Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   52 / 70
(#) drotostot77 hozzászólása Ápr 15, 2012 /

Sziasztok!

A végfokozat élesztése közben aszimmetrikus tápfeszültséget kapott a VF3. Gyanúm szerint tönkre ment a műv.erősítő.
Jól gondolom?
Ellenállásméréssel mérve a FET-ek jónak tűnnek.
Üdv!
(#) compaqamplifier válasza drotostot77 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Műveleti erősítőnek nem kéne hogy tönkre menyen.
(#) reloop válasza drotostot77 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Szia! Elképzelhető, mert a potin keresztül az IC táplálatlan lábára oda nem illő polaritással került feszültség.
(#) drotostot77 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Köszönöm a gyors válaszokat!
A tápegységet akkor hogy célszerű kialakítani?
Gondolok itt a túláramok védelmére.(nekem +- ágban védve van)
Elkövettem egy hibát, hogy gyors 2A-es olv.biztosítót tettem be és bekapcsoláskor "villant"...
Pedig a végfokkal az élesztés alatt a várttal ellentétben semmi probléma nem volt (gyönyörű nyugalmiáram beállítás +minden).
(#) reloop válasza drotostot77 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Ha a tápod középleágazásos szekunderes, akkor az egyenirányító előtt biztosíthatsz. Zárlat, túlterhelés hatásárára a két biztosíték közel egyszerre olvad el.
Ha ez nem oldható meg, akkor a kényesebb erősítők tápjába diódát szoktam tenni a polaritás átfordulás ellen, mi egyben véd a helytelen rákötéstől is. Remélem ebből a nyáktervből sikerül kihámozni a gyakorlati megvalósítását: 2x1N4005

Hello Reloop!

Értem. Az ötlet tökéletes! Ez az első erősítőm amit építek, ezért nem gondolkodtam rajta, hogy mivel kellene megvédeni az á.k.-t aszimmetria ellen.
Más:
Jól gondolom, hogy rossz választás volt az F2A-s biztosító?
Azért gondolom, mert nem mind a kettő "szólalt" meg? (csak a negatív ágba épített)

Aki épített VF3-at, milyen védelmet választott hozzá?
(#) reloop válasza drotostot77 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Hibátlan erősító, hibátlan F2A-val szerintem jó választás. A biztosítékot egyelőre pótold, vagy egészítsd ki 10ohm körüli ellenállással. A rajta eső feszültség tanulságos lehet.

Reloop!

Köszönöm! Ki fogom próbálni! Úgy is van még mérnivaló!
(#) jankovics.peti hozzászólása Máj 5, 2012 /

sziasztok érdekelne az a dolog hogyha hidbe kötök 2 erösittö modult (2x30w) akkor elméletben ugye megkapom az 1x 60w teljesitményt? kell valamit átalakittani az eredeti kapcsolási rajzon?

LM1036N típusú IC-vel szeretném megoldani a hangszin szabályzást, a kivezérlés jelzöt pedig TA766-os icével akarom megodani, szerintetek?
(#) CIROKL válasza jankovics.peti hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Az erősítők hídba kötéséről itt többet olvashatsz,Bővebben: Link
Viszont nem tudom valaki hidalt már VF3-mat , na ez jó kérdés , szerintem önállóan is képlékeny ez a kis szerkezet nem még hidalva ?
(#) jankovics.peti válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

hogyértve képlékeny?
(#) reloop válasza jankovics.peti hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Szia! Semmilyen védelmet nem tartalmaz, és könnyen gerjed. Az elgondolásoknak nem látom akadályát. Az élesztésnél használj áramkorlátozót az említett kockázatok miatt.
(#) jankovics.peti hozzászólása Máj 5, 2012 /

persze ezt tudom, de még probálok keregsélni hozzá valamit amivel a tulhevülést megtom oldani zárlatvédelem hijján meg hangfalvédöt akarok még berakni,
(#) reloop válasza jankovics.peti hozzászólására (») Máj 5, 2012 / 1

Nem tudom hol tartasz az építéssel, de a végén drágább lesz a leves mint a hús. Bővebben: Link
Szerk.: a 60W-ot gondtalanul leadja, az LM1036-tal egy nívón van.
(#) jankovics.peti válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Egyenlőre gondolkozok csak hogyan lenne jobb megoldás ami költséghatékony is.
(#) reloop válasza jankovics.peti hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

A VF3-tól nem akarlak eltántorítani, de a megépítése az egyszerűsége ellenére is megkövetel némi jártasságot.
(#) szucsip válasza jankovics.peti hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Szia!

VF3 hidalást semmi esetre sem javaslom! Tapasztalat: ISA nyáktervét elkészítve egy modul csodásan muzsikál, jó sok hangfalat párhuzamosan rákötve is. Én hagytam a nyáktervet, csak fázisfordítósra alakítottam a műveleti erősítőt. Működött is!
Aztán összetettem a két végfokmodult. +-22V-ot kaptak. Az érdekesség: Ha az egyik nyugalmmi áramát állítottam, akkor elmászott a másiké Nehéz volt belőni. Végül sikerült 80mA-re tenni, szólt is bőszen 6ohm hangszóróval. Gyorsan bevittem a szobámba, hogy majd lesz érzés, és rátettem a 4ohmos mélynyomót. Bekapcsoltam, és elrepültek a biztik. Gondoltam hogy tranziens dolog. Átpatkoltam a biztosítékokat, és újra próba.

Tapasztalat: A biztosítékokat átkötő kis vezeték füstölt.

Konklúzió: VF3 -mat hidalni nem lehet.
(#) jankovics.peti hozzászólása Máj 9, 2012 /

Hello.
Magyarul akkor jobb ha nem probálkozok vele, vagy maximum fesz. kétszerezövel vagy ez sem tuljo megoldás lenne?
(#) Józsi84 hozzászólása Jún 2, 2012 /

Sziasztok! Építeni akarok egy 5.1-es erősítőt VF3-ból. Lenne 1-2 kérdésem: megcsinálhatom 1 nyákra az 5 modult (5x15cm nyák)? Nem-e fog gerjedni, vagy nem fogják-e fűteni egymást ilyen közelről? Van egy tutti elképzelésem, de most még nem akarok untatni vele senkit! Ha nyomtatom a nyákot, akkor a GND területet bekapcsolhatom, vagy jobb ha csak a vezetősávok maradnap a panelen?
Köszi!
(#) reloop válasza Józsi84 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Szia! A nyugalmi áram szorosan összefügg a hűtőborda hőmérsékletével, ezért külön hűtenék minden csatornát. A GND kitöltés egy végfoknak inkább ártani szokott mint használni. Csak nagyon gondos tervezés mellett vetném be.
(#) Józsi84 válasza reloop hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Köszi! Ma kinyomtatom a nyákokat GND nélkül.
(#) reloop válasza Józsi84 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

GND kitöltés nélkül
(#) lacisz2 hozzászólása Jún 6, 2012 /

a kapcsolást szeretném kipróbálni . Van e valakinek tapasztalata ? Még soha nem építettem hasonlót .
(#) lacisz2 hozzászólása Jún 6, 2012 /

Bővebben: ezt
szóval róla szeretnék töbet megtuni . Sárga vagy zöld színű PC tápból bontott porvasra tekerhetem e a fojtót és ha igen hány menet stb. Köszi!!
(#) reloop válasza lacisz2 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Van már egy hónapja, hogy Highand kolléga itt járt. Nem olvastam senkitől, hogy utánépítette volna, rád vár a magasztos feladat. Innentől nézd át a kapcsolódó hozzászólásokat.
(#) Koncsar hozzászólása Jún 6, 2012 /

Szép estét Mindenkinek! Egy kérdésem lenne, a VF3 -hoz nem tehetem be az MJL21193 és a párja 194 tranyót? Köszönöm ha valaki tudja a választ.
Üdv.
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Üdv! Ha integrált áramkört szeretnél végtranzisztorral egyszerűen házasítani, akkor ezt a kapcsolást ajánlom a figyelmedbe. Sokáig csak legyintettem rá, később beláttam nem is annyira ördögtől való. Témája.
(#) szucsip válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Nem akarom offolni a témát, de: Reloop, az általad itt linkelt kapcsolásnak egyáltalán nincs létjogosultsága. Jobb dolog: TDA2050 natúr. Ha meg már tranzisztort is akartok bele tenni, akkor javaslom kipróbálni az ákom-bákom kapcsolási rajzomat (reloop, te tudod miről van szó, a TDA7293 topikban van valahol a vége felé)
(#) storm válasza Koncsar hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

VF3 fetes kapcsolás, amit te szeretnél beletenni az meg tranzisztor. Nézd meg a texas nevezetű erősítőt, van neki témája is, nagyon szép hangja van.
(#) Koncsar hozzászólása Jún 10, 2012 /

Szép Vasárnapot Mindenkinek! Segítségre lenne szükségem a vf3-al kapcsolatban. Megépítettem, felélesztettem,nagyon jól szól. Reflex 150w hangfalamat szépen hajtotta. Az irf540 és párja nem tudom mitől pukkant el. Úgyan már meleg volt, de hajtottam tovább. Mire lehetne cserélni az IRF540 et, hogy jobban bírja. Lehet, hogy csak jobban kéne hűteni? +-23.5 V -t kap. Az NE55 az életben van. Nem tudom, hogy meg lehet e párhuzamosan duplázni a FET számát esetleg. Kedves Műszerészek várom a segítségeteket. Előre is köszönöm. Üdv:K.Gy
Következő: »»   52 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem