszi tönkre a trafóm?
(#) vicsys válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Talán a tekercs önindukciója. Ez ellen védeni kell egy (pl. antiparallel diódával) a meghajtó áramkört. Bővebben: Link
(#) Signal válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
50 Hz-es trafóra miért is kell 285 Hz-et kapcsolni? Annak az nem üzemi frekvenciája, és ez több problémát felvet, plusz az sem mellékes, mekkora méretű (teljesítményű) az a trafó, mert ez befolyásolja az induktivitást, illetve komplex módon az impedanciát, szóval ez összetett kérdés, tehát egyáltalán nem borítékolható a siker, akármilyen alkatrészekkel.

Multiméter talán azért mutat DC-t, mert csak DC van jelen. AC esetleg nincs, így az 0 V.

Ha mégsem, akkor meg multiméterrel ne akarj impulzusokat mérni, mert a multiméter periodikus mintavételekkel dolgozik, így soha nem tudhatod, hogy egy hullámzó feszültségnek épp melyik pontjáról vesz mintát, emiatt össze-vissza jelezhet.

Végül még egy dolog, ami mellett most már nem lehet szó nélkül elmenni. Rendkívül zavaró. Szólj a magyartanárodnak is, hogy tanítsa meg végre az igekötők egybeírását! Ezek elemi dolgok:

megcsináltam
megépítettem
megmértem
megnéztük
bezárni

Ez mind egy szó, de még a "tápfeszültség" egy szó. "Másvilág" is egy szó.
(#) luluzulu válasza Signal hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
50Hz túl sok menet kell, ahogy utána néztem a 280Hz simán elviszi. A trafó egy megközelítőleg 350VA tud. Áttekerve 5-5 menet primerre 19cm2 vasmag keresztmetszetre.
(#) Signal válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Vagy úgy, áttekert, túlméretezett teljesítményű trafó, valószínűleg túlméretezett frekvencián, akkor nincs miről beszélni... Itt már borítékolva volt a füst.

Vasmagos trafó alapvetően 50 Hz-re való. Az egy dolog, hogy vannak hangfrekvenciás kimenőtrafók is, de azoknak is megvannak a maga technikai sajátosságai, ami a magasabb frekvenciára alkalmassá teszi.

100 V-os FET-tel, amit az első induktív feszültséglökés agyonvág...

350 VA teljesítménynek szerintem nem így kell nekivágni, egy primitívnek nevezhető áramkörrel, és nem is 285 Hz-en, vasmagos trafóval. Akkor már legyen rendes kapcsolóüzemű táp, nagyobb frekvencián, ferritmagos trafóval.

Vagy elmégy a LIDL-be, 12/230 V / 250 VA inverter kb. 6000 Ft, ha jól emlékszem, múlt héten láttam. Pofás kis szerkezet, 20 A-es biztosítékkal, szinte megsajnáltam, hogy pont semmi szükségem rá.
(#) luluzulu válasza Signal hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Akkor feladom. Neki ugrok a kapcsoló üzemű tápnak.

off
Az előző hozzá szólásomból kimaradt...
A helyesírásomról tudok, hogy nem jó, nem is volt soha sem jó. Még 2 évig lesz a magyar írásra szükségem aztán már nem lesz, így nem is sok időt fordítok a fejlesztésére. Bocsánat érte.
(#) Signal válasza Signal hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Illetve a 20 A-re jól emlékeztem, de 150 W van ráírva, ami kézenfekvő is, a hatásfok miatt (előbb pont útba esett a LIDL).
(#) luluzulu válasza Signal hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Inverterem van othon arra nincs szuksegem.
De most nincs kedvem felbe hagyni a projektot. Mi lenne ha a tarfot attekernem. Es a frekvenciat le vennem 50Hz ra?
(az ekezetek hianyaert bocs)
(#) ZOL94 hozzászólása Máj 20, 2012 /
 
Sziasztok!

Építettem egy monostabilt és nem működik , a tranzisztor ami indítja az 555-t forró és eldurran mi lehet a gond?
tranzisztor bc337 bázisán 20kohmos ellenállás
(#) proli007 válasza ZOL94 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Hello!
Nyilván a tranyó kollektora, nem a 12kohm-on keresztül, hanem közvetlen csatlakozott a tápra. Vagy a nyákon a 2-es láb és a táp között zárlat van. Vagy nem a 2-es, hanem a 3-as lábra ment a tranyó kollektora.
üdv! proli007
(#) ZOL94 válasza ZOL94 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
hmmm valószínűleg egy kis ón tapadt az ellenállás két lába közé, most működik.
(#) DecebaL hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném tudni, hogy 555 IC-vel egyszerűen meg lehet-e oldani az alábbi problémát.
Van egy mikrokontrolleres áramkör a kontroller egyik lábán (kimenetén) négyszögjel van 50% kitöltéssel (a frekvencia 1 HZ vagy nagyobb)
Ha lefagy a kontroller valamilyen oknál fogva, akkor a kimeneten folyamatos magas vagy alacsony szint van attól függően, hogy mikor fagyott meg.
Tehát olyansmire van szükségem, hogyha a kontroller kimenetén folyamatos magas, vagy alacsony szint van akkor az 555-ös kimenet billenjen át és vissza, majd kb 1-2 másodperc múlva kezdje el figyelni megint, hogy a bemenetre milyen jel érkezik. Kontrollerrel meg tudom oldani a problémát pillanatok alatt, csak azt kell figyelnem, hogy mikor nem változik alacsony magas szint között a jel.
Csak akkor akarom kontrollerrel megcsinálni ha nincs más megoldás, vagy nagyon bonyolult lenne kivitelezni.
(#) blackdog válasza DecebaL hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Ugye a probléma első körben az, hogy lefagy néha a kontroller. Akkor szerintem előbb ennek az okát kellene megkeresni. Ha ez nem lehetséges akkor meg kell ugye egy figyelő áramkör ami indítja az 555 IC-t fagyás esetén. Akkor meg minek az 555? Miért nem rezetelsz inkább, hogy újra induljon az MCU? 555 IC-vel nem tudsz olyan pontos jelet előállítani mint egy MCU.
(#) DecebaL válasza blackdog hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Jelenleg nincs ilyen probléma ez csak egy elméleti felvetés, hogyha lefagyna valamikor valahol, és nincs ott senki, hogy resetelje, akkor automatán külső beavatkozás nélkül újrainduljon a kontroller. Arra vagyok kíváncsi, hogy kontroller nélkül lehet-e egyszerű figyelő áramkört építeni lehetőleg 555-el. Mivel van itthon elfekvőben jó pár 555-m ezért ezzel szeretném megvalósítani, ha nem túl bonyolult. Nem is kell pontosnak lennie a jelnek csak le kell húzzam földre a kontroller reset lábát.
(#) blackdog válasza DecebaL hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
[off] Itt ez már erősen OFF.
Ha egy MCU fagy akkor ott baj van. Nem kicsit. Ha kritikus a dolog akkor nem szabad sajnálni a pénzt a minőségre. Ha nem kritikus akkor meg egyszerűbb egy AUTO RESET mint egyéb bohócokdás.
Ez az én véleményem.
(#) proli007 válasza DecebaL hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Hello!
Pont erre a gondra találták ki a kontrollerben az "őrkutyát". Nem azt kellene alkalmazni? De egyébként megoldható, de nem biztos, hogy az 555 a legcélszerűbb. Ezt impulzus kimaradás védelemnek hívják. A bementi jelet differenciálni kell, majd ezzel kisütögetni egy kondit. Ha feltöltődik, áll a proci, és lekapcsolni a valamit. De külön nem kell figyelni semmit, mert magától újra indul, ha az impulzusok jönnek.
üdv! proli007
(#) DecebaL válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Ilyesmire gondoltam, az őrkutya nem minden esetben jó megoldás.
(#) DecebaL válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Esetleg van a tarsolyban egy kapcsolás?
(#) proli007 válasza DecebaL hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Hello!
Nincs, de mindjárt rajzolok egyet..
üdv! proli007
Következő: »»   91 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem