Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   96 / 221
(#) keszeg01 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Jó napot.
Kérném szépen oszd meg velünk is annak AB-nak nevét vagy rajzát hátha nekünk is tetszeni fog.
Előre is kösz.
(#) Class-A-. válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ugye ez nem komoly? Csak viccelsz. - A/B ..... lepipálta.???
(#) Gery78 válasza lamalas hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia!

Persze ez mind igaz amit a kondik soros és párhuzamos kapcsolásáról írsz, meg a kondik induktív összetevőjének a kapcsolásáról is igaz, de a műszaki szempontból viszont ott lehet igaz, hogy itt elkókról van szó. Két ugyanolyan elkó soros kapcsolásáról, és úgy hogy a két negatív pólus van összekötve, ekkor lesz bipoláris. Az azonos gyártástechnológia miatt, a fegyverzetek ugyanabba az irányba vannak tekercselve. Ha azt vesszük, hogy a kondit polaritáshelyesen kötjük, tehát +-+-, akkor igaz amit írsz, mert az induktivitások az azonos tekercselési irány miatt valóban összeadódnak. De a bipoláris kivitelnél, tehát +--+ összekötésnél a tekercselési irány ellentétes és ezért oltja ki egymás hatását az induktivitás. Ez a trafóban is így működik.
A hangváltóval kapcsolatban pedig azért nem gondolom, hogy helytelen amit írtam, mert a zenéből nem hallottam több kiemelést vagy csillapítást, de mondjuk abban igazad van, hogy az egész rendszerre kiterjedő komplex mérés biztos megmutatná, hogy van-e kiemelés vagy nincs.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Épített már valamelyikőtök JLH t -5w körülit?
(#) Orbán József válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
A korabeli ajánlásoknál 3 Ohmra volt megadva a legkisebb ajánlott tápfesz - 17V.
Az összes ajánlás 10W-ra volt kihegyezve, tehát a 17V a minimum.
Innét a felhasználó leleményével - 6 Ohm - juthatunk el a kívánt 5W körüliig.

JLH.jpg
    
(#) reloop válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Kipróbáltam 12-36V tápfeszültség tartományban. Remekül teljesít. A nyugalmi áramot a csúcsáram 60%-ára korrigáltam. Bővebben: Link
(#) lamalas válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 24, 2012 / 1
 
Idézet:
„Ha azt vesszük, hogy a kondit polaritáshelyesen kötjük, tehát +-+-, akkor igaz amit írsz, mert az induktivitások az azonos tekercselési irány miatt valóban összeadódnak. De a bipoláris kivitelnél, tehát +--+ összekötésnél a tekercselési irány ellentétes és ezért oltja ki egymás hatását az induktivitás. Ez a trafóban is így működik.”

Ez azert nem igy van mert kondenzatorok eseteben, azok induktivitasa nincs magneses csatolasban egymassal. Transzformatorok eseten pont az a lenyeg, hogy szoros magneses csatolasban vannak a tekercsek es csak azonos tekercselesi irany mellett adodnak ossze a tekercsek feszultsegei ha sorba kapcsoljuk ossze oket. Kondenzatoroknal nincs se vasmag se csatolas az egyes kondik kozott (es a kondik altal kepviselt induktivitasok kozott sem) ezert nem lenyeges, hogy milyen iranyban vannak a kondik feltekercselve es hogy kotod sorba az elkokat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ha van két induktivitásod és sorbakötöd őket, tök mindegy, hogy melyik, milyen irányban van megtekerve, mindenképpen sorbakötődnek és az eredő induktivitásuk a kettő összege lesz.

Trafóban nem így működik, mert ott közös mágneses tér van a főfluxus által ( vagyis mindkét tekercs ugyanabban az irányban váltakozó mágneses térben van ), tehát ehhez ne hasonlítsd.

Valami hatás mégis elképzelhető, ha a két kondi elég közel van egymáshoz, mert akkor lerontják egymás mágneses terét, tehát elviekben csökkenne az induktivitásuk. A gyakorlatban ehhez az lenne szükséges, hogy a kondik egyszerre legyenek feltekercselve, különben nem lesznek egy térben és így a mágneses terük is különböző lesz, tehát nemhogy csökkenne, hanem növekszik az induktivitásuk.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lamalas hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Hát ezért töröm magam?
(#) lamalas válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Sorry
Egyebkent tok jo, hogy mas is megfogalmazza ugyanazt a gondolatot mas szavakkal, mas mondatokkal.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lamalas hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Jó lenne hozzájárulni a hi-fi körüli téveszmék revidiálásához...
(#) Ge Lee válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
[OFF]Nem, nem viccelek. A szóban forgó szerkezet egy módosításokon átesett HTA. Azt mondjuk hozzáteszem, hogy ennek csak addig van nagyon szép hangja, amíg nem veszünk ki belőle nagyobb áramot (szkópon 4-600mVpp körüli kimenőig), de e felett is egész jó. Ebben a tartományban bizony szebben szólt a JLH-imnál, és a tere is valami elképesztő, mintha az énekes az egész falról énekelne, és nem csak egy pontból. Ez nem egy nagy hangerő, de lágy zenehallgatáshoz nekem pont elég (főleg úgy, hogy a mélyek 8db 25cm-es hangszóróból jönnek) . Ha megnézed a két végfok kapcsolástechnikáját, az elrendezés mutat is némi hasonlóságot.
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Idézet:
„Ha van két induktivitásod és sorbakötöd őket, tök mindegy, hogy melyik, milyen irányban van megtekerve, mindenképpen sorbakötődnek és az eredő induktivitásuk a kettő összege lesz.”
Ez teljesen igaz, ha nincs meg a két tekercs között a közös mágneses csatolás.
Idézet:
„Trafóban nem így működik, mert ott közös mágneses tér van a főfluxus által ( vagyis mindkét tekercs ugyanabban az irányban váltakozó mágneses térben van ), tehát ehhez ne hasonlítsd.”
Igen ebben igazad van, a trafóban közös mágneses csatolás van, ez tényleg nem jó hasonlat volt.
Mindenesetre érdekes ez a kérdés, hogy mitől jobb mégis a bipoláris kivitel, mintha csak simán tennénk egy kondit a kimenetre, vagy párhuzamosan kapcsolva őket.
Nem tudod esetleg hol lehet szerezni induktivitás szegény kondit ilyen nagy kapacitásban? Gondolom aranyárban mérik.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Szia! Ha nálad a két 10000µF soros kapcsolása eredményt hozott, ez egyben azt is jelenti, hogy 5000µF-ra van szükséged. Ezt állítsd össze 1000µF kondenzátorok párhuzamos kapcsolásával. Az így összeállított csatoló veszteségei alacsonyak lesznek.
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Szia! Köszi a tippet, mindenképpen kipróbálom, csak még nincs 10db 1000µF-os kondim. Na majd szerzek.
(#) granpa válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Szia! [OFF]Elég lesz 5 is.
(#) Gery78 válasza granpa hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Szia!
Oldalanként kell 5000µF
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Kösz ,ezt ismerem,ezen nőttem fel.
(#) Pigi válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Én is elég nehezen akarom elhinni, hogy egy AB osztályú lepiál egy A osztályú erősítőt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Pigi hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
" ... egy AB osztályú lepiál egy A osztályú ... "

Már ide is betört az alkoholizmus? Nahát...
(#) reloop hozzászólása Máj 31, 2012 / 1
 
Sziasztok!
Írtam korábban, hogy kiegyeznék az erősítő hangjával már 3-400mA nyugalmi áram mellett is. Be kellett lássam ez jelentősen rontja a kivezérelhetőséget, pedig jó lett volna ennyi disszipációval megúszni a hűtést.
Nem hagytam annyiban a dolgot. Hood kapcsolását meghagytam egy elég jelentős, 30mA nyugalmi áramú, jelerősítőnek, melyet emitterkövetőkkel egészítettem ki. Ezzel megszűnt a nyugalmi áram és a csúcsáram közötti korreláció. Meghallgatva teljesen korrekt. Torzítást nem tudok mérni, ezért a Tina Fourier-sor számítását másoltam a rajzra.
Nem mondom, ez is melegszik, de egy normál léptékű hűtőbordával beéri.
A meghallgatáshoz a rajzon jelölt áramerősségeket állítottam be.
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Hali! Csak a gondolataimat: Először magam is a haszonelvűség, hatásfok bűvöletében szívtam a fogam, mennyi sok áram be és kijön egy "kicsi" zene cserébe?
Meg meleg, de rendesen? Aztán meghallgattam és már ez nem is érdekelt. Napjában, amikor a minőségre van időm és az idegeim hajukat tépik, tudok szakítani jó félórát a lélek zenei kisimítására... Érdekel engem akkor, hogy most pl. 20% volt a hatásfok és "kidobtam" pl. 30 Ft-ot az ablakon, ami nem volt a zene? Nagyon nem. Aztán ha Isten segít, megépítem a csöves(eket). ...és már előre tudom, nem fog érdekelni, hogy 60.-Ft-ot fogok pl. kidobni! ...és aki iszik, dohányzik és hajtja a nőket(fiúkat - megfelelő aláhúzandó), az mibe van? Mi meg emellett még zenét is hallgatunk, na és.
(#) 999laci hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy a gyakorlatban mennyi a maximum teljesítmény(RMS), max. tápfesz. mellett 4 vagy 8 ohm-on amit a JLH képes leadni? Valaki épített már ilyet "csúcsra járatva"?
(#) reloop válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Szia! Nem pont Téged akartalak rávenni, hogy építsd át az erősítődet Mindössze alternatívát kínálok azok számára akiknek a hűtés, vagy táplálás volt az a korlát amiért ezt a remek kis kapcsolást nem dobták össze.
Igaz, hogy elfogultan és szubjektív módon tudok csak nyilatkozni: egészen jól szól!
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Csak most olvastam. Ez tetszett!Osztom a leírtakat maximálisan!...... tényleg,azért ne feledjük,hogy miért is akarunk jó minőségű erősítőt építeni?
(#) keszeg01 válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Jó estét .
A bd-k mennyire melegszenek esetleg hűtőcsillaggal BC301 lehetne -e
(#) reloop válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia! A fotón látható hűtéssel langyos. A disszipáció 36V táp és 36mA nyugalmi áram mellett 0,65W. A BC301-nek jobb volna alacsonyabb táp vagy kevesebb kollektor áram.
(#) keszeg01 hozzászólása Jún 9, 2012 /
 
Jó estét.
Eddig eljutottam végre, majd ha méretre tudom szabni folytatom.
Második vasalásra így sikerült, viszont a nyák maratás elhúzódott és néhol megmarta a vékony részeket.

HPIM0341.JPG
    
(#) storm válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Egész jó lett, de legközelebb csinálj a tervnek 1 keretet, úgy könyebb méretre vágni.
(#) keszeg01 válasza storm hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Igen mondta a barátom is viszont ekkora nyákom volt itthon és kísérleteztem a vasalást és hirtelen felindultságból ki is maradtam.
Régebben fotóztam a nyákot, nemrég ajánlották a vasalásos technikát.
Következő: »»   96 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem