Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   71 / 1319
(#) tgpetrjan hozzászólása Szept 17, 2007 /

sziasztok
szeretnék megtanulni piceket programozni szerintetek honnan induljak el elektronikában már van gyakorlatom viszont picekben nem sok. gondolom itt is van hardver rész meg szoftver nah dee elég is ennyi
jah és full profik vagytok
(#) Norberto válasza tgpetrjan hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Pl. Topi PIC-es cikkeiből indulj ki...az talán első körben elég lehet...
(#) Stadi válasza tgpetrjan hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Van egy csomó cikk itt az oldalon, az nem jó?
(#) potyo válasza tgpetrjan hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Mint már oly sok embernek ajánlottam, kezd itt és itt!
(#) steelmann hozzászólása Szept 17, 2007 /

A neten barangolva sok érdekes PIC-es kapcsolást lehet letölteni. Van olyan oldal, ahol a forráskód linkre kattintva elvileg le lehet tölteni egy .asm fájlt, de csak egy szöveges oldal jelenik meg.
Ezzel mit lehet kezdeni, hogyan lehet ezt írható formátummá alakítani?
(#) Norberto válasza steelmann hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

Idézet:
„hogyan lehet ezt írható formátummá alakítani?”

Fordítóprogrammal. Pl. az MPLAB nevű szoftver beépített fordítója (MPASM) képes az ASM-et HEX fájllá konvertálni.
(#) elektromos hozzászólása Szept 18, 2007 /

Nem találok picbasic-ről,vagy basic programozásról magyar nyelvü forumot !HA valaki tudna egy címet légyszí segítsen,mert az asm az nem akar menni,pedig már a kónya féle könyvet is áttolvastam.A basic könnyebnek néz ki.Nem akarok nagy dolgokat csinálni egyenlőre,csak tanulni szeretném az alapokat.Itt a forumon,majdnem mindenki azt írja ,hogy kezdjünk az asm-el,de a hobbi elektrónikai fuzetek3-ban meg
azt írják,hogy könnyebb a basic.Akkor egy hót kezdő,hogyan döntse el mi a könnyebb??Én próbálkozom asm-el,de nem megy,próbáltam a picbasic-el,az valamelyest könnyebnek tünik,mert a mintaprogik egyszerűek,és jól működnek,de ha saját ötletbe kezdek,arra nincs példaprogi,de még hasonló sem.Ezért kellene egy magyar csak basic-el foglalkozó oldal,vagy fórum,melybe segítenének a basic-et profin ismerő programozók !Szerintem a sok kérdező,pic-et tanulni akaró emberke nem hiszem,hogy az asm-el akar kezdeni,mert ropant bonyolult egy kezdőnek,szerintem.Azért van minden negyedik kérdés(hogy hogyan,mivel tanuljak meg pic-et programozni),mert hiába olvasok 1000 oldalt,mindenki a saját tudása szerint válaszol,és ebből nehéz kihámozni,mi is valójában egy teljesen kezdőnek a jobb!!Aki profi az assembly-ben azok az asm-re esküsznek,aki meg használt basicet az meg arra esküszik !Megértem a profikat,és egy kicsit irigylem is Őket a kitartásukért,és azért,hogy vigégjárták ezt a nehéz buktatókal teli utat,mely a profizmusokhoz vezetett.Azért én sem adom fel,járom ezt a nehéz utat,és remélem nem megy el a kedvem ettől az egésztől,és maradok a hagyományos ic-kel teli tervezésnél,hobby szinten.
(#) Topi válasza elektromos hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Írásoddal gyilkolni lehetne... Írásjelek után szóköz, továbbá a szavakat is szóközzel kell elválasztani!
(#) Stadi válasza elektromos hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Mi lenne, ha leírnád, hol akadtál el ASM-ben a kiválasztott feladat kivitelezésekor, és hátha tud vki segíteni? Nem erre van ez a fórum? Szvsz igen.
(#) elektromos válasza Topi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Köszi a helyesírásomról való megjegyzésedet,de amikor elküldtem,észre vettem pár hibát,de utólag már nem tudtam javítani.A gyorsan írt szöveg ilyenre sikeredett .
(#) elektromos válasza Stadi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Szia !
A kérdésem a :123202 -számnál kezdődik

Miután elküldted az üzenetet, 5 percig van lehetőség módosítani rajta, ott van a link.
#123202: Basic nyelvvel csak bajod lesz... Én dobnám ki legszívesebben nyomtalanul a kukába...

Nem akarom idézni saját magam, de Gory-nak igaza van ebben a hozzászólásban. Ha az ASM-et nem is tanulod meg, legalább azon keresztül érteni fogod mi bújuk meg a basic parancsok között / mögött...

Sztem ez úgy szokott működni, hogy beírod ide az ASM kódot, és vki megszakérti, mi miért nem jó. Basic-ben itt úgy tűnik, kevesen programoznak.
(#) Topi válasza Stadi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Ha egyik példa program sem működött, és a példa program is az adott architektúrájú és típusú PIC-re íródott, akkor hardveres oka lesz, a program nem futásának...
(#) Stadi válasza Topi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Nekem úgy tűnik, a kérdezőnek pont az volt a baja, hogy RA-ról RB-re akarta átírni a programot. Tehát eltért attól, ami meg volt adva, mint működő.

Ha mellékeled azt a kódot, amit szeretnél átírni, akkor valószínűleg tudunk segíteni.
Ha az analóg portot akarod átírni, akkor sajnos az nem megvalósítható PORTB-re.

Én csak annyit szerettem volna elérni,hogy van két kapcsolo ra0-ra1-en,ha benyomom valamelyik gombot (h)szint lesz,és akkor világit az rb0-rb1-re rakott led valamelyike.Erre kérnék segítséget,basic-ben (picbasic)
Kérem valaki segítsen megírni ezt a pár sort,hogy eltudjak indulni.

Most a robotos cikken haladsz végig? Annak a példájával próbálod?

Nem ,de már azt is elolvastam !Sajna én vettem egy velleman pic-kisérletező kitt-et,és abban RA-portokra rakták az összes nyomogombot,persze a példaprogik meg az RB-re vannak írva. Pic16f628a-s ic-t vettem hozzá,mert erre vannak a basic-es progik.

Nem azért, de hogy ne kelljen 28-szor kérdeznünk, nem tennéd meg, hogy ideteszed az áramkört és a progit? Lehet, hamarabb kapnál választ a kérdésedre...

Most vakon írtam meg, lefordulni le kell hogy forduljon...
Ha a gombok felhúzó ellenállással vannak, akkor invertálni kell a feltételt, mert a bemeneten akkor lesz 0-ás szint ha nyomva van a gombic...

1. OPTIMISER_LEVEL = 6
  2. Device = 16F628A
  3. XTAL = 4
  4.  
  5.  
  6. ALL_DIGITAL = True              ' Minden portot digitálisra
  7. TRISA = %00011111       ' PORTA bemenet
  8. TRISB = %00000000       ' PORTB kimenet
  9.  
  10. WHILE 1 = 1
  11.         IF PORTA.0 = 1 THEN
  12.            @ bsf PORTB, 0   ; Portb 0. bit bekapcs
  13.         ELSE
  14.            @ bcf PORTB, 0   ; Portb 0. bit kikapcs
  15.         EndIf
  16.         IF PORTA.1 = 1 THEN
  17.            @ bsf PORTB, 1   ; Portb 1. bit bekapcs
  18.         ELSE
  19.            @ bcf PORTB, 1   ; Portb 1. bit kikapcs
  20.         EndIf
  21.         DelayMS 100
  22. WEND

Hogy hogy lehet Basicben portot bekapcsolni nem tudom, de így assemblyre áttérve ez egy biztos megoldás
(#) elektromos válasza Stadi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Ennyit akartam csak ,két kapcsolóval,de már beérném,ha csak 1 is jó lenne .
Ezt akartam :
kezd:
if porta.0=1 then high portb.0
if porta.0=0 then low portb.0
goto kezd

Tehát,ha a kapcsolo magas,akkor a b.0 is legyen magas,míg nyomom a gombot.Ha elengedem a gombot,akkor ujra alacsony legyen a b.0.
Potyo segíteni próbált,hogy ha jól értettem,az összes komparátort állitsam átt bemenetre,mert addig nem fog működni.
de nem tudom hova,és mir írjak

Köszönöm !!!!!!!!
Délután kipróbálom .
(#) potyo válasza elektromos hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Nem bemenetre kell állítani a komparátorokat, hanem le kell tiltani azokat, így a lábak átállnak digitális be vagy kimenetnek. Az ALL_DIGITAL=True sor Topi kódjában gondolom ezt akarná csinálni, de ilyen egy ütődött megoldást... Nem lenne jobb, ha inkább C-vel próbálkoznál? Basic-et jóformán senki sem használ
(#) elektromos válasza potyo hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Köszi,de a C-t sem ismerem !
Hogyan néz ki akkor c-ben amit Topi írt nekem?
Megírnád? Legalább lenne összehasonlítási alapom .
(#) Topi válasza potyo hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

Igen, ezt a cikk írásakor én is nagy nehezen találtam meg, hogy ez az ALL_DIGITAL erre jó... Béna egy megoldás az biztos.

Ez CCS-C-ben.

1. #include <16F628A.h>
  2. #FUSES NOWDT, XT, NOPUT, NOPROTECT, BROWNOUT, NOLVP, NOCPD
  3. #use delay(clock=4000000)
  4.  
  5. //========================================================
  6. void main() {
  7. //========================================================
  8.   while(true) {
  9.     output_bit(PIN_B0,input(PIN_A0));
  10.     output_bit(PIN_B1,input(PIN_A1));
  11.   }
  12. }

Ha alap beállítást használod, akkor egyből digitálissá teszi a portokat, egyértelműséget követve.
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Szept 18, 2007 /

C nyelv előnye, hogy ezt a program részletet kb mindenestül 3-4 sorban meg lehetne írni, míg basicben egy halom felesleges szöveget kell begépelned.

Hát ! A basic jobban áttlátható nekem .
köszi

Természetesen nem akarunk sem meggyőzni, sem ráderőltetni semmit sem, de majd később azért rájössz, komolyabb projekteknél, hogy bizony kellene valami tömörebb, szabadabb program nyelv.
Vagy akár keresel példa programot. Pl. TCP/IP stack
Következő: »»   71 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem