Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1686 / 3960
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Ennél az a lényeg, hogy az az 1 szál ellenállás éppen annyi áramot enged a diódákra (vagy annyit szeretne), hogy azokon közel a nyitófeszültségük álljon be. Ebből is látható, hogy csak teljesen azonos (ilyen nincs) kristályokat lehet nyugodt szívvel párhuzamosítani, mert mi van, ha valamelyik kicsit jobban kilóg a katalógusadati nyitófeszültségszintből. Ezért a LED-ek párhuzamosítását nem preferálják.
(#) freechat válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Akkor Topi kapcsolása hibás? (ezt nem hinném, mert a videón ment)
Ott egy ilyen N végű FET van megadva és a PIC is 5V-al üzemel.

Most amúgy már folyamatosan ég a led.
Lehet, hogy a FET-em hibás?
Én arra gyanakszom, hogy a lábkiosztást rontottam el, de sehol nem találom meg érthetően, és BIZTOSAN, hogy melyik láb micsoda.
(#) mps válasza freechat hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
A folyamatos működésnek lehet az oka az, hogy nem tud lezárni a fet. Tegyél a g-s láb közé egy 100KOhm-os ellenállást. A leírásod alapján jól kötötted be.
(#) freechat válasza mps hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
A g-s és a mi közé? GND?
Most 10K-al próbáltam (az van itthon, de semmi hatása).
Kipróbáltam már az összes variációt a lábaknál, de így is csak világít.
El*rtam?
(#) mps válasza freechat hozzászólására (») Máj 30, 2012 / 1
 
Lehet. Igen a mikrovezérlő kimenete és a Gnd közé. Nézd meg úgy, hogy lekötöd a vezérlőről, az ellenállás viszont maradjon a fet lábain. Ha akkor kialszik jó, valószínűleg a feted még jó.
Ezen leírás alapján meg tudod nézni.
Ha ez jó, akkor a vezérlőt is teszteld le: tedd vissza a ledet.
(#) freechat válasza mps hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
A FET felmondott nekem. Itt hagyott...
Köszönöm, ha nem linkeled be akkor szerintem még napokig idegesítem magam, hogy ilyen béna vagyok.

Jól elteszem a linket, hogy tudjam hogyan lehet ellenőrizni.
(#) gabrisherceg hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok,
Van egy napelemes mobiltöltőm, beépített akksival, amit tölt a napelem. Külföldről rendeltem, de tudtam hogy az ára miatt nem fogja hozni az írt 2600 mAh-t az akksija. Természetesen így is lett. Nos kicserélném az akkut, aminek a helyére tennék két nokia telefon akksit, mindkettő 3,7 V és 800-900 mAh-sok. Ezeket kéne nekem párhuzamosan kapcsolnom, ha minden igaz, és lenne olyan 1600 mAh-ám.
Így elvileg töltődni fognak az akkumulátorok és később a szintén 3,7 V-os 1300 mAh telefonom akkumulátora? Tegyek még hozzá egy 3. akkut is? Jelenleg a régi akku a napelemes töltőben 3,9 V-ot mutat, szerintem e fölé nem megy már.
(#) Pali79 hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Adott 2 db elektromágnes ami 12V-ról működik és kb 110 mA-t vesz fel. A 2 db-ot sorba szeretném kötni, hogy 24V-ról tudjam működtetni. Kérdésem az lenne, hogy az áramerősség, hogyan fog változni?
(#) mps válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 30, 2012 / 1
 
Marad kb 110mA. Ha sorosan kötöd akkor a feszültség adódik össze, ha párhuzamosan akkor az áram.
(#) fecooo8778 hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Elektronika háziban kellene egy kis segítség. Szóval van nekünk egy közös emitteres egyfokozatú erősítő. Az lenne a kérdésem hogy mi lesz a feszültségerősítés képlete ha kivesszük az emitterköri kondenzátort. Mert ilyenkor nem fogja rövidre zárni az emitterellenálást és nem tudok rájönni hogy hogyan van. A közepes frekvenciájú hibrid paraméteres helyettesítő kép rajzáig eljutottam.Köszi előre is.
(#) Pali79 válasza mps hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) dezs520 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Elválaltam egy kis telephely örzését (kamionok) és a szoba ablaka nem a bejáratra néz,és nem látom ha jön valaki...ezért gondoltam hogy a nyomogombot kiváltom mozgásérzékelővel.
Tehát az érzékelő másra nem lenne használva...és a sima lakás riasztós érzékelővel tudom ezt megcsinálni,vagy egy lámpa alatti mozgásérzékelővel? (amivel kültéri reflektorokoat lehet kapcsolni)
(#) SKY hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy feladatban olyan multiplexerre lenne szükségem, aminek 2 vagy három 4 bites bemenete van és ezt kapcsolja a kimeneti 4 bitjére. A kérdésem az, hogy van ilyen IC?
Hogyha sima AND kapukkal oldanám meg amiknek párhuzamosan lenne kötve a kimenete, akkor mennyire kellene nagy figyelmet fordítani a kimenetekre, hogy ne terheljék be egymást /hibás/ vezérlésnél? (Pl direktbe össze lehet őket kötni, vagy ellenállás stb védelem...)
(#) fecooo8778 hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
megvan valakinek ez a könyv? kellene nekem az egyik feladat megoldása.
(#) sastas01 válasza fecooo8778 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
1: Mondatot nagy betűvel kezdj.
2: Ajánlom a kereső használatát!(van házifeladatos téma)
(#) proli007 válasza dezs520 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Hello!
Ha a mozgásérzékelőnek van kontaktusa (vagy is relé van benne) akkor gond egy szál sem. (Általában ez az alaphelyzet.) Maximum az időzítés miatt, túl soká fog csengetni..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Hello!
A kiindulás az, hogy az ellenállás sorba van kötve a Led(ek)kkel. Az ellenállás értékét akkor tudod számolni, ha ismert a rá jutó feszültség, és a kívánt átfolyó áram. De az ellenállásra jutó feszültséghez a tápfeszültségből le kell vonni a Led nyitófeszültségét. (Ez katalógus adat, amit a Led névleges áramánál adnak meg.) Ha mondjuk egy fehér Led-et szeretnénk működtetni 5V-ról 30mA-el, akkor az ellenállásra jutó feszültség, UR=Ut-Uled=5V-3,2V=1,8V. 30mA esetén, R=UR/Iled=1,8V/30mA=60ohm.
Tehát számolni így kell. Ha a Led-ek sorosan vannak kapcsolva, akkor a nyitófeszültségük összeadódik, de nem lehet több, mint a táp, mert nem jutna az ellenállásra feszültség.
Ha párhuzamosan vannak kapcsolva, akkor annyi 30mA-el kell számolni, ahány Led van.
Ha minden Led-nek saját előtét ellenállása van, és ez van párhuzamosítva (ez az optimális megoldás, meg esetleg ha pár van sorosan és így van minden láncnak előtétje) akkor olyan mint ha egy Led-re számolnád az ellenállást.
Remélem így már érthető..
üdv! proli007
(#) dezs520 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Rendben,köszönöm!
(#) milcsi93 hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Sziasztok!
Vettem egy chippelt ps2 slim scph-79004-et Nem rezegnek a kontrollerek Olvastam hogy elmehetett az ezért felelős smd biztosíté de fogalmm sincs melyik az Valaki eltudná mondani? Vagy fényképen megmutatni? Üdv.: Milán
(#) kissi válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Máj 31, 2012 / 1
 
Idézet:
„Tudom hogy mikrokontrolerrel egyszerűbb lenne de nem akarok programozgatni emellett drágák is és csak a baj van velük. Szerintem összekapuzgatva és jól átgondolva sokkal hatásosabb elektronikákat lehet építeni.”

Nagyon kíváncsian várom, hogy milyen olcsó és hatékony megoldást tudsz kitalálni mikrokontroller nélkül ?!
Az, hogy nem akarsz programozni a Te dolgod, de egy kb. 100 Ft-os alkatrészt, amely az egész kommunikációt megoldhatja a címzés, órajel, kimenet működtetés, Master-Slave rendszer, utólagos módosítás, kisméretű NYÁK és fogyasztás, stb. problémáival együtt szerintem mindennek mondható, csak drágának nem !

Ezzel nem megsérteni akartalak csak gondold át az érveidet ( a konkrét problémádat nem is ismerem, csak a kommunikációra kérdeztél rá!)!
Steve
(#) NgLovi hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Üdv!
Meg szeretném mérni egy potméter állását PIC-el, és láttam hogy hogyan kell bekötni a poti lábait.
A dolog nyilván működik, az érdekel, hogy nem keletkezik kár semmiben? Lényegében rövidre zárom a tápot, ha csak a +ból a -ba engedem az áramot. Miért nem füstül el a táp?
ÍME A KÉP
(#) bbalazs_ válasza NgLovi hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
A tap es a fold kozott mindig ott a poti teljes ellenallasa.
A sweeper pedig az AD-t egy nagy ellenallason at taplalja.
A poti egy olyan feszoszto, ahol R1 es R2 valtozik a korben, de az osszeguk allando.


Szoval poti egyik vege tapra, masik a foldre, sweeper az AD-be a bekotes rendje.
(#) Cavalier hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Tetszik, ahogy az emberek megideologizálják maguknak, miért nem jó a mikrokontroller. (és kimagyarázzák a saját lustaságukat) Ha mindenki ilyen lenne, még mindig bunkósbottal kergetnénk a mamutokat.

Egy csomó feladat van, amit sokkal egyszerűbb megoldani vele, ha az ember egyszer rájön a módjára, percek alatt összedob egy 500 forintos kontrollerrel egy egyszerű vezérlést. De komolyabb vezérlésre is jó, hardveresen kezeli az UART-ot, A/D átalakítók, watchdog, tápfesz figyelés, timerek, PWM, minden benne van.

Kapufetisiszták használhatnak CPLD-t, FPGA-t, ezekben egyszerű kapukból lehet építkezni, csak éppen nem kell forrasztgatni. Sebességben is sokkal többet tud mint a CMOS, TTL kapuk.

Szóval szerintem, ha már 2-3 IC-nél több kéne bele kapukból, akkor érdemes elgondolkodni a mikrovezérlőn. Tanulási céllal esetleg lehet csinálni ilyen IC temetőket, de minek.. Az alapokat meg lehet tanulni pár IC-s egyszerű kapcsolásokon. Nem mondom, hogy nem poén tranzisztorból, vagy relékből CPU-t csinálni, vagy csöves nixie órát. Csak épp a hatékonytól van távol.

Itt van egy csomó szenzor, amik egyvezetékes buszon mennek.

Egy ilyen szenzor használatához bőven több minden kell. Nulláról fejleszteni egy áramkort 20-30 IC-vel nem triviális, oda kell figyelni az időzítésekre, zavarvédelemre, stb. Kontrollerrel sokkal hamarabb sikert lehet elérni.
(#) JosephAlfaman hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Sziasztok!
Sajnos nagyon kis elektronikai tudásommal fordulok hozzátok segítségért. Egy nagyon olcsó-lespórolt tápegységet kellene feltámasztanom, illetve teljesen működőképessé tennem, de csak leírással, segítség nélkül nem megy :S
A probléma konkrétabban, hogy van 3 olcsó atx tápegység. Mind a háromnak az a baja, hogy elindul velük az alaplap, de már bootolni nem képes, lekapcsolnak. Kölcsön táppal tökéletesen megy a lap.
Lehet helytelenül, de arra tippelek, hogy nem ad rendesen egyenáramot. Melegedés látható mind 3 táp paneljén, ezért csak a leg"világosabb"ról írnék. Ezt már javította vki, kicserélte az ic-jét. Cseréltek rajta egy 3 lábú kis sztem tranzisztort az egyik trafó lábánál. Lehet ezekkel lesz a baj. Kérlek segítsetek, ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!. Képet is megpróbálok mellékelni. üdv.
(#) szbalogh hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
1Farádos 12V-körüli kondenzátorra lenne szükségem. Házilag lehet csinálni vagy hol lehet olcsón venni?
(#) szabo_zoran09 válasza kissi hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Én eddig bármit is építettem mikrokontrollerrel a kontroller ára legalább 1500Ft volt és én ebből indultam ki.
De ha te tudsz olyan működő mikrokontrolleres megoldást amihez max. 500Ft a kontroller akkor bátran várom.

Ne vagyok olyan jártas a programozásban és nem ismerem a mikrokontrollereket.
(#) Action2K válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Házilag megszenvedsz vele, olcsón meg 10000 Ft-tól már van.
(#) Action2K válasza JosephAlfaman hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Szia! Az elektrolit kondenzátorok milyen állapotban vannak? nem púposak? Akkor szokott ez a hiba előjönni.
(#) NgLovi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Köszönöm a választ, így érthető a dolog.
Következő: »»   1686 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem